NRK Meny
Normal

- Nord-Korea bør ikke delta i VM

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, mener Nord-Korea aldri burde fått deltatt i fotball-VM.

Ji Yun-nam og Hong Yong-jo

Målscorer Ji Yun-nam og Hong Yong-jo feirer målet mot Brasil.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / Reuters

- Jeg mener at FIFA burde tenke godt igjennom om alle land som har et godt nok fotballag, burde ha anledning til å delta i fotball-VM, sier Egenæs til NRK.

John Peder Egenæs,

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, vil ikke ha Nord-Korea i VM.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Hva mener du? Burde ikke Nord-Korea få delta i VM?

Da Nord-Koreas nasjonalsang runget ut over Ellis Park i Johannesburg i går, tok enkelte av de nord-koreanske spillerene til tårene. Amnesty-lederen er opprørt over deltagelsen i mesterskapet.

Les også: Brasil slo Nord-Korea 2-1

- Jeg ser ikke noe positivt i at Nord-Korea er med i fotball-VM på de premissene de er med nå. Dette er et regime som er livredde for alt de ikke har kontroll over, sier han.

Resultatservice fotball-VM

Bør innføre krav om regler

44 år er gått siden sist Nord-Korea var med i et fotball-VM , noe som tydelig preget spillerene. John Peder Egenæs reagerer sterkt på myndighetenes sensur av mesterskapet for befolkingen.

- Det bør være noen regler om at hvis et land skal være med i et VM, så skal dette også gjøres tilgjengelig for befolkningen i landet. Vi vet jo at de i beste fall sender redigerte opptak av seire, og at de ikke lar noen reise ut og se på kampene, sier han.

Les også:

- I en klasse for seg selv

Folket i Nord-Korea får mest sannsynlig aldri se Ji Yun-Nams redusering ett minutt før fulltid, og Egenæs mener FIFA må vise at sensuren ikke er forenelig med deres prinsipper.

- Hvis Nord-Korea ble utestengt, ville det være nok et signal fra utenomverden om at måten de diktatorisk styrer landet på, ikke er noe vi aksepterer ellers i verden.

- Alt tyder på at landet sulter befolkningen i stor grad, og det finnes fangeleire der alt fra kriminelle til annerledes tenkende sitter innesperret. Landet er lukket og alt styres helt fra toppen, Nord-Korea er i en klasse for seg selv, sier han.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.