Hopp til innhold

Forklarer overraskende Haaland-bytte: – Han ville kjedet seg resten av livet

Mot Leipzig scoret Erling Braut Haaland sitt mesterligamål nummer 29, 30, 31, 32 og 33 – og smadret rekorder. Senere ble han tatt av banen etter timen spilt, noe Pep Guardiola måtte forklare.

Haaland Guardiola

SCORET FEM: Pep Guardiola var naturlig nok fornøyd med sin norske spiss etter et vanvittig målshow.

Haaland elsker mesterligaen og det synes. Etter å ha blitt kritisert for å score få mål den siste tiden, slo 22-åringen virkelig tilbake i tirsdagens mesterligaoppgjør mot Leipzig.

Manchester City inviterte til scoringsfest og Haaland var hedersgjesten.

Først scoret jærbuen to mål på 77 sekunder, før han kronet omgangen med hat trick. I andre omgang scoret han nummer fire og fem med drøye tre minutters mellomrom.

Champions League - Round of 16 - Second Leg - Manchester City v RB Leipzig

FEM FINGRE – FEM SCORINGER: Erling Braut Haaland kunne glise bredt etter å ha scoret fem mål for City.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Med sine fem scoringer ble han den tredje spilleren igjennom tidene som scorer fem mål i en og samme mesterligakamp. Sammen med Lionel Messi er Haaland den eneste som har gjort det i utslagsrundene.

– Klarer du å forstå hva det er du holder på med? spør TV 2s reporter.

Nei, det gjør jeg ikke. Jeg har ikke peiling, sier Haaland og smiler.

Fantastisk følelse. Klarer ikke beskrive følelsen. Jeg er glad, det er det eneste jeg er.

Byttet ut tidlig

Flere enn fem mål fikk han ikke tid til, for Haaland ble til slutt byttet ut etter 63. minutter. Det virket han noe misfornøyd med og sa etter kampen at han gjerne ville score mer. Det fikk også Pep Guardiola klar beskjed om.

– Jeg fortalte ham at jeg ville gjerne score dobbelt hat trick, men hva skal jeg gjøre? Jeg må gå av banen, forteller Haaland til BT Sport.

Champions League - Round of 16 - Second Leg - Manchester City v RB Leipzig

GA BESKJED: Erling Braut Haaland ga uttrykk for at han ikke følte seg ferdig på banen etter å ha scoret fem.

Foto: LEE SMITH / Reuters

Hadde nordmannen scoret seks mål eller flere, ville han slått rekorden for flest antall mål i en mesterligakamp. Nå må han dele rekorden med Messi.

– Dersom han hadde nådd denne milepælen i en alder av 22 år, ville han kjedet seg resten av livet. Nå har han et mål for fremtiden. Derfor gjorde jeg byttet. Jeg visste ikke at det var Lionel Messi som stod med rekorden, jeg fikk vite det etter kampen, sier Guardiola til TV 2.

– Slutter aldri å overraske

– Det er rett og slett latterlig, det er ikke noe annet å si om det, sier NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg om prestasjonen.

Han er blant de mange som ikke overraskende lar seg imponerende av 22-åringens leveranse denne tirsdagskvelden.

– Han slutter aldri å overraske. Den mannen som av alle ting har fått kritikk den siste tida, selv etter å ha banket inn antall scoringer svarer mildt sagt greit på det i kveld, sier Løkberg.

Kristoffer Løkberg

IMPONERT: NRKs ekspert Kristoffer Løkberg.

Foto: Nicolai Eid Trondal / NRK

Selv sier Haaland at han stenger alt av kritikk ute.

Jeg forsto ganske tidlig at det er ingenting jeg kan gjøre med meningene til folk. Det eneste jeg kan gjøre er å gå ut på banen hver gang og gjøre det jeg er god til, sier Haaland til TV 2.

Og det er krevende uansett hvilket lag som står på andre siden, mener Løkberg.

– Det er omtrent norsk idrettshistorie vi er vitne til. Fem mål i et sluttspill i mesterligaen. Si hva du vil om motstander og hvilket lag han spiller på. Det er ikke enkelt. Det er vanskelig å sette ord på. Det er nærmest latterlig det som foregår.

Han legger til at det ligger enda større kamper enn denne i vente denne våren.

– Det blir sinnssykt spennende å følge han i sluttspillet. Skyter han City til mesterliga-gull som både han og Pep har jakta, kan folk si hva man vil om klubbvalget. Da ser man ganske dum ut i ettertid, de som har kritisert det, sier Løkberg.

Champions League - Round of 16 - Second Leg - Manchester City v RB Leipzig

TÅA PÅ BALL: Haaland var nær scoring med tåspissen tidlig i kampen.

Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Beste kampen jeg har sett av en nordmann

I liket med sin kollega, mener NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp at dette var en kveld for historiebøkene.

– Det er helt ellevilt og noe man må klype seg i armen over for å tro det man ser, sier Torp.

– Når man tangerer en rekord på fem scorede mål i en utslagsrunde i mesterligaen, og det er Messis rekord han tangerer, det sier alt om hans prestasjoner. Det er tidenes beste fotballspiller han er oppe og tangerer rekorder til. Det er helt, helt vanvittig.

Han drar flere paralleller til den argentinske superstjernen.

– Det var den desidert beste kampen jeg har sett av en nordmann noensinne. Jeg må virkelig tenke meg godt om jeg har sett en utenlandsk spiller levere en kamp som er på det nivået. Det er ikke mange jeg kan telle, og det er sannsynligvis Messi igjen som har levert noen sånne kamper, sier Torp.

Dette er andre gang Haaland scorer hat trick eller mer i mesterligaen. Første gang var i debuten, den gangen for RB Salzburg.

Les også Ut mot regelendringar i Premier League: – Ein forferdeleg idé

Britain Soccer FA Cup

Rekordras

Med kveldens fem scoringer nådde Haaland flere milepæler enn å bli den yngste til 30 mål i mesterligaen. Men det var ikke den eneste rekorden han slo:

 • Yngste til 30 mål:
  1. Erling Braut Haaland – 22 år, 7 måneder og 21 dager
  2. Kylian Mbappé – 22 år, 11 måneder og 18 dager
  3. Lionel Messi – 23 år, 4 måneder og 9 dager
 • Færrest kamper til 30 mål:
  1. Erling Braut Haaland – 25 kamper
  2. Eusébio – 28 kamper
  3. Alfredo Di Stéfano – 31 kamper ​​​​​
 • Kortest tid fra mesterligadebut til 30 mål:
  1. Erling Braut Haaland – 3 år, 5 måneder og 25 dager
  2. Ruud van Nistelrooy – 3 år, 6 måneder og 23 dager
  3. Alfredo Di Stéfano – 4 år, 1 måned og 27 dager

Med de fem scoringene i tirsdagens mesterligakamp er Haaland oppe i 39 scoringer i alle turneringer denne sesongen. Dermed er han forbi sesongrekorden til Manchester Citys Tommy Johnson på 38 mål i 1929.

Champions League - Round of 16 - Second Leg - Manchester City v RB Leipzig

NY SOVEKAMERAT?: Haaland kunne ta med seg matchballen hjem etter fem scoringer mot Leipzig.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Målfest i to omganger

Haalands scoringsrekke startet tidlig i første omgang. I bakkant av et hjørnespark, med flere store muligheter for City, gikk dommeren bort til VAR-skjermen. Bildene viste at Rodri headet ballen i armen til Benjamin Henrichs, og valgte å dømme straffe i favør de lyseblå.

Haaland tok ballen under armen, plasserte den på krittmerket og fyrte løs mot høyre hjørne. Keeperen gikk riktig vei, men skuddet til nordmannen satt bak i nettet til 1–0.

Erling Braut Haaland

SIKKER: Haaland var treffsikker fra straffemerket.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Så tok det bare 77 sekunder før ballen satt bak Leipzig-keeperen igjen – og nok en gang var det nordmannen som var avsender. Kevin De Bruyne smalt til fra 18 meter og rett i tverrliggeren, men på returen var Haaland som kunne nikke inn mål nummer to.

På overtid i første omgang kunne Haaland juble for hat trick. Det skjedde likevel ikke på lekreste vis. For etter en avslutning av Rúben Dias ble ballen liggende og trille på målstreken og til slutt var det jærbuen som fikk kriget inn hat tricket.

Etter hvilen fikk noen andre skrive seg på scoringslista, da Ilkay Gündogan scoret kveldens fjerde mål for Manchester City.

Men Haaland hadde mer på lager. På et hjørnespark i det 54. minutt banket han inn sitt fjerde fra kloss hold. Om lag tre minutter senere satt det femte. Manuel Akanji styrte ballen mot mål, men ble avverget av Leipzig-keeperen. Da var Haaland nok en gang først på returen og satte inn 6–0.

– Han er som supermann, sier Robbie Savage, kommentator i BT Sport.

– Fortsetter han sånn kommer de til å kalle opp en gate etter ham, fortsetter kommentatorkollega Ian Darke.

Kevin De Bruyne gjorde ydmykelsen komplett for Leipzig og scoret Manchester Citys syvende mål på overtid.

Siste nytt

 • Scoret hat-trick - la press på Sørloth

  Fredag kveld vant Girona 7-0 hjemme mot allerede nedrykksklare Granada. Ukrainske Artem Dovbyk scoret tre for hjemmelaget, hvorav to av Dovbyks scoringer kom på straffespark.

  Dermed har han ett mål mer enn Alexander Sørloth på toppscorerlisten i La Liga.

  Dovbyk har scoret 24 mål, mens Sørloth har scoret 23. Til Sørloths fordel har han fortsatt én kamp til gode, mens Dovbyk er ferdigspilt for sesongen.

  Dermed kan nordmannen ende som ensom toppscorer, dersom han scorer to eller flere mål borte mot Osasuna lørdag.

  Jude Bellingham er nestemann på listen bak de to spissene, men med sine 19 mål, må han score minst fem mål for å ta den gjeve toppscorertittelen.

  Dovbyk
  Foto: AFP
 • Ruuds semifinale utsatt til lørdag

  Casper Ruud og italienske Flavio Cobolli må vente til lørdag med å få spilt semifinalen i ATP 250-turneringen i Genève. Regnvær stoppet gjennomføring fredag.

  Duoen hadde akkurat kommet på banen da voldsomt regnvær la seg over banen, og dermed besluttet dommeren at de skulle ta en pause i påvente av opphold.

  Den pausen varte i over fire timer før det ble bestemt at kampen ikke kunne spilles fredag. Christian Ruud opplyser til NTB at semifinalen skal spilles klokken 10.30 lørdag. (NTB)

  Casper Ruud mot Sebastian Baez
  Foto: AP
 • KFUM Oslo nære sjokkseier mot Bodø/Glimt

  Nyopprykkede KFUM Oslo sjokkerte borte mot serieleder Bodø/Glimt fredag kveld, men det holdt kun til 2-2.

  KFUM skapte de første farlighetene drøye ti minutter ut i kampen med en heading like over mål.

  Etter 18 minutter fikk hjemmelaget en dobbeltsjanse da de vant ballen høyt oppe på egen banehalvdel. Men dessverre for Bodø/Glimt klarte verken August Mikkelsen eller Håkon Evjen å få skuddene i mål.

  Like før pause tok Bodø/Glimt ledelsen. Jens Petter Hauge forserte ned langs venstrekanten og inne i feltet fant han Albert Grønbæk, som satte inn sitt syvende ligamål fra kort hold.

  På overtid av førsteomgang svarte likevel KFUM. En lang ball i bakrom nådde Petter Nosa Dahl, som er på lån fra nettopp Bodø/Glimt, banket ballen i mål via tverrliggeren. Dermed stod det 1-1 til pause.

  – Det var fantastisk å sette den scoringen der. Få noen til å spise ordene sine litt, sa utleide Nosa Dahl til TV, uten å utdype noe mer.

  – Det er for dårlig over hele linja, sa Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg til TV 2 om førsteomgangen.

  KFUM yppet seg også etter hvilen, og etter 64 minutter sendte Johannes Nunez bortelaget i ledelsen med ett skudd i nærmeste hjørne.

  Da måtte hjemmelaget opp og frem, for å unngå sitt andre strake hjemmetap.

  Nino Zugelj tok ansvar og fosset fremover, før han spilte fri Hauge foran mål. Sistnevnte gjorde ingen feil og utlignet etter 75 minutter.

  Begge lag hadde gode muligheter til å ta alle tre poengene mot slutten, men uten å score. Uavgjort gjør at Bodø/Glimt fortsatt leder serien, mens KFUM befinner seg på 5. plass.

  Eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og KFUM på Aspmyra stadion i Bodø.
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal