Hopp til innhold

På tide å sette på matchvinnerne, Høgmo!

KOMMENTAR: Rosenborg feide all motstand til side i serien. Nå er det på tide å bruke gullspillerne på landslaget, mener fotballskribent Herman Berg.

ole Selnæs

I FORM: Rosenborgs Ole Selnæs, her under søndagens gullfeiring.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det er ikke mange som stiller spørsmål ved landslagssjef Per Mathias Høgmo lenger. Han har håndtert generasjonsskiftet på landslaget på en mesterlig måte og fått etablert en spillestil hvor vi ikke bare lar motstanderen styre kampen.

Mens vi før reduserte mulighetene våre til solid defensiv organisering, kontringer og scoring etter dødballer, er vi i dag i stand til å holde ballen i laget i flere trekk. Vi har rett og slett fått et bedre herrelandslag i fotball. Det kan vi være stolte av.

Nå er vi to kamper mot Ungarn unna å nå vårt første mesterskap siden 2000.

Etter å ha sett Rosenborg vinne et klart seriegull, tror jeg nøkkelen til EM-billett for Norge kan ligge innenfor egne landegrenser.

Mange å velge i

Etter at RBK-trener Kåre Ingebrigtsen fikk skikk på RBK-skuta gjennom humørfylt atferd, guts og gode, gamle 4-3-3, er det i år blitt seriegull, cupfinale og gruppespill i europaligaen. Klarer han å krone det med mesterligaspill også, er RBK tilbake for fullt på den internasjonale arenaen.

I prosessen har "Bruttern" satt sammen et mannskap som inneholder en rekke spennende spillerprofiler. Det finnes noe dansk dynamitt, men ikke minst også en rekke norske spillere som slett ikke ser ut som de er lagd av gråstein.

Kun én av dem spiller fast på landslaget.

Angriper Alexander Søderlund har vel ikke bøttet inn med mål i landslagstrøya (det første kom mot Malta), men han er likevel fast inventar i første-elleveren.

Søderlund

Alexander Søderlund scorer i europaligaen.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Ellers er det tynt.

I rettferdighetens navn er det i høst blitt tatt ut flere RBK-spillere i landslagstroppen, men foreløpig har disse fått lite spilletid. Spesielt 21-årige Ole Selnæs er en kjempespennende midtbanespiller som kan åpne ethvert forsvar med sin følsomme venstrefot. Nå sist skjedde det mot Godset da RBK reduserte til 3-2. Kanskje føler Høgmo at han allerede har den spilleren i Celtics Stefan Johansen, men det skader ikke å teste ut to playmakere på samme lag.

Det var for eksempel litt snodig at Selnæs ikke fikk prøvd foten i andre omgang mot Malta. Han kunne garantert ha sørget for enda større norsk dominans ved å strø pasninger til lagkameratene.

Norge trenger fart og scoringer

Høyresiden til Rosenborg er også et annet våpen som har vært effektivt, hvor back Jonas Svensson og kant Pål André Helland herjer. Begge ble da også tatt ut i landslagstroppen i høst, men kjappe og målfarlige Helland måtte dessverre kaste inn håndkleet på grunn av en lårskade før Malta og Italia. Det er synd, fordi Helland er en mer naturlig høyre kantspiller enn kaptein Per Ciljan Skjelbred.

Vi trenger fart mot Ungarn. Det har vi jo til gangs i landslagets høyreback, Olympiakos-spiller Omar Elabdellaoui, så det blir vanskelig å komme utenom han. Og muligens er det slik at norske eliteseriespillere er bedre på klubblaget enn på landslaget. Det å ta steget ut av Norge og daglig spille i utenlandske klubber i Skottland, Hellas, Tyskland, Nederland, ja til og med Sverige, gjør deg kanskje bedre rustet til å takle den internasjonale hverdagen og trøkket på landslaget.

Kanskje, men slett ikke sikkert.

Fordi det i avgjørende kamper til sluttspill kan være nerver og tilfeldigheter som spiller inn. De avgjøres like gjerne på grunn av flaks og ørsmå marginer som dyktighet og godt spill. Derfor trenger Norge matchvinnerne, vinnerskallene som ikke lar seg stresse, og samtidig er så sultne at de ønsker å oppnå noe stort i fotballkarrieren.

Den berømte flytsonen

Hva da med å putte på spillere med fersk suksess og som er i støtet?

Det mentale aspektet kan aldri overdrives i noen toppidrett. I Norges EM-tropp i år 2000 spilte ni av 22 spillere enten i Rosenborg eller hadde hatt en lengre periode i klubben. Den gang var det Nils-ene som regjerte i norsk fotball, Eggen i RBK og Semb på landslaget. Rosenborg var i den lange flytsonen med mesterligakamper og den utrolig rekken med seire i norsk eliteserie.

Nå ble dessverre selve europamesterskapet ingen suksess. Men i kvalifiseringen vant vi syv kamper på rad og endte opp som suveren puljevinner, åtte poeng foran Slovenia og ti poeng foran Hellas. Vi må minne oss selv på at Norge aldri før har vunnet en playoff til et sluttspill. Og samtidig be til høyere makter om at alle gode ting faktisk fortsatt er tre.

Nå gjelder det for Norge å levere varene. Det har Rosenborg allerede vist at de kan. Hvorfor ikke benytte seg av noen som har bevist at de er i stand til det?

Mikael Dorsin ble, som vanlig, forsanger da RBK supporterne hadde møtt opp på Værnes for å hylle gullheltene.

Se Rosenborgs Mikael Dorsin feire med fansen på flyplassen i går!

Siste nytt

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal