Hopp til innhold

Knust Klæbo etter femmilsdisken: – Jeg må være ærlig. Det er mye frustrasjon og sinne

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Søndag 7. mars vil trolig stå igjen som en merkedag i VM-historien som en av de mest dramatiske noensinne. Hovedrollene ble spilt av Johannes Høsflot Klæbo, Aleksandr Bolsjunov og Emil Iversen.

DRAMA: Staven til Aleksandr Bolsjunov knekker i det både han og Johannes Høsflot Klæbo søker helt til høyre på oppløpet.

Etter flere timer med dramatikk, skistjerner og ledere i juryrommet, protester fra både Russland og Norge, en følelsesmessig berg-og-dalbane for alle involverte, endte det opp med at Johannes Høsflot Klæbo trodde han hadde tatt gull, men ble disket etter den avsluttende VM-distansen på 50 kilometer.

Sent søndag kveld velger Klæbo for første gang å kommentere dramaet på Instagram.

– Dette føles som den tøffeste dagen i hele min karriere, skriver han – og innrømmer:

– Jeg må være ærlig. Det er mye frustrasjon og sinne etter rennet i dag.

– Jeg må være forsiktig med å si hva jeg har på hjertet

Ar2R1xPLG_g

UT AV JURYROMMET OG TIL HOTELLET: Dette var noe av det siste vi så av Johannes Høsflot Klæbo etter søndagens 50 kilometer i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Han forteller at han hadde sett frem til femmila lenge, det var hovedmålet for sesongen. Klæbo legger til at han aldri har vært mer forberedt, hadde store ambisjoner og visste han hadde sjanser til å vinne. Han forteller at diskingen er en enorm skuffelse.

– Jeg må være forsiktig med å si hva jeg har på hjertet akkurat nå. Men uansett er jeg veldig skuffet over hvordan FIS håndterte situasjonen og juryens siste avgjørelse. Akkurat nå virker alt mørkt, men jeg kommer tilbake. Jeg trenger bare litt tid.

Også pappa Haakon Klæbo er sterkt kritisk til FIS (Det internasjonale skiforbundet).

– Jeg har snakket med Johannes i kveld, og han er veldig skuffet over beslutningen som FIS har valgt å ta. Han føler seg rett og slett dømt helt bort av FIS, sier han til NTB.

– Jeg har full forståelse for den følelsen som Johannes sitter med nå. Dette fortjente han ikke.

Det er hendelsen i videovinduet øverst i denne saken og like under dette avsnittet som førte til diskingen.

Klæbo mistet dermed gullmedaljen en time etter at han først trodde han ble verdensmester.

– Egner seg ikke i norske medier

Langrennssjef Espen Bjervig satte ord på Klæbos frustrasjon etter å ha hatt litt kontakt med ham på langrennsstadion.

– Det ordet egner seg ikke i norske medier, tror jeg, sa Bjervig til NRK på spørsmål om kommunikasjonen dem imellom.

– Det var ett ord, så ville han bare komme seg vekk.

– Hvordan vil du beskrive hans følelsesregister her?

– Klart han er kjempelei seg. Han gjør den beste femmila han noen gang har gjort. Han går fra å vinne sprint til å gå først i mål på femmila, det er det komplette man kan gjøre i et mesterskap, og så skjer det noe de siste hundre meterne som gjør at han mister den, så det er klart han er veldig, veldig lei seg.

L5dLQ1XJ4sg

HEKTISK AKTIVITET: Blant norske ledere i skifteområdet like etter rennet. Her ved Eirik Myhr Nossum og langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Vurderer appell

I stedet ble Emil Iversen etter noen timers venting kronet til verdensmester. Han trodde opprinnelig han tok sølv. Bolsjunov rykket opp til sølvmedalje, mens Simen Hegstad Krüger tok bronsen.

Saken er ikke endelig over. Langrennssjef Espen Bjervig bekrefter at Norge nå vurderer å anke juryavgjørelsen til en appellkommisjon innen 48 timer.

En slik kommisjon vil lande på en avgjørelse innen 72 timer. Om Skiforbundet velger å gjøre det er ikke endelig avgjort.

Først vil Norges Skiforbund benytte seg av jurister og gå gjennom rennreglementet.

Uvitende Klæbo var sjeleglad

All dramatikken i timene etter målgang handlet om de siste hundre meterne av femmila. Om hvem som hadde valgt riktig spor etter sin naturlige linje inn på oppløpet. Og hvem som hadde retten til å gå inn i sporet først.

– Jeg føler at jeg kommer på siden, han prøver å skvise meg ut. Jeg føler det er sånn som skjer, han har masse plass på venstresiden. Det er utrolig kjedelig med en slik avslutning, sa Klæbo.

CknifAWvVmc

VISSTE INGENTING: Aleksandr Bolsjunov er utrøstelig etter det han trodde var en bronse, mens Klæbo tror han har tatt gull like etter målgang.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Skistjernen kalte det en fantastisk følelse å ha vunnet løpet, distansen han aldri har vært i nærheten av å vinne. Han trodde ikke noen protest ville holde. Han uttalte at «det endelig var slutt på at han bare er en sprinter».

Klæbo avsluttet med å si at det var en guttedrøm som gikk i oppfyllelse og at han var tom for ord.

Da var han helt uvitende om de smått absurde scenene og hva som kom til å skje de neste timene.

Det gikk nemlig ikke lang tid før saken ble vurdert i juryrommet.

Aleksandr Bolsjunov

Aleksandr Bolsjunov forklarer sin side av saken etter den dramatiske avgjørelsen

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Den eneste grunnen

Russeren var tydelig overfor NRK.

– Kontakten med Klæbo var den eneste grunnen til at jeg tapte i dag.

Juryens første konklusjon var at det var en «race incident», det vil si at Klæbo ikke ville bli straffet for hendelsen.

Men det russiske Skiforbundet protesterte.

Det utløste enda mer dramatiske scener. Klæbo så tydelig oppgitt og stresset ut der han stod i skifteområdet da han ble kalt opp til juryrommet for å forklare seg.

Klæbo inne hos juryen etter femmila.

HOS JURYEN: Her forklarer Klæbo situasjonen til juryrommet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det samme gjorde russiske og norske ledere, blant dem sprintlandslagstrener Arild Monsen og langrennssjef Bjervig.

– Det er uenighet om hvem som hindrer hvem. Om Johannes hindrer slik at han brekker staven, eller om Bolsjunov bevisst presser han ut av løypa.

Allroundtrener Nossum var på sin side enda tydeligere:

– Johannes har ikke så mye valg. Han sikter på utenfor sporet. Er man først kan man velge, men han (Bolsjunov) går kun etter å ta Johannes og det er like mye obstruksjon, mener Nossum.

– Prøver å ta over sporet

Da 24-åringen ble kalt opp på juryrommet for andre gang virket det som han hadde fått den nedslående beskjeden om at han var disket. Klæbo gikk via skifteområdet og deretter sporenstreks ut av stadion og angivelig rett til utøverhotellet.

Klæbo forlater stadion etter disking

REISER: Johannes Høsflot Klæbo går bakveien ut av stadion etter å ha fått beskjed om at han ble disket fra VM-gull på 50 kilometer.

Kort tid senere kom den offisielle beskjeden fra FIS (Det internasjonale Skiforbundet). Han var disket, gullet tapt, og en ny pall måtte gjøre seg klar for VMs siste medaljeseremoni.

– Jeg tror vi alle så det var spenning i avslutningen. Det tok lang tid for å komme frem til en beslutning. Vi mener at Johannes prøver å ta over sporet. Reglene sier ingen kroppskontakt eller kontakt med utstyret. I dette tilfellet kommer Johannes i kontakt med Bolsjunov, sier renndirektør Pierre Mignerey til NRK.

– Det var trist. Han har gjort sitt livs femmil. Men for en gangs skyld gjør han et risikabelt valg. Jeg føler med Klæbo. Han gjorde alt rett i 49,9 kilometer, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Pallen

Emil Iversen ble stående igjen med gullmedaljen etter noen dramatiske timer etter målgang. Aleksandr Bolsjunov måtte ta til takke med sølv og Simen Hegstad Krüger fikk bronse.

Foto: Lise Åserud / NTB

Medaljeseremonien som skulle runde av VM ble også rar og spesiell. Emil Iversen var stolt over prestasjonen, han sier det fortsatt føles som et sølv-løp og at han naturligvis ikke kan gjøre noen ting med alt som skjedde etter løpet.

Iversen gull

SPESIELL MEDALJE: For Emil Iversen, her med gullet etter 50 kilometeren i Oberstdorf.

Foto: Christof Stache / AFP

– Spesielt, sier Iversen og legger til:

– Men jeg må nyte følelsen om at jeg har lyktes med en guttedrøm. Men jeg er lei meg på Johannes sine vegne. Jeg er ikke enig, men for min del endte det med et gull. Jeg må bare ta det, sier Iversen.

– Hva skal du gjøre når du møter Klæbo nå?

– Jeg skal gi Johannes en god klem. Han er den moralske vinneren og jeg synes veldig synd på ham. Det blir feiring uansett for jeg tok medalje. Jeg må nesten feire det, sier Iversen selv.

Siste nytt

  • Jakten på landslagssjef: – Vi er godt i gang

    Leif Gunnar Smerud ledet tirsdag Norges kvinnelandslag i fotball for siste gang som midlertidig landslagssjef. Nå jobber Norges Fotballforbund (NFF) for å finne en fast løsning.

    – Vi er godt i gang med arbeidet med å rekruttere landslagssjef for A-kvinner, sier Karl-Petter Løken, generalsekretær i NFF, til NRK.

    Han forteller at det er satt ned et ansettelsesutvalg som skal ledes av Lise Klaveness. Resten av utvalget består av visepresidentene Ane Guro Skaare-Rekdal, Arne Larsen Økland, styremedlem Leon Aurdal og Løken selv.

    Generalsekstræren sier at de ikke har vært i kontakt med konkrete kandidater enda, da de har hatt fullt fokus på de viktige kampene mot Portugal og Østerrike den siste uken.

    – Vi ønsker komme i mål så raskt som mulig, men vi vil likevel bruke den tiden som behøves for å lande en god langsiktig løsning. Vi kommer ikke til å kommentere noe om konkrete kandidater eller gi ytterligere detaljer om rekrutteringsarbeidet før vi er i mål, sier han.

    Fotballpresident Lise Klaveness og generalsekretær Karl-Petter Løken på Ullevaal Stadion for å snakke om aktuelle saker fra forbundsstyret i Norges Fotballforbund.
    Foto: NTB
  • Uefa nedsetter ekspertpanel – skal utrede kneskader hos kvinner

    De siste årene har kvinnefotballen slitt stort med alvorlige kneskader. Det europeiske fotballforbundet (Uefa) henter inn eksperter i jakten på svar.

    Ekspertpanelet har utformet et spørreskjema som nå går ut til klubbene. Der skal de innhente informasjon før de går i gang med jobben.

    – Å adressere den hyppige forekomsten av korsbåndsskader i kvinnefotball er avgjørende for utøvernes helse og for å fremme sporten, sier Zoran Bahtijarevic.

    Han er leder for den medisinske avdelingen i Uefa.

    Nylig ble landslagsprofil Mimmi Löfwenius korsbåndsskadd. Vålerenga-spilleren er ventet å miste ett helt år med fotball. Også i fjor var 29-åringen ute med en lignende skade.

    Flere spillere, blant andre England-stjernene Leah Williamson og Beth Mead, gikk glipp av verdensmesterskapet for kvinner tidligere i år på grunn av alvorlige kneskader.

    Utpekingen av et ekspertpanel er en del av en større kampanje knyttet til bevisstgjøring av korsbåndsskader i kvinnefotballen. Den skal starte til sommeren neste år. (NTB)

    Löfwenius nede med skade under cupfinalen i fotball mellom Rosenborg og Vålerenga på Ullevaal stadion.
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • NRK erfarer: Høgmo på vei til japansk klubb

    Per-Mathias Høgmo forlater svenske Häcken - og fortsetter sin trenerkarriere i Japan.

    Etter det NRK erfarer blir det i løpet av torsdag offisielt at Høgmo blir ny trener i den japanske klubben Urawa Red Diamonds, som senere i desember skal spille kvartfinale i VM for klubblag.

    Aftonbladet meldte tidligere onsdag at Høgmo nærmet seg en overgang til den japanske klubben.

    Høgmo har ført Häcken til både serie- og cupgull i Sverige, og var også blant kandidatene til å overta som svensk landslagssjef.

    Men nå blir Høgmo i stedet den første nordmannen til å trene en japansk toppklubb.

    I stallen til det japanske laget er blant andre Marius Høibråten. Tidligere Bodø/Glimt-spiss Kasper Junker er også under kontrakt med klubben, men for øyeblikket lånt ut til Nagoya Grampus.

    Häcken-trener Per Mathias Høgmo.
    Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal