NRK Meny
Normal

– Det er ikke tvil om at vi må gjøre en jobb her

Kols og kreftfare truer skismørerne som sliter med dårlige arbeidsforhold. Nå lover FIS bedring kommende vinter.

Lasse Ottesen

Rennleder for kombinerte hopprenn, Lasse Ottesen, lover at smørerne skal få bedre arbeidsforhold neste vinter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I de siste ukene har det blitt kjent at skismørning kan være langt mer skadelig enn antatt. Landslagslege i Norges skiskytterforbund Baard I. Freberg har skrevet en doktorgrad, der han konkluderer med at skismørere er ekstra utsatt for helseskader. Det bekymrer smørerne til det norske kombinertlandslaget.

Lasse Ottesen er rennsjef i kombinert-verdenscupen, og forteller til NRK at de allerede er i gang med å se på problemet, men at de foreløpig har langt igjen.

Ganske alvorlig

Gjennom vinteren har de gjennomført en spørreundersøkelse med smørerne etter hver eneste arrangør, og resultatet er nedslående.

– Det er kun en eller to arrangører som får godkjent, og de andre får ikke det, og da er vi nødt til å gjøre noe. Vi har et seminar i begynnelsen av juni med våre arrangører der vi helt klart kommer til å ta opp dette ganske alvorlig, sier Ottesen og lover bedring.

– Det er ikke tvil om at vi må gjøre en jobb her, sammen med arrangørerene og de ulike skiforbundene. Arbeidsforholdene neste år skal være bedre enn de var i år.

Freberg mener det bare er nesten godt nok. Han mener det bør bli obligatorisk for arrangørene å sørge for gode nok arbeidsforhold.

– Mine resultater er så tydelige at FIS må komme med pålegg om at de må ha fasiliteter uten at de blir utsatt for partiklene.

Sykdomsutsatte

Fredberg kom med en rapport om dette allerede i 2009, som en kortversjon av forskningsprosjektet. I arbeidet årene som fulgte kom det frem flere og flere faresignaler.

– Videre i doktorgradsarbeidet mitt kommer det frem en del andre forhold som burde være varsellamper for arrangørene om at de må ha et helt annet fokus på arbeidsmiljøet.

– Hva slags sykdommer risiskrer man som skismører?

– Vi har vist at det kan påfører kreft på forsøksdyr, hormonelle forandringer og kols på sikt, forteller han.

Siste nytt

 • Liverpool bestod testen

  Mange spådde en vrien bortekamp for Liverpool og det ble det også. Crystal Palace gav seg ikke, selv med ti mann etter Wan Bissakas røde kort, men i jakten på utligningen viste istedet Mohammed Salah og Sadio Mané frem kontringsfotball fra øverste hylle. Sistnevnte scoret, og doblet dermed ledelsen James Milner sørget for fra straffemerket før pause.

  salah
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Poengdeling på Aspmyra

  Oppgjøret mellom Bodø/Glimt og Odd i kveldens eliteserie i fotball endte 1-1. Kristian Fardal Opseth sendte hjemmelaget i føringen 22 minutter ut i første omgang, men fire minutter senere utlignet Espen Ruud på et frispark fra 18 meter. Odd hopper med det til en tiende plass på tabellen med sine 23 poeng. Bodø/Glimt er tre poeng bak på 12. plass etter 19 kamper.

  Kristian Fardal Opseth, Espen Ruud og Sondre Rossbach
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Gustav Valsvik vant «norsk» duell

  Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbreds Hertha Berlin vant 2-1 borte mot Gustav Valsviks Eintracht Braunschweig i den tyske cupen.

  Valsvik spilte hele oppgjøret. Det samme gjorde Jarstein mens Skjelbred ble sittende på Hertha-benken.

  Gustav Valsvik
  Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag