Stabæk ute av fremtidsplanene – booker i stedet konserter

Selskapet som eier Stabæks hjemmearena på Fornebu har ikke tro på en løsning med fotballklubben og er i full gang med å booke areanen med konserter i 2012. Fotballen er ikke med i planene.

Tina Turner og Vegard Hedenstad

Det er mer sannsynlig at arenaen på Fornebu huser artister enn fotballspillere i 2012. T.v. er Tina Turner på konsert i arenaen i 2009, t.h. Stabæks Vegard Eggen Hedenstad.

Foto: Scanpix

Ifølge styreleder Diderik B. Schnitler startet selskapet Euforum Holding allerede i januar med å planlegge driften av areanen uten eliteseriefotball.

– Vi har ikke tro på en løsning med Stabæk Fotball og er derfor allerede i full gang med å booke konserter for 2012. Vi har planer for arenaen helt frem til 2020 som ikke inkluderer fotballen, sier Schnitler til NRK.

Styreleder i Stabæk Fotball, Lars Holter-Sørensen, er klar over at de har dårlig tid dersom de skal beholde hjemmearenaen.

– Vi erkjenner at de (arenaeieren) må gjøre dette og derfor er tiden en knapphetsfaktor, men vi skal klare å få dette til. Vi skal klare å tilpasse ting slik at det kan være både fotballkamper og andre arrangementer i arenaen, sier Holter-Sørensen til NRK.

Torsdag ble det kjent at Kjell Chr. Ulrichsens selskap Euforum har tilbudt Stabæk rundt 30 millioner kroner for å flytte fra arenaen . Stabæk sa nei.

Større interesse uten fotball

Eierselskapet deler ikke optimismen til Stabæk og sier de merker at stadig flere regner med at det nå er slutt på Stabæks fotballeventyr i arenaen.

– Interessen er vesentlig større nå enn tidligere fordi mange ser at fotballen ikke lenger forstyrrer. Folk er mer trygge på å forhandle med oss fordi vi ikke trenger å ta forbehold om at konsertdatoen kolliderer med en av Stabæks hjemmekamper, sier han.

Frem til nå har problemet for eierselskapet vært at de lenge før terminlisten for eliteseriesesongen har kommet, har måttet reservere samtlige helger fra midten av mars og ut november til fotball for å sikre at arenaen er ledig når Stabæk får hjemmekamper.

Hensynet til «stevnekollisjon», der fotballen har hatt forrang, har hindret eierselskapet fra potensielle inntekter.

Ingen fotballstadion

Styrelederen i Kjell Chr. Ulrichsens selskap understreker at arenaen alltid har vært en flerbruksarena, ikke en fotballarena, der det skal være både konserter, fotballkamper og andre kultur- og idrettsarrangementer.

– Det var stor tro på at dette skulle la seg forene, men alt som har kunnet gå feil har gått feil. Arenaeieren (Euforum) har tapt penger hele veien, sier Schnitler.

Han mener Stabæk Fotball fikk en for gunstig leieavtale i utgangspunktet. Stabæk har betalt ni millioner i månedsleie uten å måtte betale for driftskostnadene. Da eliteseriesesongen ble utvidet, både i lengde og med flere ukentlige spilledager (fredag til mandag), måtte arenaeieren reservere flere helger til fotballen og gikk dermed glipp av ytterligere potensielle inntekter fra andre arrangementer.

Dette inntektstapet kan ikke eierselskapet leve med videre.

– Hvis vi hadde fortsatt slik det var hadde det blitt mye fotball for halvfulle tribuner i stedet for mye annet, og det tjener man ikke penger på. Det er trist at dette ikke gikk, men vi, særlig fotballen (Stabæk Fotball, journ. anm.), skulle innsett det for et par år siden, sier Schnitler.

Schnitler

Styreleder i Euforum Holding AS Diderik B. Schnitler.

Foto: Hansen, Stig B. / Scanpix

– Tjener ikke penger på dette

Stabæk Fotball innser at fotballkamper ikke er det arenaeieren tjener mest på.

– Man tjener ikke penger på å leie ut til en fotballklubb som ikke har betalingsevne, sier styrelederen i Stabæk Fotball.

Klubbens eneste mulighet til å fortsatt få spille sine hjemmekamper på Fornebu er at de, så raskt som mulig, får på plass en ny eier som kan kjøpe arenaen fra Euforum Holding. Klubben jobber nå på spreng for å få på plass en stiftelse som kan overta arenaen.

Fotballnyheter