Hopp til innhold
Kommentar

Fem klare svar

De beste spillerne bruker kritikk som motivasjon. Med fem mål mot Leipzig slo Erling Braut Haaland tilbake mot dem som tviler på at han gjør laget bedre.

Haaland

HIGH FIVE: Erling Braut Haaland scoret fem mål mot Leipzig og feiret det siste med å vifte fem fingre mot publikum.

Foto: Dave Thompson / AP

Det er vanskelig å lese hva som skjer inne i hodene til superstjernene, men om vi vil vite noe om Erling Braut Haalands mentalitet for tiden, hjelper det å se på feiringen hans mot Crystal Palace forrige lørdag.

Jærbuen hadde to mål på åtte kamper. Det var få til han å være. City jaktet Arsenal på tabellen. De spilte borte. Det var mørkt. Regnet fosset ned. Haaland brente en stor sjanse.

I 77 minutter stanget City mot en forsvarsmur. Man kunne se for seg overskrifter à la «Haaland målløs av banen da City avga poeng».

Men så scoret Haaland på et straffespark. Da City hadde dratt i land 1–0, slo han seg på brystet og feiret så vilt mot bortefansen at han nesten ga trener Pep Guardiola en albue.

Han virket ekstra tent, Haaland. Og det var det kanskje en grunn til.

Haaland-debatten

Det er nemlig nesten umulig å slippe unna kritikk som stjernespiss på et av verdens beste lag. Så langt denne sesongen har Haaland 39 mål på 36 kamper for City, tall vi pleier å forbinde med Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.

Likevel stiller flere røster spørsmål om hvor verdifull Haaland er for laget.

Premier League - Crystal Palace v Manchester City

MANAGER: Pep Guardiola har som oppgave å få det beste ut av Haaland og hele Manchester City-laget.

Foto: TONY OBRIEN / Reuters

En teori har hele tiden vært at City som kollektiv blir svekket av å bruke en klassisk spiss, fordi han bidrar lite i det oppbyggende spillet. Med en spiss som er bedre på små flater, ville City angrepet med mer flyt og uforutsigbarhet. Dessuten var presspillet bedre forrige sesong, da City brukte en hardtarbeidende midtbanespiller på topp.

Jo da, Haaland vil score mål. Men City som lag er blitt svakere og slipper inn flere.

Disse spådommene ble gjort allerede før sesongen. Nå i februar argumenterte analytikeren John Muller på den respekterte nettsiden The Athletic at Haaland hadde spilt eksepsjonelt bra, men at Guardiola ennå ikke hadde finjustert angrepet rundt ham. Analysen hadde flere statistikker og grafer som bygget opp under denne konklusjonen.

Et poeng var at Haaland ikke trekker ut på sidene slik en mer vandrende spiss ville gjort, noe som tvinger andre midtbanespillere til å ta jobben. City hadde også fått flere kontringer mot seg enn før. Alt i alt hadde Guardiola en jobb å gjøre med Haaland.

– Det er ikke lett å få en robot til å skrive poesi, skrev Muller, en referanse til Haalands fysiske stil og de lekne artistene rundt ham.

Med norske øyne er det fristende å avfeie slike saker som tull. Men enkelt er det ikke.

Kritiske utspill

For det er sant at City har fem poeng færre nå enn da de hadde spilt samme antall ligakamper forrige sesong. Da hadde de scoret 64 mål og sluppet inn 17. Nå har de scoret 67 mål og sluppet inn 25.

Det finnes så mange komplekse faktorer rundt et fotballag – taktisk, fysisk, mentalt – at det er umulig å peke på én årsak. City har hatt skader i forsvaret. Kevin De Bruyne har fått en formdupp etter VM. Guardiola har sagt at spillerne på et tidspunkt mistet gløden.

Men siden Haaland er den nye spilleren som har endret lagets angrep, rettes mye av oppmerksomheten mot ham.

Champions League - Round of 16 First Leg - RB Leipzig v Manchester City

STJERNE: Erling Braut Haaland fortsetter å knuse rekorder.

Foto: ANNEGRET HILSE / Reuters

Og det er ikke lett for Guardiola å justere laget. Det er ikke urimelig å si at Haaland kan score mål samtidig som City har taktiske utfordringer. Guardiola har sagt at det vil ta tid før de er helt vant til hverandre. Nylig fant en analyse hos The Athletic ut at 68 prosent av Haalands løp ikke fører til at han får ballen.

I diverse TV-studioer har spillerlegender også diskutert Haaland. Spesielt i februar ble mye sagt. Jamie Carragher mente at Haaland «kan ha valgt feil klubb». Thierry Henry påpekte at Haaland måtte gjøre mer selv for å få ballen.

– Av og til tar Haaland det samme løpet uavhengig av hvilken medspiller som har ballen. Jeg tror ikke alltid at det hjelper laget, sa Henry.

Så la Henry til at han tror City er blitt mer «forutsigbare» med Haaland.

Champions League - Round of 16 - Second Leg - Manchester City v RB Leipzig

EKSPERTDUO: Thierry Henry og Jamie Carragher.

Foto: LEE SMITH / Reuters

Hva enn man synes som slike meninger, er det vanskelig for Haaland å ikke registrere dem. Før Palace-kampen ble Guardiola spurt om det at Haaland er lite involvert i spillet. Guardiola forsvarte også Haaland etter Henrys utspill.

Selv Leipzig-trener Marco Rose ble spurt om Haaland-kritikken før tirsdagens kamp.

– Om dere ikke vil ha ham, send ham til meg! sa Rose ifølge BBC.

Og så klart får Haaland selv spørsmål om utspillene.

– Det vil alltid være kritikere. Jeg bryr meg ikke, sa han i februar, sa han ifølge Manchester Evening News.

Heldigvis for Haaland er han en mester på dette. Én mulig reaksjon etter en tøff periode hadde vært å tvile på egne ferdigheter. En annen er å score fem mål i en utslagsrunde i Mesterligaen.

Som Cristiano og Zlatan

Man trengte ikke mange minutter for å se at Haaland var mot Leipzig. Dette er turneringen han elsker mest, hvor han har skapt de største overskriftene. Etter hvert som målene rant inn, fikk vi vite om den ene rekorden etter den andre.

Haaland spiller for historiebøkene. Og han vet det.

Men selv til ham å være var dette en prestasjon stappet med vilje og intensitet. Det beste eksempelet var det andre målet, hvor han styrter i press, tvinger keeperen til å sparke ballen ut kort, får en sprettball i retur og legger den igjen. Så fort De Bruyne har fyrt av et skudd, sprinter Haaland mot mål for å jakte returen. 2–0.

Innstillingen minnet om Zlatan Ibrahimović, en inspirasjon for Haaland. Svensken elsket kritikk og motgang. Det ga ham sinne og adrenalin – drivstoff til neste kamp.

Champions League - Round of 16 - Second Leg - Manchester City v RB Leipzig

FLYR HØYT: Haaland har funnet tilbake til sin elleville scoringsform.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Haaland kombinerer denne viljen med en Cristiano Ronaldo-aktig besettelse av å score så mange mål som mulig. Så fort han hadde to, ville han ha tre. Selv da han ble byttet ut med fem mål, fortalte han Guardiola at han ønsket seg det sjette.

Uansett var jobben gjort. Om det fantes spørsmål om Haaland før kampen, svarte han fem ganger. Mer kunne han nesten ikke gjort.

Det store målet

Ironien med debatten rundt Haaland er imidlertid at den ikke handler om hva han gjør. Poenget er samspillet mellom ham og lagkameratene; plassen hans i Guardiolas system og effekten på laget som helhet. Skal Haaland stilne kritikken, må City først vinne.

Heldigvis for Haaland vil laget stort sett gjøre det når han scorer fem mål. Og om han virkelig vil feie all tvil til side, er ingenting bedre enn å vinne Mesterligaen, troféet han har drømt om i årevis, som City har jaktet enda lenger, og som Guardiola ikke har vunnet siden 2011.

Selvsagt står det ikke bare på Haaland å føre laget til topps i turneringen. Men ved å ignorere støyen og levere målene, kan han gjøre sin del.

Og mot Leipzig gjorde han så absolutt det.

Siste nytt

  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal