– Målet må være å tape mindre enn 9-0

OTTAWA (NRK): I hjemlandet har de startet en liten kvinnefotballrevolusjon. Men Thailand har trolig ikke sjans mot Norge.

thailand-spillere som spiller i sverige

Taneekarn Danga og Thanatta Chawong er to av spillerne på Thailand som spiller for Östersund på nivå to i Sverige. De håper at erfaringene fra skandinavisk fotball kan hjelpe mot Norge.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Jeg skal bruke erfaringene mine fra Sverige mot Norge. Svensk og norsk fotball er veldig likt, slår Taneekarn Danga fast.

Hun er en av flere thailandske landslagsspillere som spiller i den svenske klubben Östersund. De spiller på nivå to i Sverige, noe som nok også sier litt om nivået på Thailands landslag - Norges første motstander i VM.

– Ble ekstremt populære

Laget er i VM for første gang, kvalifiserte seg med nød og neppe - og rangeres av mange som det svakeste laget i VM.

journalist fra thailand

Korntakit Suko er en av mange journalister fra hjemlandet som følger Thailands damelag i VM.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Det kan nok hende vi er. Det er mange nye spillere på laget. Teknisk er det greit, men fysisk kan de slite mot et lag som Norge, spesielt i lufta, sier Korntakit Suko.

– Målet må være å tape mindre enn 9-0 mot Norge, legger han til.

Han er en av journalistene som følger Thailands lag i VM, og de er det mange av. Faktisk har de med seg det største pressekorpset vi har sett i VM.

For selv om Thailand trolig får et kort opphold i VM, er det full kvinnefotballfeber i hjemlandet. Det startet da laget ansatte Nuengruthai Srathongvian som den første kvinnelige landslagssjefen noensinne for ett år siden.

– Før hun kom var det ikke mange som visste om kvinnelandslaget vårt. Men hun var berømt fra før. Hun er veldig populær, og det har gjort at laget er blitt helt ekstremt populært også, forklarer Suko.

Thailands trener og kaptein

Nuengruthai Srathongvian (i midten) har gjort kvinnefotball ekstremt populært i Thailand. Her med kaptein Naphat Seesraum.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

Med henne som trener har også laget blitt bedre, noe VM-deltagelsen er et bevis på. Srathongvian lyser opp da NRK spør om hun kan fortelle om utviklingen til kvinnefotballen i Thailand.

– Vi har tatt store steg på kort tid. Det siste året har kvinnefotball blitt utrolig populært. Media følger med og kampene vises på tv. Jeg håper det vil gjøre at flere jenter begynner å spille fotball, sier hun.

– Viktig å ikke undervurdere

For Norges del har det vært utfordrende å skulle møte en så ubeskrevet motstander. Det fantes knapt video eller informasjon å oppdrive.

– Vi har visst veldig lite om Thailand, sier landslagssjef Even Pellerud.

Nå er både video og analyse av Thailand på plass, og Pellerud har notert seg at Thailands spillere er både raske og relativt tekniske – men nivået er ikke verre enn at dette bør bli en klar seier til Norge.

Angriper Isabell Herlovsen blir overrasket da hun hører at flere av spillerne spiller på nivå to i Sverige.

– Men jeg har sett dem på video, og de ser ut som et lag med litt fart. Det er viktig at vi ikke undervurderer dem likevel, sier hun.

De beste spillerne på Thailand spiller i Japan, en liga som holder et relativt bra nivå.

Fotball

Oppsummert

  • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.