Forklarer overraskende Haaland-bytte: – Han ville kjedet seg resten av livet

Mot Leipzig scoret Erling Braut Haaland sitt mesterligamål nummer 29, 30, 31, 32 og 33 – og smadret rekorder. Senere ble han tatt av banen etter timen spilt, noe Pep Guardiola måtte forklare.

Haaland Guardiola

SCORET FEM: Pep Guardiola var naturlig nok fornøyd med sin norske spiss etter et vanvittig målshow.

Haaland elsker mesterligaen og det synes. Etter å ha blitt kritisert for å score få mål den siste tiden, slo 22-åringen virkelig tilbake i tirsdagens mesterligaoppgjør mot Leipzig.

Manchester City inviterte til scoringsfest og Haaland var hedersgjesten.

Først scoret jærbuen to mål på 77 sekunder, før han kronet omgangen med hat trick. I andre omgang scoret han nummer fire og fem med drøye tre minutters mellomrom.

Champions League - Round of 16 - Second Leg - Manchester City v RB Leipzig

FEM FINGRE – FEM SCORINGER: Erling Braut Haaland kunne glise bredt etter å ha scoret fem mål for City.

Med sine fem scoringer ble han den tredje spilleren igjennom tidene som scorer fem mål i en og samme mesterligakamp. Sammen med Lionel Messi er Haaland den eneste som har gjort det i utslagsrundene.

– Klarer du å forstå hva det er du holder på med? spør TV 2s reporter.

Nei, det gjør jeg ikke. Jeg har ikke peiling, sier Haaland og smiler.

Fantastisk følelse. Klarer ikke beskrive følelsen. Jeg er glad, det er det eneste jeg er.

Byttet ut tidlig

Flere enn fem mål fikk han ikke tid til, for Haaland ble til slutt byttet ut etter 63. minutter. Det virket han noe misfornøyd med og sa etter kampen at han gjerne ville score mer. Det fikk også Pep Guardiola klar beskjed om.

– Jeg fortalte ham at jeg ville gjerne score dobbelt hat trick, men hva skal jeg gjøre? Jeg må gå av banen, forteller Haaland til BT Sport.

GA BESKJED: Erling Braut Haaland ga uttrykk for at han ikke følte seg ferdig på banen etter å ha scoret fem.

Hadde nordmannen scoret seks mål eller flere, ville han slått rekorden for flest antall mål i en mesterligakamp. Nå må han dele rekorden med Messi.

– Dersom han hadde nådd denne milepælen i en alder av 22 år, ville han kjedet seg resten av livet. Nå har han et mål for fremtiden. Derfor gjorde jeg byttet. Jeg visste ikke at det var Lionel Messi som stod med rekorden, jeg fikk vite det etter kampen, sier Guardiola til TV 2.

– Slutter aldri å overraske

– Det er rett og slett latterlig, det er ikke noe annet å si om det, sier NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg om prestasjonen.

Han er blant de mange som ikke overraskende lar seg imponerende av 22-åringens leveranse denne tirsdagskvelden.

– Han slutter aldri å overraske. Den mannen som av alle ting har fått kritikk den siste tida, selv etter å ha banket inn antall scoringer svarer mildt sagt greit på det i kveld, sier Løkberg.

Kristoffer Løkberg

IMPONERT: NRKs ekspert Kristoffer Løkberg.

Selv sier Haaland at han stenger alt av kritikk ute.

Jeg forsto ganske tidlig at det er ingenting jeg kan gjøre med meningene til folk. Det eneste jeg kan gjøre er å gå ut på banen hver gang og gjøre det jeg er god til, sier Haaland til TV 2.

Og det er krevende uansett hvilket lag som står på andre siden, mener Løkberg.

– Det er omtrent norsk idrettshistorie vi er vitne til. Fem mål i et sluttspill i mesterligaen. Si hva du vil om motstander og hvilket lag han spiller på. Det er ikke enkelt. Det er vanskelig å sette ord på. Det er nærmest latterlig det som foregår.

Han legger til at det ligger enda større kamper enn denne i vente denne våren.

– Det blir sinnssykt spennende å følge han i sluttspillet. Skyter han City til mesterliga-gull som både han og Pep har jakta, kan folk si hva man vil om klubbvalget. Da ser man ganske dum ut i ettertid, de som har kritisert det, sier Løkberg.

TÅA PÅ BALL: Haaland var nær scoring med tåspissen tidlig i kampen.

Beste kampen jeg har sett av en nordmann

I liket med sin kollega, mener NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp at dette var en kveld for historiebøkene.

– Det er helt ellevilt og noe man må klype seg i armen over for å tro det man ser, sier Torp.

– Når man tangerer en rekord på fem scorede mål i en utslagsrunde i mesterligaen, og det er Messis rekord han tangerer, det sier alt om hans prestasjoner. Det er tidenes beste fotballspiller han er oppe og tangerer rekorder til. Det er helt, helt vanvittig.

Han drar flere paralleller til den argentinske superstjernen.

– Det var den desidert beste kampen jeg har sett av en nordmann noensinne. Jeg må virkelig tenke meg godt om jeg har sett en utenlandsk spiller levere en kamp som er på det nivået. Det er ikke mange jeg kan telle, og det er sannsynligvis Messi igjen som har levert noen sånne kamper, sier Torp.

Dette er andre gang Haaland scorer hat trick eller mer i mesterligaen. Første gang var i debuten, den gangen for RB Salzburg.

Britain Soccer FA Cup

Rekordras

Med kveldens fem scoringer nådde Haaland flere milepæler enn å bli den yngste til 30 mål i mesterligaen. Men det var ikke den eneste rekorden han slo:

3. Alfredo Di Stéfano – 4 år, 1 måned og 27 dager

Med de fem scoringene i tirsdagens mesterligakamp er Haaland oppe i 39 scoringer i alle turneringer denne sesongen. Dermed er han forbi sesongrekorden til Manchester Citys Tommy Johnson på 38 mål i 1929.

NY SOVEKAMERAT?: Haaland kunne ta med seg matchballen hjem etter fem scoringer mot Leipzig.

Målfest i to omganger

Haalands scoringsrekke startet tidlig i første omgang. I bakkant av et hjørnespark, med flere store muligheter for City, gikk dommeren bort til VAR-skjermen. Bildene viste at Rodri headet ballen i armen til Benjamin Henrichs, og valgte å dømme straffe i favør de lyseblå.

Haaland tok ballen under armen, plasserte den på krittmerket og fyrte løs mot høyre hjørne. Keeperen gikk riktig vei, men skuddet til nordmannen satt bak i nettet til 1–0.

Erling Braut Haaland

SIKKER: Haaland var treffsikker fra straffemerket.

Så tok det bare 77 sekunder før ballen satt bak Leipzig-keeperen igjen – og nok en gang var det nordmannen som var avsender. Kevin De Bruyne smalt til fra 18 meter og rett i tverrliggeren, men på returen var Haaland som kunne nikke inn mål nummer to.

På overtid i første omgang kunne Haaland juble for hat trick. Det skjedde likevel ikke på lekreste vis. For etter en avslutning av Rúben Dias ble ballen liggende og trille på målstreken og til slutt var det jærbuen som fikk kriget inn hat tricket.

Etter hvilen fikk noen andre skrive seg på scoringslista, da Ilkay Gündogan scoret kveldens fjerde mål for Manchester City.

Men Haaland hadde mer på lager. På et hjørnespark i det 54. minutt banket han inn sitt fjerde fra kloss hold. Om lag tre minutter senere satt det femte. Manuel Akanji styrte ballen mot mål, men ble avverget av Leipzig-keeperen. Da var Haaland nok en gang først på returen og satte inn 6–0.

– Han er som supermann, sier Robbie Savage, kommentator i BT Sport.

– Fortsetter han sånn kommer de til å kalle opp en gate etter ham, fortsetter kommentatorkollega Ian Darke.

Kevin De Bruyne gjorde ydmykelsen komplett for Leipzig og scoret Manchester Citys syvende mål på overtid.

• Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

Årsaken var at båten var for full.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)