Hopp til innhold

FIS-topp avviser russisk innflytelse: – Hvordan kan du si det?

FIS opplyser at russiske utøvere ikke får delta i internasjonale konkurranser fremover. Hovedbegrunnelsen? Frykt for sikkerheten til utøverne, noe som får NRKs kommentator til å reagere.

Russiske utøvere i Holmenkollen.

FÅR IKKE KONKURRERE: Flere russiske utøvere trente tirsdag i løypene i Holmenkollen. Nå får de ikke delta i internasjonale konkurranser resten av denne sesongen.

Foto: NRK

Det internasjonale Skiforbundet (FIS) begrunner ikke utestengelsen med Russlands invasjon av Ukraina, men forklarer heller deler av «konkurranseforbudet» med frykt for sikkerheten til de russiske utøverne.

Det opplyser FIS-styret etter et ekstraordinært møte tirsdag ettermiddag.

Avgjørelsen kommer etter at forbundsledelsen er blitt presset fra mange ulike hold, deriblant Norges Skiforbund.

– Hvordan kan du si det?

Generalsekretær i FIS, Michel Vion, hevder at de ikke har blitt presset til å ta en avgjørelse – verken av russerne eller andre land.

– Selvfølgelig ikke! Hvordan kan du si det? undrer Vion i intervju med NRK.

Han sier videre at Jelena Välbe er bare én av 19 medlemmer i FIS. Generalsekretæren mener dessuten at saken måtte bli behandlet som den har blitt, på grunn av faren for at russerne tar saken videre til CAS.

– Hvordan opplevde dere presset fra Norge, Sverige og Finland?

– Det har ikke vært noe press. Vi fikk noen e-poster, med henvendelser som ikke var realitetsorientert. Norges Skiforbund har ikke myndighet til å kansellere noe eller å utestenge utøvere. De utrykke ønske om at det ikke kommer russiske utøvere, men det var bare et ønske, sier Vion og fortsetter:

– Brevet deres var noe overraskende for oss. Men sammen med presidenten i Norges Skiforbund, som også sitter i FIS-styret, kom vi frem til en god løsning. Nok en gang ble en beslutning tatt på en ordentlig måte.

NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt mener uttalelsene til FIS er lite tillitvekkende.

Jan Petter Saltvedt

REAGERER: Jan Petter Saltvedt stusser over begrunnelsen til FIS om den russiske «utestengelsen».

Foto: Alem Zebiz

Begrunnelsen her mangler jo det helt vesentlige, nemlig fordømmelsen av Russlands invasjon. Det eneste som vises til er sikkerhetspoenget, sier Saltvedt, før han fortsetter:

Hele begrunnelsen er lite tillitvekkende og mangelfull. Det gjenstår mange spørsmål om hva slags maktkamp dette har vært og hva FIS-topper egentlig mener om dette, sier Saltvedt.

Røper interne diskusjoner

I pressemeldingen fra FIS kommer det frem at de delvis lener seg på Den internasjonale olympiske komité (IOC), som mandag rådet alle forbund om å ekskludere Russland og Hviterussland fra kommende internasjonale konkurranser.

– For å beskytte integriteten til internasjonale idrettskonkurranser og av hensyn til utøvernes sikkerhet, anbefaler IOC-styret alle internasjonale idrettsforbund og arrangører om ikke å invitere russiske eller hviterussiske deltakere, lød IOC- uttalelsen.

FIS har valgt å knagge dagens avgjørelse på andre del av IOCs begrunnelse, nemlig hensynet til utøvernes sikkerhet.

– Grunnen er veldig klar. Det er ikke for å gjøre det norske folk fornøyd. Det er på grunn av sikkerhetshensyn. Det er nødvendig at alle utøvere, også russiske og hviterussiske er trygge. Det kunne vi ikke være sikre på lenger. Derfor tok vi den avgjørelsen, sier Vion.

Skipresident og styremedlem i FIS, Erik Røste, erkjenner at det var interne diskusjoner om hvordan de skulle begrunne avgjørelsen.

Vm på ski for junior og u-23

SVARER: Skipresident Erik Røste svarte på spørsmål fra pressen tirsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Da er du ved kjernen av diskusjonen. Sikkerheten er selvfølgelig viktig, men det er ikke det viktigste argumentet for min del, bekrefter Røste til NRKs reporter.

Kan du si noe om hvorfor FIS ikke har ønsket å være tydeligere i den fordømmelsen?

– Det handler om det som på mange måte også står i IOC-uttalelsen, nemlig idrettens nøytralitet og autonomi, som selvfølgelig mange er opptatt av.

Trekker frem «de enorme lidelsene»

Norges Skiforbund sendte ut en pressemelding så fort FIS-avgjørelsen var klar.

«NSF og de lokale arrangørene, har vært klare på at russisk og hviterussisk deltagelse på de kommende arrangementene ikke er forenlig med de enorme lidelsene Russland påfører det ukrainske folk.», het det i uttalelsen.

Det til tross for at det ikke var dette som trekkes frem som begrunnelsen for dagens FIS-vedtak.

– Jeg er glad for at FIS har landet på at de ikke ønsker russisk og hviterussisk deltagelse. Så er jeg ærlig på at det har tatt for lang tid, oppsummerer skipresident Erik Røste på en pressekonferanse tirsdag.

Les også Bolsjunovs trener til NRK: – Vi drar hjem

Verdenscup Lahti

Siste nytt

  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters
  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal