Hopp til innhold

Derfor samlet Solbakken spillerne: – Noen er forbanna, noen gråter

ROTTERDAM/OSLO (NRK): Det ble aldri et norsk fotballmirakel i Rotterdam. VM i Qatar spilles derfor uten Norge, og nå må de norske spillerne vente over et halvt år på neste viktige landskamp.

Ståle Solbakken

VM-kvalifiseringens siste kamp borte mot Nederland endte med 0-2-tap etter en scoring av Steven Bergwijn seks minutter før slutt og Memphis Depay på overtid.

Tyrkia snudde sin kamp og slo Montenegro på bortebane, dermed ble det den sure tredjeplassen i gruppa på det norske laget – og VM-håpet er ute.

Ødegaard – Blytungt

Norge leverte en skuffende forestilling i Rotterdam og slet stort med å skape farligheter mot et kompakt og godt hjemmelag.

– Vi gjør et helhjertet forsøk, og det er ikke fordi gutta ikke vil eller ikke klarer, det mer at vi ikke er dyktige nok i den siste fasen, er dommen fra landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2 etter kampen.

Også Martin Ødegaard er slukøret etter tapet.

– Det er selvfølgelig frustrerende. Vi hadde tro og håp om at vi kunne klare det og henge lenge med, og så sprakk vi da vi prøvde å få en scoring. Det er blytungt. Det er en tung gjeng som sitter inne der nå, sier landslagskapteinen til TV 2.

Sa-9gjHSaI0

UTE: VM-kvalifiseringen endte med skuffelse for Norge.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Ikke i nærheten

Ikke én avslutning på mål klarte de norske spillerne å varte opp med i det som ble en svært skuffende prestasjon tirsdag kveld.

– Norge var ikke i nærheten. I løpet av 90 minutter skapte man ikke én målsjanse. Nerven var der siden Nederland ikke scoret tidligere, men ikke på grunn av Norge, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp fra tribunen i Rotterdam.

Nederland hadde vunnet alle fire kamper med totalt 18-1 i målforskjell på hjemmebane før møtet med Norge, det sier litt om hva de norske gutta sto opp imot tirsdag kveld.

Derfor samlet han spillerne

Da sluttsignalet og VM-toget gikk fra folketomme De Kuip, samlet Solbakken spillerne og støtteapparatet i en stor ring.

Noen hadde hoftefeste og hang med hodet, andre foldet hendene bak ryggen og fulgte landslagssjefen med blikket.

I bakgrunnen hoppet jublende nederlendere på gressteppet.

Når NRK spør Solbakken om hvilket budskap han hadde, svarer landslagssjefen:

– Mange er følsomme etter kamp, noen er forbanna, noen gråter, folk reagerer på ulike måter. Da er det viktig at man får en analyse av hva som faktisk skjedde. Vi måtte bli enige om hva vi gjorde i den kampen her. Det var viktig for meg å rose dem for den prosessen vi har vært gjennom.

Solbakken snakket rolig og lavmælt på pressekonferansen.

Her var han opptatt av at Norge fulgte kampplanen med en følelse av kontroll, til tross for at gjestene ikke skapte én målsjanse.

Solbakken påpekte videre at mange av spillerne er unge og har få landskamper.

– Vi kvalifiserte oss ikke, det må vi takle, og det er dette det handler om. Men for meg handler det like mye om at Norge tar et steg til. Mange av spillerne er så unge og fremadstormende at de kommer til å ta nye steg, da er det viktig at de får den hjelpen, trøsten og konstruktive beskjeder av meg. Akkurat i dag er det nok noen som ikke bryr seg om det, mens andre kanskje har behov for det, sier Solbakken.

– Drittfølelse

Kristian Thorstvedt er langt nede etter nok en nedtur for det norske landslaget.

– Det er en drittfølelse, egentlig. Selvfølgelig møter vi et godt lag, men det var i dag vi hadde muligheten. Det er selvfølgelig kjipt å få den tredjeplassen og ikke få noe ut av den kvaliken her, som jeg egentlig synes vi har vært gode i, sier Thorstvedt til TV 2.

_FqIP84YpWE

HER RØK DET: Steven Bergwijn avgjorde kampen for Nederland, og Norge måtte ta til takke med tredjeplassen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Forbannelsen lever videre

Dermed forlenges forbannelsen som har hengt over Norge når det gjelder å ta seg til store internasjonale fotballsluttspill på herresiden.

Forrige deltakelse kom som kjent under EM i 2000.

Norge-sjefen sier at han uansett «er veldig fornøyd med den kvaliken her».

– Bortsett fra den første kampen i Tyrkia. Vi har stort sett gjennomført en god kvalik med mange gode prestasjoner, mener Solbakken.

Én ting er skuffelsen over at nok et stort mesterskap går uten Norge, men det gjør også at det norske landslaget nå må gå lang tid uten en eneste tellende kamp.

– Oppholdet blir forferdelig

Norges neste viktige konkurranse spilles ikke før i juni og september 2022, når neste utgave av Nasjonsligaen arrangeres.

– Det oppholdet blir forferdelig. Jeg blir en vanskelig mann å hanskes med fremover, sier Solbakken til NRK.

kl14sVSusa0

SER FREMOVER: Birger Meling garanterer at Norge kommer til EM.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Trekningen av Norges gruppe skjer i sveitsiske Montreux 16. desember, og denne kvaliken har i det minste gitt tro på at Ståle Solbakken er i ferd med å bygge opp et slagkraftig lag som bør ha gode sjanser om å kvalifisere seg til EM-sluttspillet i Tyskland 2024.

Solbakken sikker på EM

Trekningen av Norges gruppe skjer i sveitsiske Montreux 16. desember.

– Jeg er helt sikker på at vi greier Tyskland 2024 om vi fortsetter det vi har begynt på nå. Spillerne føler seg trygge og komfortable, og spiller med selvtillit, noe de også gjorde i dag (tirsdag). Selv om de ikke lykkes med alt, er det en stor tro og optimisme i laget, sier Solbakken på pressekonferansen etter kampen.

Der får Solbakken støtte fra Birger Meling.

– Vi er et solid lag som slipper til få sjanser og jobber enormt godt sammen. Det er enorm «go» i gruppa og tro på det vi holder på med. Jeg er helt – helt – sikker på at dette laget skal til EM i 2024, sier Meling på pressekonferansen.

Det vanket også ros fra Virgil van Dijk etter kampen.

– De har en fantastisk spiss som de naturligvis savnet i kveld. Men de har alltid en fantastisk lagånd. Det oppsummerer Norge for min del. Lagånden er der uansett, de gir seg aldri, sier stopperstjernen på pressekonferansen.

hnZqVmotNYk

TO BLAD: Ståle Solbakken overrasket da han ga Ola Solbakken sjansen fra start. Men ingen av dem fikk en spesielt god dag på jobben.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Med Nederland-trener Louis van Gaal (70) på tribunen i rullestol, var det assistent Danny Blind som ledet laget fra sidelinjen.

Fullstendig Nederland-overtak

Foran tomme tribuner, som kjent på grunn av koronarestriksjoner i Nederland, fikk vikaren se et Nederland som tok fullstendig styringen i kampen fra start.

Og det var lett, med tanke på at det ikke var publikum på tribunen, å høre at den norske frustrasjonen økte jo mer vertene presset på.

– Vi må vinne flere andreballer. Helvete, altså, smalt det fra Stefan Strandberg midtveis i omgangen.

Ståle Solbakken stod ved sidelinjen hele 1.-omgang. Landslagssjefen gikk stort sett vandrende hvileløst frem og tilbake. Som oftest rolig, men sjeldent i ro. De norske spillerne virket mer og mer stresset etter hvert som Nederland tok stadig hardere grep om kampen.

Det norske laget hadde derfor all grunn til å være fornøyd med at det bare sto 0-0 da dommer Clément Turpin blåste av for pause.

Louis van Gaal

SKADET: Louis van Gaal så kampen i rullestol fra VIP-tribunen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Taktisk spill fra Solbakken?

Ståle Solbakken tok grep etter den tamme førsteomgangen. Ola Solbakken og Morten Thorsby (gult) gikk ut, mens Jens Petter Hauge og Kristian Thorstvedt kom inn.

Det norske laget brukte imidlertid merkbart lang tid på å komme på banen etter pause, noe som førte til at Tyrkias kamp mot Montenegro startet ett minutt og 50 sekunder før Norges.

Mye tyder på at dette var taktisk spill fra Norge for å ha mulighet til å spille på resultat mot slutten.

– Dette tror jeg det norske laget gjorde helt bevisst, sa Jesper Mathisen på TV 2 etter pausen.

Men Solbakkens grep ga ingen umiddelbar effekt, og et kvarter før slutt ble innbytter Hauge tatt av banen igjen sammen med Mathias Normann. Inn kom Joshua King og Stian Gregersen – og kjørte Ødegaard ned som anker.

– Det fikk Jens Petter beskjed om allerede i pausen, sier Solbakken, og mener det kun handlet om taktikk.

Dessverre for Norge var det Nederland og Steven Bergwijn som fikk kampens eneste scoring. Seks minutter før slutt fikk han ballen på ti meter etter en fin opprulling og dunket inn 1-0 med et hardt skudd høyt i høyre hjørne.

På overtid kontret Memphis Depay inn 2-0. Dermed ble det snipp-snapp-snute, det norske VM-håpet er ute.

Virgil van Dijk sier til TV 2 at han er stolt av laget.

– Det har vært et par tøffe dager mentalt for alle. Spesielt natta etter skuffelsen i Montenegro. Men måten alle reagerte på det og kom sammen. Også etter all kritikken som vi selvsagt fortjente og fikk. Alle beholdt fokus og troa i gruppen. Vi gjorde de en veldig god kamp i dag. Ga ikke bort noen sjanser, etter min mening. Det er fullt fortjent at vi går videre, sier Liverpool-kjempen.

Siste nytt

  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters
  • Vraket Vålerenga-spiller ledet an da Storhamar vant overlegent

    Tidligere Vålerenga-spiller Villiam Strøm slo an tonen mot gamle lagkamerater da Storhamar vant den første sluttspillfinalen i ishockey solide 5–1 mandag.

    Strøm fikk ikke fortsette i Vålerenga etter forrige sesong, men ble hentet til Storhamar. Mandag sa han takk for sist ved å sende mjøsklubben opp i 1–0 i den første finalekampen på egen is.

    Scoringen kom etter ti minutters spill i første periode.

    – Det var deilig. Jeg har bare spilt finale en gang før. Da scoret jeg også, så jeg vet at jeg pleier å gjøre det. Jeg tenkte det var på tide med et mål mot Vålerenga, smilte Strøm til TV 2 om målet.

    Kun minuttet etter 1-0-scoringen kom kalddusj nummer to for gjestene fra Oslo. Og Storhamar ga seg ikke før det sto 5–1 på måltavlen.

    Det neste finaleoppgjøret spilles i Oslo onsdag.

    (NTB)

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Stygg smell for Start-keeper – sendt til sykehus

    Start kunne mandag juble for sitt første poeng denne sesongen etter 1–1 mot Mjøndalen. Det var imidlertid noe helt annet som stjal fokuset.

    Etter 20 drøye minutter smalt det da Start-keeper Jasper Silva Torkildsen skulle avverge et angrep, men ble meid ned av Mjøndalens Mathias Bringaker.

    Keeperen reiste seg først opp og sjanglet bortover, før han måtte sette deg ned igjen med ansiktet dekket av blod. Thorkildsen ville fortsette, men ble til slutt byttet ut med Mats Viken.

    – Han er helt fortumlet, helt sprellemann, fastslo TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

    Underveis i annen omgang kom Start med en skadeoppdatering på keeperen:

    – Han er ved bevissthet og får medisinsk behandling. Nå er han på vei til sykehuset for videre undersøkelser, skrev klubben på X.

    (NTB)

    1. divisjon fotball 2024: Start - Aalesund
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal