Hopp til innhold

Forbundet i epost: – Helt avgjørende at ingen kommenterer Johaug-saken

Norges Idrettsforbund har bedt sine tillitsvalgte og ansatte over hele Norge om å ikke kommentere Therese Johaug-saken i pressen eller på sosiale medier.

Johaug

DOPINGTATT: Antidoping Norges påtalenemnd har innstilt på 14 måneders utestengelse av Therese Johaug.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Thune

SENDTE MAILEN: Juridisk sjef Henriette Hillestad Thune i Norges Idrettsforbund.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det kommer frem i en intern mail som NRK har fått tilgang til.

Henriette Hillestad Thune, som er juridisk sjef i Norges Idrettsforbund (NIF), har sendt mailen til medlemmer på nasjonalt og fylkesnivå.

Tirsdag 29. november ble det kjent at Antidoping Norges påtalenemnd la ned påstand om å utestenge Johaug i 14 måneder.

Mailen ble sendt knappe tre timer senere.

– Helt avgjørende

«Det er helt avgjørende at ingen ansatte eller tillitsvalgte i idrettskretsene uttaler seg om Therese Johaug-saken, heller ikke på sosiale medier», heter det i mailen.

Medlemmene får så beskjed om å henvise til informasjon på NIFs nettsider.

Det eneste medlemmene får si i denne saken, ifølge Thune, er en gjentakelse av president Tom Tvedts uttalelse.

«Norges Idrettsforbund er gjort kjent med Påtalenemdens vedtak. Vi kan ikke kommentere den mens den er under behandling», lyder kommentaren.

– Vi kan bli part i saken

Henriette Hillestad Thune sier til NRK at dette ikke dreier seg om å gi noen munnkurv.

Gunnar Martin Kjenner

KRITISK: Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner.

Foto: Eirik Pessl Kleiven, NRK

Hun sendte eposten til medlemmene i organisasjonen fordi hun mener Norges Idrettsforbund kan bli en part i saken dersom det blir en anke til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Thune har fått flere spørsmål fra NRK, men hun har i stedet bedt om at følgende kommentar tas med i sin helhet:

  • – Denne saken skal behandles av NIFs domsorganer som er uavhengig av NIF. Dette er et system som er etablert etter NIFs lov. Vi må tillate at dette systemet får virke, uten tilsynelatende å påvirke prosessen. Ansatte og tillitsvalgte i NIF som offentlige uttaler seg på vegne av NIF om saken kan lett tas til inntekt for at NIF har et bestemt syn på saken og prosessen. NIFs eneste formelle syn på saken er det som kommuniseres fra NIFs domsorganer i tråd med det regelverket NIF forvalter. Personlige ytringer er naturligvis noe helt annet, skriver Thune i eposten.

Kjenner: – Innsnevring av ytringsfriheten

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner leder også domsutvalget i Oslo idrettskrets, men juristen har ikke mottatt eposten.

Han reagerer imidlertid på innholdet.

– Det er definitivt en innsnevring av ytringsfriheten, sier Kjenner til NRK.

Han er ikke enig i Thunes begrunnelse om at eventuelle uttalelser fra medlemmer eller ansatte kan brukes mot NIF eller påvirke saken.

– Når du tilhører en bedrift, har du en viss taushetsplikt. Men dette er en folkebevegelse, hvor åpenhet er en fane. Jeg har vanskelig for å se at det er noe galt i at noen skal ha en oppfatning om saken. Det er jo idrettsstyret som har myndighet til å ta et standpunkt, sier Kjenner.

– Med tanke på debatten og Bernander-rapporten er det rart at man går ut med et sånt pålegg eller anbefaling. I åpenhet ligger det at tillitsvalgte kan ha en oppfatning av forskjellige saker, sier juristen, som også peker på at domsutvalgene ikke er uavhengig av NIF siden utvalget er valgt blant medlemmene på Idrettstinget.

– Et råd

Kommunikasjonssjef Niels Røine i NIF mener på sin side at ytringsfriheten ikke er innsnevret.

– Det er vi totalt uenige i. Vi har ikke fått noen henvendelser om at noen synes det er merkelig, og jeg tror folk flest skjønner at her ønsker vi å være så forsiktige at det ikke under noen omstendighet kan stilles spørsmål ved vår uavhengighet, sier Røine.

– Vil kommentarer gjøre det?

– Det er ikke enkelt for folks alminnelige rettsforståelse å skille mellom Norges Idrettsforbund og domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Derfor er det best at saken går sin gang uten at det overhodet kan stilles spørsmålstegn ved uavhengigheten til idrettsforbundet.

– Kan ikke tillitsvalgte og ansatte vurdere det selv?

– Det er viktig at alle har en forståelse av at vi ikke ønsker å komme i en situasjon der uavhengigheten kan stilles spørsmål ved. Det vurderer vi som viktig. Det er et råd, og vi nekter ingen bastant å si noe, sier Røine.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille treningskamp borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal