Hopp til innhold

Er det grunn til bekymring for Rashfords utvikling under Mourinho?

KOMMENTAR: Zlatan Ibrahimović er suspendert til Manchester Uniteds møte med Arsenal. Det kan bety at vi får se stortalentet Marcus Rashford (19) tilbake i favorittposisjonen.

FBL-ENG-PR-MAN UTD-BURNLEY

MÅLMASKIN: Marcus Rashford tok Premier League med storm forrige sesong, men under José Mourinho har han ikke fått vist frem kvalitetene sine i like stor grad.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

Arsenal-manager Arsène Wenger trakk på skuldrene, pustet inn og tenkte tilbake på et av hans mest traumatiske tap forrige sesong.

Treneren hadde nettopp blitt spurt i hvilken grad fraværet til Zlatan Ibrahimović ville svekke Manchester United.

– Jeg er sikker på at de hadde foretrukket å ha ham..., svarte Wenger.

– Men la oss ikke glemme at fyren som tok livet av oss forrige sesong, var Rashford.

Storspilte i debutsesongen

Marcus Rashford

Rashford spilte en fantastisk kamp mot Arsenal forrige sesong. Her feirer han ett av sine to mål.

Foto: Jon Super / Ap

Bare navnet til 19-åringen bør være nok til å gi Wenger frysninger nedover ryggen. Det var han som scoret to mål og skapte det tredje da United slo Arsenal 3–2 på Old Trafford i februar; et tap som ga London-lagets tittelsjanser en kraftig smell.

Det er fortsatt den eneste bortekampen Arsenal har tapt i ligaen i 2016.

Den dagen var Rashford en ukjent Premier League-debutant Arsenal aldri hadde sett. På lørdag vil de vite at tenåringen har utviklet seg til å bli ligaens kanskje beste avslutter.

Det var nemlig ingen døgnflue som plaget Arsenal på Old Trafford. Skulle Rashford erstatte Ibrahimović på topp i dag, kan en si at José Mourinho vil bytte en av ligaens minst effektive spisser med den mest effektive.

Fortellingen om Rashford begynte tre dager før kampen mot Arsenal, da Louis van Gaal ga ham førstelagsdebuten hjemme mot danske Midtjylland i Europaligaen.

Akademi-produktet overrasket alle ved å score to mål.

Da han så startet mot Arsenal, visste forsvarerne knapt hvem han var. Wenger var imidlertid bekymret, etter å ha sett Midtjylland-kampen på TV.

– Jeg kunne se umiddelbart at denne fyren kunne bli farlig, sier Wenger nå.

Scoringsfesten fortsatte - til Mourinho kom

Arsenal gjorde en relativt god prestasjon ved å begrense Rashford til to skudd gjennom hele kampen. Problemet var bare at tenåringen scoret på begge sjansene han fikk.

Ett mål per tredje skudd

Slik fortsatte det for Rashford. Én måned senere fikk han starte i storkampen borte mot Manchester City. Denne gangen fyrte han av to skudd, og bommet med ett.

Det andre var en iskald avslutning som sikret seieren.

Da sesongen var over, hadde Rashford scoret fem mål med 16 skudd. Det at 31,3 prosent av forsøkene hadde funnet nettmaskene, gjorde ham, blant de som hadde scoret mer enn to mål, til ligaens kaldeste avslutter.

Snittet var bedre enn Bournemouths Callum Wilson (29,4 prosent) samt hans lagkamerat Benik Afobe og Citys Kelechi Iheanacho (begge 28,6 prosent).

Akkurat da Rashford knapt så ut til å kunne gjøre det bedre, scoret han like gjerne i debuten for England. Det betydde at han hadde scoret med sitt første skudd både i Europaligaen, Premier League og på landslaget.

Ingenting så ut til å kunne stoppe fremgangen til landets største spisstalent.

Men så kom den nye treneren José Mourinho på banen.

SOCCER-EUROPA-MNU-FEN/

Mourinho har ikke for vane å satse på unge talenter, men han har gitt Rashford en del sjanser. Da har han imidlertid måttet ta til takke med en uvant rolle på kanten.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Bekymret for stagnasjon

Det mange engelskmenn fryktet, har siden blitt realitet. Mourinho, som aldri har vært kjent for å gi sjanser til unge spillere, har brukt Rashford som kantspiller i United, mens 35-årige Ibrahimović har fått klippekort som alenespiss.

Flere er nå bekymret for at Rashford skal stagnere.

Rollen passer ham utvilsomt dårlig. Rashford har ikke spilt ving siden han var 12 eller 13 år, og hadde markert seg som en ren måljeger. Nå trenes han i en ny posisjon av en manager som går i fyr og flamme om vingene ikke markerer motstanderens backer.

Mot Liverpool på Anfield var Rashford i praksis høyreback til tider.

– På et personlig nivå er målet å score masse mål, sa Rashford til Sky Sports i september, og mot Arsenal vil han få en etterlengtet sjanse til å vise sine ferdigheter på topp.

Det vil si, så lenge Wayne Rooney ikke blir foretrukket i stedet.

Stødigere enn Rooney

Det hadde overrasket, da Rooney ikke akkurat har hatt sitt livs beste uke. Han fikk først en kneskade med landslaget, og ble deretter avbildet full på England-hotellet klokken fem på natten. Det at han er lagets kaptein har ikke akkurat dempet kritikken.

Senere kom det frem at skaden hadde oppstått i garderoben, da Rooney sklei på en drikkeflaske i det han gikk ut av dusjen.

Dermed blir det nok Rashford, og Wenger har nok helt sikkert notert seg at han har vært effektiv også som ving. Faktisk har Rashford tre ligamål med 14 skudd denne sesongen; en treffprosent på 21,4.

Om dette høres lite ut, er det verdt å huske at de to mest effektive toppspissene denne sesongen, Diego Costa og Romelu Lukaku, ligger like over 24 prosent.

Rashford er altså fortsatt blant ligaens kaldeste spisser – selv uten å spille spiss.

Rashford vs Zlatan

FBL-EUR-C3-MAN UTD-FENERBAHCE

Zlatan Ibrahimovic er regnet som en av verdens beste angripere, men han har ikke vist helt denne klassen i Manchester United. Likevel har han vært foretrukket som spiss.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Disse tallene virker enda mer imponerende når man sammenligner med Ibrahimovic.

Svensken var en målmaskin i Paris Saint-Germain, men har kun scoret seks ligamål for United med 59 skudd, noe som gjenspeiler grov sjansesløsing. Ingen andre spillere i Premier League har registrert flere enn 46 forsøk.

Dette gir ham en treffprosent på 10,2; omtrent halvparten av Rashfords.

Med hensyn til antall mål per 90. minutt ligger Rashford på 0,47, mens Ibrahimović har 0,55. De to scorer altså omtrent like ofte, til tross for at én stort sett løper langs krittlinjen, mens den andre fores med innlegg og pasninger rundt boksen.

Og la oss ikke glemme at et av Zlatans mål kom på straffespark.

Fortjener sjansen

Det bør åpenbart tas med at Ibrahimović har vært inne i en uvanlig periode. Det er ikke normalt for en så god spiss å bomme så mye.

Om problemene har handlet om uflaks eller lav selvtillit, vil tallene uansett sannsynligvis falle tilbake til noe mer «normalt». Ibrahimović er en mester til å posisjonere seg i boksen, vinne hodedueller og kombinere på små flater.

Han sier selv at han ikke er bekymret, så lenge sjansene fortsetter å komme.

Likevel betyr ikke dette at han overgår Rashford. Tallene bak ungguttens avslutninger strekker seg over et brukbart antall kamper nå, og det er fristende å spekulere i hvor mange mål han hadde hatt på dette tidspunktet av sesongen om rollene hadde vært byttet om.

Et hint vil komme om han får starte på topp i dag. Kanskje blir ikke Zlatans suspensjon så svekkende for United likevel.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal