Hopp til innhold

Forventningens pris: Det er Europa som teller

KOMMENTAR: Pep Guardiolas kritikere mener tapet mot Atlético Madrid betyr at treårsprosjektet i Bayern München har vært mislykket. Det er strengt.

Pep Guardiola

HVA GIKK GALT? Pep Guardiola har ledet Bayern til tre strake ligamesterskap, men i Europa har det blitt tre semifinaletap. Er han ikke like god som vi trodde?

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

En kan skjønne logikken. Pep Guardiola tok over et lag som hadde vunnet trippelen; derfor burde han ha vunnet mesterligaen med Bayern München for å kunne anses som en suksess.

I stedet har han tapt tre strake semifinaler. Kanskje er han ikke like god som vi trodde.

Slik blir forventningene når du skal følge opp den perfekte sesong. Bayern er rikest og best i Tyskland, så ligatittelen gir ingen kreditt. Du kan være et geni i Bundesliga hele året, men slår du ikke alle i Europa, går sesongen automatisk i vasken.

Det er imidlertid synd at det er slik, for det ignorerer i stor grad hvor kompleks og utfordrende mesterligaen kan være.

Eksklusivt selskap

Carlo Ancelotti

SJELDENT: Carlo Ancelotti er en av bare to trenere som har vunnet den største av de europeiske turneringene tre ganger - to med Milan og en med Real Madrid. Bob Paisley gjorde det samme med Liverpool på 70- og 80-tallet

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Sammenlign gjerne forventningene med turneringens historikk. Ikke et eneste lag har forsvart troféet siden AC Milan i 1990. Kun Carlo Ancelotti og Bob Paisley har løftet det tre ganger, og Ancelotti trengte 11 år på å gjøre det.

Sir Alex Ferguson vant turneringen to ganger på 26 år i Manchester United. José Mourinho har trent Porto, Chelsea, Internazionale, Real Madrid og Chelsea igjen – men har også kun vunnet to. Det samme har Jupp Heynckes, mannen Guardiola erstattet i München, og Guardiola selv.

Det er altså et eksklusivt selskap man forventer at Guardiola skal være en del av.

Til tider skulle en tro Bayern var kontinentets eneste storlag. Guardiola tabbet seg ut mot Real Madrid i 2014, men møtte verdens beste mannskap i 2015 uten flere av sine beste spillere. Det Barcelona-laget var langt sterkere enn den utgaven Heynckes slo med Bayern i 2013.

De neste 12 månedene snakket alle om ustoppelige Barça. Denne sesongen røk også de ut – i kvartfinalen.

Atletico Madrid

TØFFERE ENN BARCELONA: Bayern er den tøffeste motstanderen vi har hatt, mener Atleticos trener. Atletico slo ut Barcelona i forrige runde

Foto: Michaela Rehle / Reuters

Tøffere enn Barça

Det fører oss til Guardiolas ferskeste tap. Atlético Madrid, som nå må kunne regnes som et av de beste defensive lagene i Europa de siste tiårene, har 16 baklengsmål på 36 kamper i La Liga og møtte Bayern uten å ha sluppet inn på 10 timer.

Ikke akkurat noen kasteball.

Og likevel var Bayern overlegne i begynnelsen. De første 35 minuttene holdt de et vanvittig tempo, og mens Atlético vanligvis forsvarer seg dypt uansett, er det sjelden å se dem slippe til så mange gode muligheter på så kort tid.

Dette var langt tøffere enn Barça i kvartfinalen. Senere kalte Diego Simeone Bayern for den beste motstanderen han noen gang hadde møtt.

Slike komplimenter hjelper ikke Guardiola, men det sier litt om nivået prosjektet hans har nådd. Og katalaneren hadde sannsynligvis nådd finalen sin om Thomas Müller – spilleren han ble slaktet for å benke i den første kampen – ikke hadde brent straffe i det 34 minutt.

Jan Oblak redder

MARGINER: Her redder Jan Oblak straffen fra Bayerns Thomas Müller. Det er så små marginer som skiller, mener kommentatoren

Foto: Matthias Schrader / Ap

Spanske storlag

Slik er marginene. Da Mourinho ble konfrontert med et lignende spørsmål som det Guardiola nå må besvare, nemlig hvorfor hans Real Madrid hadde tapt tre strake semifinaler mellom 2010 og 2013, sa han at det kommer et punkt hvor du rett og slett trenger litt flaks.

Et skudd i stolpen, en straffe, en dommeravgjørelse. Det kan skille så lite.

Det unnskylder ikke Guardiolas tap i 2014, men det gjenspeiler størrelsen på utfordringen. Over to kamper mot Atlético vant Bayern skuddstatistikken 53-18.

Og glem heldige trekninger. De siste to årene har Bayern tapt mot lagene som senere har vunnet turneringen, og det samme kan fint skje i år. De er muligens sterkest i Tyskland og blant favorittene i Europa, men sammenligner man med storlagene fra Spania, er det ingen selvfølge at de skal seire.

Den enkle jobben

Pep Guardiola

NED I KNESTÅENDE: Bayern er en suksessklubb, Pep Guardiola er en suksessmanager. Da er ikke jobben med å innfri forventningene enkel

Foto: Matthias Schrader / Ap

Disse betraktningene tar ikke en gang med de taktiske innovasjonene Guardiola har innført, det stilfulle spillet eller en seiersprosent i Bundesliga som ligger på rundt 80 prosent. Så gode har Bayern blitt til å presse høyt og kontrollere kamper de knapt trenger å forsvare sitt eget straffefelt.

Men få bryr seg om det uten suksess i Europa. De tre ligatitlene regnes som en selvfølge, og det skal bli interessant å se lagets prestasjoner videre under Ancelotti, som har vunnet tre ligatitler de siste 20 årene.

Neste stopp for Guardiola er Manchester City. De lyseblå er i den andre semifinalen, men sliter så tungt i hjemlig serie at de står i fare for å miste fjerdeplassen.

Der har Guardiola allerede blitt anklaget for å ta en «enkel» jobb. Slik er livet når du gjør det til vane å vinne nærmest alt.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal