NRK Meny
Normal

– Det er ikke tvil om at vi må gjøre en jobb her

Kols og kreftfare truer skismørerne som sliter med dårlige arbeidsforhold. Nå lover FIS bedring kommende vinter.

Lasse Ottesen

Rennleder for kombinerte hopprenn, Lasse Ottesen, lover at smørerne skal få bedre arbeidsforhold neste vinter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I de siste ukene har det blitt kjent at skismørning kan være langt mer skadelig enn antatt. Landslagslege i Norges skiskytterforbund Baard I. Freberg har skrevet en doktorgrad, der han konkluderer med at skismørere er ekstra utsatt for helseskader. Det bekymrer smørerne til det norske kombinertlandslaget.

Lasse Ottesen er rennsjef i kombinert-verdenscupen, og forteller til NRK at de allerede er i gang med å se på problemet, men at de foreløpig har langt igjen.

Ganske alvorlig

Gjennom vinteren har de gjennomført en spørreundersøkelse med smørerne etter hver eneste arrangør, og resultatet er nedslående.

– Det er kun en eller to arrangører som får godkjent, og de andre får ikke det, og da er vi nødt til å gjøre noe. Vi har et seminar i begynnelsen av juni med våre arrangører der vi helt klart kommer til å ta opp dette ganske alvorlig, sier Ottesen og lover bedring.

– Det er ikke tvil om at vi må gjøre en jobb her, sammen med arrangørerene og de ulike skiforbundene. Arbeidsforholdene neste år skal være bedre enn de var i år.

Freberg mener det bare er nesten godt nok. Han mener det bør bli obligatorisk for arrangørene å sørge for gode nok arbeidsforhold.

– Mine resultater er så tydelige at FIS må komme med pålegg om at de må ha fasiliteter uten at de blir utsatt for partiklene.

Sykdomsutsatte

Fredberg kom med en rapport om dette allerede i 2009, som en kortversjon av forskningsprosjektet. I arbeidet årene som fulgte kom det frem flere og flere faresignaler.

– Videre i doktorgradsarbeidet mitt kommer det frem en del andre forhold som burde være varsellamper for arrangørene om at de må ha et helt annet fokus på arbeidsmiljøet.

– Hva slags sykdommer risiskrer man som skismører?

– Vi har vist at det kan påfører kreft på forsøksdyr, hormonelle forandringer og kols på sikt, forteller han.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal