Hopp til innhold

FIS-topp avviser russisk innflytelse: – Hvordan kan du si det?

FIS opplyser at russiske utøvere ikke får delta i internasjonale konkurranser fremover. Hovedbegrunnelsen? Frykt for sikkerheten til utøverne, noe som får NRKs kommentator til å reagere.

Russiske utøvere i Holmenkollen.

FÅR IKKE KONKURRERE: Flere russiske utøvere trente tirsdag i løypene i Holmenkollen. Nå får de ikke delta i internasjonale konkurranser resten av denne sesongen.

Foto: NRK

Det internasjonale Skiforbundet (FIS) begrunner ikke utestengelsen med Russlands invasjon av Ukraina, men forklarer heller deler av «konkurranseforbudet» med frykt for sikkerheten til de russiske utøverne.

Det opplyser FIS-styret etter et ekstraordinært møte tirsdag ettermiddag.

Avgjørelsen kommer etter at forbundsledelsen er blitt presset fra mange ulike hold, deriblant Norges Skiforbund.

– Hvordan kan du si det?

Generalsekretær i FIS, Michel Vion, hevder at de ikke har blitt presset til å ta en avgjørelse – verken av russerne eller andre land.

– Selvfølgelig ikke! Hvordan kan du si det? undrer Vion i intervju med NRK.

Han sier videre at Jelena Välbe er bare én av 19 medlemmer i FIS. Generalsekretæren mener dessuten at saken måtte bli behandlet som den har blitt, på grunn av faren for at russerne tar saken videre til CAS.

– Hvordan opplevde dere presset fra Norge, Sverige og Finland?

– Det har ikke vært noe press. Vi fikk noen e-poster, med henvendelser som ikke var realitetsorientert. Norges Skiforbund har ikke myndighet til å kansellere noe eller å utestenge utøvere. De utrykke ønske om at det ikke kommer russiske utøvere, men det var bare et ønske, sier Vion og fortsetter:

– Brevet deres var noe overraskende for oss. Men sammen med presidenten i Norges Skiforbund, som også sitter i FIS-styret, kom vi frem til en god løsning. Nok en gang ble en beslutning tatt på en ordentlig måte.

NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt mener uttalelsene til FIS er lite tillitvekkende.

Jan Petter Saltvedt

REAGERER: Jan Petter Saltvedt stusser over begrunnelsen til FIS om den russiske «utestengelsen».

Foto: Alem Zebiz

Begrunnelsen her mangler jo det helt vesentlige, nemlig fordømmelsen av Russlands invasjon. Det eneste som vises til er sikkerhetspoenget, sier Saltvedt, før han fortsetter:

Hele begrunnelsen er lite tillitvekkende og mangelfull. Det gjenstår mange spørsmål om hva slags maktkamp dette har vært og hva FIS-topper egentlig mener om dette, sier Saltvedt.

Røper interne diskusjoner

I pressemeldingen fra FIS kommer det frem at de delvis lener seg på Den internasjonale olympiske komité (IOC), som mandag rådet alle forbund om å ekskludere Russland og Hviterussland fra kommende internasjonale konkurranser.

– For å beskytte integriteten til internasjonale idrettskonkurranser og av hensyn til utøvernes sikkerhet, anbefaler IOC-styret alle internasjonale idrettsforbund og arrangører om ikke å invitere russiske eller hviterussiske deltakere, lød IOC- uttalelsen.

FIS har valgt å knagge dagens avgjørelse på andre del av IOCs begrunnelse, nemlig hensynet til utøvernes sikkerhet.

– Grunnen er veldig klar. Det er ikke for å gjøre det norske folk fornøyd. Det er på grunn av sikkerhetshensyn. Det er nødvendig at alle utøvere, også russiske og hviterussiske er trygge. Det kunne vi ikke være sikre på lenger. Derfor tok vi den avgjørelsen, sier Vion.

Skipresident og styremedlem i FIS, Erik Røste, erkjenner at det var interne diskusjoner om hvordan de skulle begrunne avgjørelsen.

Vm på ski for junior og u-23

SVARER: Skipresident Erik Røste svarte på spørsmål fra pressen tirsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Da er du ved kjernen av diskusjonen. Sikkerheten er selvfølgelig viktig, men det er ikke det viktigste argumentet for min del, bekrefter Røste til NRKs reporter.

Kan du si noe om hvorfor FIS ikke har ønsket å være tydeligere i den fordømmelsen?

– Det handler om det som på mange måte også står i IOC-uttalelsen, nemlig idrettens nøytralitet og autonomi, som selvfølgelig mange er opptatt av.

Trekker frem «de enorme lidelsene»

Norges Skiforbund sendte ut en pressemelding så fort FIS-avgjørelsen var klar.

«NSF og de lokale arrangørene, har vært klare på at russisk og hviterussisk deltagelse på de kommende arrangementene ikke er forenlig med de enorme lidelsene Russland påfører det ukrainske folk.», het det i uttalelsen.

Det til tross for at det ikke var dette som trekkes frem som begrunnelsen for dagens FIS-vedtak.

– Jeg er glad for at FIS har landet på at de ikke ønsker russisk og hviterussisk deltagelse. Så er jeg ærlig på at det har tatt for lang tid, oppsummerer skipresident Erik Røste på en pressekonferanse tirsdag.

Les også: Bolsjunovs trener til NRK: – Vi drar hjem

Verdenscup Lahti
Verdenscup Lahti

Siste nytt

 • Meir trøbbel for Skeid

  Verken Stabæk eller Fredrikstad klarte å sette ballen i mål og måtte sjå seg fornøgd med eitt poeng kvar. Skeid gjekk på sitt fjerde strake tap i 1. divisjon.

  Toppkampen mellom Stabæk og Fredrikstad blei eit sjansesløseri utan like og enda 0–0 på Nadderud. Bærums-laget legg seg dermed inn på tredjeplass på tabellen. Fredrikstad er heilt nede på 10.-plass.

  I kampen mellom Raufoss og Skeid fekk Oslo-laget seg nok ein trykk. Skeid står med fire strake tap og berre tre poeng denne sesongen. Med ein målforskjell på 12–23 ligg dei helt sist i ligaen. Markus Seehusen Karlsbakk sikra 1-0-seier for Raufoss.

  Start gjekk på eit forsmedeleg heimetap mot nyopprykka Kongsvinger. Det var superveteranen Adem Güven som sikra sigeren for gjestene i det 74. speleminutt. Med 1-0-siger på Sørlandet klatrar Kongsvinger opp til 11.-plass, medan Start er på 8.-plass.

  Skeid depper
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Klæbo vant massespurten på Kanalrennet

  Johannes Høsflot Klæbo sikret seieren i massespurten på Kanalrennet i Telemarksveka. Martin Løwstrøm Nyenget og Mikael Gunnulfsen ble nummer to og tre.

  – Det er alltid godt å vinne skirenn. Jeg går rolig i store deler av løpet, sier Klæbo til TV 2.

  Rennet endte i en massespurt med ti løpere, hvor det var OL-kongen fra Beijing som gikk av med seieren.

  En annen som imponerte var pensjonist Petter Northug jr. Langrennsstjernen holdt godt følge med teten nesten hele veien og viste god form i Lunde.

  Northug endte til slutt som nummer 13 foran blant annet landslagsløper Emil Iversen.

  – Jeg syns det er greit. Sist var det Anders Aukland som tok meg, sier Iversen.

  Kvinnerennet ble vunnet av Lotta Udnes Weng. Amalie Håkonsen Ous ble nummer to, mens svenske Linn Sömskar tok 3.-plassen.

  – Det føles bra. Det ble massespurt, og det er ikke så ofte man får være med på noe sånt. Det var en tålmodighetsprøve, sa Weng til TV 2. (NTB)

  Langrennslandslag Menn Elite Sprint & Allround på treningssamling i Meråker.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Disse er klare for VM i friidrett

  Toppidrettssjefen Erlend Slokvik kunne etter helgens NM i Stjørdal bekrefte utøverne som er VM-klare.

  De som har tatt VM-kravet er:
  Karsten Warholm, Amalie Iuel, Line Kloster, Jakob og Filip Ingebrigtsen, Jacob Boutera, Eivind Henriksen, Pål Haugen Lillefosse, Sondre Guttormsen.

  Men det er flere norske utøvere som ligger an til å komme med på ranking:
  Hedda Hynne, Marcus Thomsen, Simen Guttormsen, Sander Aae Skotheim, Elisabeth Slettum.

  Slokvik melder også om flere andre norske utøvere som kan bli VM-klare. I tillegg skal et stafettlag på 4x400 meter tas ut.

  –Jeg tenker at valgene er ganske enkle, det har vært mange gode prestasjoner, forteller Solvik om VM-uttaket til NRK.

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste