Hopp til innhold

Like stor som en fyrstikkeske: Slik fungerer en hjertestarter

Christian Eriksen får operert inn hjertestarter som følge av hjertestansen han ble rammet av under lørdagens EM-kamp.

Christian Eriksen, fra hans Instagram

FÅR EKSTERN HJELP: Christian Eriksen skal operere inn en hjertestarter etter hendelsen mot Finland i EM.

Det opplyser Danmarks fotballforbund i en pressemelding via Twitter.

– Etter at Christian har gjennomgått diverse hjerteundersøkelser, er det blitt besluttet at han skal få operert inn en hjertestarter, en såkalt ICD-enhet (​implantable cardioverter-defibrillator).

– Dette gir man etter hjertestans som er utløst av hjerterytmeforstyrrelse, uttaler danskenes landslagslege Morten Boesen.

Han forklarer at beslutningen er avklart med Eriksen selv, og at kolleger nasjonalt og internasjonalt anbefaler hjertestarter.

– Vi oppfordrer til å gi Christian og familien ro i den nærmeste tiden, legger legen til.

Torkel Steen, spesialist i indremedisin og hjertesykdommer, informerer nå om hvordan en hjertestarter fungerer og hvordan det er å leve med den.

Passer på hjerterytmen

En hjertestarter blir operert inn over venstre brystmuskel.

Torkel Steen

SPESIALIST: Torkel Steen med en pacemaker i hånden. Den er en mindre versjon av en hjertestarter.

Foto: PRIVAT

– Den er en metallboks som er omtrent like stor som en vaselinboks, men litt flatere. Inni sitter en liten datamaskin og et batteri som holder cirka fem til tolv år. Så går det en ledning fra den, ned gjennom blodåresystemet og inn i høyre hjertekammer. Ledningen plukker opp hvor fort hjertet går, forteller Steen til NRK og fortsetter:

– Og hvis hjertet begynner å gå livstruende raskt, som det vanligvis gjør når det oppfattes som en hjertestans, så vil den prøve å stoppe den rytmeforstyrrelsen.

Ifølge Steen kan rytmeforstyrrelsen stoppes på to måter:

 • Først sender den inn noen raske, små, elektriske signaler som pasienten ikke merker. I tre fjerdedeler av tilfellene vil det gjøre slutt på rytmeforstyrrelsen, eventuelt så raskt at pasienten ikke rekker å besvime.
 • Hvis det ikke hjelper, så gir hjertestarteren et kraftig elektrisk støt. 600 til 800 volt blir sendt mellom ledningen og selve boksen.

Problematisk med kontaktsport

I fjor var det omtrent 1000 personer i Norge som fikk satt inn hjertestarter for første gang.

Snittalderen er på 65 år. Det er vanligvis overlevd hjertestans, eventuelt på grunn av en arvelig hjertetilstand, eller en betydelig svekket hjertefunksjon som ligger til grunn for at man får operert inn en hjertestarter.

– Det er ikke ofte folk får det i så ung alder som Christian Eriksen, sier Steen.

– Merker man noe til den?

– Ja, man merker at den ligger der. Den ligger under huden, så hvis man ikke er innmari tjukk så kan man både se den og kjenne den, sier Steen.

– Kan nærkontakt utgjøre noe trussel for selve boksen?

– Man pleier å anbefale at pasienten ikke driver for mye med kontaktsport. Det er ikke av hensyn til boksen, for den er veldig solid. Den kan du trampe på uten at den blir flat, men det er mer av hensyn til ledningen. Den kan etter hvert få et tretthetsbrudd hvis den utsettes for veldig mye harde bevegelser, sier Steen.

– De fleste må legge opp

Lege Wasim Zahid, som er spesialist i indremedisin og kardiologi, sier man som regel må legge opp som toppidrettsutøver etter en hjertestans.

Wasim Zahid

Lege og hjertespesialist Wasim Zahid.

Foto: Solveig Husøy, NRK

– Har du hatt hjertestans, er det vanlig at du får beskjed om å stoppe med toppidrett. Det vil han (Eriksen) sannsynligvis ikke kunne gjøre lenger. Men man kan leve et normalt aktivt liv, der man kan jobbe, studere, trene og trimme med en viss intensitet, sier han.

Så i de fleste tilfeller må en toppidrettsutøver legge opp?

– Ja, som toppidrettsutøver. Det har mest med hjertestansen å gjøre, og ikke hjertestarteren, påpeker han.

Nederland-spiller bruker hjertestarter

Men Eriksen er ikke den eneste EM-spilleren som har en hjertestarter. Nederland-profil Daley Blind har også en såkalt ICD-enhet koblet til hjertet. Han fikk hjerteproblemer under en mesterligakamp for Ajax mot Valencia i 2019.

Det viste seg at han pådro seg en betennelse på en hjertemuskel. Det var ikke hjertestans, med andre ord.

Men i en treningskamp mot Hertha Berlin forrige sommer falt Blind om på banen. Grunnen var at ICD-enheten hadde plutselig skrudd seg av.

Norges landslagssjef Ståle Solbakken fikk også operert inn hjertestarter etter at hjertet hans stoppet på trening med FC København i 2001. Han ble berget av hjertestarteren på en løpetur i 2009.

Føler seg bedre

Eriksen falt om under lørdagens EM-kamp mot Finland. Senere ble det bekreftet at Eriksen fikk hjertestans ute på banen, men at han ble vekket til live med hjertestarter.

Fotballstjernen skal etter forholdene ha det bra og helsetilstanden er stabil.

Ifølge den tyske legen Jens Kleinefeld, som var med på redningsarbeidet, var ikke Eriksen bevisstløs mer enn 30 sekunder. Ifølge legen var danskens første ord:

– For faen, jeg er kun 29 år gammel, skriver danske TV 2.

– Da visste jeg at hjernen hans ikke var skadd, og at han var kommet tilbake for fullt, legger han til.

Danmark, Christian Eriksen

Det ble dramatisk da Eriksen plutselig falt om under EM-kampen mot Finland.

Foto: FRIEDEMANN VOGEL / AFP

Tirsdag kom den første meldingen fra 29-åringen selv:

– Stor takk til alle for de fine og fantastiske meldingene jeg har fått fra hele verden. Det betyr mye for meg og familien min, skriver Eriksen i et innlegg på Instagram.

Danmark-kapteinen snakker ut

Torsdag snakker også Danmark-kaptein Simon Kjær ut for første gang siden den dramatiske hjertestansen.

Kjær var en av de første som var borte hos Christian Eriksen da han falt om.

– Det er et sjokk som alltid vil sitte i meg – og i oss alle – for alltid, sier Kjær i en uttalelse gjennom DBU.

Les også: Eriksen hilser fra sykesengen: – Jeg har det bra

Siste nytt

 • Mjelde scora i comeback-kampen

  Maren Mjelde scora sikkert på straffespark då Chelsea slo Manchester City 2–0 i storkampen i engelsk kvinnefotball søndag.

  Mjelde var med i Chelseas startoppstilling i superligaen for første gang sidan mars i fjor. Den norske landslagskapteinen har slite med skader, og vegen tilbake har vore lang.

  Søndag markerte ho comebacket i startoppstillinga på best mogelege måte. 12 minutt før full tid fekk Chelsea straffe då ballen trefte handa til ein City-spelar etter at innbytar Sophie Ingle hadde avslutta frå fin posisjon.

  Frå kritmerket fekk Mjelde sjansen, og 32-åringen svinga ballen sikkert opp i krysset bak City-keeper Ellie Roebuck.

  Scoringa var kampens andre. Tre minutt før pause var Guro Reiten tilretteleggar då Fran Kirby sende Chelsea i leiinga på enklaste vis. Gjestene var helt utspilt ved den anledninga.

  Mjelde og Reiten blei tatt av banen med høvesvis tre og fire minutt igjen å spele av ordinær tid. Julie Blakstad starta kampen på Manchester Citys benk, men blei sendt på banen fem minutt før slutt.

  Maren Mjelde
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Verdenslaget avgjorde - ingen Ruud-kamp

  Frances Tiafoe fra USA sikret seier til verdenslaget i Laver Cup, etter å ha slått Stefanos Tsitsipas i det som endte med et såkalt «super-tiebreak» - første mann til 10 poeng.

  Dermed får ikke Casper Ruud muligheten til å avgjøre i den oppsatte sistekampen for Europa-laget i London. Verdenslaget vant totalt 13-8, og tok turneringsseieren for første gang.

  Laver Cup
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Verdenslaget tok ledelsen

  Felix Auger-Aliassime slo Novak Djokovic med 2-0 i sett i Laver Cup, og sendte med det verdensaget opp i 10-8-ledelse over europalaget. Casper Ruud er satt opp til å spille Europas siste kamp søndag, men om Frances Tiafoe slår Stefanos Tsitsipas i neste kamp, er verdenslaget sikret seieren i turneringen.

  Tennis
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste