Hopp til innhold

Stenshagen sønderknust etter Kollen-nedtur: – Fly forbannet på meg selv

Mattis Stenshagen så ut som han kunne utfordre Johannes Høsflot Klæbo, men alt gikk galt for 27-åringen. Etter stavbrudd, fall, mangel på næring og en 8. plass var han langt, langt nede.

Verdenscup i Holmenkollen 2024
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det er en av mine beste dager på ski noensinne, og så ødelegger jeg det med å tryne. Det er et sår som kommer til å være der hele karrieren. Det er utrolig skuffende, sier Stenshagen til NRK.

Etter hvert som kilometerne på femmila i Holmenkollen ble tilbakelagt og det ble større og større strekk i feltet, var det en gruppe på ti løpere som skulle gjøre opp om seieren.

En av dem som var der, var Mattis Stenshagen.

– Slik du ser i Kitzbühel

Han hadde gått meget bra hele veien og så sterk ut. Det til tross for at han falt ute på den andre runden. Det resulterte i både en og to knekte staver.

– Jeg klønet det til ned fra Frognerseteren på andrerunden og kjørte rett i vantet. Jeg trodde jeg hadde knekt lårhalsen der et sekund. Jeg kom meg på beina. Jeg gikk tre-fire kilometer med en stav som er altfor kort. De kreftene skulle jeg gjerne hatt på slutten der, sier Stenshagen.

Verdesncup i langrenn 50 km

VAR MED: Mattis Stenshagen (i svart), her sammen med Pål Golberg, som endte på 3. plass.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Du ramla rett og slett?

– Ja. Det er kun slik du ser i Kitzbühel egentlig. Jeg har jo min livs dag, så jeg er fly forbanna på meg selv. Sånn skal ikke skje. Det er utrolig frustrerende.

– Hvordan er det med lårhalsen nå?

– Det er verre med det mentale. Jeg er utrolig skuffet. Vanvittig skuffet.

Han var på et tidspunkt helt nede på en 55. plass med over halvminuttet opp til teten. Han brukte mye krefter på å komme seg inn i frontgruppen igjen. Det mener han kostet dyrt.

– Jeg merket at det gikk ganske fort i teten før det roet seg, og da var jeg plutselig med i teten igjen og følte meg utrolig sterk. Da gikk jeg og prøvde å mobilisere til en avslutning, men jeg var akkurat ikke sterk nok, sier Stenshagen, og fortsetter:

– Krampen tok meg litt over gratishaugen på sisterunden. Selvsagt er jeg stolt over at jeg er sterk nok til å være med. Så er det så mye salt i det åpne såret og ikke være med å kjempe om en pallplass som jeg ødelegger løpet med å tryne der. Sånn skal ikke skje, sier han.

Verdenscup i Holmenkollen 2024

HANG MED: Mattis Stenshagen var med tetgruppa hele dagen. Her skimter vi han i bakgrunnen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Fikk ikke drikke

En annen ting han reagerte på var at han ikke fikk i seg næring underveis. Da Stenshagen ankom drikkestasjonen var det ingen som hadde noe å gi ham.

– Når du kommer til Kollen for å være på jobb, så må du faktisk være på jobb. Da er det litt varmt i toppen til Stenshagen, så da må jeg gi beskjed. Når ikke noen på noen av stasjonene kan gi meg drikke, så må jeg si ifra, sier Stenshagen.

– Alle de norske går jo i rød drakt, så de er kanskje ikke så oppmerksomme når jeg kommer der i min Swix-drakt. Da koker det litt og da må jeg gi beskjed underveis, legger han til.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum forklarer drikkemangelen slik:

– Når jeg står med fem drikker og han kommer som nummer seks, så har jeg ikke mer drikke igjen til han. Han må komme seg litt frem i feltet, rett og slett. Jeg kan ikke gå rundt å bære 20 drikker. Han fikk noe drikke fra 10 kilometer, så jeg tenker det er greit, jeg.

– Må lære meg å stå på ski

Stenshagen forteller at bare OL og VM betyr mer enn Femmila i Holmenkollen. «Større blir det ikke», sier han. Derfor svir det ekstra mye at han endte på en 8. plass, 8,7 sekunder bak seierherren Johannes Høsflot Klæbo.

Verdesncup i langrenn 50 km

ENDELIG: Johannes Høsflot Klæbo knakk endelig femmilskoden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Da toget gikk i Hellner-bakken hadde ikke Stenshagen sjans til å henge med. Klæbo var først inne på oppløpet sammen med Pål Golberg og Martin Løwstrøm Nyenget. Stenshagen var langt unna da spurtoppgjøret utspilte seg.

Lenge før støtet ble satt inn i Hellner-bakken kunne man se at Stenshagen var sliten. I en av utforkjøringene var han tydelig ustø og svingte langt utenfor løypemarkørene. Han klarte imidlertid å holde seg oppreist der.

– Det bare summerer opp dagen. Jeg må tydeligvis hjem å lære meg å stå på ski. Det er vanskelig å se hvor kurvene på svingene er, og plutselig tar skiene tak. Det er bare flaks at jeg ikke gikk ordentlig på trynet, sier Stenshagen.

Mattis Stenshagen kjørte ut i motsatt felt under femmila i Holmenkoillen.

Mattis Stenshagen kjørte ut i motsatt felt under femmila i Holmenkollen.

Langt bedre gikk det for Johannes Høsflot Klæbo, som endelig fikk bukt med femmilsspøkelset.

– Jeg trengte den her

Seier på femmila var det Klæbo manglet, og det var en letter Kollen-vinner som snakket med NRK etter rennet.

– Det føles godt. Endelig kan vi krysse av det her. Det var på tide, sier Klæbo til NRK.

– Hvordan føles det å få krysset av den her?

– Jeg føler jeg har vært nære her tidligere. Det har vært snakk om at man ikke er en komplett skiløper før man vinner femmil, og nå har jeg i hvert fall gjort det, smiler Klæbo.

Etter at nesten hele styrkeprøven i Holmenkollen var tilbakelagt sto det mellom en gruppe på ti mann, og ikke før på oppløpet kom avgjørelsen. Johannes Høsflot Klæbo var først inn på oppløpet med Pål Golberg og Martin Løwstrøm Nyenget hakk i hæl.

Den posisjonen hadde han ingen planer om å gi fra seg.

Johannes Høsflot Klæbo vinner femmila i Holmenkollen for første gang.

Johannes Høsflot Klæbo vinner femmila i Holmenkollen for første gang.

– Det var deilig. Jeg trengte den her nå, sier han.

Etter å ha spurtet inn til seier tok Klæbo turen opp på kongetribunen, der han hilste på kronprins Haakon, prinsesse Astrid, Anne Lindboe (ordfører i Oslo) og skipresident Tove Moe Dyrhaug.

Verdesncup i langrenn 50 km

PÅ KONGETRIBUNEN: Johannes Høsflot Klæbo, her i prat med kronprins Haakon. I bakgrunnen smiler prinsesse Astrid.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Han var lettet

Femmila har vært seieren Klæbo har manglet. Han var først over mål på femmila under VM i Oberstdorf i 2021, men etter flere timer med protester og dramatikk ble Klæbo disket og mistet seieren. Emil Iversen ble tilkjent VM-gullet den gangen.

Denne gangen var det imidlertid ingen tvil. Verken Golberg eller Nyenget klarte å nærme seg Klæbo, som staket innbitt mot mål. Klæbo var først over streken – og lykkes endelig.

Verdesncup i langrenn 50 km

RÅSTERK: Johannes Høsflot Klæbo levnet ingen tvil på oppløpet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Han gjør akkurat det han skal her. Det her var en Klæbo som hadde bestemt seg, ropte NRK-kommentator Jann Post fra kommentatorbua.

– For en spurtduell og kamp det ble. Klæbo har vært sterk i alle disse 50 kilometerne, fulgte NRKs ekspertkommentator Fredrik Aukland opp.

Etter å ha spurtet for seieren og innsett at ingen kunne ta den fra han, tok han seg tid til å titte opp mot det ekstatiske hjemmepublikumet som jublet for den populære trønderen – akkurat i det han passerte målstreken.

Helt til høyre i bildet under kan man så vidt skimte skiene til Nyenget, som prøvde forgjeves.

Verdenscup i Holmenkollen 2024

TOK DET INN: Johannes Høsflot Klæbo titter opp på publikum idet han passerer målstreken.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Jeg er veldig glad for at Johannes Klæbo er norsk, for jeg vet ikke hvordan du skal knekke han i en spurt. Det er ikke enkelt. Det er ikke bare å knipse med fingrene for å slå Johannes. Han er en fantastisk god skiløper i fantastisk form, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til NRK.

Klæbo kommer rett fra en drømmehelg i Lahti, der han seiret i tre av tre renn, men det har lugget litt for 27-åringen denne sesongen. Etter prøve-VM i Trondheim ble han syk, og måtte dermed følge Tour de Ski fra sofakroken.

– Da Tour de Ski røyk så tenkte jeg at femmila var det største man kan kunne vinne etter det. Så det var deilig å ta den her, sier Klæbo til TV 2.

Les også Kritisk til Kollen-femmila: – Ein kan sette spørsmålsteikn ved underhaldningsverdien

Dc1VmhuKuBA

Fem norske på topp

Nyenget endte som nummer to, med Golberg like bak på den tredje og siste pallplassen. Harald Østberg Amundsen og Didrik Tønseth fulgte på plassene bak og sørget for at topp fem utelukkende besto av nordmenn.

– Resultatet er fantastisk. Vi hadde som mål å tapetsere pallen, og det klarer vi, sier Nossum.

Den første over målstreken som ikke hadde norsk pass var Jens Burman. Svensken ble nummer seks.

Søndagen ble en oppreisning for norsk langrenn, etter at lørdagens femmil for kvinner ble en skuffelse. Da ble Astrid Øyre Slind beste norske på en 7. plass, mens svenske Frida Karlsson vant overlegent.

Siste nytt

  • To nordmenn klare for Mesterliga-finalen

    Et rødt kort til Chelseas Kadeisha Buchanan ble avgjørende da Barcelona vant 2-0 borte mot Chelsea og tok seg videre til finalen i kvinnenes Mesterliga.

    Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen startet for regjerende mester Barcelona, mens Maren Mjelde og Guro Reiten startet på benken for Chelsea.

    Chelsea ledet 1-0 fra den første kampen, og hadde overtaket før returoppgjøret på et fullsatt Stamford Bridge.

    Overtaket varte kun i 25 minutter. Da sendte Aitana Bonmatí bortelaget i ledelsen.

    Etter 59 minutter fikk Chelseas Kadeisha Buchanan sitt andre gule kort på fire minutter, dermed måtte Chelsea spille resten av kampen med en spiller mindre.

    – Det første gule kortet var soleklart, mens det andre gule kortet er klumsete og urutinert av en såpass rutinert spiller, sier NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp om utvisningen av Buchanan, som har over 50 landskamper for Canada.

    Chelsea byttet inn Reiten like etter det røde kortet, uten at det hjalp stort.

    I det 73. minutt ble Bonmatí felt på vei frem og dommeren pekte på straffemerket.

    Svenske Fridolina Rolfö omsatte straffen i mål og sendte Barcelona opp i 2-0 ledelse med en spiller mer på banen.

    – En oppgave som var knalltøff for Chelsea fra før, blir bare enda tøffere, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

    Chelsea maktet ikke å slå tilbake, og Graham Hansen og Syrstad Engen kunne dermed juble for Barcelonas fjerde Mesterliga-finale på rad.

    Barcelona møter Lyon eller Paris Saint-Germain i finalen. Det blir avgjort i den helfranske semifinalen søndag.

    Barcelona
    Foto: Reuters
  • Tok 29 år gammel rekord fra Rodal

    21 år gamle Tobias Grønstad fra IK Tjalve satte lørdag norsk rekord på 600 meter. Den nye rekorden lyder på 1.15,22. Den tidligere rekorden var det OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal, som hadde med tiden 1.15,29 helt tilbake i 1995.

    – Det er absolutt veldig gøy å ta en rekord fra en olympisk mester. Det er en god start å ta rekorden hans på 600 i hvert fall, så får vi se om jeg greier å knappe inn på tidene hans på 800 meter også, sier Grønstad til NRK.

    Løpet gikk av stabelen i Milano i Italia, og Grønstad løp hele løpet alene i front da haren trakk seg rett før start.

    – Jeg trener som oftest de 800-spesifikke øktene mine alene, så jeg er vant til å løpe alene. Men jeg ble litt overrasket over hvor lett det var.

    Nå planlegger Grønstad å løpe nok en 600 meter neste helg i et stevne i Tyskland, før han prøver seg på 800 meter om to uker. Det også i Tyskland.

    – Kanskje jeg skal greie å se 14-tallet hvis jeg får en hare i neste løp, sier Grønstad om sitt neste 600-løp om en ukes tid.

    Friidrett - Trond Mohn Games
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Vålerenga serieledere etter derby-seier

    Vålerenga har hatt en knallsterk start på sesongen og fortsatte den gode formen da de slo byrival Lyn 3-1 på hjemmebane lørdag. Dermed er Vålerenga à poeng med Rosenborg på toppen av tabellen i Toppserien.

    – Det er klasse. Derbyseier og vi viser hvem som er kongen, sier Vålerenga-kaptein Janni Thomsen til NRK etter kampen.

    Hjemmelaget styrte kampen fra start og tok ledelsen etter 36 minutter da Michaela Kovacs satte en retur enkelt i mål. Seks minutter senere doblet Tilde Lindwall ledelsen etter et innlegg fra Thea Bjelde.

    – Det er flott spill. Der går det fort og Lyn er sjanseløse, rett og slett, sa NRKs kommentator Patrick Steen Rowlands om Vålerengas 2-0-scoring.

    Like etter pause reduserte Lyn-spiller Selma Hernes til 1-2. Vålerenga holdt likevel unna og økte ledelsen på ny ved Ronja Arnesen etter 69 minutter.

    – Det var ekstremt gøy. Det var et etterlengtet mål, så det var deilig, sier Arnesen til NRK etter å ha scoret sitt første mål i Toppserien.

    Lyn hadde lite å komme med etter Vålerengas 3-1-scoring. I stedet skaffet Arnesen straffe for hjemmelaget, men den satte Karina Sævik langt over. Likevel holdt Vålerenga unna og de tre poengene ble værende på Valle.

Sendeplan

Kl. Program Kanal