Hopp til innhold

OL-vinnaren opnar opp om guffent problem: – Eg har til og med kasta opp på folk

Espen Bjørnstad har måtta ta eit oppgjer med oppkast. For i avgjerande konkurranseaugeblink vil kroppen til kombinertløparen aller helst brekke seg.

espen bjørnstad spy-mix

Under sesongopninga på Beitostølen kasta Espen Bjørnstad opp i løypa. Nå fortel han NRK om trøbbelet med magesyra og viser fram medisinen som hjelper han.

Foto: NRK

Idrettsutøvarar som spyr i samband med konkurransar er ikkje eit nytt fenomen.

Oppkast-bytta er sjeldan langt unna når Henriette Jæger kryssar målstreken på friidrettsbana. Langrennsløpar Jan Thomas Jenssen har også gjort seg merka for at han ofte må spy etter målgong.

For OL-vinnaren Espen Bjørnstad (30) er det likevel annleis. Han må ofte spy når konkurransen er på sitt mest dramatiske.

– På toppen av den siste lange motbakken, der du pressar deg til det ytste, då har det ofte komme opp. Det er jo klart at det ikkje er eit gunstig tidspunkt, seier han til NRK.

– Eg har til og med kasta opp på folk og på meg sjølv, fortset kombinertløparen.

beito espen bjørnstad

UGGEN: Når Espen Bjørnstad pressar seg, hender det at han brekker seg. Her frå sesongopninga på Beitostølen.

Foto: NTB

Spy-opning

På 10-kilometeren under sesongopninga på Beitostølen gjekk det gale igjen.

Då det stod att 2,5 kilometer, var det ikkje berre mjølkesyra som kom snikande, det gjorde også magesyra:

Trass oppkast sikra Bjørnstad femteplassen, og magesyra har halde seg i magesekken etter sesongopninga.

– Eg får ein del brekkingar før eg kastar opp. Det høyrest jo veldig spesielt ut når eg byrjar å få dei der i løpet, ler trønderen og utdjupar:

– Det kjem kanskje to–tre gonger før eg kastar opp. Det er ikkje alltid eg kastar opp heller, men når eg set meg ned i hocke, så brettar du jo saman magesekken. Då er det ofte at det kjem ting opp.

Og når ting kjem opp og ut, kan det gå utover konkurrentane.

– Da har eg gjerne treft føtene til folk og meg sjølv. Så det har skjedd fleire gonger, avslører han.

I tillegg til at innhaldet i Bjørnstads magesekk har dandert eigne og andres sko og utstyr, har oppkast-problematikken gått ut over dei sportslege resultata frå 30-åringen.

– Det har vore på det nivået at eg har stoppa i skirenn, og måtte gå ut av løpet for å kaste opp, for å så fortsette. Då er det eit problem. Det har vore enkelte gonger der eg har mista og tapt plasseringar fordi det har skjedd. Så det er irriterande og ikkje spesielt artig heller, seier Bjørnstad.

For det er på verst tenkeleg tidspunkt i langrennsdelen at magesyra kjem opp i matrøyret og vil ut.

– Eg har slite ganske mykje med det i mange år. At ting kjem opp når eg pressar meg. Så gjerne på siste runde da, når ting skal avgjerast. Det har vore veldig dårlege tidspunkt å få ting opp på. Etter ni kilometer har vore eit typisk tidspunkt.

espen bjørnstad

MJØLKESYRE OG MAGESYRE: Det er i langrennsdelen av kombinertkonkurransane det har gått gale for Bjørnstad.

Foto: NTB

Medisinering

For å redusere risikoen for å spy i løypa, har Bjørnstad lenge brukt medikamentet esomeprazol for å halde magesyra i sjakk.

– Pillene reduserer syreproduksjon i magen. Det gjer at eg ikkje kastar opp når eg går langrenn, forklarer kombinertløparen.

Bjørnstad har fritatt laglege Anders Heen frå teieplikta, så han kan fortelje NRK om den medisinske tilstanden:

– I utgangspunktet er ikkje det noko vi ser hos folk som er friske. Eg vil ikkje seie at det er eit vanleg problem, men det er nokon som slit med det.

Heen meiner dei har funne årsaka til at Bjørnstad støtt og stadig spyr når han pressar seg.

– Han har fått påvist eit bitte lite mellomgolvsbrokk, som gjer at litt av magesekken er over mellomgolvet. Då kan det litt lettare komme magesyre opp i matrøyret når han trenar og pressar seg maks. Då kan det provosere fram oppkast i hans tilfelle. Det er kvart fall teorien vår, seier legen.

– Reint sportsleg er det ingen fordel. Dette er ein toppidrett med marginar, så det er ei ulempe, konstaterer han.

Kombinertløparen forstod tidleg at han måtte få bukt med problema, og han blei anbefalt å prøve medisinen som dempar produksjon av magesyre.

– Eg var 17–18 år da eg begynte å ta tak i det og finne ut av det. Fram til det hadde eg kanskje berre akseptert det. Kanskje eg var i litt dårleg form og slike ting, men det var då eg begynte å finne ut av det.

esomeprazol

OPPKAST-MEDISIN: Bjørnstad tar esomeprazol for å halde magesyra nede.

– Kva betyr medisinen for deg?

– Den betyr jo ganske mykje. Fordi det hjelper meg under løpet med å halde det som er i magesekken nede.

Droppa pillene

Men medikament kan også føre med seg biverknader. Etter ti års bruk ville Bjørnstad sjå korleis kroppen fungerte utan pillene.

– Det er jo ikkje alltid ein veit kva det gjer med effekten på kroppen din, når du puttar inn noko som ikkje er laga for at du skal ha det heile tida. Det vil på sikt ha ein effekt på tarmane dine og sånne ting. Då fann eg ut om det var greitt å byrje å finne ut om det går an å minimere det, fortel 30-åringen.

Laglege Heen seier at det ikkje er ønskeleg å gå på medisinar heile tida, om ein ikkje må.

– Derfor prøveslutta vi i haust, men så kom plagene litt tilbake igjen, seier Heen.

Derfor har dei nå funne ei mellomløysing, som foreløpig ser ut til å fungere:

– Nå tek eg det berre før konkurranse, men i mange år har eg tatt det kvar dag. Så nå testar eg litt nytt for å ikkje bruke det heile tida, fortel Bjørnstad.

– Det verkar som det fungerer ganske ok nå. I tillegg er det viktig å seie at vi har jobba ein del med timing i forhold til matinntak, og kor lenge før konkurransar han et. Det er ikkje alltid han kastar opp og det er ikkje alltid det er ein direkte samanheng med medisinen. Men i snitt har det nok hjelpt, meiner Heen.

Bjørnstad er einig med laglegen om at det ikkje berre er medisinen som gir effekt:

Det handlar jo mykje om mat og kva ein et. Det er fleire ting enn berre medisinar som hjelper, men det handlar jo mykje om kva ein puttar inn og når ein puttar det inn før løpet.

Friidrettstalentet Henriette Jæger har gått fra å være mangekjemper til 400 meterløper. Belatningen er så stor at hun kaster opp etter hvert løp.

Friidrettstalentet Henriette Jæger har gått frå å vere mangekjempar til 400 meterløpar. Belastninga er så stor at ho kastar opp etter kvart løp.

null
Spiller nå
Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43
Neste

Siste nytt

  • Gåskjenn imponerte igjen i Vueltaen

    Ingvild Gåskjenn imponerte igjen og tråkket inn til 11.-plass på den tøffe etappen i kvinnenes Vuelta a España fredag.

    Hun hang med tetgruppen helt til bare et par kilometer gjensto av den siste bratte stigningen. Da ble det for tøft å matche tempoet til de beste, men hun kom i mål ett minutt etter etappevinner Évita Muzic.

    Den franske 24-åringen var den eneste som greide å følge nederlandske Demi Vollering i den røde ledertrøya, og hun passerte henne også på de siste metrene.

    Vollering økte med sin 2.-plass forspranget til sine nærmeste rivaler i sammendraget. Før de to siste etappene er hun 56 sekunder foran italienske Elisa Longo Borghini.

    Gåskjenn er beste norske på 15.-plass, 5.13 minutt bak lederen.

    fOJ3-7Dfrfg
    Foto: NTB
  • Foden og Shaw vant journalistpris – Ødegaard og Terland i topp seks

    Manchester City-spillerne Phil Foden og Khadija Shaw er av fotballjournalistforeningen (FWA) kåret til sesongens spillere i engelsk fotball.

    Foden fikk 42 prosent av stemmene i avstemningen om årets mannlige spiller. Han vant foran Arsenal-spiller Declan Rice og lagkamerat Rodri. Martin Ødegaard endte på fjerdeplass.

    Det er tredje gang på de fire siste årene at prisen går til en City-spiller. Erling Braut Haaland vant i fjor og Ruben Dias i 2021.

    Elisabeth Terland ble beste norske kvinne på femteplass. Hun har hatt en meget god sesong for Brighton. (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Klart tap for Mol/Berntsen – får avgjørende kamp om plass i cupspillet

    Sandvolleyballduoen Hendrik Mol og Mathias Berntsen tapte klart for de brasilianske hjemmefavorittene George og Andre i verdenstouren i Brasilia fredag.

    Det var deres andre strake tap i gruppespillet etter at de kvalifiserte seg til hovedturneringen ved å vinne to kamper onsdag.

    Natt til lørdag norsk tid spiller den norske duoen mot amerikanske Miles Partain og Andy Benesh i en kamp der vinneren går til cupspillet. Det innebærer plass i første utslagsrunde lørdag.

    Norges stjerneduo Anders Mol og Christian Sørum mister både denne og flere andre turneringer etter at Mol brakk beinet under trening i mars. (NTB)

    VM i beachvolleyball i Mexico
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal