Hopp til innhold

Stenshagen sønderknust etter Kollen-nedtur: – Fly forbannet på meg selv

Mattis Stenshagen så ut som han kunne utfordre Johannes Høsflot Klæbo, men alt gikk galt for 27-åringen. Etter stavbrudd, fall, mangel på næring og en 8. plass var han langt, langt nede.

Verdenscup i Holmenkollen 2024
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det er en av mine beste dager på ski noensinne, og så ødelegger jeg det med å tryne. Det er et sår som kommer til å være der hele karrieren. Det er utrolig skuffende, sier Stenshagen til NRK.

Etter hvert som kilometerne på femmila i Holmenkollen ble tilbakelagt og det ble større og større strekk i feltet, var det en gruppe på ti løpere som skulle gjøre opp om seieren.

En av dem som var der, var Mattis Stenshagen.

– Slik du ser i Kitzbühel

Han hadde gått meget bra hele veien og så sterk ut. Det til tross for at han falt ute på den andre runden. Det resulterte i både en og to knekte staver.

– Jeg klønet det til ned fra Frognerseteren på andrerunden og kjørte rett i vantet. Jeg trodde jeg hadde knekt lårhalsen der et sekund. Jeg kom meg på beina. Jeg gikk tre-fire kilometer med en stav som er altfor kort. De kreftene skulle jeg gjerne hatt på slutten der, sier Stenshagen.

Verdesncup i langrenn 50 km

VAR MED: Mattis Stenshagen (i svart), her sammen med Pål Golberg, som endte på 3. plass.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Du ramla rett og slett?

– Ja. Det er kun slik du ser i Kitzbühel egentlig. Jeg har jo min livs dag, så jeg er fly forbanna på meg selv. Sånn skal ikke skje. Det er utrolig frustrerende.

– Hvordan er det med lårhalsen nå?

– Det er verre med det mentale. Jeg er utrolig skuffet. Vanvittig skuffet.

Han var på et tidspunkt helt nede på en 55. plass med over halvminuttet opp til teten. Han brukte mye krefter på å komme seg inn i frontgruppen igjen. Det mener han kostet dyrt.

– Jeg merket at det gikk ganske fort i teten før det roet seg, og da var jeg plutselig med i teten igjen og følte meg utrolig sterk. Da gikk jeg og prøvde å mobilisere til en avslutning, men jeg var akkurat ikke sterk nok, sier Stenshagen, og fortsetter:

– Krampen tok meg litt over gratishaugen på sisterunden. Selvsagt er jeg stolt over at jeg er sterk nok til å være med. Så er det så mye salt i det åpne såret og ikke være med å kjempe om en pallplass som jeg ødelegger løpet med å tryne der. Sånn skal ikke skje, sier han.

Verdenscup i Holmenkollen 2024

HANG MED: Mattis Stenshagen var med tetgruppa hele dagen. Her skimter vi han i bakgrunnen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Fikk ikke drikke

En annen ting han reagerte på var at han ikke fikk i seg næring underveis. Da Stenshagen ankom drikkestasjonen var det ingen som hadde noe å gi ham.

– Når du kommer til Kollen for å være på jobb, så må du faktisk være på jobb. Da er det litt varmt i toppen til Stenshagen, så da må jeg gi beskjed. Når ikke noen på noen av stasjonene kan gi meg drikke, så må jeg si ifra, sier Stenshagen.

– Alle de norske går jo i rød drakt, så de er kanskje ikke så oppmerksomme når jeg kommer der i min Swix-drakt. Da koker det litt og da må jeg gi beskjed underveis, legger han til.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum forklarer drikkemangelen slik:

– Når jeg står med fem drikker og han kommer som nummer seks, så har jeg ikke mer drikke igjen til han. Han må komme seg litt frem i feltet, rett og slett. Jeg kan ikke gå rundt å bære 20 drikker. Han fikk noe drikke fra 10 kilometer, så jeg tenker det er greit, jeg.

– Må lære meg å stå på ski

Stenshagen forteller at bare OL og VM betyr mer enn Femmila i Holmenkollen. «Større blir det ikke», sier han. Derfor svir det ekstra mye at han endte på en 8. plass, 8,7 sekunder bak seierherren Johannes Høsflot Klæbo.

Verdesncup i langrenn 50 km

ENDELIG: Johannes Høsflot Klæbo knakk endelig femmilskoden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Da toget gikk i Hellner-bakken hadde ikke Stenshagen sjans til å henge med. Klæbo var først inne på oppløpet sammen med Pål Golberg og Martin Løwstrøm Nyenget. Stenshagen var langt unna da spurtoppgjøret utspilte seg.

Lenge før støtet ble satt inn i Hellner-bakken kunne man se at Stenshagen var sliten. I en av utforkjøringene var han tydelig ustø og svingte langt utenfor løypemarkørene. Han klarte imidlertid å holde seg oppreist der.

– Det bare summerer opp dagen. Jeg må tydeligvis hjem å lære meg å stå på ski. Det er vanskelig å se hvor kurvene på svingene er, og plutselig tar skiene tak. Det er bare flaks at jeg ikke gikk ordentlig på trynet, sier Stenshagen.

Mattis Stenshagen kjørte ut i motsatt felt under femmila i Holmenkoillen.

Mattis Stenshagen kjørte ut i motsatt felt under femmila i Holmenkollen.

Langt bedre gikk det for Johannes Høsflot Klæbo, som endelig fikk bukt med femmilsspøkelset.

– Jeg trengte den her

Seier på femmila var det Klæbo manglet, og det var en letter Kollen-vinner som snakket med NRK etter rennet.

– Det føles godt. Endelig kan vi krysse av det her. Det var på tide, sier Klæbo til NRK.

– Hvordan føles det å få krysset av den her?

– Jeg føler jeg har vært nære her tidligere. Det har vært snakk om at man ikke er en komplett skiløper før man vinner femmil, og nå har jeg i hvert fall gjort det, smiler Klæbo.

Etter at nesten hele styrkeprøven i Holmenkollen var tilbakelagt sto det mellom en gruppe på ti mann, og ikke før på oppløpet kom avgjørelsen. Johannes Høsflot Klæbo var først inn på oppløpet med Pål Golberg og Martin Løwstrøm Nyenget hakk i hæl.

Den posisjonen hadde han ingen planer om å gi fra seg.

Johannes Høsflot Klæbo vinner femmila i Holmenkollen for første gang.

Johannes Høsflot Klæbo vinner femmila i Holmenkollen for første gang.

– Det var deilig. Jeg trengte den her nå, sier han.

Etter å ha spurtet inn til seier tok Klæbo turen opp på kongetribunen, der han hilste på kronprins Haakon, prinsesse Astrid, Anne Lindboe (ordfører i Oslo) og skipresident Tove Moe Dyrhaug.

Verdesncup i langrenn 50 km

PÅ KONGETRIBUNEN: Johannes Høsflot Klæbo, her i prat med kronprins Haakon. I bakgrunnen smiler prinsesse Astrid.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Han var lettet

Femmila har vært seieren Klæbo har manglet. Han var først over mål på femmila under VM i Oberstdorf i 2021, men etter flere timer med protester og dramatikk ble Klæbo disket og mistet seieren. Emil Iversen ble tilkjent VM-gullet den gangen.

Denne gangen var det imidlertid ingen tvil. Verken Golberg eller Nyenget klarte å nærme seg Klæbo, som staket innbitt mot mål. Klæbo var først over streken – og lykkes endelig.

Verdesncup i langrenn 50 km

RÅSTERK: Johannes Høsflot Klæbo levnet ingen tvil på oppløpet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Han gjør akkurat det han skal her. Det her var en Klæbo som hadde bestemt seg, ropte NRK-kommentator Jann Post fra kommentatorbua.

– For en spurtduell og kamp det ble. Klæbo har vært sterk i alle disse 50 kilometerne, fulgte NRKs ekspertkommentator Fredrik Aukland opp.

Etter å ha spurtet for seieren og innsett at ingen kunne ta den fra han, tok han seg tid til å titte opp mot det ekstatiske hjemmepublikumet som jublet for den populære trønderen – akkurat i det han passerte målstreken.

Helt til høyre i bildet under kan man så vidt skimte skiene til Nyenget, som prøvde forgjeves.

Verdenscup i Holmenkollen 2024

TOK DET INN: Johannes Høsflot Klæbo titter opp på publikum idet han passerer målstreken.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Jeg er veldig glad for at Johannes Klæbo er norsk, for jeg vet ikke hvordan du skal knekke han i en spurt. Det er ikke enkelt. Det er ikke bare å knipse med fingrene for å slå Johannes. Han er en fantastisk god skiløper i fantastisk form, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til NRK.

Klæbo kommer rett fra en drømmehelg i Lahti, der han seiret i tre av tre renn, men det har lugget litt for 27-åringen denne sesongen. Etter prøve-VM i Trondheim ble han syk, og måtte dermed følge Tour de Ski fra sofakroken.

– Da Tour de Ski røyk så tenkte jeg at femmila var det største man kan kunne vinne etter det. Så det var deilig å ta den her, sier Klæbo til TV 2.

