Hopp til innhold

Norsk skileder så jukset med egne øyne: – Jeg har aldri vært så sint på et skirenn noen gang

Han har vært trener for noen av landets mest lovende skiløpere i en årrekke. Nå er han mer oppgitt enn noen gang. Det trener Eivind Arne Bjaaland opplevde under Skandinavisk cup i Falun sist helg, har gjort at begeret har rent over.

Skandinavisk cup i Falun

Flere kjente langrennsutøvere testet formen under Skandinavisk cup i Falun sist helg. Men i kulissene har det trolig blitt jukset.

Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN

Twitter skriver han følgende etter NRKs sak om bekreftet fluorjuks i Falun:

– Jeg har aldri vært så sint på et skirenn noen gang. Dette er juks i sin verste form. Noen gikk bevisst inn for å jukse og det blir jeg så jævla forbanna på. Regelverket er basert på tillit og den tilliten er nå brutt. Sånn kan vi ikke ha det, noe må gjøres.

Nedslående rapport

Pierre Mignerey

FIS-TOPP: Pierre Mignerey, her avbildet i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det var mandag at NRK kunne fortelle at renndirektøren i FIS (Det internasjonale Skiforbundet) hadde fått en nedslående rapport på bordet sitt.

Sist helg gikk utøvere like under verdenscupnivå og enkelte som allerede er klar for OL mot hverandre i Skandinavisk cup i svenske Falun.

Men i ettertid har det handlet om alt annet enn resultatene. For jurysjefen i Falun fikk bekreftet mistanker om bruk av ulovlig C8-kjedet fluor, som gir bedre glid enn tillatt C6-kjedet fluorsmurning og annen fluorfri smurning.

Så juks og konfronterte smørere

Overfor NRK utdyper Bjaaland sin store frustrasjon over det som skjedde sist helg. Han er trener for noen av landets beste skiløpere i regionlaget Team Elon Vest og forteller nå hvordan han med egne øyne og ører fikk bekreftet jukset som foregikk.

Han er klar og tydelig på at han ikke ønsker å fortelle om det er snakk om enkeltpersoner, klubb, lag eller industrien som har stått for jukset.

 • For Bjaalands del startet det i hvert fall med at noen fra hans eget lag gjorde observasjoner av gamle fluorprodukter i en smørebod noen dager før konkurransene i Falun begynte.
 • Så begynte ryktene å florere om mulig bruk av C8-kjedet fluor.
 • Da bestemte Bjaaland og en til i teamet hans seg for å undersøke samme smørebod som hadde blitt observert tidligere. Dette skjedde før de siste konkurransene på søndag.
 • De konfronterte fire smørere som stod i den boden.
Bjaaland

OPPGITT OG SINT: Eivind Arne Bjaaland, trener for Team Elon Vest.

Foto: Privat

– De bekreftet at de hadde smurt med en pulverboks med et forbudt produkt dagen i forveien. Under rennene på lørdag, sier Bjaaland, og legger ikke skjul på at han ble rasende da han fikk jukset bekreftet.

– Så provoserende at jeg sliter med å finne ord

Med til Falun hadde han med sine beste elever. Som Gjøran Tefre, Karoline Simpson-Larsen, Sivert Wiig. Alle i nærheten av verdenscupnivå.

Han er fortvilet på deres vegne og tror regelverket, eller det manglende regelverket, kan være karriereødeleggende for enkelte.

For i dag så er det kun basert på tillit. Alle nasjoner har før sesongen skrevet under på et dokument der de garanterer at de ikke kommer til å bruke C8-kjedede fluorprodukter under skiene. Men det finnes ingen sanksjonsmuligheter i FIS' regelverk.

Bjaaland påpeker at så lenge det ikke blir testet eller sjekket hva som foregår i hver smørebod, så er det tillitsbaserte systemet tynnslitt.

– Jeg kjenner nå at begeret mitt har rent helt over. Vi bruker så jævla mye tid, penger og krefter på det bitte lille håpet om å nå verdenstoppen. Det er dette utøverne og jeg lever for. Så blir vi møtt med åpent juks rett i trynet. Det er så provoserende at jeg sliter med å finne ord, sier han.

itUJgyAmpb0

LOVENDE: Karoline Simpson-Larsen, her i et renn tidligere denne sesongen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Han har en innstendig bønn til FIS (Det internasjonale Skiforbundet):

– Det er et stort problem at et system basert på tillit ikke fungerer. Nå er tilliten brutt én gang. Nå vil alle som går fort bli mistenkeliggjort. Problemet er at det ikke får konsekvenser. Jeg håper FIS kan ordne opp i dette umiddelbart, sier Bjaaland.

Ikke del av regelverket

Renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, har ikke vært tilgjengelig for noen kommentar tirsdag.

Han har imidlertid uttalt til NRK at de i utgangspunktet ikke kan sanksjonere mot noen ettersom bruk av C8-kjedet fluor ikke er en del av regelverket.

Han la imidlertid til at hvis FIS virkelig vil gjøre noe i sakens anledning, må det tas opp i FIS council eller FIS court.

– Moralsk forkastelig

HluWSUZ6M3o

REKRUTTLANDSLAGSTRENER: Torstein Drivenes

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

En som også er trener for mange unge og lovende skiløpere er Torstein Drivenes. Som sjef for det norske rekruttlandslaget, som hadde en rekke utøvere på plass i Falun, svarer han slik på det som har kommet frem:

– Jeg blir sjokkert. Spesielt over at disse som gjør slike ting bevisst har verdier i seg til å operere på den måten der. Jeg tenker at idretten handler om fair play, det som skjer der er ikke fair play, sier han til NRK, og legger til:

– Det er moralsk forkastelig.

– Regner med de reagerer sterkt

Han påpeker at han selv ikke har sett noen ting, men at han stoler såpass på det han har hørt fra andre norske lag som har observert bruk av den ulovlige fluoren.

– Hva sier utøverne dine?

– Jeg regner med at de reagerer sterkt på det. Det er lite som skal til om du blir nummer én eller ti. Og det er en vanvittig forskjell på det for en utøver, sier han, og viser blant annet til hvordan slike resultater påvirker uttak til for eksempel verdenscup og landslagsuttak.

Sportsnyheter

UEFA Euro 2024 Qualifiers - Group H - Kazakhstan v Denmark

Hareide om Danmark-smell: – Et sjokk for danskene

Alt så ut til å gå mot en oppskriftsmessig seier for Danmark, men så kollapset gjestene fullstendig mot Kasakhstan.

Siste nytt

 • Antonio Conte ferdig som Tottenham-manager

  Den italienske trenerstjernen Antonio Conte er ferdig som trener i Premier League-klubben Tottenham.

  London-klubben bekrefter beslutningen om å avslutte samarbeidet med italieneren på sine nettsider søndag kveld.

  De opplyser videre at Contes assistenttrener Cristian Stellini skal lede laget ut sesongen. Tidligere Tottenham-spiller Ryan Mason skal være hans assistent.

  – Vi har ti kamper igjen av sesongen og kjemper for en mesterligaplass. Vi alle trenger å stå i dette sammen, sier styreleder Daniel Levy i en uttalelse.

  Conte ble ansatt som Tottenham-manager i november 2021. Han erstattet da Nuno Espírito Santo.

  Italieneren klarte aldri lede de liljehvite til det som ville vært et svært etterlengtet trofé. Det er han samtidig ikke alene om å ha slitt med. Tottenham har bare vunnet ett trofé de siste 20 årene.

  Etter at Tottenham spilte 3-3 hjemme mot tabelljumbo Southampton lørdag, serverte manager Conte en verbal kraftsalve av sjeldent merke mot både egne spillere og klubben.

  – Jeg ser mange selvopptatte spillere, og spillere som ikke vil hjelpe hverandre og spille med hjertet. Jeg er skikkelig opprørt, sa italieneren.

  London-klubben ligger i øyeblikket på fjerdeplass i Premier League. 17 poeng skiller opp til Arsenal på tabelltoppen. Ned til Newcastle på plassen bak er det fem poeng.

  Nylig røk klubben ut av Champions League etter å ha tapt over to kamper mot Milan. (NTB)

  FILE PHOTO: Premier League - Southampton v Tottenham Hotspur
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Ronaldo-dobbel i målshow

  Cristiano Ronaldo og Portugal fortsetter å vise god scoringsform i EM-kvalifiseringen. Søndag ble Luxembourg knust 6-0 på bortebane.

  Portugal har møtt de to av de dårligste lagene i pulja så langt (Liechtenstein og Luxembourg), men målteften er det ingenting å si på.

  Ronaldo scoret to mål i begge kampene som endte med solide seirer i favør portugiserne, og de har ikke sluppet inn mål. Roberto Martínez fått en flott start som portugisisk landslagssjef. Han var ferdig i Belgia etter et skuffende VM i Qatar like før jul. (NTB)

  Cristiano Ronaldo
  Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
 • Northug mister NM-comebacket grunnet sykdom

  Petter Northug skulle etter planen gjøre comeback under NM på Tolga, men må melde avbud grunnet sykdom, melder Adresseavisen.

  – Petter er forkjølet og stiller ikke på lagsprinten i NM på onsdag. Strindheim stiller da med Håkon Skaanes og Even Northug, sier Morten Bostad til avisen.

  Bostad er ansvarlig for seniorløperne i Strindheim IL.

  I utgangspunktet skulle Northug gjøre NM-comeback på Tolga under lagsprinten for Strindheim. Det blir nå altså ikke noe av. (NTB)

  Tour de ski 2022/23
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste