Hopp til innhold

Russlands siste olympiske feilskjær

Den pågående dopingsaken mot kunstløpstjernen Kamila Valijeva minner oss om alt som var galt med russisk idrett – også før det ble krig.

Vladimir Putin Kamila Valijeva

HYLLET AV PUTIN: Kamila Valijeva ble rost opp i skyene av den russiske presidenten Vladimir Putin etter OL.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Et barn blir tatt for bruk av forbudte stoffer i forbindelse med et nasjonalt mesterskap, men presses likevel til å starte i OLs mest prestisjetunge konkurranse, hvilket ender i fiasko, gråt og utskjelling fra treneren med en hel verden som tilskuere, før dopingsaken mot henne blir avsluttet uten at de ansvarlige antidoping-myndigheter mener hun har gjort noe galt og ikke vil straffe henne.

Det kunne bare skjedd i Russland.

Denne uka har det internasjonale antidopingbyrået anket saken mot Kamila Valijeva inn for idrettens øverste domstol, CAS, med krav om utestengelse i fire år fra prøvetidspunktet.

I kunstløpingens verden betyr dette frem til Valijeva er 19 år.

Historien om den unge kunstløpstjernen er kort, fascinerende og mest av alt bare trist.

For hun var og i høyeste grad ér et produkt av et system bygget på ekstrem kynisme. Allerede da hun som seksåring flyttet fra hjembyen Kazan til hovedstaden Moskva for å satse på kunstløp, tok hun det første steget inn i et regime som synes villig til å ofre alt for å produsere sine stjerner. Inkludert å dope dem.

Les også Isdronninga og utløpsdatoen

Figure Skating - Women Single Skating - Short Program

Trenertyrannen

Da hun var 12 år, i 2018, fikk hun plass i elitesatsingen ved kunstløpakademiet Sambo 70 og kom med det under vingene til den berømte og beryktede trener Eteri Tutberidze.

Eller vinger og vinger.

Tutberidze har et rykte som tilsier at hun mest av alt må mistenkes for å ha klør.

Hun omtales som tyrannisk, arrogant, grensende til narsissistisk – og hennes treningsmetoder har blitt betegnet som så vel militære som brutale, der unge kunstløpere har blitt utsatt for ekstrem disiplin, inkludert sult og dehydrering.

Og kanskje også bruk av forbudte midler.

Tutberidze skal være inspirert av den legendariske russiske feltmarskalk Aleksandr Suvorov og hans motto «hard trening gjør kamper lette».

Tutberidzes elever har da også opplevd enorm suksess, isolert sett, med olympiske gull og en rekke verdensmestertitler.

Men alt har kommet til en pris.

Som verden fikk ta del i på nært hold, da 15-årige Kamila Valijeva mislyktes som storfavoritt i kvinnenes kunstløpkonkurranse i OL i Beijing i februar 2022.

Etter å ha falt to ganger, kunne en gråtende Valijeva konstatere at dommerne flyttet henne fra klar ledelse til en meget skuffende fjerdeplass. Responsen fra trener Tutberidze var ikke den man regnet med i den bunnløse skuffelsen.

I stedet for å trøste Valijeva, kjeftet hennes trener høylytt på henne, uten å ense kameraer eller mikrofoner.

«Hvorfor mislyktes du? Forklar meg det. Hvorfor sluttet du å kjempe? Du mistet alt etter den axelen. Hvorfor?».

Selv IOC-president Thomas Bach uttalte i ettertid at han var "rystet" av det han så.

44 dager senere

Valijeva har fortsatt ikke kommentert verken den skuffende fjerdeplassen eller dopingsaken mot henne. Denne ble offentlig dagen etter at Valijeva hadde forbløffet verden under lagkonkurransen i lekene i Beijing. 15-åringen hadde blitt testet under det russiske mesterskapet i romjulen 2021, men prøvene hadde blitt forsinket hos laboratoriet på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

44 dager tok det å få et svar.

En forsinkelse som skulle gi meget store konsekvenser - som merkes den dag i dag.

For i mellomtiden hadde Valijeva forbløffet en hel verden da hun ble den første som gjennomførte en såkalt kvadrupel i en konkurranse. Og ble hyllet som en del av laget som vant gull i lagkonkurransen for ROC, som de ble kalt.

Lagkonkurranse kunstløp OL 2022

LAGKONKURRANSE: Pallen i lagkonkurransen i OL i fjor, med ROC (i midten) på førsteplass, USA på andreplass (venstre) og Japan på tredjeplass (høyre).

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

Russland var også den gang utestengt fra å delta under eget navn, etter avsløringene av et statskontrollert dopingregime gjennom en årrekke.

Men dette hindret dem ikke i å få frem nye stjerner. Her var den største av dem igjen tatt. Men slikt ville ikke russerne godta, og deres eget antidopingbyrå, Rusada, opphevet den automatiske suspensjonen av Valijeva og ville la henne fortsette å konkurrere i OL, mens saken ble etterforsket.

Den sørgelige sorti

President Putins disipler ville for enhver pris vise frem sin yndling i den mest prestisjetunge av alle konkurranser i et vinter-OL, nemlig kvinnenes kunstløp.

Saken ble hurtigbehandlet i nevnte CAS - og Valijeva fikk støtte i sitt krav om å få delta.

Av hensyn til hennes alder og status som såkalt «beskyttet utøver».

Aldri har mangel på reell beskyttelse vært tydeligere enn da Valijeva skled gråtende av isen i Beijing den 17. februar 2022.

Selv uten storfavoritten på seierspallen vant ROC dobbelt i konkurransen. Gullet gikk til Anna Sjtsjerbakova, sølvet til Aleksandra Trusova. Begge trent av Eteri Tutberidze.

Den enes død.

Elena Tutberidze Kamila Valijeva

BERØMT TRENER: Eteri Tutberidze sammen med Kamila Valijeva under en konkurranse i Russland i høst.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Inn i Putins parade

Rusada tok selv over etterforskningen av saken mot Valijeva. Til Wadas stadig mer irriterte utålmodighet. Hovedpersonen selv endte som ett av president Putins propagandafigurer etter krigsutbruddet i Ukraina en uke etter fjerdeplassen hennes i Beijing.

26. april ble Valijeva, sammen med andre russiske OL-helter, invitert til en seremoni hos presidenten.

Putin uttalte da:

«Du har løftet sporten til et nytt nivå. Du kan ikke oppnå et sånt nivå med doping eller manipulasjon».

Vladimir Putin

Og alle klappet.

Renvasket i Russland

Inkludert Rusada, dette russiske antidopingbyrået, som i januar endelig konkluderte med at Valijeva var uten skyld eller forsett da hun fikk i seg det forbudte stoffet trimetazidine, visstnok gjennom hjertemedisin hun ved en feiltagelse skulle fått fra den syke bestefaren.

Ikke ett ord om hva trener Tutberidze kan ha visst- eller tilstedeværelsen av den omstridte legen Filipp Sjvetskij, som overvåket Valijeva i Beijing.

Filipp Sjvetskij, Valerij Artjukhov og Eteri Tutberidze

TRENERTEAM: Lege Filipp Sjvetskij, lagsjef Valerij Artjukhov og trener Eteri Tutberidze i forbindelse med OL i Beijing.

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA / Reuters

Eller om noe annet.

For Rusada vil ikke offentliggjøre resultatene av sin etterforskning- igjen for «å forsvare interessene til 16-åringen». Hun som er for ung til alt, unntatt å skulle la trenere, ledere og politikere sole seg i glansen av hennes prestasjoner på isen.

USA, Japan og Canada, som kom på plassene bak ROC i lagkonkurransen Valijeva deltok i under Beijing-lekene, venter fortsatt på sine olympiske medaljer.

De har aldri blitt utdelt.

Nå skal CAS avgjøre både når de kommer i posten og hvor lenge Kamila Valijeva skal være utestengt.

Vi ser uansett aldri Kamila Valijeva i et OL igjen.

Ikke hennes trener Eteri Tutberidze eller andre russere heller på en god stund, får man bare håpe.

Ett år etter invasjonen i Ukraina, blir vi igjen minnet på hvor lite de blir savnet.

Sportsnyheter

UEFA Euro 2024, day 31, Final, Spain - England

Ble hengt ut av TV-profil – her slår han tilbake etter EM-finalen

Etter EM-gullet klarte ikke Marc Cucurella å dy seg. Han sendte et stikk i retning TV-profil Gary Neville etter noen krasse uttalelser tidligere i mesterskapet.

Kane

Fikk EM-drømmen knust igjen: – Så vondt som det kan bli

Spania stakk seirende ut av en høydramatisk EM-finale og snøt England på tampen.

En radiobil med en røykboks blir fjernet fra gressmatten på Romssa Arena under midnattssolkampen.

Supporterklubb med uttalelse etter VAR-protest: – Dette ble dråpen for oss

Tennisballene fløy inn på nok en Eliteseriearena. Så fikk KFUM-spiller Momodou Lion Njie en flaske etter seg.

Siste nytt

 • Ruud ned én plass på ATP-rankingen

  Alex de Minaurs imponerende spill i Wimbledon har vippet Casper Ruud fra 8.- til 9.-plass på ATP-rankingen. For Holger Rune fortsetter nedturen.

  Det kommer fram av den ferske oppdateringen mandag.

  Blant de fem fremste er det ingen endringer, og Jannik Sinner er fortsatt klar verdensener tross kvartfinaletap i Wimbledon. Bak italieneren følger Novak Djokovic, mens Wimbledon-vinner Carlos Alcaraz blir værende på sin 3.-plass. Spanjolen hadde ikke mulighet til å øke sin poengsum i den engelske hovedstaden.

  Bak Alexander Zverev (5) og Daniil Medvedev (6) har De Minaur gjort et solid byks fra 9.- til 6.-plass. Hubert Hurkacz beholder sin posisjon som verdenssjuer, mens Andrej Rublev faller to plasser og er nummer åtte.

  De Minaurs klatring gjør at Ruud faller én plass. Opp til Rublev skiller det imidlertid bare 40 poeng. Ruuds beste posisjon på ATP-rankingen hadde han tilbake i september 2022. Da lå han på annenplass etter US Open.

  For danske Runes del ser nedturen enn så lenge ikke ut til å stoppe. 21-åringen er nummer 17 på ATP-rankingen. Det er Runes svakeste plassering siden oktober 2022. I september i fjor var dansken helt oppe på en 5.-plass. 21-åringens forrige tittel kom i München (ATP250) for 15 måneder siden.

  Denne uken skal Ruud i aksjon i svenske Båstad. Der skal han i tillegg til å spille singleturneringen også konkurrere i tospann med Rafael Nadal.

  (NTB)

  Xut-WFXOks4
  Foto: AP
 • Argentina vant Copa América - Messi i tårer og byttet ut med skade

  Argentina vant søndagens finale i Copa América. Lautaro Martínez skjøt ballen i mål i andre ekstraomgang. Messi ble skadet og måtte tas av banen.

  Martínez' scoring var kampens eneste, og det ble dermed han som sikret seieren for Argentina i Miami.

  Etter en sen takling i første omgang, måtte seierherrenes stjernespiller Lionel Messi få legebehandling. Han holdt seg for ankelen, men kom seg igjen fort.

  Etter å ha snublet i sine egne bein i andre omgang, ble han byttet ut med Nicolas Gonzalez. En tydelig preget Messi greide ikke å holde tårene tilbake etter at han måtte gå fra banen.

  Det var mange som hadde billett til finalen mellom de to søramerikanske landene. Selve kampen startet med en forsinkelse på hele 45 minutter og ble innledet med kaos. Den argentinske avisen La Nación beskriver gråtende barn, folk som ble dyttet og folk som ikke gadd mer av kaoset ved inngangsporten, og dro hjem.

  Det var ingen ringere enn den colombianske artisten Shakira som sto for underholdningen i den noe utvidede pausen. I stedet for det vanlige kvarteret, så varte den i 25 minutter.

  (NTB)

  XG827mnD878
  Foto: Reuters
 • Finalen i Copa America utsatt en halvtime

  Finalen mellom i Copa America ble utsatt i en halvtime grunnet supporterkaos, melder AFP.

  Det ble problemer da publikum skulle inn på stadion. Bilder derfra viser fotballsupportere som bryter sikkerhetsporter ved stadion i Florida. Flere har også fått medisinsk hjelp.

  Finalen spilles mellom Argentina og Colombia.

  Copa America 2
  Foto: Nathan Ray Seebeck / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal