Hopp til innhold

Derfor samlet Solbakken spillerne: – Noen er forbanna, noen gråter

ROTTERDAM/OSLO (NRK): Det ble aldri et norsk fotballmirakel i Rotterdam. VM i Qatar spilles derfor uten Norge, og nå må de norske spillerne vente over et halvt år på neste viktige landskamp.

Ståle Solbakken

VM-kvalifiseringens siste kamp borte mot Nederland endte med 0-2-tap etter en scoring av Steven Bergwijn seks minutter før slutt og Memphis Depay på overtid.

Tyrkia snudde sin kamp og slo Montenegro på bortebane, dermed ble det den sure tredjeplassen i gruppa på det norske laget – og VM-håpet er ute.

Ødegaard – Blytungt

Norge leverte en skuffende forestilling i Rotterdam og slet stort med å skape farligheter mot et kompakt og godt hjemmelag.

– Vi gjør et helhjertet forsøk, og det er ikke fordi gutta ikke vil eller ikke klarer, det mer at vi ikke er dyktige nok i den siste fasen, er dommen fra landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2 etter kampen.

Også Martin Ødegaard er slukøret etter tapet.

– Det er selvfølgelig frustrerende. Vi hadde tro og håp om at vi kunne klare det og henge lenge med, og så sprakk vi da vi prøvde å få en scoring. Det er blytungt. Det er en tung gjeng som sitter inne der nå, sier landslagskapteinen til TV 2.

Sa-9gjHSaI0

UTE: VM-kvalifiseringen endte med skuffelse for Norge.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Ikke i nærheten

Ikke én avslutning på mål klarte de norske spillerne å varte opp med i det som ble en svært skuffende prestasjon tirsdag kveld.

– Norge var ikke i nærheten. I løpet av 90 minutter skapte man ikke én målsjanse. Nerven var der siden Nederland ikke scoret tidligere, men ikke på grunn av Norge, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp fra tribunen i Rotterdam.

Nederland hadde vunnet alle fire kamper med totalt 18-1 i målforskjell på hjemmebane før møtet med Norge, det sier litt om hva de norske gutta sto opp imot tirsdag kveld.

Derfor samlet han spillerne

Da sluttsignalet og VM-toget gikk fra folketomme De Kuip, samlet Solbakken spillerne og støtteapparatet i en stor ring.

Noen hadde hoftefeste og hang med hodet, andre foldet hendene bak ryggen og fulgte landslagssjefen med blikket.

I bakgrunnen hoppet jublende nederlendere på gressteppet.

Når NRK spør Solbakken om hvilket budskap han hadde, svarer landslagssjefen:

– Mange er følsomme etter kamp, noen er forbanna, noen gråter, folk reagerer på ulike måter. Da er det viktig at man får en analyse av hva som faktisk skjedde. Vi måtte bli enige om hva vi gjorde i den kampen her. Det var viktig for meg å rose dem for den prosessen vi har vært gjennom.

Solbakken snakket rolig og lavmælt på pressekonferansen.

Her var han opptatt av at Norge fulgte kampplanen med en følelse av kontroll, til tross for at gjestene ikke skapte én målsjanse.

Solbakken påpekte videre at mange av spillerne er unge og har få landskamper.

– Vi kvalifiserte oss ikke, det må vi takle, og det er dette det handler om. Men for meg handler det like mye om at Norge tar et steg til. Mange av spillerne er så unge og fremadstormende at de kommer til å ta nye steg, da er det viktig at de får den hjelpen, trøsten og konstruktive beskjeder av meg. Akkurat i dag er det nok noen som ikke bryr seg om det, mens andre kanskje har behov for det, sier Solbakken.

– Drittfølelse

Kristian Thorstvedt er langt nede etter nok en nedtur for det norske landslaget.

– Det er en drittfølelse, egentlig. Selvfølgelig møter vi et godt lag, men det var i dag vi hadde muligheten. Det er selvfølgelig kjipt å få den tredjeplassen og ikke få noe ut av den kvaliken her, som jeg egentlig synes vi har vært gode i, sier Thorstvedt til TV 2.

_FqIP84YpWE

HER RØK DET: Steven Bergwijn avgjorde kampen for Nederland, og Norge måtte ta til takke med tredjeplassen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Forbannelsen lever videre

Dermed forlenges forbannelsen som har hengt over Norge når det gjelder å ta seg til store internasjonale fotballsluttspill på herresiden.

Forrige deltakelse kom som kjent under EM i 2000.

Norge-sjefen sier at han uansett «er veldig fornøyd med den kvaliken her».

– Bortsett fra den første kampen i Tyrkia. Vi har stort sett gjennomført en god kvalik med mange gode prestasjoner, mener Solbakken.

Én ting er skuffelsen over at nok et stort mesterskap går uten Norge, men det gjør også at det norske landslaget nå må gå lang tid uten en eneste tellende kamp.

– Oppholdet blir forferdelig

Norges neste viktige konkurranse spilles ikke før i juni og september 2022, når neste utgave av Nasjonsligaen arrangeres.

– Det oppholdet blir forferdelig. Jeg blir en vanskelig mann å hanskes med fremover, sier Solbakken til NRK.

kl14sVSusa0

SER FREMOVER: Birger Meling garanterer at Norge kommer til EM.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Trekningen av Norges gruppe skjer i sveitsiske Montreux 16. desember, og denne kvaliken har i det minste gitt tro på at Ståle Solbakken er i ferd med å bygge opp et slagkraftig lag som bør ha gode sjanser om å kvalifisere seg til EM-sluttspillet i Tyskland 2024.

Solbakken sikker på EM

Trekningen av Norges gruppe skjer i sveitsiske Montreux 16. desember.

– Jeg er helt sikker på at vi greier Tyskland 2024 om vi fortsetter det vi har begynt på nå. Spillerne føler seg trygge og komfortable, og spiller med selvtillit, noe de også gjorde i dag (tirsdag). Selv om de ikke lykkes med alt, er det en stor tro og optimisme i laget, sier Solbakken på pressekonferansen etter kampen.

Der får Solbakken støtte fra Birger Meling.

– Vi er et solid lag som slipper til få sjanser og jobber enormt godt sammen. Det er enorm «go» i gruppa og tro på det vi holder på med. Jeg er helt – helt – sikker på at dette laget skal til EM i 2024, sier Meling på pressekonferansen.

Det vanket også ros fra Virgil van Dijk etter kampen.

– De har en fantastisk spiss som de naturligvis savnet i kveld. Men de har alltid en fantastisk lagånd. Det oppsummerer Norge for min del. Lagånden er der uansett, de gir seg aldri, sier stopperstjernen på pressekonferansen.

hnZqVmotNYk

TO BLAD: Ståle Solbakken overrasket da han ga Ola Solbakken sjansen fra start. Men ingen av dem fikk en spesielt god dag på jobben.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Med Nederland-trener Louis van Gaal (70) på tribunen i rullestol, var det assistent Danny Blind som ledet laget fra sidelinjen.

Fullstendig Nederland-overtak

Foran tomme tribuner, som kjent på grunn av koronarestriksjoner i Nederland, fikk vikaren se et Nederland som tok fullstendig styringen i kampen fra start.

Og det var lett, med tanke på at det ikke var publikum på tribunen, å høre at den norske frustrasjonen økte jo mer vertene presset på.

– Vi må vinne flere andreballer. Helvete, altså, smalt det fra Stefan Strandberg midtveis i omgangen.

Ståle Solbakken stod ved sidelinjen hele 1.-omgang. Landslagssjefen gikk stort sett vandrende hvileløst frem og tilbake. Som oftest rolig, men sjeldent i ro. De norske spillerne virket mer og mer stresset etter hvert som Nederland tok stadig hardere grep om kampen.

Det norske laget hadde derfor all grunn til å være fornøyd med at det bare sto 0-0 da dommer Clément Turpin blåste av for pause.

Louis van Gaal

SKADET: Louis van Gaal så kampen i rullestol fra VIP-tribunen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Taktisk spill fra Solbakken?

Ståle Solbakken tok grep etter den tamme førsteomgangen. Ola Solbakken og Morten Thorsby (gult) gikk ut, mens Jens Petter Hauge og Kristian Thorstvedt kom inn.

Det norske laget brukte imidlertid merkbart lang tid på å komme på banen etter pause, noe som førte til at Tyrkias kamp mot Montenegro startet ett minutt og 50 sekunder før Norges.

Mye tyder på at dette var taktisk spill fra Norge for å ha mulighet til å spille på resultat mot slutten.

– Dette tror jeg det norske laget gjorde helt bevisst, sa Jesper Mathisen på TV 2 etter pausen.

Men Solbakkens grep ga ingen umiddelbar effekt, og et kvarter før slutt ble innbytter Hauge tatt av banen igjen sammen med Mathias Normann. Inn kom Joshua King og Stian Gregersen – og kjørte Ødegaard ned som anker.

– Det fikk Jens Petter beskjed om allerede i pausen, sier Solbakken, og mener det kun handlet om taktikk.

Dessverre for Norge var det Nederland og Steven Bergwijn som fikk kampens eneste scoring. Seks minutter før slutt fikk han ballen på ti meter etter en fin opprulling og dunket inn 1-0 med et hardt skudd høyt i høyre hjørne.

På overtid kontret Memphis Depay inn 2-0. Dermed ble det snipp-snapp-snute, det norske VM-håpet er ute.

Virgil van Dijk sier til TV 2 at han er stolt av laget.

– Det har vært et par tøffe dager mentalt for alle. Spesielt natta etter skuffelsen i Montenegro. Men måten alle reagerte på det og kom sammen. Også etter all kritikken som vi selvsagt fortjente og fikk. Alle beholdt fokus og troa i gruppen. Vi gjorde de en veldig god kamp i dag. Ga ikke bort noen sjanser, etter min mening. Det er fullt fortjent at vi går videre, sier Liverpool-kjempen.

Siste nytt

 • Solbakken bekrefter til NRK: Østigård starter

  Leo Skiri Østigård starter kampen mot Spania på lørdag, bekrefter landslagssjefen på en pressekonferanse fredag.

  – Vi var spent på han. Han har spilte seg inn på laget gjennom det han gjort på trening. Han har sett veldig bra ut. Han starter i morgen. sier Solbakken.

  Napoli-spilleren har slitt med spilletid i Italia, men har fått mye tillit på landslaget.

  Morten Thosby var også på plass og svarte på spørsmål fra pressen. Han sier de har studert Spania nøye de siste dagene.

  – Spania borte er en av de tøffeste kampene i en kvalik til et mesterskap. Men vi har sett på Spania i noen dager og jeg tror vi har funnet noen muligheter. Hvordan vi kan angripe de og hvordan vi skal forsvare oss. Vi har mange kvaliteter og blitt bedre i mange faser av spillet, forteller midtbanespilleren.

  UEFA Euro 2024 Qualifiers - Norway Press Conference
  Foto: JON NAZCA / Reuters
 • Bekreftet: Nagelsmann fikk sparken – Thomas Tuchel blir ny Bayern München-trener

  Thomas Tuchel (49) er ansatt som ny manager i den tyske fotballstorheten Bayern München. Det ble klart etter at Julian Nagelsmann fikk sparken fredag.

  Bayern bekrefter både avgangen til Nagelsmann og ansettelsen av Tuchel på Twitter fredag kveld.

  «Bayern har løslatt trener Julian Nagelsmann. Administrerende direktør Oliver Kahn og sportsdirektør Hasan Salihamidžić kom til denne avgjørelsen i samråd med president Herbert Hainer. Nagelsmann vil bli etterfulgt av Thomas Tuchel», skriver klubben i en uttalelse.

  Nagelsmann har vært gjennom en periode med sportslige resultater som ikke er i tråd med den tyske klubbens ambisjoner.

  Nagelsmann ble Bayern-trener tilbake i juli 2021 og ledet de rødkledde i 84 kamper. Sist helgs 1-2-tap for Leverkusen ble det siste han gjorde i rollen.

  Bayern møter Manchester City i kvartfinalen i mesterligaen og skal rett etter landslagspausen ta imot Borussia Dortmund i det som blir en kamp om å være serieleder i Bundesliga.

  I forrige runde i Champions League beseiret den tyske fotballstorheten selveste Paris Saint-Germain.

  Thomas Tuchel har stått uten jobb siden han fikk sparken i Premier League-klubben Chelsea i september i fjor.

  (©NTB)

  ole g Thomas Tuchel
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • Rørt Aspenes slo Thingnes Bø – sikret NM-gull i sprint

  Sverre Dahlen Aspenes (24) ble den eneste til å slå Johannes Thingnes Bø i sprint denne sesongen. Skatval-skiskytteren tok NM-gullet på 10-kilometeren i Alta.

  Med feilfri skyting og god fart i sporet sikret Aspenes gullet. Han var svært rørt etter triumfen. Skatval-utøveren mistet broren sin i fjor sommer.

  – Det har vært en jævla tøff sesong og et tøft år. Det blir mye tvil og mye dritt, rett og slett. Det å stå her i dag og gjøre årets beste løp på slutten av sesongen, betyr mye, sa Aspenes til NRK.

  Tidligere i år tok han to EM-gull på normaldistanse og jaktstart. Vetle Rype Paulsen tok sølvet, 23,8 sekunder bak Aspenes, men Thingnes Bø endte på bronseplass. Thingnes Bø bommet én gang fredag.

  (NTB)

  Sesongstart skiskyting
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste