«Med norske øyne virket det surrealistisk»

KOMMENTAR: Martin Ødegaard var komfortabel og engasjert da han debuterte på førstelaget til Real Madrid. Øyeblikket var historisk, surrealistisk og inspirerende for norsk fotball.

Ødegaard og Ronaldo

BYTTET: Her byttes Martin Ødegaard inn, mens Ronaldo tas av banen.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

Det hele høres ut som en dårlig film.

En norsk 15-åring sitter på gutterommet i Drammen og spiller FIFA med drømmer om å representere en av Europas største klubber. Litt over 13 måneder senere løper han ut på Santiago Bernabéu i drakten til Real Madrid.

Ødegaard

Martin Ødegaard kom innpå etter 58 minutter av kampen.

Foto: Ballesteros / Epa

For en historie. For en klisjé. Som om dette virkelig kunne skje.

Men i kveld fant guttedrømmen veien til virkeligheten. Da Martin Ødegaard erstattet Cristiano Ronaldo etter 58 minutter mot Getafe i kveld, ble han den første nordmannen til å spille for Real Madrid, samt den yngste spilleren til å debutere på klubbens førstelag i La Liga, med sine 16 år og 158 dager.

Og han spilte bra. Nervøsiteten i begynnelsen forsvant kjapt. Som høyre kant var han involvert i flere kombinasjoner, og kunne med litt flaks ha lagt opp til to mål. Én gang ble målet avblåst for offside; den andre gangen skjøt Jesé på keeper. Ettersom minuttene gikk ble han komfortabel, engasjert og brukt av sine lagkamerater.

Med norske øyne virket det surrealistisk. Det var fristende å klype seg i armen – og den samme tanken traff muligens Ødegaard også. Endelig kom øyeblikket. Endelig kan spekulasjonene skrinlegges.

En symbolsk kamp

Denne kampen fullfører en utrolig periode hvor Ødegaard har gått fra å være et lovende norsk talent til en verdenskjent mini-galáctico. Debuten for Strømsgodset kom i april 2014. Reflekterer man over situasjonen er det er ikke bare hendelsene som forbauser, men også hvor kjapt alt har skjedd.

Skriveriene om denne potensielle debuten har funnet sted i månedsvis, spesielt før kampene mot Schalke i mesterligaen og til hjemmekampen mot Almería i La Liga i april, hvor Ødegaard satt på benken uten å komme inn.

I kveld var sjansene større. Spesielt da Real Madrid ikke hadde noe å spille for.

Men selv om ligatittelen allerede hadde blitt utdelt til Barcelona, var det feil å kalle dette en ubetydelig kamp. Oppgjøret var fullt av symbolikk. Iker Casillas kan ha spilt sin siste kamp for Real Madrid, mens spansk presse føler seg sikre på at Carlo Ancelotti vil forlate Madrid de neste ukene.

Fansens reaksjon til disse to var viktig. Dessuten ønsker ingen i Real Madrid å avslutte sesongen med hjemmetap mot Getafe, og hadde kampen vært fullstendig ubetydelig, ville Ødegaard neppe vært den eneste spillere i troppen fra Castilla.

«Har hoppet i køen»

Samtidig var ikke Ødegaard i troppen kun fordi han er ung, men fordi han anses som spesiell. Fordi hans status som stortalent er langt større enn de til lagkameratene på Castilla. Og slik sett var plassen hans i troppen logisk.

Enkelte er skeptiske til denne behandlingen. Det er tross alt lite som tilsier at Ødegaard er god nok til å spille fast på førstelaget allerede, selv om Ancelotti har nevnt at han holder nivået på treningene.

Noen har hevdet at debuten burde ha kommet når Ødegaard for alvor banker på A-lagsdøren.

Før kampen skrev blant annet avisen Diario AS at Ødegaard hadde «hoppet i køen» ved å få prioritering foran sine lagkamerater i Castilla.

Dette ble begrunnet med at Ødegaard ikke har tilført noe hos Castilla, noe som utgjør en del av en større påstand om at Zinédine Zidanes mannskap ikke rykket opp til spansk andredivisjon denne sesongen på grunn av Ødegaard. Laget lå på førsteplass før Ødegaard debuterte, men fullførte til slutt sesongen utenfor playoff-sonen.

Dette er en forenkling av en situasjon hvor Castilla har hatt flere kollektive problemer, men det er sant at Ødegaard prioriteres høyt. Og selv om han har vært Castillas beste spiller de siste tre ukene, var dette aldri en belønning for gode prestasjoner.

Florentinos lille Ferrari

I stedet handlet det først og fremst om ønskene til president Florentino Pérez. Ødegaard var mer eller mindre hans eget prosjekt, et kjøp som forsterker Real Madrids status som den glamorøse klubben ingen spillere makter å si nei til. Selvsagt vil playmakerens utvikling settes høyt.

Vi vet også at Pérez ikke er typen som kjøper en Ferrari for å parkere den i garasjen. Presidenten ønsket å vise frem juvelen han hadde funnet.

En kan skjønne hvordan Pérez tenker. Så mye har blitt skrevet om Ødegaard i Madrid-pressen siden 16-åringen ble presentert i januar. Før kjøpet ble forventningene bygget opp av familiens turné rundt i Europa, samtidig som folk utenfor Norge hadde lite annet enn videoklipp og artikler til å bedømme spillerens kvalitet.

Lite har endret seg siden han ankom Madrid. Kun et par tusen tilskuere ser Castillas hjemmekamper, og de fleste på Santiago Bernabéu i kveld vil kun ha lest om hva Ødegaard kan tilby.

Dette var en mulighet for Pérez til å forandre nettopp det.

Nesten målgivende

Om dette er riktig eller ikke kan diskuteres, men det er slik dagens Real Madrid fungerer. For nordmenn var det uansett stort, spesielt for Ødegaard, som vil ha fått en smakebit av hverdagen han jobber mot.

Debuten sto lenge i fare. Et svakt Real Madrid-lag gikk til pause med 3-3, og da andre omgang startet hadde de også gjort to bytter: Raphaël Varane for Pepe og Dani Carvajal for Álvaro Arbeloa.

Men da Javier Hernández scoret like etter pause ble Ødegaard satt i oppvarming. Og kort tid etter at James Rodríguez la på til 5-3, kom han inn som høyre kant. Han gjorde lite i begynnelsen, men var involvert i det oppbyggende angrepet da Jesé scoret det neste.

Senere spilte han en stikker til Hernández, som scoret, men som var i offside. Så snublet han seg nesten helt alene gjennom, før han sentret til Jesé, som avslutter på keeper til corner. Real Madrid vant til slutt 7-3. Og norsk fotball hadde fått sitt.

Fotball

Oppsummert

  • Her får du alt av fotballnyheter.