Les også Kritisk til Kollen-femmila: – Ein kan sette spørsmålsteikn ved underhaldningsverdien

Dc1VmhuKuBA

Fem norske på topp

Nyenget endte som nummer to, med Golberg like bak på den tredje og siste pallplassen. Harald Østberg Amundsen og Didrik Tønseth fulgte på plassene bak og sørget for at topp fem utelukkende besto av nordmenn.

– Resultatet er fantastisk. Vi hadde som mål å tapetsere pallen, og det klarer vi, sier Nossum.

Den første over målstreken som ikke hadde norsk pass var Jens Burman. Svensken ble nummer seks.

Søndagen ble en oppreisning for norsk langrenn, etter at lørdagens femmil for kvinner ble en skuffelse. Da ble Astrid Øyre Slind beste norske på en 7. plass, mens svenske Frida Karlsson vant overlegent.

Sportsnyheter

Alexander Stöckl

Alexander Stöckl opnar opp om avskjeden: – Håpar det berre blir stille

Alexander Stöckl var landslagstrenar i ein av dei mest suksessrike periodane for hopplandslaget nokosinne. Han peikar på ei utvikling i rolla som grunn til avskjeden.

Siste nytt

 • Ronaldo satte scoringsrekord i Saudi-Arabia – slo tidligere Aalesund-helt

  Cristiano Ronaldo satte mandag rekord i antall scoringer i én og samme ligasesong i saudiarabisk fotball. Den gamle bestenoteringen tilhørte en Norge-kjenning.

  Ronaldos to scoringer i Al-Nassrs 4-2-seier hjemme mot Al-Ittihad gjør at portugiseren endte på 35 fulltreffere i den saudiarabiske ligaen denne sesongen.

  Ingen har scoret flere mål i ligaens historie. Den gamle sesongrekorden tilhørte tidligere Aalesund-spiller Abderrazak Hamdallah og stammet fra 2018/19-sesongen.

  Ronaldo ble toppscorer med god margin. Tidligere Fulham-spiller Aleksandar Mitrovic fulgte til slutt nærmest med 27 scoringer. Nevnte Hamdallah endte som nummer tre med 19.

  zb2vA3acc0M
  Foto: NTB
 • Joshua King ferdig i den tyrkiske fotballklubben Fenerbahce

  Joshua King er ferdigspilt for tyrkiske Fenerbahce etter to år i klubben. Laget ble nylig nummer to i ligaen.

  King bekrefter på Instagram at han ikke forlenger sin kontrakt.

  – Tiden min i klubben er dessverre ved veis ende. I fotballen er det oppturer og nedturer, og skadene mine har hindret meg i å gi dere fans det jeg planla da jeg signerte for denne fantastiske klubben. Det beklager jeg, skriver King.

  Han scoret to mål på 16 kamper denne sesongen.

  Spissen dro fra Watford til Fenerbahce sommeren 2022. Før det hadde han spilt for blant andre Manchester United, Bournemouth og Everton.

  Fotball: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Utrolig Stabæk-kollaps: Ledet 4-0 - tapte 4-5

  Etter 56 minutter så det ut til at Stabæk var på vei mot en storseier hjemme mot nyopprykkede Egersund i 1. divisjon mandag kveld.

  Da hadde akkurat Rasmus Eggen Vinge lagt på til 4-0 for hjemmelaget, men så snudde kampen totalt. Egersund scoret i det 61. minuttet, 69. minuttet, 71. minuttet og utlignet så i kampens 87. minutt.

  Tre og et halvt minutt på overtid var den utrolige snuopphentingen et faktum, da Henrik Elvevold scoret kampens siste mål og sørget for at bortelaget på utrolig vis vant 5-4.

  – Dette er det villeste comebacket i norsk fotball i 2024, sa TV 2s fotballekspert, og tidligere Stabæk-spiller, Yaw Amankwah, på kanalens studiosending.

  – Har sett mye i fotball, men aldri det på Nadderud i kveld. Egersund snur 0-4 til 5-4 på en halv time. Største comeback siden Bent Leikvoll, skriver fotballekspert Lars Tjærnås på X, med referanse til Atle Antonsen-karakteren kjent fra «Nissene på låven».

  Stabæk-trener Bob Bradley beklaget til fansen etter kampslutt, og forklarte kollapsen med at de ikke klarte å beholde roen da Egersund desperat jaktet scoringer den siste halvtimen.

  – Jeg sa til dem (fansen) at vi skuffet dem. At vi ønsket å fortsette med å spille fotball, men når spillere blir slitne, så må vi finne måter vi kan forsvare oss bedre på, sier Bradley til lagets X-konto.

  Med mandagens seier er Egersund på andreplass i 1. divisjon, mens Stabæk er fem poeng bak på åttendeplass. Egersund er tre poeng bak ligaleder Kongsvinger med én kamp mindre spilt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal