NRK Meny
Normal

– Det er ikke tvil om at vi må gjøre en jobb her

Kols og kreftfare truer skismørerne som sliter med dårlige arbeidsforhold. Nå lover FIS bedring kommende vinter.

Lasse Ottesen

Rennleder for kombinerte hopprenn, Lasse Ottesen, lover at smørerne skal få bedre arbeidsforhold neste vinter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I de siste ukene har det blitt kjent at skismørning kan være langt mer skadelig enn antatt. Landslagslege i Norges skiskytterforbund Baard I. Freberg har skrevet en doktorgrad, der han konkluderer med at skismørere er ekstra utsatt for helseskader. Det bekymrer smørerne til det norske kombinertlandslaget.

Lasse Ottesen er rennsjef i kombinert-verdenscupen, og forteller til NRK at de allerede er i gang med å se på problemet, men at de foreløpig har langt igjen.

Ganske alvorlig

Gjennom vinteren har de gjennomført en spørreundersøkelse med smørerne etter hver eneste arrangør, og resultatet er nedslående.

– Det er kun en eller to arrangører som får godkjent, og de andre får ikke det, og da er vi nødt til å gjøre noe. Vi har et seminar i begynnelsen av juni med våre arrangører der vi helt klart kommer til å ta opp dette ganske alvorlig, sier Ottesen og lover bedring.

– Det er ikke tvil om at vi må gjøre en jobb her, sammen med arrangørerene og de ulike skiforbundene. Arbeidsforholdene neste år skal være bedre enn de var i år.

Freberg mener det bare er nesten godt nok. Han mener det bør bli obligatorisk for arrangørene å sørge for gode nok arbeidsforhold.

– Mine resultater er så tydelige at FIS må komme med pålegg om at de må ha fasiliteter uten at de blir utsatt for partiklene.

Sykdomsutsatte

Fredberg kom med en rapport om dette allerede i 2009, som en kortversjon av forskningsprosjektet. I arbeidet årene som fulgte kom det frem flere og flere faresignaler.

– Videre i doktorgradsarbeidet mitt kommer det frem en del andre forhold som burde være varsellamper for arrangørene om at de må ha et helt annet fokus på arbeidsmiljøet.

– Hva slags sykdommer risiskrer man som skismører?

– Vi har vist at det kan påfører kreft på forsøksdyr, hormonelle forandringer og kols på sikt, forteller han.

Siste nytt

 • Eckhoff endte på 11.-plass

  Tiril Eckhoff ble best nordmann og endte til slutt opp på en 11.-plass, ett minutt og 24 sekunder bak Kaisa Mäkäräinen. Marte Olsbu ble nest beste norske og endte på en 20.-plass. – Alt for dårlig skyting av de norske, sier NRKs ekspert Ola Lunde.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen. Stafett kvinner.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Kamara hjem for å få behandling

  Ola Kamara reiste lørdag hjem til USA for å få behandling for en irritasjon i kneet. 28-åringen skal få en injeksjon. Det fortalte Lars Lagerbäck etter treningsøkta på Ullevaal dagen etter 4-1-seieren over Australia, der Kamara scoret tre mål.

  PRIVATLANDSKAMP NORGE-AUSTRALIA
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Hareide sendte nybakt far hjem

  Danmarks landslagssjef Åge Hareide lover Henrik Dalsgaard VM-billett og sender Brentford-spilleren hjem for å være med sitt nyfødte barn. Dermed er han uaktuell i den kommende privatlandskampen mot Chile. Peter Ankersen er kalt inn som reserve.

  SOCCER-WORLDCUP/POT3
  Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Finale kvinner
V-cupfinale hopp: Kvinner
Toppserien: Før kampen
Toppserien: Vålerenga - LSK Kvinner
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune