- Landslaget var som en brannmur

En gang var det franske landslaget hele nasjonens stolthet - og beviset på et vellykket multikulturelt samfunn.

Frankrike verdensmestere i 1998

Gladere tider for Les Bleus: Ferske verdensmestere på hjemmebane i 1998.

Foto: PAULO WHITAKER / REUTERS

- De franske spillerne er overbetalte og gir blaffen i å representere nasjonen, sier Franck Orban, ekspert på fransk kulturpolitikk, til NRK.

I ettermiddag var den franske fotballtragedien komplett etter at laget tapte 1-2 mot Sør-Afrika i den siste kampen i gruppe A. Det ydmykede laget reiser hjem med kun ett poeng etter å ha skjemt seg ut for hele verden.

Les: Frankrike hjem i skam

- Ikke lengre et forbilde

Dermed ender "eventyret" som startet med at superstjernen Henry sendte franskmennene til mesterskapet etter en hands i den avgjørende kampen mot Irland.

Med hele verdens oppmerksomhet rettet mot seg, er kranglingen og det dårlige spillet ekstremt dårlig markedsføring for Frankrike, og landets elite har engasjert seg tungt.

Roselyne Bachelot

Frankrikes sportsminister Roselyne Bachelot var tilstede under kveldens ydmykende nederlag mot Sør-Afrika.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Det siste foreløpige klimakset kom i går, da den franske sportsministeren, Roselyne Bachelot, hadde møte med landslaget etter å ha blitt sendt dit av selveste president Nicolas Sarkozy.

Hun refset spillerne, sa at fransk fotball står overfor en moralsk katastrofe og at de hadde svertet landets ry.

- Jeg fortalte spillerne at de kanskje ikke lengre er et forbilde for våre barn, sa Bachelot, og forteller at noen spillere gråt, mens andre klappet.

Les også: Frankrike spiller uten sin kaptein

Les også: Sponsorene flykter fra Frankrike

Bidro til vekst i landet

Franck Orban har en doktorgrad i fransk kulturkunnskap, og han sier til NRK at det var andre takter i 1998, da Frankrike ble verdensmestere på hjemmebane.

Franck Orban

Franck Orban ved Universitetet i Oslo: - Landslaget ble brukt som en slags brannmur.

- Landslaget ble brukt som bevis på en vellykket flerkulturell politikk og viste at folk med forskjellig bakgrunn hadde evne til å vinne sammen. Seieren bidro faktisk til vekst i landet, ifølge Orban.

To år senere vant Frankrike også Europamesterskapet og bildet av et vellykket multikulturelt samfunn ble opprettholdt.

- Men så blåste en vind fra det ytre høyre over landet. I 2002 kom Jean-Marie Le Pen fra det høyreekstreme partiet Front National seg til andre valgomgang i presidentvalget med nesten 20 prosent av stemmene. Myten om et vellykket flerkulturelt Frankrike slo sprekker.

- Landslaget ble brukt som en slags brannmur mot konfliktene for å opprettholde bildet, sier Franck Orban.

- Mentalitet som ikke er bra

NRK har vært i kontakt med norske fotballspillere med erfaring fra fransk fotball, og de mener konflkten handler om manglende respekt mellom trener og spillere.

Alexander Tettey (Rennes, 2009 -): - Treneren har ikke respekt fra spillerne. Da kan de gjøre det kuppet de ønsker.

Geir Frigård (CS Sedan Ardennes, 1999/2000): - Det er en del spillere der som setter spillerne mye høyere enn laget. For meg virker det som om spillerne ikke har nok respekt for trenerne.

Thorstein Helstad (Le Mans, 2008 -): - Jeg - hører at det har vært veldig mye klikker og veldig mye spillere som har kritisert hverandre. Det har også vært spillere som har gått til treneren og sagt at andre ikke bør spille. Det er jo en mentalitet som ikke er bra for et lag.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • VAR i VM-kvalikene på Ullevaal

  Det blir VAR (Video Assistant Referee) på Ullevaal stadion når Norge møter Nederland til VM-kvalifisering 1. september. Det gleder NFFs konkurransedirektør.

  – Det er en stund siden vi fikk beskjed om det. Vi fikk et brev for et par uker siden. Vi brukte det i kvalifiseringskampen mot Serbia i oktober i fjor også, og det fungerte fint, sier NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn til NTB.

  Uefa skriver på sine hjemmesider torsdag at VAR vil bli brukt i de resterende europeiske kvalifiseringskampene inn mot VM i Qatar i 2022. Det skjer etter å ha kommet i enighet med Fifa. Det vil bli tatt i bruk fra september.

  VAR ble som nevnt brukt i omspillskampen mot Serbia om EM-plass i fjor høst. Da var det den første gangen det ble brukt i en kamp for det norske herrelandslaget. Den gang ble det rigget opp to hvite VAR-busser like utenfor arenaen, der Ullevåls bandylag til vanlig spiller sine kamper.

  – Det er veldig bra at VAR blir brukt i kampene fremover. Det er kommet for å bli, det så man under EM. Det er en del av utviklingen i fotballen, sier Fisketjønn videre.

  VAR, fotball
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • – Grealish klar for Manchester City

  Den anerkjente fotballjournalisten Fabrizio Romano melder at Aston Villa-stjerne Jack Grealish er klar for Manchester City.

  Det hevdes at Villa mottar en enorm overgangssum på rundt 1,2 milliarder kroner. Grealish skriver under på en kontrakt som strekker seg til 2026.

  Romano hevder at Grealish drar til Manchester for å gjennomføre den medisinske testen torsdag morgen. Dette vil bli tidenes dyreste Manchester City-overgang.

  Jack Grealish
  Foto: Richard Heathcote / AFP
 • Tre norske mål i MLS

  Ola Kamara scora to og Jakob Glesnes eitt i den amerikanske fotballigaen MLS i natt.

  Kamara sette inn 1-0 og 3-0 for DC United, som slo Columbus Crew 4-2 borte.

  Glesnes scora det første i Philadelphias 3-0-siger over Toronto.

  Philadelphia er nummer 4 og DC United nummer 6 i Eastern Conference.

  Ola Kamara
  Foto: Brad Mills / Reuters
 • Ings klar for Aston Villa

  Aston Villa henter Premier League-spissen Danny Ings fra Southampton. 29-åringen har skrevet under en avtale for de tre neste sesongene.

  Birmingham-klubben opplyser om overgangen på sitt nettsted.

  Ings scoret i alt 13 mål for Southampton sist sesong. Den solide formen gjorde at han i fjor høst fikk sine første kamper for England på fem år.

  – Danny er en utmerket Premier League-spiller. Han er også svært profesjonell, og han vil bli en leder og rollemodell i troppen vår, sier Villa-manager Dean Smith. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Andrew Boyers / AP
 • La Liga sikret milliardavtale

  Den spanske ligaen bekrefter onsdag på sitt nettsted at de selger 10 prosent av sin bedrift til CVC for en pengesum tilsvarende over 28 milliarder kroner.

  Det gir spanske lag en etterlengtet tilstrømming av penger, etter at flere har slitt med vanskelig økonomi som følge av blant annet koronapandemien.

  Spesielt viktig kan det bli for ligaens to største klubber, Barcelona og Real Madrid. De kan få henholdsvis 270 og 261 millioner euro som et resultat av avtalen, melder Marca ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Storklubbene har måttet selge unna spillere for å ha god nok økonomi til å signere forsterkninger i det siste.

  Messi
  Foto: Alberto Saiz / AP