Hopp til innhold

Norsk skileder så jukset med egne øyne: – Jeg har aldri vært så sint på et skirenn noen gang

Han har vært trener for noen av landets mest lovende skiløpere i en årrekke. Nå er han mer oppgitt enn noen gang. Det trener Eivind Arne Bjaaland opplevde under Skandinavisk cup i Falun sist helg, har gjort at begeret har rent over.

Skandinavisk cup i Falun

Flere kjente langrennsutøvere testet formen under Skandinavisk cup i Falun sist helg. Men i kulissene har det trolig blitt jukset.

Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN

Twitter skriver han følgende etter NRKs sak om bekreftet fluorjuks i Falun:

– Jeg har aldri vært så sint på et skirenn noen gang. Dette er juks i sin verste form. Noen gikk bevisst inn for å jukse og det blir jeg så jævla forbanna på. Regelverket er basert på tillit og den tilliten er nå brutt. Sånn kan vi ikke ha det, noe må gjøres.

Nedslående rapport

Pierre Mignerey

FIS-TOPP: Pierre Mignerey, her avbildet i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det var mandag at NRK kunne fortelle at renndirektøren i FIS (Det internasjonale Skiforbundet) hadde fått en nedslående rapport på bordet sitt.

Sist helg gikk utøvere like under verdenscupnivå og enkelte som allerede er klar for OL mot hverandre i Skandinavisk cup i svenske Falun.

Men i ettertid har det handlet om alt annet enn resultatene. For jurysjefen i Falun fikk bekreftet mistanker om bruk av ulovlig C8-kjedet fluor, som gir bedre glid enn tillatt C6-kjedet fluorsmurning og annen fluorfri smurning.

Så juks og konfronterte smørere

Overfor NRK utdyper Bjaaland sin store frustrasjon over det som skjedde sist helg. Han er trener for noen av landets beste skiløpere i regionlaget Team Elon Vest og forteller nå hvordan han med egne øyne og ører fikk bekreftet jukset som foregikk.

Han er klar og tydelig på at han ikke ønsker å fortelle om det er snakk om enkeltpersoner, klubb, lag eller industrien som har stått for jukset.

 • For Bjaalands del startet det i hvert fall med at noen fra hans eget lag gjorde observasjoner av gamle fluorprodukter i en smørebod noen dager før konkurransene i Falun begynte.
 • Så begynte ryktene å florere om mulig bruk av C8-kjedet fluor.
 • Da bestemte Bjaaland og en til i teamet hans seg for å undersøke samme smørebod som hadde blitt observert tidligere. Dette skjedde før de siste konkurransene på søndag.
 • De konfronterte fire smørere som stod i den boden.
Bjaaland

OPPGITT OG SINT: Eivind Arne Bjaaland, trener for Team Elon Vest.

Foto: Privat

– De bekreftet at de hadde smurt med en pulverboks med et forbudt produkt dagen i forveien. Under rennene på lørdag, sier Bjaaland, og legger ikke skjul på at han ble rasende da han fikk jukset bekreftet.

– Så provoserende at jeg sliter med å finne ord

Med til Falun hadde han med sine beste elever. Som Gjøran Tefre, Karoline Simpson-Larsen, Sivert Wiig. Alle i nærheten av verdenscupnivå.

Han er fortvilet på deres vegne og tror regelverket, eller det manglende regelverket, kan være karriereødeleggende for enkelte.

For i dag så er det kun basert på tillit. Alle nasjoner har før sesongen skrevet under på et dokument der de garanterer at de ikke kommer til å bruke C8-kjedede fluorprodukter under skiene. Men det finnes ingen sanksjonsmuligheter i FIS' regelverk.

Bjaaland påpeker at så lenge det ikke blir testet eller sjekket hva som foregår i hver smørebod, så er det tillitsbaserte systemet tynnslitt.

– Jeg kjenner nå at begeret mitt har rent helt over. Vi bruker så jævla mye tid, penger og krefter på det bitte lille håpet om å nå verdenstoppen. Det er dette utøverne og jeg lever for. Så blir vi møtt med åpent juks rett i trynet. Det er så provoserende at jeg sliter med å finne ord, sier han.

itUJgyAmpb0

LOVENDE: Karoline Simpson-Larsen, her i et renn tidligere denne sesongen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Han har en innstendig bønn til FIS (Det internasjonale Skiforbundet):

– Det er et stort problem at et system basert på tillit ikke fungerer. Nå er tilliten brutt én gang. Nå vil alle som går fort bli mistenkeliggjort. Problemet er at det ikke får konsekvenser. Jeg håper FIS kan ordne opp i dette umiddelbart, sier Bjaaland.

Ikke del av regelverket

Renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, har ikke vært tilgjengelig for noen kommentar tirsdag.

Han har imidlertid uttalt til NRK at de i utgangspunktet ikke kan sanksjonere mot noen ettersom bruk av C8-kjedet fluor ikke er en del av regelverket.

Han la imidlertid til at hvis FIS virkelig vil gjøre noe i sakens anledning, må det tas opp i FIS council eller FIS court.

– Moralsk forkastelig

HluWSUZ6M3o

REKRUTTLANDSLAGSTRENER: Torstein Drivenes

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

En som også er trener for mange unge og lovende skiløpere er Torstein Drivenes. Som sjef for det norske rekruttlandslaget, som hadde en rekke utøvere på plass i Falun, svarer han slik på det som har kommet frem:

– Jeg blir sjokkert. Spesielt over at disse som gjør slike ting bevisst har verdier i seg til å operere på den måten der. Jeg tenker at idretten handler om fair play, det som skjer der er ikke fair play, sier han til NRK, og legger til:

– Det er moralsk forkastelig.

– Regner med de reagerer sterkt

Han påpeker at han selv ikke har sett noen ting, men at han stoler såpass på det han har hørt fra andre norske lag som har observert bruk av den ulovlige fluoren.

– Hva sier utøverne dine?

– Jeg regner med at de reagerer sterkt på det. Det er lite som skal til om du blir nummer én eller ti. Og det er en vanvittig forskjell på det for en utøver, sier han, og viser blant annet til hvordan slike resultater påvirker uttak til for eksempel verdenscup og landslagsuttak.

Siste nytt

 • Kroatia-supportere pågrepet etter angrep på Italia-fans

  Fire personer ble skadet og elleve pågrepete av politiet etter at kroatiske fans angrep Italienske supportere etter mandagens EM-kamp i Leipzig.

  Det opplyser politiet i den tyske byen tirsdag. Kampen endte 1-1 etter at Mattia Zaccagni utlignet åtte minutter på overtid for italienerne.

  Politiet opplyser at rundt 20 Kroatia-fans angrep italienere i etterkant av oppgjøret. To av de skadede personene måtte fraktes til sykehus.

  Det ble opprettet sak mot elleve kroater for å ha forårsaket grov kroppsskade, melder politiet.

  Rundt 2000 politibetjenter var til stede på kamparenaen for å sikre kampen, og i alt ble det registrert 45 lovbrudd. De fleste i forbindelse med pyroteknikk.

  Politiet opplyste også at åtte kroatiske fans, som tidligere ble nektet innreise til Tyskland, ble pågrepet og varetektsfengslet til tirsdag.

  (NTB)

  Euro 2024 Soccer Croatia Albania
  Foto: Sunday Alamba / AP
 • Rallystjernen Ogier innlagt på sykehus etter kollisjon med privatbil på trening

  VM-gullgrossisten Sebastian Ogier og kartleser Vincent Landais er innlagt på sykehus etter å ha krasjet med en personbil på trening foran Rally Polen.

  Ogier Landais forberedte seg til denne ukens VM-runde i Polen da ulykken skjedde tirsdag.

  En talsmann for polsk politi opplyser til nyhetsbyrået AP at to biler var involvert i krasjen i landsbyen Wlosty nordøst i landet. Fire personer ble i etterkant sendt til sykehus.

  Området der krasjen skjedde ligger ikke langt fra den russiske eksklaven Kaliningrad.

  TV-opptak viser et ambulansehelikopter på et jorde og at politi og brannmenn er på stedet.

  Ogiers lag, Toyota Gazoo Racing, sier i en uttalelse at franskmannen og hans kartleser var «involvert i en trafikkulykke under rekognosering foran Rally Polen og har blitt tatt til sykehus for medisinske undersøkelser».

  40 år gamle Ogier er en av de mest fremgangsrike førerne i rallyhistorien. Han vant seks strake VM-titler fra 2013 til 2018. Den siste av hans totalt åtte kom i 2021.

  Denne sesongen deltar han i utvalgte runder. Han vant Rally Kroatia i april og Rally Portugal i mai.

  Polen er denne uken vertskap for sitt første WRC-arrangement på sju år. Ogier har vunnet der to ganger tidligere.

  (NTB)

  NxGZiqDVmDg
  Foto: AP
 • Nacho ferdig i Real Madrid: – En av de store legendene i klubben vår

  Midtstopper Nacho Fernández (34) er ferdig i Real Madrid etter 12 år på A-laget.

  Det skriver klubben i en pressemelding .

  «Real Madrid ønsker å uttrykke sin takknemlighet og hengivenhet til Nacho, en av de store legendene i klubben vår», heter det i en uttalelse.

  Den spanske landslagsspilleren har spilt hele sin profesjonelle karriere i Real Madrid og kan skilte med 16 mål og 10 målgivende på 364 kamper.

  I løpet av de 12 årene har han også vært med på å vinne blant annet seks Champions League-trofeer, fire seriemesterskap og to cuptitler.

  Nacho kom til Real Madrid som 10-åring i 2001 og gikk gradene i akademiet, før han til slutt fikk sin debut på A-laget i 2012.

  – Siden han kom til ungdomsakademiet vårt som gutt, har Nacho alltid vært et eksempel på utvikling for alle og han har mottatt kjærlighet, anerkjennelse og beundring fra alle Real Madrid-fans. Real Madrid er og vil alltid være hans hjem, sier klubbpresident Florentino Pérez.

  Nacho avsluttet Real Madrid-karrieren som kaptein da han løftet sitt sjette Champions League-trofé etter 2-0-seieren over Borussia Dortmund.

  (NTB)

  b3ilU8UERKA
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal