– Det er ikke tvil om at vi må gjøre en jobb her

Kols og kreftfare truer skismørerne som sliter med dårlige arbeidsforhold. Nå lover FIS bedring kommende vinter.

Lasse Ottesen

Rennleder for kombinerte hopprenn, Lasse Ottesen, lover at smørerne skal få bedre arbeidsforhold neste vinter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I de siste ukene har det blitt kjent at skismørning kan være langt mer skadelig enn antatt. Landslagslege i Norges skiskytterforbund Baard I. Freberg har skrevet en doktorgrad, der han konkluderer med at skismørere er ekstra utsatt for helseskader. Det bekymrer smørerne til det norske kombinertlandslaget.

Lasse Ottesen er rennsjef i kombinert-verdenscupen, og forteller til NRK at de allerede er i gang med å se på problemet, men at de foreløpig har langt igjen.

Ganske alvorlig

Gjennom vinteren har de gjennomført en spørreundersøkelse med smørerne etter hver eneste arrangør, og resultatet er nedslående.

– Det er kun en eller to arrangører som får godkjent, og de andre får ikke det, og da er vi nødt til å gjøre noe. Vi har et seminar i begynnelsen av juni med våre arrangører der vi helt klart kommer til å ta opp dette ganske alvorlig, sier Ottesen og lover bedring.

– Det er ikke tvil om at vi må gjøre en jobb her, sammen med arrangørerene og de ulike skiforbundene. Arbeidsforholdene neste år skal være bedre enn de var i år.

Freberg mener det bare er nesten godt nok. Han mener det bør bli obligatorisk for arrangørene å sørge for gode nok arbeidsforhold.

– Mine resultater er så tydelige at FIS må komme med pålegg om at de må ha fasiliteter uten at de blir utsatt for partiklene.

Sykdomsutsatte

Fredberg kom med en rapport om dette allerede i 2009, som en kortversjon av forskningsprosjektet. I arbeidet årene som fulgte kom det frem flere og flere faresignaler.

– Videre i doktorgradsarbeidet mitt kommer det frem en del andre forhold som burde være varsellamper for arrangørene om at de må ha et helt annet fokus på arbeidsmiljøet.

– Hva slags sykdommer risiskrer man som skismører?

– Vi har vist at det kan påfører kreft på forsøksdyr, hormonelle forandringer og kols på sikt, forteller han.

Sportsnyheter

kkW971HxHEc

Danmark videre i EM: – Noe av det største jeg har vært med på

Det ble en thrilleravslutning i EMs gruppe B mandag kveld. Lenge var det helt åpent hvilke lag som ville knipe andre-, tredje- og fjerdeplassen, men til slutt var det Danmark som kunne juble for sikkert avansement.

Slik reagerte Hareide da Eriksen falt om: – Hva f*** skjedde nå?

Alt lå til rette for en hyggelig kveld med dansk EM-fotball på skjermen. Det ble i stedet en av Åge Hareides verste dager.

Siste nytt

 • Belgisk seier ga svensk EM-jubel

  Belgias 2-0-seier over Finland i EM betyr at Sverige er klar for åttedelsfinale allerede før siste gruppekamp. Svenskene møter Polen i sin siste gruppekamp onsdag, men det oppgjøret blir ikke lenger et være eller ikke være i turneringen for «söta bror». Det sørget Østerrike og Belgia for mandag. Sverige blir nemlig dårligst nummer tre i gruppe E, og med fire poeng etter to kamper plasserer det blågule mannskapet seg uansett foran Ukraina og Finland på treertabellen.

  Sverige
  Foto: Anatoly Maltsev / AP
 • Finland med tynt håp

  Finland var avhengig av minst ett poeng for å være garantert plass i åttedelsfinalene, og hvittrøyene holdt lenge unna for det belgiske presset. Men etter flere sjanser, og én annullering, måtte Finland og keeper Lukas Hradecky kapitulere. Thomas Vermaelen headet i stanga, og Hradecky rakk ikke annet enn å bokse ballen inn i eget mål. Drøyt fem minutter senere satte Romelu Lukaku inn 2-0, og dermed henger det finske håpet i en tynn tråd.

 • Hegerberg får dansk spisskollega

  Den danske fotballprofilen Signe Bruun forlater Paris Saint-Germain og blir spisskollega med Ada Hegerberg i Lyon.

  Det melder Lyon på sine nettsider. Bruun har signert en toårskontrakt med sin nye arbeidsgiver. 23-åringen har spilt for PSG siden 2018.

  Lyon har vært den dominerende klubben i europeisk kvinnefotball i en årrekke. Sist sesong ble imidlertid Hegerberg og lagvenninnene vippet ned fra tronen i hjemlandet av nettopp PSG.

  I mesterligaen ble det exit i kvartfinalen, også det mot PSG.

  Signe Bruun spilte tidligere for Fortuna Hjørring i fire sesonger. Hun står med 13 landskamper.

  Sammen med Bruun har også den nederlandske midtbanespilleren Daniëlle van de Donk og den chilenske keeperen Christiane Endler. Van de Donk har signert en toårskontrakt, mens Endler har kontrakt til juni 2024.

  Spain Soccer Women's Champions League
  Foto: Clive Brunskill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal