NRK Meny
Normal

- Landslaget var som en brannmur

En gang var det franske landslaget hele nasjonens stolthet - og beviset på et vellykket multikulturelt samfunn.

Frankrike verdensmestere i 1998

Gladere tider for Les Bleus: Ferske verdensmestere på hjemmebane i 1998.

Foto: PAULO WHITAKER / REUTERS

- De franske spillerne er overbetalte og gir blaffen i å representere nasjonen, sier Franck Orban, ekspert på fransk kulturpolitikk, til NRK.

I ettermiddag var den franske fotballtragedien komplett etter at laget tapte 1-2 mot Sør-Afrika i den siste kampen i gruppe A. Det ydmykede laget reiser hjem med kun ett poeng etter å ha skjemt seg ut for hele verden.

Les: Frankrike hjem i skam

- Ikke lengre et forbilde

Dermed ender "eventyret" som startet med at superstjernen Henry sendte franskmennene til mesterskapet etter en hands i den avgjørende kampen mot Irland.

Med hele verdens oppmerksomhet rettet mot seg, er kranglingen og det dårlige spillet ekstremt dårlig markedsføring for Frankrike, og landets elite har engasjert seg tungt.

Roselyne Bachelot

Frankrikes sportsminister Roselyne Bachelot var tilstede under kveldens ydmykende nederlag mot Sør-Afrika.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Det siste foreløpige klimakset kom i går, da den franske sportsministeren, Roselyne Bachelot, hadde møte med landslaget etter å ha blitt sendt dit av selveste president Nicolas Sarkozy.

Hun refset spillerne, sa at fransk fotball står overfor en moralsk katastrofe og at de hadde svertet landets ry.

- Jeg fortalte spillerne at de kanskje ikke lengre er et forbilde for våre barn, sa Bachelot, og forteller at noen spillere gråt, mens andre klappet.

Les også: Frankrike spiller uten sin kaptein

Les også: Sponsorene flykter fra Frankrike

Bidro til vekst i landet

Franck Orban har en doktorgrad i fransk kulturkunnskap, og han sier til NRK at det var andre takter i 1998, da Frankrike ble verdensmestere på hjemmebane.

Franck Orban

Franck Orban ved Universitetet i Oslo: - Landslaget ble brukt som en slags brannmur.

- Landslaget ble brukt som bevis på en vellykket flerkulturell politikk og viste at folk med forskjellig bakgrunn hadde evne til å vinne sammen. Seieren bidro faktisk til vekst i landet, ifølge Orban.

To år senere vant Frankrike også Europamesterskapet og bildet av et vellykket multikulturelt samfunn ble opprettholdt.

- Men så blåste en vind fra det ytre høyre over landet. I 2002 kom Jean-Marie Le Pen fra det høyreekstreme partiet Front National seg til andre valgomgang i presidentvalget med nesten 20 prosent av stemmene. Myten om et vellykket flerkulturelt Frankrike slo sprekker.

- Landslaget ble brukt som en slags brannmur mot konfliktene for å opprettholde bildet, sier Franck Orban.

- Mentalitet som ikke er bra

NRK har vært i kontakt med norske fotballspillere med erfaring fra fransk fotball, og de mener konflkten handler om manglende respekt mellom trener og spillere.

Alexander Tettey (Rennes, 2009 -): - Treneren har ikke respekt fra spillerne. Da kan de gjøre det kuppet de ønsker.

Geir Frigård (CS Sedan Ardennes, 1999/2000): - Det er en del spillere der som setter spillerne mye høyere enn laget. For meg virker det som om spillerne ikke har nok respekt for trenerne.

Thorstein Helstad (Le Mans, 2008 -): - Jeg - hører at det har vært veldig mye klikker og veldig mye spillere som har kritisert hverandre. Det har også vært spillere som har gått til treneren og sagt at andre ikke bør spille. Det er jo en mentalitet som ikke er bra for et lag.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.