«Det lages en Daniel hver dag, på Skeid-fabrikken»

ANALYSE: Endelig skinner han igjen, Daniel Fredheim Holm. Da er det ikke mange som er bedre.

Daniel Fredheim Holm

NY VÅR: Daniel Fredheim Holm var talentet som ble borte. Men nå er han her igjen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Det har vært ei uke hvor det stygge med fotballen virkelig har vært i fokus. Korrupsjon, død, løgner og penger. Den siste tids hendelser i FIFA har formørket fotballen, og når korrupsjonsstormen har blåst som verst den siste uka, har spørsmålet meldt seg, hvorfor elsker vi egentlig fotball. Finnes det egentlig noe rent og noe vakkert lengre?

I den heidundrende 4-3-kampen mellom Viking og Vålerenga, som Vålerenga til slutt vant, fikk vi 90 minutter pluss tillegg med motgift.

Begge lag har vært hyggelig overraskelser denne sesongen. Vålerengas seier gjorde at de er inne på historisk territorium. De har nå den tredje beste poengfangsten i klubbens toppseriehistorie (omregnet til tre poeng for seier). Bare i 1965 og 1983 har klubben gjort det bedre.

Ett sekund

Det tok ett sekund i Stavanger før fotballhåpet var tent igjen. Daniel Fredheim Holm vant ballen fra Viking direkte etter avspark. Det evige talentet, som C-More kommentator Kenneth Fredheim karakteriserte ham før kampen, var fokusert.

Han har touchet, stilen og uanstrengtheten. Er Daniel Fredheim Holm også fokusert, da er han Norges beste spiller.

I søndagens kamp i Stavanger utgjorde Daniel Fredheim Holm sammen med barndomsvennen Daniel Braaten og det unge stjerneskuddet Ghayas Zahid en ren Oslo-troika bak spissen Brown. En Oslo-troika på et Oslo-lag er i seg selv et godt tegn i dagens globale fotball, men denne troikaen holder i sine beste stunder også et internasjonalt nivå.

Det var Zahid som scoret de første to målene, men det det var Fredheim Holm som skapte dem. Det er ikke første gang denne sesongen Daniel Fredheim Holm har vært fokusert, og det var litt overraskende at Høgmo ikke hadde plass til ham i landslagstroppen denne uka.

Friheten

Det er flere grunner til at Fredheim Holm har vært god denne sesongen. Det mest iøyenfallende i kampsituasjon er friheten han nyter i sin kantrolle.

Sammen med Zahid i 10-er rollen, har han skapt en dynamikk av høyere kaliber enn Viking kunne slitt med. Vålerenga har denne sesongen, i motsetning til fjoråret, gitt ansvaret for bredden i angrep til backene, og det ser vi godt i spillet til Fredheim Holm.

Han søker inn i mellomrommet, kommer ned og henter ballen. Vålerenga scoret fire mål mot Viking, og Fredheim Holm var nest sist eller tredje sist på alle målene. Han er en av få spillere i Norge som alltid kan ta seg forbi motstandere, noe som er det mest ettertraktede i fotball. Han kan skape ubalanse i et hvert lag hver gang han forserer.

Han er skadefri, kroppen fungerer optimalt. Han orker å spille 90 minutter pluss tillegg.

Avgjørelsen søndag falt dypt inn i overtiden, og det var Daniel Fredheim Holm som var skaperen. Samtidig som den defensive jobben aldri har vært mer solid av Fredheim Holm enn denne sesongen. Selv i andre omgang, da Vålerenga ble kjørt, var han fortsatt aggressiv i førsteforsvarsjobben og sjelden ute av posisjon.

En mann for Norge

Under presskonferansen i forbindelse med denne ukas landslagsuttak sa Per-Mathias Høgmo at han ønsket seg bedre forsvarsspill i Eliteserien. Før søndagens kamp hadde Viking vært det laget som hadde sluppet inn nest minst mål i eliteserien, og de hadde tre kamper på rad uten baklengs.

I førsteomgangen så det ut som den gode statistikken hadde gått til hodet på rogalendingen. Det virket ikke som de hadde en plan for hvordan de ville forsvare seg mot et Vålerenga som elsker å spille i mellomrommet på Fredheim Holm og Zahid.

Vålerengas ballførere dypt i banen slapp enkelt til og fikk tredd opp mellomrom-spillerne gang på gang. Den defensive duoen på Vikings midtbane så også overrasket ut hver gang Fredheim Holm mottok og videreforedlet ballen.

Det bedret seg betraktelig for Viking i andre omgang, presset ble mye høyere, aggressiviteten likeså. De slipper frem mange spillere, naturlig nok, de har ingenting å tape.

Daniel og Daniel

SAMMEN IGJEN: Daniel Braaten og Daniel Fredheim Holm var unge og lovende sammen i Skeid. Nå er de voksne og gode sammen i Vålerenga.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Da var det Vålerengas tur til leve opp til Høgmos skuffelse, de forsvarte seg svakt, Grindheim uttalte etter kampen at de hadde prøvd å parkere bussen, altså legge seg lavt, men slik så det ikke ut. Det var store avstander i Vålerenga-laget, og de manglet virkelig lederskap bak der.

Kjetil Wæhler gikk ut i første omgang med en hodeskade, og det holdt på å bli matchavgjørende for hovedstadslaget. To mål av Veton Berisha, som ser ut som han har drukket av samme styrkedrikk som Daniel Braaten, kunne vippet kampen i favør Viking.

Det var unødvendig av Vålerenga å slippe Viking inn i kampen i 2. omgang. Vålerenga forsvarte seg med ballen i laget i den første omgangen. De trillet den mellom seg. Men i 2. omgang ble Vålerenga passive og våget ikke lengre å spille fotball. Der ligger Vålerengas store forbedrings potensial.

Får de det på plass, kan det virkelig bli bra. For nå er det bare tre poeng opp til Rosenborg på tabelltoppen.

Et annet lyspunkt

En annen solskinnshistorie sitter skulder til skulder med Kjetil Rekdal på Vålerengas benken. Morten Tandberg heter han, og som ung gutt pleide han å ta bussen fra Bærums Verk til Oslo for å stå med Klanen når Vålerenga spilte sine hjemmekamper.

Han gir alle fotballromantikere, alle trenerspirer håp. I en fotballverden hvor navnet kan bære deg gjennom et helt liv, må de som ikke har en spillerkarrier jobbe ti ganger så hardt for å nå toppen.

En håndfull kamper i 2. divisjon er det Tandberg har å slå i bordet med som spiller. Det gir ingen snarveier, og derfor jobber Tandberg mer og hardere enn noen i toppfotballen. Han fikk fantastiske resultater i Bærum, hvor han startet som småguttelags-trener og endte opp med kvalik til eliteserien.

I perioder denne våren har vi sett litt av den spillestilen Bærum ble kjent for under Tandberg i Vålerenga. Hurtig, lekent offensivt spill, på grensa til det naive. I Vålerenga tilbyr han og Rekdals andre assisten Johannes Moesgaard ekstra treninger til de spillerne som ønsker mer.

Det høres banalt ut, men kanskje er det disse ekstra småøktene som har løftet Vålerenga-spillerne denne sesongen.

En av de som står igjen og trener mest er Daniel Fredheim Holm, som nå igjen spiller på hele sitt repertoar. Til og med matchvinner, veteran og kaptein Christian Grindheim har kommet til Vålerengas treningsfelt på Valle denne våren og brukt sine fridager for å terpe litt ekstra.

I en av de fineste klubbsanger som er laget, synger avdøde St. Thomas at «det lages en Daniel hver dag, på Skeid-fabrikken». Og denne sesongen ser det ut som endelig blir videreforedlet på Valle. Og det er noe og glede over.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter