NRK Meny
Normal

– Utopi at Rosenborg skal komme dit igjen

Karl Petter Løken mener Rosenborg er så langt unna europatoppen at det knapt er til å tro. Nå ber han klubben pakke bort historien og stikke fingeren i jorda.

Rosenborg

Bent Skammelsrud og de andre Rosenborg-spillerne jublet stolt etter å ha slått Milan 2–1 på selveste San Siro i 1996. Det er lenge siden Rosenborg har vist samme takter i Europa – og Karl Petter Løken tror heller ikke vi får oppleve det på lang, lang tid.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Karl-Petter Løken

NRKs fotballekspert Karl Petter Løken ber Rosenborg pakke bort historien og heller se fremover.

Foto: NRK

– Kanskje man skal sette en strek over den fantastiske Rosenborg-historien. Klubben bør ikke være så opptatt av å komme tilbake til det som var så fantastisk bra – jeg tror nesten det er utopi å komme tilbake til de beste i Europa, sier Karl Petter Løken.

Han er i dag NRKs fotballekspert, men var en del av et Rosenborg-lag som herjet i eliteserien og spilte helt på høyde med europeiske storlag i mesterligaen.

Han mener Rosenborg har god grunn til å være stolt, men at det er på tide å pakke ned de utrolige resultatene fra 90-tallet og starten av 2000-tallet og heller se fremover.

– Den tid er forbi. Det er veldig lenge til norsk fotball kan komme tilbake på det samme nivået – hvis de noen gang klarer det, sier Løken.

Har rast på ranking

Mye er forandret siden storhetstiden da trønderne var nummer 20 på den europeiske rankingen for klubblag:

I 2014 ligger de på en 149. plass på samme liste, og kan ryke ut av Europaligaen etter et pinlig hjemmetap mot irske Sligo Rovers.

Svake resultater og dårlig utvikling førte til at Rosenborg-trener Per Joar Hansen og assistent Bård Wiggen fikk fyken mandag. Kun få timer etter var Kåre Ingebrigtsen på plass som midlertidig trener.

Nå mener Karl Petter Løken at Rosenborg bør bruke god tid på å finne den rette hovedtreneren med rett filosofi og samtidig unngå hårete mål.

– Rosenborg må finne ut hvilken type fotball de vil spille. Der må de starte. De må ikke sette seg urealistiske mål som «nå skal vi bli blant de 30 beste i Europa» – for der er de ikke i nærheten en gang. Det er så langt dit at det nesten ikke er til å tro, sier Løken kontant.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien)

– Ingen kontinuitet

I jakten på en ny storhetstid, har trenere kommet og gått i Rosenborg de siste årene. Den tidligere storklubben har faktisk hatt ti trenerne siden år 2000, noe Løken understreker er altfor mange.

– Det blir ingen kontinuitet og man ser ingen rød tråd i det som skjer, sier Løken og legger til:

– Trenerne har ikke fått nok tid og de har heller ikke hatt godt nok materiell. Det er bare å se på Rosenborg-mannskapet i dag: Det er ikke et supert mannskap. Det er et helt OK mannskap, men ikke mer enn det.

Fotballeksperten mener klubben nå er nødt til å bruke tid på å bygge opp et mer slagkraftig lag, gjennom å hente inn spillere og utvikle talenter som vil passe inn i måten de skal spille fotball på.

Men han understreker at Rosenborg-fansen trolig ikke vil se en revolusjon med det samme med Ingebrigtsen som midlertidig trener.

– Spillermateriellet er som det er, og det blir ikke noen revolusjon med en midlertidig løsning. Det er mye som må skje og man må finne seg i at det vil ta tid før det blir et mer slagkraftig mannskap som alle synes det er morsomt å følge med på, sier Løken.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia