Hopp til innhold

Morten Thorsby plukker søppel i Italia – ble invitert til en av landets viktigste menn

Han nekter å fly unødvendig, sykler helst til trening og har i sommer plukket søppel i hjembyen. Nå starter Morten Thorsby en stiftelse for å gjøre idretten grønnere.

Morten Thorsby Søppel

På søppeljakt – Morten Thorsby plukker søppel i den italienske byen Genova tidligere i sommer.

Foto: Privat

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

– Som profesjonell fotballspiller opplever jeg å ha litt ekstra påvirkningskraft, og har derfor et ansvar for å si ifra, sier Morten Thorsby til NRK.

Til daglig er han fotballproff i italienske Sampdoria, i toppdivisjonen Serie A. Men vel så viktig for 24-åringen er hans lidenskap for klima og miljø. Thorsbys miljøengasjement er tidligere omtalt da han ønsket å kutte unødvendige flyreiser.

Første året hans i sin tidligere klubb Heerenveen kjørte alle spillerne bil til treningsfeltet, bortsett fra Thorsby, som syklet. Året etter syklet alle.

Denne sommeren har hatt tatt engasjementet enda et skritt. Han har nemlig brukt tid på å plukke søppel i sin hjemby, Genova.

Nå vil han gjøre idretten mer bærekraftig.

Morten Thorsby

Morten Thorsby setter også et godt eksempel på landslaget og kjøper klimakvoter hver gang våre beste menn må ut å fly.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Jeg er i ferd med å opprette en stiftelse som heter «We Play Green.» Denne skal inspirere, engasjere og hjelpe klubber og spillere å redusere sitt fotavtrykk. Idretten har mye å gå på, sier Thorsby til NRK.

Fotballstjernen mener idretten har et stort samfunnsansvar og at den er en viktig bærebjelke i samfunnet. På samme måte som skolen er en grunnsøyle i samfunnet er også idretten det, mener han.

– Det er viktig at fremtidige generasjoner får den samme muligheten til å drive med idrett som oss, sier Thorsby.

Invitasjon fra klimaministeren

Etter at søppelplukkingen i Genova ga oppslag i lokalavisen har Sampdoria-profilens engasjement nådd politikken i Italia.

Artikkel-Thorsby

Den italienske avisen Il Secolo XIX omtalte tidligere i sommer at Morten Thorsby plukket søppel i Genova.

Foto: IL SECOLO XIX

Gjennom agenten til nordmannen ble han i forrige uke invitert av den italienske klimaministeren Sergio Costa til et åpent møte om det nye prosjektet til nordmannen.

– Vi ble tatt veldig godt imot og jeg fikk presentere prosjektet for ham.

– Han ser jo verdien i fotballen som kommunikasjonsplattform. På verdensbasis teller fotballsamfunnet alene nesten fire milliarder mennesker. Hvis man legger til alle de andre idrettene når man nesten hele verden. Så å få med seg fotballen og idretten i kampen mot en grønnere verden blir ekstremt viktig, sier Thorsby.

Costa-Thorsby

Thorsby sier små steg på flere områder vil gjøre store forskjeller, bare nok er med. Han ønsker derfor å lage en bruksanvisning for klubber, spillere, fans og sponsorer på hvordan de med enkle grep kan redusere sine fotavtrykk. Han ønsker også å lage en «bærekraftsliga» for klubber og landslag. Her i samtale med klimaministeren Sergio Costa.

Foto: Privat

Møtet endte med at ministeren ba Thorsby om å konkretisere prosjektet i løpet av august, før de igjen kunne møtes for å snakke om veien videre.

Thorsby tror ikke det er urealistisk at man kan få se prosjektet markedsført i Serie A allerede den kommende sesongen.

Samarbeidet bekrefter også klimaministeren på sin Instagram-profil, hvor han også takker Thorsby for å bringe frem problemstillingen inn i idrettsverdenen.

– Målet vårt er å senke fotavtrykket til idretten og gjøre den mer bærekraftig.

For å få til det trekker Thorsby frem de tre hovedpunktene prosjektet tar for seg: Inspirasjon, engasjement, og konkret handling.

Thorsby-Costa

Morten Thorsby deler ut Sampdoria-drakt til klimaministeren Sergio Costa etter endt møte.

Foto: Privat

– Idretten har ikke vært flinke nok

Thorsby ønsker at Norge også engasjerer seg i prosjektet, slik at norsk idrett får et snillere klimaavtrykk.

Initiativet applauderes av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V), som inviterer Thorsby til en prat om veien videre.

Sveinung Rotevatn i Stavanger

Norges klima- og miljøminister, Sveinung Rotevatn (V) applauderer, Thorsby. – Det er et strålende initiativ, og jeg håper han lykkes i å inspirere klubber, spillere og supportere, sier Rotevatn

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Ofte ser man at det pekes fingre mot andre, så det er bra at han heller peker tilbake på sin egen bransje. Jeg tror det kan bidra til både holdningsendringer og faktiske utslippskutt, sier Rotevatn til NRK.

Videre forteller Rotevatn at han tror et slikt prosjekt kan sette spor.

Thorsby har ingen problemer med å ta frem pekefingeren og rette den mot seg selv.

– Etter min mening har ikke idretten vært flinke nok til å fronte denne kampen. Her mener jeg de må endre seg, slik som alle andre industrier, for dette er et stort samfunnsproblem, sier fotballspilleren.

– På vei i feil retning

Begge trekker frem kampen mot rasisme som et godt eksempel på hvordan idretten kan stå opp for en viktig kamp.

Søppelplukking

– Målet vårt er å senke fotavtrykket til idretten og gjøre den mer bærekraftig, sier Thorsby.

Foto: Privat

– Jeg mener jo at klimasaken, på lik linje med kampen mot rasismen, er en tverrpolitisk kamp. Det kan gjøre at det blir litt enklere for idretten som helhet å bevege seg inn i det enn andre politiske saker, sier Rotevatn.

Thorsby er klar for å ta opp kampen.

– Vi er dessverre på vei i feil retning. Vår overordnede tro er at vi er nødt til å endre oss som samfunn slik at fremtidige generasjoner også kan drive med idrett under samme forutsetninger som oss.

– Vi ønsker å gi en stemme til de som ikke har en stemme enda.

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal