Hopp til innhold
Kommentar

Fem klare svar

De beste spillerne bruker kritikk som motivasjon. Med fem mål mot Leipzig slo Erling Braut Haaland tilbake mot dem som tviler på at han gjør laget bedre.

Haaland

HIGH FIVE: Erling Braut Haaland scoret fem mål mot Leipzig og feiret det siste med å vifte fem fingre mot publikum.

Foto: Dave Thompson / AP

Det er vanskelig å lese hva som skjer inne i hodene til superstjernene, men om vi vil vite noe om Erling Braut Haalands mentalitet for tiden, hjelper det å se på feiringen hans mot Crystal Palace forrige lørdag.

Jærbuen hadde to mål på åtte kamper. Det var få til han å være. City jaktet Arsenal på tabellen. De spilte borte. Det var mørkt. Regnet fosset ned. Haaland brente en stor sjanse.

I 77 minutter stanget City mot en forsvarsmur. Man kunne se for seg overskrifter à la «Haaland målløs av banen da City avga poeng».

Men så scoret Haaland på et straffespark. Da City hadde dratt i land 1–0, slo han seg på brystet og feiret så vilt mot bortefansen at han nesten ga trener Pep Guardiola en albue.

Han virket ekstra tent, Haaland. Og det var det kanskje en grunn til.

Haaland-debatten

Det er nemlig nesten umulig å slippe unna kritikk som stjernespiss på et av verdens beste lag. Så langt denne sesongen har Haaland 39 mål på 36 kamper for City, tall vi pleier å forbinde med Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.

Likevel stiller flere røster spørsmål om hvor verdifull Haaland er for laget.

Premier League - Crystal Palace v Manchester City

MANAGER: Pep Guardiola har som oppgave å få det beste ut av Haaland og hele Manchester City-laget.

Foto: TONY OBRIEN / Reuters

En teori har hele tiden vært at City som kollektiv blir svekket av å bruke en klassisk spiss, fordi han bidrar lite i det oppbyggende spillet. Med en spiss som er bedre på små flater, ville City angrepet med mer flyt og uforutsigbarhet. Dessuten var presspillet bedre forrige sesong, da City brukte en hardtarbeidende midtbanespiller på topp.

Jo da, Haaland vil score mål. Men City som lag er blitt svakere og slipper inn flere.

Disse spådommene ble gjort allerede før sesongen. Nå i februar argumenterte analytikeren John Muller på den respekterte nettsiden The Athletic at Haaland hadde spilt eksepsjonelt bra, men at Guardiola ennå ikke hadde finjustert angrepet rundt ham. Analysen hadde flere statistikker og grafer som bygget opp under denne konklusjonen.

Et poeng var at Haaland ikke trekker ut på sidene slik en mer vandrende spiss ville gjort, noe som tvinger andre midtbanespillere til å ta jobben. City hadde også fått flere kontringer mot seg enn før. Alt i alt hadde Guardiola en jobb å gjøre med Haaland.

– Det er ikke lett å få en robot til å skrive poesi, skrev Muller, en referanse til Haalands fysiske stil og de lekne artistene rundt ham.

Med norske øyne er det fristende å avfeie slike saker som tull. Men enkelt er det ikke.

Kritiske utspill

For det er sant at City har fem poeng færre nå enn da de hadde spilt samme antall ligakamper forrige sesong. Da hadde de scoret 64 mål og sluppet inn 17. Nå har de scoret 67 mål og sluppet inn 25.

Det finnes så mange komplekse faktorer rundt et fotballag – taktisk, fysisk, mentalt – at det er umulig å peke på én årsak. City har hatt skader i forsvaret. Kevin De Bruyne har fått en formdupp etter VM. Guardiola har sagt at spillerne på et tidspunkt mistet gløden.

Men siden Haaland er den nye spilleren som har endret lagets angrep, rettes mye av oppmerksomheten mot ham.

Champions League - Round of 16 First Leg - RB Leipzig v Manchester City

STJERNE: Erling Braut Haaland fortsetter å knuse rekorder.

Foto: ANNEGRET HILSE / Reuters

Og det er ikke lett for Guardiola å justere laget. Det er ikke urimelig å si at Haaland kan score mål samtidig som City har taktiske utfordringer. Guardiola har sagt at det vil ta tid før de er helt vant til hverandre. Nylig fant en analyse hos The Athletic ut at 68 prosent av Haalands løp ikke fører til at han får ballen.

I diverse TV-studioer har spillerlegender også diskutert Haaland. Spesielt i februar ble mye sagt. Jamie Carragher mente at Haaland «kan ha valgt feil klubb». Thierry Henry påpekte at Haaland måtte gjøre mer selv for å få ballen.

– Av og til tar Haaland det samme løpet uavhengig av hvilken medspiller som har ballen. Jeg tror ikke alltid at det hjelper laget, sa Henry.

Så la Henry til at han tror City er blitt mer «forutsigbare» med Haaland.

Champions League - Round of 16 - Second Leg - Manchester City v RB Leipzig

EKSPERTDUO: Thierry Henry og Jamie Carragher.

Foto: LEE SMITH / Reuters

Hva enn man synes som slike meninger, er det vanskelig for Haaland å ikke registrere dem. Før Palace-kampen ble Guardiola spurt om det at Haaland er lite involvert i spillet. Guardiola forsvarte også Haaland etter Henrys utspill.

Selv Leipzig-trener Marco Rose ble spurt om Haaland-kritikken før tirsdagens kamp.

– Om dere ikke vil ha ham, send ham til meg! sa Rose ifølge BBC.

Og så klart får Haaland selv spørsmål om utspillene.

– Det vil alltid være kritikere. Jeg bryr meg ikke, sa han i februar, sa han ifølge Manchester Evening News.

Heldigvis for Haaland er han en mester på dette. Én mulig reaksjon etter en tøff periode hadde vært å tvile på egne ferdigheter. En annen er å score fem mål i en utslagsrunde i Mesterligaen.

Som Cristiano og Zlatan

Man trengte ikke mange minutter for å se at Haaland var mot Leipzig. Dette er turneringen han elsker mest, hvor han har skapt de største overskriftene. Etter hvert som målene rant inn, fikk vi vite om den ene rekorden etter den andre.

Haaland spiller for historiebøkene. Og han vet det.

Men selv til ham å være var dette en prestasjon stappet med vilje og intensitet. Det beste eksempelet var det andre målet, hvor han styrter i press, tvinger keeperen til å sparke ballen ut kort, får en sprettball i retur og legger den igjen. Så fort De Bruyne har fyrt av et skudd, sprinter Haaland mot mål for å jakte returen. 2–0.

Innstillingen minnet om Zlatan Ibrahimović, en inspirasjon for Haaland. Svensken elsket kritikk og motgang. Det ga ham sinne og adrenalin – drivstoff til neste kamp.

Champions League - Round of 16 - Second Leg - Manchester City v RB Leipzig

FLYR HØYT: Haaland har funnet tilbake til sin elleville scoringsform.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Haaland kombinerer denne viljen med en Cristiano Ronaldo-aktig besettelse av å score så mange mål som mulig. Så fort han hadde to, ville han ha tre. Selv da han ble byttet ut med fem mål, fortalte han Guardiola at han ønsket seg det sjette.

Uansett var jobben gjort. Om det fantes spørsmål om Haaland før kampen, svarte han fem ganger. Mer kunne han nesten ikke gjort.

Det store målet

Ironien med debatten rundt Haaland er imidlertid at den ikke handler om hva han gjør. Poenget er samspillet mellom ham og lagkameratene; plassen hans i Guardiolas system og effekten på laget som helhet. Skal Haaland stilne kritikken, må City først vinne.

Heldigvis for Haaland vil laget stort sett gjøre det når han scorer fem mål. Og om han virkelig vil feie all tvil til side, er ingenting bedre enn å vinne Mesterligaen, troféet han har drømt om i årevis, som City har jaktet enda lenger, og som Guardiola ikke har vunnet siden 2011.

Selvsagt står det ikke bare på Haaland å føre laget til topps i turneringen. Men ved å ignorere støyen og levere målene, kan han gjøre sin del.

Og mot Leipzig gjorde han så absolutt det.

Siste nytt

 • Line Kloster på 2.-plass i B-heat i Spania

  Line Kloster ble nummer to i B-heatet på 400 meter under friidrettsstevnet i spanske Huelva tirsdag. Tiden 52,62 er et stykke bak hennes årsbestetid.

  Kloster har løpt på 52,15 denne sesongen.

  Laura Müller fra Tyskland vant B-heatet i Huelva på 52,24. Carmen Aviles fra Spania ble nummer tre med 52,73.

  Salwa Eid Naser fra Bahrain vant A-heatet med 49,78. Alle åtte i det heatet løp raskere enn Klosters tid, og de sju første løp under 52 sekunder. (NTB)

  r-J2F9SUpHk
  Foto: NTB
 • Alcaraz utklasset Tsitsipas – møter Djokovic i semifinalen

  Verdensener Carlos Alcaraz utklasset Stefanos Tsitsipas og møter Novak Djokovic i semifinalen i Roland-Garros.

  Alcaraz feide Tsitsipas av rødgrusen med sifrene 6-2, 6-1, 7-6 (7-5) i en kamp som varte to timer og 12 minutter.

  Casper Ruud møter Holger Rune onsdag i en av de to siste kvartfinalene. (NTB)

  0dXz9r-mRKs
  Foto: AP
 • Riises Avaldsnes rystet Vålerenga

  Serieleder Vålerenga har vært i en egen klasse til nå i Toppserien, men mot John Arne Riises Avaldsnes gikk Oslo-laget på en real smell. Kampen endte til slutt 1–1, og dermed endte seiersrekken til Vålerenga, som ikke hadde gitt fra seg poeng på fem kamper.

  – Det er klart at det er skuffede Vålerenga-spillere som ikke får med seg tre poeng mot Avaldsnes, sier NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp.

  Vålerenga tok ledelsen på et selvmål etter et drøyt kvarter. Karina Sæviks avslutningsforsøk ble reddet av keeper Kelsey Daugherty, men returen gikk rett i en uheldig Susan Duah og spratt i eget mål.

  Tabelljumboen lot seg ikke sette ut og gjorde en god prestasjon mot den suverene serielederen. I det 65. minutt kom et fortjent utligningsmål da Maria Hovmark nikket inn et innlegg fra Kristina Svandal.

  Synne Skinnes Hansen sto for målene da Rosenborg vant borte mot LSK Kvinner i kampen om å være Vålerengas nærmeste utfordrer. Det NRK-sendte oppgjøret mellom Brann og Stabæk fra Bergen endte uten scoringer.

  (NRK / NTB)

  Avaldsnes har hatt det tøft i Toppserien i år og mange trodde de skulle få det tøft mot serielederen Vålerenga.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste