Hopp til innhold

Bolsjunovs trener til NRK: – Vi drar hjem

Aleksandr Bolsjunovs trener, Jurij Borodavko, sier at det russiske langrennslandslaget forlater Norge. Samtidig går en annen russisk landslagstrener i strupen på Norges Skiforbund.

Verdenscup Lahti

FERDIGKJØRT: Aleksandr Bolsjunov kjører ikke flere verdenscuprenn denne sesongen, ifølge hans trener.

Foto: Markku Ulander / NTB

– Vi flyr til Russland i morgen, og det blir slutten på konkurransesesongen for oss, sier den russiske landslagstreneren Jurij Borodavko til NRK.

NRK møtte deler av det russiske langrennslandslaget da de trente tirsdag formiddag i løypene i Holmenkollen.

Jurij Borodavko

LANDSLAGSTRENER: Jurij Borodavko sier til NRK at den internasjonale sesongen er over for det russiske langrennslandslaget.

Foto: NRK

– Vi drar nå hjem, vi skal ikke delta i Drammen eller Holmenkollen. Det er en avgjørelse som er gjort uten at det har noe med sporten å gjøre, sier Borodavko.

Han mener det norske Skiforbundets avgjørelse står i strid med alle internasjonale sportslige uttalelser.

– Når man begynner å blande politikk inn i bildet, er det noe vi ikke kan godta, så derfor drar vi tilbake. Vi er idrettsfolk og gjør vår jobb som alle andre. Dette har ikke noe med politikk å gjøre.

Raser

Tirsdag opplyste Norges Skiforbund at de kommende arrangementene i Norge vil gjennomføres uten russisk og hviterussisk deltagelse, uavhengig av hvilken konklusjon FIS skulle komme til.

Trener for en rekke russiske utøvere, Markus Cramer, sier til NRK at han er svært skuffet over norske langrennsledere både i NSF og FIS etter tirsdagens dramatiske utvikling.

– Jeg har skjønt at de ikke ønsker russiske utøvere på start. Men det er tøffere å forstå når de sier at det handler om at de ikke vil ha russiske soldater til Norge. Jeg forstår virkelig ikke at sjefen for langrennskomiteen i FIS kan snakke om soldater i dette tilfellet.

Russiske langrennsløpere pakker i Holmenkollen

PAKKER: Russiske langrennsløpere pakker sakene i Holmenkollen.

Foto: Anne Rognerud / NRK

– Men skjønner du at det for mange kan ligge en sterk symbolikk i dette? Utøvere i den russiske troppen er kapteiner i den russiske hæren/nasjonalgarden.

– I Russland fungerer dette ikke som i det norske forbundet. Utøverne får gjennom militæret en liten lønn for å kunne drive toppidrett. Vi kommer ikke som soldater, men som utøvere, sier Cramer.

Langrenn Holmenkollen

TRENER: Russiske løpere trente i Holmenkollen tirsdag.

Foto: Annika Byrde / NTB

Samtidig reagerer han sterkt på uttalelsene leder av langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, kom med forrige uke. Da sa han at russiske utøvere måtte nektes deltakelse i verdenscupen, grunnet krigen Ukraina.

– Når sjefen for langrennskomiteen i FIS sier det på den måten, så kaster han bensin på bålet. Før hadde vi slike diskusjoner i FIS, ikke i media og preget av så mye følelser som Vegard er. Hadde argumentet vært at man var bekymret for utøvernes sikkerhet hadde jeg skjønt det mer, sier Cramer.

Les også Ulvang ville stoppe russerne: – Russiske idrettsmenn er offiserer

Bolsjunov

– Situasjonen er ekstraordinær

Ulvang svarer følgende på uttalelsene til den russiske treneren.

Cramer sier du kaster bensin på bålet. Hva sier du til det?

– Situasjonen er ekstraordinær. Dette skjer ikke ofte og er noe som krever at vi sier fra. Situasjonen i Europa er at man aldri har vært mer samlet i en fordømmelse enn det man nå er om den russiske invasjonen i Ukraina. Vi fordømmer det på det sterkeste og tar i bruk de sterkeste sanksjonene vi kjenner til, sier Ulvang

Vegard Ulvang

SVARER: Vegard Ulvang mener idretten må finne seg i å være en del av denne reaksjonen på krigen i Ukraina.

Foto: Snorre Tønset / NRK

Han mener idretten må finne seg i å være en del av denne reaksjonen og påpeker at dette ikke er et personlig angrep mot Cramer eller utøverne.

– Jeg håper jeg kan betrakte dem som venner også etter dette og har den dypeste respekt for dem. Men de representerer et regime man må fordømme.

– Er det riktig av deg, som leder for en grenkomité i FIS, å engasjere deg i denne debatten?

– Det synes jeg absolutt er riktig. Vi er en del av samfunnet, sier Ulvang.

Siste nytt

 • Nusa og Vetlesen ligamestere i Belgia

  Landslagsspillerne Hugo Vetlesen og Antonio Nusa kunne til slutt juble for seriegull med Club Brugge etter 0-0 mot Cercle Brugge.

  Det ene poenget var nok for å holde seg foran Union Saint-Gilloise som vant sin kamp mot Genk 2-0.

  Vetlesen startet kampen og ble tatt av helt på tampen. Nusa kom inn de siste 20 minuttene. Jesper Daland spilte hele kampen i gjestenes midtforsvar.

  Ronny Deila startet sesongen som Brugge-sjef, men han fikk sparken etter en lang rekke med skuffende resultater. Nicky Hayen har overtatt ansvaret.

  t2co-ep70oM
  Foto: NTB
 • HamKam-spiller innlagt på sykehus

  Først ble HamKam-forsvareren John Olav Norheim (29) kjørt bort i ambulanse etter 0-3-tapet mot Viking. Nå skriver klubben at han er innlagt på sykehus.

  – Vår midtstopperbauta, John Olav Norheim, er innlagt ved Stavanger Universitetssjukehus for utredning, etter at han følte seg dårlig med magesmerter etter kampslutt søndag kveld, skriver klubben.

  Mens han mottok behandling rett ved innbytterbenken, holdt Røde Kors opp tepper for å hindre innsyn.

  – Norheim er våken og bevisst og videre utredning vil avgjøre hvor lenge John Olav blir på sykehuset, skriver klubben.

  Norheim fikk også hjelp av det medisinske teamet til Viking. Spilleren gikk av banen etter en times spill.

  – Han var ved bevissthet og kontaktbar. Man kunne snakke med ham. Han kunne ikke fortsette turen med lagkameratene, men legen har beordret ambulanse og lagt ham inn på sykehus, sier medisinsk koordinator i Viking, Halvard Øen Grova til Hamar Arbeiderblad.

  HamKam-treneren Jakob Michelsen sto i intervjusonen da Norheim ble fraktet bort i ambulansen.

  – Jeg vet veldig lite akkurat nå. Han ligger på bakken. Han ba selv om å bli byttet ut fordi han hadde vondt i magen, sier Michelsen.

  29-åringen har tidligere spilt for KFUM Oslo, Jerv, Start og Strømmen.

  Etter kampslutt måtte HamKam-forsvareren John Olav Norheim (29) legge seg ned og fikk senere medisinsk behandling etter 0-3-tapet mot Viking. Mens 29-åringen mottok behandling, ble det dekket til med tepper rundt spilleren.
 • Viking-kapteinen hyller ungguttene

  Viking har fått heng på tabellteten og tok sin annen strake seier i eliteserien, og med 3-0 stoppet de formsterke HamKams videre poengfangst i mai.

  Det var Vikings to unge midtbanespillere Sondre Auklend (2) og Simen Kvia-Egeskog som scoret målene i den fortjente seieren.

  – En veldig god fotballkamp fra vår side. Vi kontrollerte det meste, og vi skapte mange gode sjanser, sa Viking-strategen Zlatko Tripic som var fornøyd med sine to unge lagkamerater.

  – Utrolig bra at det endelig løsner for dem denne sesongen. De utfordrer seg selv. Sykt gøy at de avgjør kampen i dag, sa Tripic. (NTB)

  jcpe0hQ3Nfo
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal