Hopp til innhold
Kommentar

En hyllest til livet

Ingen kan skjønne hvordan spillerne orket. Men de gjorde det for Christian Eriksen. Som vant den eneste kampen som betydde noe.

Denmark Finland Euro 2020 Soccer

STERKE BILDER: De danske spillerne skjønte raskt at noe alvorlig hadde skjedd med Christian Eriksen.

Foto: Stuart Franklin / AP

Avgjørelsen om å fortsette EM-kampen mellom Danmark og Finland etter Christian Eriksens skremmende kollaps kommer til å bli diskutert i en liten evighet.

Men ingenting tyder på at det ikke var den riktige beslutningen.

De danske spillerne hadde snakket med sin stjerne fra sykesengen på Rikshospitalet og tok beslutningen selv.

Finnene gjorde bare det de var kommet for å gjøre: det beste de kunne.

Eller i Kim Larsen og hans legendariske band Gasolins versjon: «Det bedste til mig og mine venner».

Forbrødring i frykten

For finnene skaffet seg mengder av venner i København på denne smertefulle fotballkveld.

Den dirrende, redselstyngede ventetid etter at Christian Eriksen ble båret av banen ble løftet av samstemte hyllestsanger til den danske stjerne fra de to lands fans på tribunene i Parken. 25.000 var på plass. Flere enn noen kunne drømme om. En hyllest til livet. Helt til alle plutselig følte de så døden i øynene, da Eriksen kollapset.

Situasjonen var surrealistisk. Spillere har kollapset på banen før. Spillere har tragisk nok dødd. Men aldri i en kamp av et slikt omfang, med en så enorm oppmerksomhet.

Bildene vi skulle vært spart for

Det første store internasjonale idrettsmesterskapet etter pandemien så ut til å falle til jorden med danskens stjerne. Han som skulle lede Danmark til suksess falt, i nasjonens aller første EM-kamp på hjemmebane noensinne.

Alle fryktet det verste, der en hel verden fulgte de skremmende scenene på altfor nært hold.

Arrangørenes egne tv-produsenter viste altfor nære og maleriske bilder av en mann i noe som kun så ut som en kamp for overlevelse. Om det skyldes sjokk eller kynisme vet vi ikke. Det betyr heller ikke noe. I den ene sammenhengen som betyr noe.

Den hvor lagkameratene slo fysisk ring om sin skadede venn. Den som til slutt endte i at en våken Christian Eriksen kunne gi lagkameratene beskjeden om å fortsette kampen om de tre viktige - og plutselig så uviktige - poeng.

Denmark Finland Euro 2020 Soccer

SAMMEN: Spillere og leger fulgte båren da Christian Eriksen ble fraktet ut av Parken.

Foto: Wolfgang Rattay / AP

Tapet som ikke teller

Alt tydet på at Danmark hadde kontroll på det sportslige de 42 minuttene frem til avbruddet. Men de hadde heller ikke da klart å finne veien gjennom en dyptliggende finsk defensiv.

Etter at lagene kom tilbake på banen etter halvannen time, så danskene mest av alt rystet ut. Finnene skåret - på sin eneste sjanse. Og målskårer Pohjanpalo og hans lagkamerater jublet dempet, etter sitt historiske første mål i sitt første mesterskap.

Alt de hadde drømt om ble fortsatt overskygget av det intense dramaet en hel fotballverden var preget av.

Fotball betydde intet. Fotball betydde alt.

Kasper Schmeichel.

STERKT: Kasper Schmeichel ga Simon Kjær en god klem før kampen ble satt i gang igjen.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

For de 22 spillerne på banen vant sin største seier da de sa ja til å komme tilbake på banen. I den grad de kunne gjort noe annet, idet Christian Eriksen ba dem gjøre det.

Men der de sportslig og mentalt åpenbart var rystet, tjente uansett deres lojalitet en mye viktigere hensikt.

En del av noe større

Danmark tapte kampen de absolutt burde vunnet. Finland oppfylte en drøm, uten å kunne glede seg over det. Men det hadde ingenting å si.

«En del af noget større» er mottoet til det danske landslaget. Aldri har det stemt bedre. Det de danske - og nødvendigvis også finske - spillerne gjorde var å gi hele dette EM en menneskelighet og en mening det kanskje ikke har fortjent.

Det er egentlig et EM på feil tid, på feil måte og av feil grunner. Nå ble det plutselig noe mer.

EM er det første mesterskap etter en pandemi som hele menneskeheten er rammet av.

En hyllest til livet, slik vi håper livet snart igjen skal bli.

Det kunne ikke blitt tydeligere enn da kampen ble satt i gang igjen for Christian Eriksen i Parken. Tap eller ikke.

Danmark fikk det eneste resultatet som betydde noe denne fortsatt ufattelige lørdagskvelden i Parken i København.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal