Allegris snuoperasjon: Ble hetset av fansen

KOMMENTAR: Han ble kritisert og latterliggjort da han ble ansatt som Juventus-trener før sesongen. Nå står Massimiliano Allegri tre kamper unna «The Treble».

Allegri

TAKKER MATCHVINNEREN: Her tar målscorer Carlos Tevez Massimiliano Allegri i hånden når han byttes ut like før slutt i semifinalen mot Real Madrid.

Foto: Giorgio Perottino / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Bilen til Massimiliano Allegri ble sparket, spyttet på og dekket med egg. Taktikeren fra Livorno ankom Juventus som erstatteren til Antonio Conte, som hadde sjokkert ved å tre til side på første dag av sesongoppkjøringen. Ansettelsen var særdeles overraskende.

Den var også upopulær blant fansen.

Allegri

ENERGISK: Massimiliano Allegri hadde mye på hjertet under mesterligasemifinalen.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

I januar 2014 hadde Allegri blitt sparket av AC Milan etter en skuffende start på sesongen. Han hadde lenge blitt uthengt for å mene at Andrea Pirlo ikke lenger kunne gjøre en god jobb som dyptliggende playmaker, en påstand som til de grader ble motbevist da midtbaneeleganten forlot Milano og vant ligaen med Juventus i nettopp den rollen.

Allegri – rolig, ærverdig, diplomatisk – ble ansett som for svak til å kunne trene Juventus. Han hadde ikke personligheten, energien og karismaen til Conte, en tidligere midtbanespiller for klubben, som nettopp hadde ført laget til tre strake seriemesterskap.

Men styret i Juventus så noe. Kanskje var det måten han styrte Milan til serietittelen i sin første sesong. Eller hvordan han ledet laget til tredjeplass til tross for salgene av Zlatan Ibrahimović og Thiago Silva. Eller suksessen med Cagliari før det.

Allegris ferdigheter kom frem i 2-1-seieren mot Real Madrid. Juventus spilte som om de igjen hører hjemme i den europeiske eliten. Alt kan ennå skje i returoppgjøret, men denne prestasjonen var oppløftende for italiensk fotball.

Og den kunne kun vært regissert av en meget dyktig taktiker.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Carlos Tévez scoret det avgjørende målet for Juventus som vant 2-1 i den første semifinalen i Mesterligaen.

Her kan du se målene fra semifinalen. Videoen vises med tillatelse fra Viasat.

Mot gamle høyder

Selv om Juventus anses som det svakeste mannskapet i semifinalene, kom denne kampen aldri til å bli enkel for Real Madrid. Dette var et høydepunkt for italienerne. Lørdag vant klubben sitt fjerde strake seriemesterskap, mens en plass i cupfinalen mot Lazio er allerede sikret.

Men utenfor landegrensene har klubben lenge slitt. Dette var deres første semifinale siden 2002/03-sesongen, da de tapte finalen mot AC Milan på straffespark.

Og Milans trener den gangen? Carlo Ancelotti.

Mesteparten av æren for sesongen har tilhørt Allegri. Under ham har Juventus blitt taktisk smartere. I tillegg til Contes gamle 3-5-2-system behersker de også 4-3-1-2-formasjonen Allegri ofte brukte på San Siro, og som ble brukt til denne kampen. Det betyr en smal og disiplinert midtbane med høy energi, bak to bevegelige spisser.

Pirlo

«COMEBACK»: Massimiliano Allegri kvittet seg først med Andrea Pirlo i AC Milan, men nå nyter han tillit under samme mann i Juventus.

Foto: Giorgio Perottino / Reuters

Mot lag som bruker 4-4-2 betyr det også overtall sentralt på midtbanen. Det skulle fort bli tellende mot Ancelottis menn.

Imponerende italienere

For åpningen i Torino tilhørte Juventus. De gikk ut i hundre og presset gjestene intensivt. Sidebackene sto høyt i banen, Andrea Pirlo styrte spillet fra dypet, to energiske indreløpere styrtet fremover, mens midtbanemotoren Arturo Vidal lusket i mellomrommet. Glem stereotypisk italiensk kontringsfotball. Dette var underholdning av beste sort.

Det beste angrepet kom etter ni minutter, da pent pasningsspill åpnet opp forsvaret og sendte Carlos Tévez gjennom på mål. Argentinerens skudd ble reddet av Iker Casillas, returen pirket inn av tidligere Real Madrid-spiss Álvaro Morata.

Men gjestene hadde Cristiano Ronaldo, som scoret tre mål mot Sevilla forrige helg. Juventus visste at portugiseren var livsfarlig i boksen, men det hjalp ikke. Han headet inn 1-1.

Det at Juventus i det hele tatt kjempet likt med Real Madrid er i seg selv imponerende. Ingen italienske lag har nådd mesterligafinalen siden José Mourinhos Internazionale i 2010. Her var Juventus fullt på høyde med de europeiske mesterne. Vinnermålet kom ved en liten tilfeldighet, da Marcelos blokkerte skudd startet en kontring hvor Tévez ble felt av Dani Carvajal. Straffesparket ga Allegri overtaket nok en gang.

Utover i omgangen byttet Allegri midtbanespilleren Stefano Sturaro for midtstopperen Andrea Barzagli, og skiftet til 3-5-2. Sjanser kom begge veier, men slagplanen holdt til slutt; faktisk kunne seieren vært større. Da sluttsignalet gikk, tilhørte kvelden Juventus.

Og ikke minst Allegri.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Tung tid for Evjen

  Innhoppet på 19 minutter mot Groningen torsdag var fotballproffen Håkon Evjens første minutter på nesten tre måneder. Han kaller sesongen frustrerende.

  – Det er ikke noe å legge skjul på. Det er veldig kjedelig å ikke få spille. Men jeg får ikke gjort noe med det, og må bare jobbe hardt og ta sjansen når den byr seg, sier AZ Alkmaar-spilleren til NTB.

  Unggutten herjet for Bodø Glimt i 2019-sesongen med 13 mål på 29 kamper. En retur til de gulkledde er ikke noe som er planen med det første.

  bXUlp1PEypo
  Foto: EXPA/ Florian Schroetter / NTB
 • Tromsø tok poeng mot Molde

  Ebiye Moses scoret to mål for hjemmelaget og Ohi Omoijuanfo scoret to mål for gjestene da Tromsø og Molde spilte 3-3 på Alfheim torsdag kveld.

  Molde ledet 1-0, 2-1 og 3-1, men Tromsø ga aldri opp i sin første hjemmekamp etter fjorårets opprykk. Med sin utligning i det 64. minutt sørget Eric Kitolano for at gullfavorittene bare fikk med seg ett poeng hjem.

  Ola Brynhildsen scoret det tredje målet for Molde.

  Målfesten var jevnspilt, og begge lagene var effektive. Molde hadde faktisk bare tre avslutninger på mål, mens Tromsø hadde fire.

  – Det er et godt Tromsø-lag vi møter, men vi forærer dem målene. Det er slurv og enkle feil. Det skal holde å score tre mål på bortebane, sier Molde-trener Erling Moe til Eurosport.

  Tromsø
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Tronstad scoret for Vitesse

  Sondre Tronstad noterte seg for et lekkert mål da Vitesse spilte 3-3 mot Fortuna Sittard i nederlandsk fotball torsdag. Tronstad scoret sesongens første mål da han stanget inn Vitesses første nettkjenning, melder NTB.

  Det ene poenget gjør at Vitesse ender på 4.-plass i æresdivisjonen, selv om det gjenstår én kamp. Tronstads klubb har 61 poeng. Dermed er det sju poeng opp til tredjeplasserte AZ Alkmaar.

  AZ spilte 0-0 mot Groningen torsdag. Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson spilte hele oppgjøret for AZ, mens Håkon Evjen kom inn det siste kvarteret. Jørgen Strand Larsen kom inn etter halvspilt 2. omgang for Groningen.

  Sondre Tronstad
  Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP
Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United