Fikk to hviledager mindre før skjebnekampen: – Klart det ikke er rettferdig

Sverige rystet England innledningsvis i EM-semifinalen, men det endte til slutt med engelsk overkjøring. Keeper Hedvig Lindahl mener hjemmenasjonen har dratt fordel av mer hvile inn mot kampen.

UEFA Women's Euro 2022, day 21, England - Sweden

FINALEKLAR: England kunne juble for sin første mesterskapsfinale på 13 år.

Vi har hatt mye problemer på veien med covid og skader, og litt mindre hvile enn England, og kanskje var det vi så i da, sier Lindahl til NRK.

For mens de engelske kvinnene fikk fem hviledager før semifinalen, måtte svenskene greie seg med tre. Lindahl mener det er urettferdig.

Det er klart at det ikke er rettferdig, men det var bare slike det var, så får vi leve med det.

– Hvor avgjørende tror du det ble?

– Jeg synes vi var ganske pigge i andre omgang. Når de hadde gjort 2-0 da hadde vi litt sjanser, men kanskje er man ikke like friske i hodet som de var.

Englands Millie Bright er ikke enig i at England nødvendigvis har hatt en fordel.

Jeg tror at når du har mindre tid mellom kampene holder du momentumet. Vi har hatt mye venting, og det kunne gått mot oss, sier hun.

– I turneringsfotball må du spille med kortene du får. Momentumet kan du miste med to ekstra dager, for oss ville det ikke gjort noe uansett.

Hedvig Lindahl

FIRE: Hedvig Lindahl måtte se fire baller passere i EM-semifinalen mot England.

Brøt forbannelse

Sveriges sisteskanse måtte hente fire baller ut av nettet og var naturlig nok skuffet etter kampen.

– Det er ikke moro. De målene som triller inn på slutten, en tunnel og en lobb – det er det verste man kan slippe inn som keeper. Dessverre har vi ikke kontroll i andre omgang. Vi hadde litt selvtillit før 2-0, men det er ikke gøy å miste kontrollen, sier Lindahl.

4-0-seieren gjør at semifinaleforbannelsen er brutt for de engelske kvinnene, som de siste tre mesterskapene har måttet se seg slått rett før en finale.

– Det er noen utrolige følelser i spill akkurat nå. Jentene var utrolige i kveld. For en opplevelse, vi har drømt om å dra til Wembley, sier Englands Chloe Kelly til NRK.

England kan dermed juble for en finalebillett i et mesterskap. Den bragden har de ikke klart på 13 år. Sverige er på sin side slått ut EM, som de før mesterskapet hadde uttalt at de hadde gullambisjoner til.

Women's Euro 2022 - Semi Final - England v Sweden

FINALEKLAR: Fran Kirby fastsatte sluttresultatet.

Refses

– Det er mye følelser. Jeg er skuffet og bare tom, sier Sveriges Nathalie Björn til NRK.

Svenskene har mottatt kritikk etter kampen, og flere reagerer spesielt på den andre omgangen, hvor laget slapp inn tre mål.

Svensk kollaps, skriver den svenske storavisen Aftonbladet.

Et mareritt, mener Expressens kommentator Anna Friberg, som følger opp med:

Praten om gull endte som tom og unødvendig prat. Dette var aldri Sveriges mesterskap.

Det var en svært lei seg og skuffet Magdalena Eriksson som møtte pressen etter kampslutt.

– Jeg føler at det ikke er verdig at det blir fire mål. Jeg synes vi står imot bra de første 30. Vi gjør det vi har pratet om, og det er så jæklig frustrerende at vi ikke får uttelling. Da blir det tøft, for mål avgjør kamper til slutt. Jeg er veldig skuffet, men med fasit i hånd fortjener de å gå videre, sier Eriksson til NRK.

Sverige

I TÅRER: Magdalena Eriksson var svært lei seg i pressesonen etter kampslutt.

Storseier

England hadde ikke slått Sverige i en tellende kamp på damesiden siden 1984 og så tidlig ut til å gå på en ny smell da de gule og blå dominerte den første halvtimen.

De ti første minuttene fikk et fullsatt Bramall Lane se Sverige skape tre store muligheter. England slapp med skrekken allerede før minuttet var spilt, da Stina Blackstenius kom alene med Mary Earps.

Sverige hadde lenge god kontroll og fortsatte å styre spillet. Det var før Mead fikk muligheten innenfor svenskenes 16-meter. På halvspretten dunket inn ledelsen for England.

Det skulle også bli starten på slutten for svenskene – som tapte EM-semifinalen 4-0.

Mead, som ble vraket til Hege Riises Storbritannia-tropp til OL i fjor, ble kampens store spiller. I tillegg til scoringen, kunne hun også notere seg for to assist på målene til Lucy Bronze og Fran Kirby.

HELT: Beth Mead ble kampens stor spiller med ett mål og to assist.

– Oi, oi!

Den andre omgangen skulle også bli et mareritt for Sverige. Drøyt tre minutter ut i omgangen var rollene snudd på da Mead assisterte Bronze, som stanget inn 2-0 med hodet. Ballen gikk mellom to ben, før den til slutt havnet bak en utspilt Hedvig Lindahl.

Alessia Russo sto for det tredje målet for England, som må sies å være ett av kampens store høydepunker.

– Jeg føler meg selvsikker. Det skjedde på rent instinkt og heldigvis gikk den inn. Nå skal vi nyte denne kvelden før vi skifter fokus til finalen på Wembley, forklarer Russo til pressen.

Russo hælflikket ballen, med ryggen til mål, mellom bena på Sveriges Lindahl. Scoringen fikk flere til å sperre opp øynene.

JUBEL: Alessia Russo hadde all grunn til å juble etter en drømmescoring i semifinalen.

– Oi, oi! Den frekkheten. Hvis det hadde skjedd med meg på trening, måtte jeg dratt, sa tidligere England-keeper Rachel Brown-Finnis på BBC.

– Jeg skal ikke lyve, det var rått fra Russo, skrev Chelsea-spiller Sam Kerr på Twitter.

– Hva har vi vært vitne til?! meldte det engelske laget selv på sin Twitter-konto.

Russo kom inn som innbytter rett før timen var spilt og punkterte på mange måter kampen.

– Først bommer hun på sin første sjanse, men så bare hælsparker hun returen inn. Ingen forventet det. Det er helt overraskende og hun gjør det fra spiss vinkel i tillegg. Det var veldig overraskende, sier NRKs fotballekspert Melissa Wiik.

Like etter Russos mål punkterte Fran Kirby kampen med Englands fjerde for kvelden.

I EM-finalen venter enten Tyskland eller Frankrike. De spiller sin semifinale onsdag.

SE: Alessia Russo hælsparker inn 3–0 for Eng hælsparker inn 3–0 for England.

• Duplantis tok EM-gull – verdensrekorden glapp

Armand Duplantis var nære på, men det ble ingen verdensrekord for det svenske fenomenet.

Han forsøkte seg på høyden 6,25 meter, men rev tre ganger.

Han tok imidlertid mesterskapsrekord da han hoppet over 6,10 meter.

– Han har tatt stavhopp til et helt nytt nivå og gjort idretten enda mer spektakulær enn den var tidligere, sier NRKs ekspert Vebjørn Rodal.

Duplantis sikret EM-gullet foran greske Emmanouil Karalis.

Tyrkiske Esu Sasma tok bronsemedaljen.

2024 European Athletics Championships, day 6
  • 16-åringer herjet for Stabæk - opp på kvalikplass

To lynraske nettkjenninger i åpningsminuttene la grunnlaget for Stabæks 4-2-seier hjemme mot Mjøndalen i 1. divisjon onsdag.

De to 16-åringene Oskar Spiten-Nysæter (2) og Sebastian Olderheim (2) scoret målene som bringer Stabæk opp på 6.-plass i 1. divisjon.

Fire poeng skiller opp til Vålerenga på direkte opprykksplass. Mjøndalen har på sin side spilt fem strake kamper uten seier, og bruntrøyene er nummer tolv på tabellen. (NTB)

Stabæk
  • Kolbotn slått ut av 2. divisjonslag

Molde og Kolbotn spilte 0-0 til fulltid og måtte dermed ut i ekstraomganger i rosenes by. Der gjorde 17 år gamle Ida Warvik seg tellende da hun satte inn kampens eneste mål for vertene.

Molde spiller til daglig i avdeling 3 i 2. divisjon, hvor de topper tabellen etter åtte serierunder. Kolbotn holder på sin side til i Toppserien, hvor de ligger på 8.-plass.

Storkanonene i Toppserien tok seg imidlertid videre. Rosenborg vant 7-0 borte mot Steinkjer, Brann vant 3-0 borte over Avaldsnes og Vålerenga slo byrival Frigg 4-0 borte.

Arna-Bjørnar sikret 2-1-seier åtte minutter på overtid mot 1. divisjonslaget Fyllingsdalen. Start - Amazon Grimstad 4-0, Viking - Bryne 2-0. Bodø/Glimt - Tiller 3-0. (NTB)