NRK Meny
Normal

Falske brev skapte terrorfrykt

Flere nasjonale OL-komiteer bekreftet onsdag å ha mottatt terrortrusler i forkant av Sotsji-lekene. Brevene ble senere stemplet som falske, men skapte frykt og forvirring.

Sikkerhetstiltak i Russland før OL

Det er strenge sikkerhetstiltak i Russland før OL.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / NTB Scanpix

Halvor Lea

Olympiatoppens medierådgiver Halvor Lea.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Ungarns OL-komite meddelte onsdag at de hadde mottatt terrortrusler foran OL. De informerte både IOC og russiske myndigheter.

Ifølge Ungarns OL-direktør, Zsolt Barkai, har også andre lands OL-komiteer mottatt lignende trusselbrev.

Også Slovenias OL-komite bekreftet onsdag å ha mottatt et trusselbrev, og ifølge Reuters skal både Tyskland og Italia ha mottatt lignende trusler.

– Det er dessverre sant. Vi har mottatt brev på russisk og engelsk, hvor den ungarske delegasjonen blir truet med bombeangrep. De skrev også at vi heller burde bli hjemme, sier generalsekretær Bence Szabo, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Falsk epost

Brevene ble videresendt til arrangørkomiteen og IOC (Den internasjonale olympiske komite), som nå sier at truslene er falske og sendt fra en person.

– Både IOC og arrangørkomiteen i Sotsji har offisielt erklært at trusselen ikke er reell. Denne personen har sendt alle mulige slags meldinger til mange medlemmer av OL-familien, sier Zsigmond Nagy, direktør for internasjonale forbindelser i Ungarns OL-komite.

– Det er en falsk epost fra en avsender i Israel som har vært aktiv med trusler i flere år. Den er sjekket, for den kom for to dager siden. Vi fikk den også, sa Wolfgang Eichler, talsmann for den østerrikske komiteen, til nyhetsbyrået APA.

– Forbereder oss sportslig

I Norge opplyser Olympiatoppen at de ikke har mottatt terrortrusler i forkant av Sotsji-OL.

– Dette er helt ukjent for meg. Vi forbereder oss på det sportslige. Videre følger vi anbefalingene fra PST (Politiets sikkerhetstjeneste), som tar seg av slike ting, sier Lea.

Saken fortsetter under bildet

Bolshoy Ice Dome

Den enorme ishallen i Sotsji, 'Bolshoy Ice Dome'.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters

Frykter «svarte enker»

Norge sender 118 utøvere til vinter-OL i Sotsji som innledes 7. februar.

Over 30.000 politifolk og soldater er satt inn for å ivareta sikkerheten. Frykten for terror har ført til betydelige kostnader for russiske myndigheter.

Ifølge nettstedet Vocative har landet brukt over 40 millioner kroner på å oppgradere sikkerheten ved flyplassen i Sotsji alene. Totalt er det ventet at OL vil koste Russland i overkant av 300 milliarder kroner.

Særlig er frykten for såkalte «svarte enker» stor.

De er enker etter drepte islamister som angivelig føler de ikke har noe å tape og derfor kan ofre seg i angrep mot russiske mål.

Russisk politi har hengt opp etterlysninger med bilder av konkrete personer de skal være på jakt etter.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel: Tempo
VM sykkel
Semifinale i cupen, menn
VM-kveld
4-4-2 NM fotball: Semifinale Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08