Hopp til innhold

Effektive Norge sendte England ut av U21-EM

PETAH TIKVA/OSLO (NRK.no): Norge knuste Englands EM-drøm med lørdagens 3-1-seier. Samtidig tok Tor Ole Skulleruds menn et langt steg mot semifinale i mesterskapet.

England - Norge, U21

Norge kunne juble for tre mål i EM-oppgjøret mot England, det første scoret Fredrik Semb Berge. Norge står med fire poeng etter to kamper og er godt i rute med tanke på semifinale.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Skullerud og Berget

Denne klemmen fra Tor Ole Skullerud til Jo Inge Berget etter kampslutt viser noe av den enorme gleden over å ha slått England.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Semb Berge og Zaha

Fredrik Semb Berge, her i duell med Englands stjernespiller Wilfried Zaha, sendte Norge i ledelsen etter at kvarteret var spilt.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Jo Inge Berget

Jo Inge Berget fikk en upåklagelig stikkpasning fra Håvard Nielsen, og dundret lærkula i mål til 2-0-ledelse for Norge 34 minutter ut i kampen.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

Stuart Pearce

Trener Stuart Pearce måtte se Norge øke ledelsen mål for mål, og da dommeren blåste av kampen var Englands EM-drøm knust.

Foto: Bernat Armangue / Ap
– Hysterisk, deilig, fantastisk. Det er vanskelig å finne de riktige adjektivene. Jeg er stolt og rørt. Det er mange følelser som fyker rundt, sier landslagssjef Tor Ole Skullerud til NTB etter kampen.

– Jeg orker ikke å tenke så mye på fortsettelsen. Jeg tror det er lurt å nyte dette, sier landslagssjefen.

Men etter to spilte kamper ser det lyst ut for norsk semifinaleplass. Norge står med fire poeng og kan avgjøre sin egen EM-skjebne når de møter Italia til siste gruppespillkamp tirsdag.

Kun tap for Italia kombinert med israelsk storseier over engelskmennene kan sende Skulleruds elever hjem.

– Går mot semifinale

Skulle Israel tape sine kamper mot England, vil Norge være videre i mesterskapet.

– I øyeblikket går det mot semifinale. Det skal mye til om vi unngår det, i og med at England skal ha Israel i siste kamp. Man vet aldri, men nå er muligheten store, mener NRKs fotballkommentator Arne Scheie.

England tapte første kamp mot Italia, og kan ikke få mer enn tre poeng. Dermed er England uansett ute av mesterskapet, da de havner bak Italia på innbyrdes oppgjør ved poenglikhet.

– Fornedrelse for England

Det ble advart om at Norge ville møte et revansjelystent England etter tapet mot Italia i åpningskampen, men de norske U21-gutta gikk respektløst til verks mot Stuart Pearces menn.

– Det er enormt stort og betyr veldig mye. Dette betyr mye for norsk fotball. Norsk fotball skal være stolte av disse guttene, sier Skullerud.

Og én av dem som lot seg imponere er Scheie.

– Resultatet er godt, og spillemessig er det kjempegodt. Vi skal huske at det var en veldig viktig kamp for England, som visste at de ville være ute med tap. Det er en fornedrelse for England å være ute etter to kamper, sier Scheie.

– Fotball er et lagspill, og Norge behersket det mye bedre. Norge var effektive, lagde flotte mål og hadde gjort hjemmeleksa si, konkluderer han.

Mener Norge spiller klokt

Norge var dødelig effektive mot det engelske laget. Med tidvis underholdende angrepsspill og treffsikre avslutninger hadde de spilt seg til tre nettkjenninger før England rakk å svare.

– 3-1 mot England er et resultat som lar seg høre. De målene Norge scorer er jo fantastiske, sier NRKs fotballekspert Tom Nordlie etter kampen.

– Norge spiller klokt. De har ikke ballen så mye, men England kommer ikke til så mange muligheter, sier han.

– Gikk for gull

England åpnet best i oppgjøret, men det var det norske laget som fant nettmaskene først. Skulleruds gutter kjempet seg til et hjørnespark, og etter litt klabb og babb i feltet, havnet ballen hos Fredrik Semb Berge.

Berge sendte ballen lavt og hardt mot mål, og Jack Butland evnet ikke å nå lærkula. Dermed var Norge i 1-0-ledelse etter 15 minutters spill.

– Jeg prøvde å kjempe om ballen for å komme i god posisjon. Det klarte jeg, og da gikk jeg for gull. Og det funket, sier Semb til NTB.

England protesterte mot dommeren etter målet, og mente det burde vært annullert for hands. Dommeren lot seg imidlertid ikke overbevise.

Norge vartet opp med flott kombinasjonsspill i angrep da Håvard Nielsen og Marcus Pedersen spilte vegg og sistnevnte fikk avsluttet fra feltet. Pedersen klart imidlertid ikke å stokke beina, og skuddet gikk langt utenfor Butlands mål.

Bedre gikk det da Nielsen på nydelig vis vippet ballen videre til Jo Inge Berget som alene i feltet dundret ballen i mål til 2-0-ledelse for Norge. En kjempescoring av Molde-spilleren.

Reduserte på straffe

England gikk ut med høyt press og stor lyst på et reduseringsmål etter hvilen, men igjen var det Norge som fant nettmaskene.

Pedersen dro seg fri på kanten, la ballen skrått inn foran mål og en umarkert Magnus Wolff Eikrem dundret ballen via tverrliggeren og i mål.

Ved Englands benk dro trener Pearce seg fortvilet i håret. Håpet ble tent da England reduserte på straffe ved en sikker Craig Dawson.

Tross stor ballinnehav og press mot Norges mål det siste kvarteret, kom det ikke flere mål i oppgjøret.

– Vi fikk bevist igjen at det ikke trengs snakkes så mye om ballbesittelse. Det hjelper ikke å ha ballen som England når man ikke kommer til sjanser og ikke kommer til mål, Sier Scheie.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland