NRK Meny
Normal

Semb om Eggen og Gåre: – Det er tungt at de ikke får oppleve dette

Toppfotballsjef Nils Johan Semb og U21-trener Tor Ole Skullerud synes det er trist at avdøde Øystein Gåre og Knut Torbjørn Eggen ikke får oppleve U21-landslagets suksess i EM.

Eggen, Gåre og Semb

Toppfotballsjef Nils Johan Semb er lei seg for at Knut Torbjørn Eggen (øverst til venstre) og Øystein Gåre ikke får oppleve suksessen til U21-landslaget.

Foto: NTB Scanpix

Skullerud

Tor Ole Skullerud synes det er vanskelig å snakke om Øystein Gåre.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Dette synes jeg er vanskelig å snakke om, sier Skullerud til NTB.

Skullerud jobbet en periode som assistent for Gåre, som var trener for Norge U21 fra 2006 og fram til han tapte kampen mot kreften i september 2010, bare 56 år gammel.

– Han var en fantastisk og veldig kunnskapsrik fotballmann. Han var god å jobbe med. Han var en bauta når det gjelder spillerutvikling, sier en litt preget Skullerud.

Tidligere G18/19-trener Knut Torbjørn Eggen døde bare et drøyt år etter Gåre. Han ble 51 år gammel.

– På kort tid mistet vi to veldig sentrale personer i Øystein og Knut Torbjørn blant de aldersbestemte landslagstrenerne. Det var to tunge navn som var med å jobbe med unge spillere. Det er tungt at de ikke får oppleve dette, sier Nils Johan Semb til NTB.

Norges unggutter har nemlig gjort det meget bra i U21-EM i Israel, og er klare for semifinale. Blant annet valset nordmennene over England og vant 3-1.

Vil ivareta Gåre-arven

I fire perioder trente Øystein Gåre Bodø/Glimt. Spillerutviklingen var noe som opptok ham i hele karrieren.

– Toro (Skullerud) var en del av teamet til Øystein og overtok også en periode mot slutten, sier Semb.

– Øystein gjorde en solid jobb for utviklingsarbeidet i norsk fotball. Han hadde lang erfaring med utvikling i Bodø/Glimt før han kom til NFF, sier Semb.

Han håper forbundet har ivaretatt arven etter Gåre.

– Vi jobber knallhardt for å være med i alle mesterskap. Jeg har sagt i mange år at det er bare er tidsspørsmål før landslagene kvalifiserer seg til mesterskap, for vi har vært så nær i mange ganger, sier Semb.

(Les videre under bildet.)

Marcus Pedersen

Marcus Pedersen og lagkameratene har imponert i Israel.

Foto: Alex Grimm / Getty Images

– For mye import

Ikke siden nettopp Semb tok Norge til EM i 2000 har A-landslaget deltatt i internasjonale sluttspill.

– Det er bare et tidsspørsmål før A-laget klarer det igjen, sier Semb.

Den markante framgangen i norsk aldersbestemt fotball skyldes flere faktorer. Spillerne i U21-troppen trekker fram den økonomiske krisen. Semb påpeker at utviklingsarbeidet gjennom mange år har vært like nødvendig.

– På 2000-tallet var norsk fotball dessverre altfor importorientert. De siste årene har vi vært utviklingsorientert, og det må vi fortsette med. Importen stengte for mange av de unge talentenes utvikling. Finanskrisen har bidratt til å gi dem en lettere inngang på A-lagene, sier Semb, som stolt følger U21-gutta i EM.

Han var selv trener da Norge siste tok bronse på samme nivå i 1998.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.