NRK Meny
Normal

Carlsens åpninger er VMs store mysterium: – Det er ikke til å tro

NEW YORK (NRK): Hvorfor i all verden er åpningseksperten Sergej Karjakin plutselig helt tannløs i åpningene? Takket være en genial Magnus Carlsen, mener ekspertene.

Magnus Carlsen

TILFREDS: Magnus Carlsen gliser etter å ha cruiset inn til sin andre raske remis på rad med svarte brikker mot Sergej Karjakin.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det virker rett og slett som Sergej Karjakin er vippet av pinnen her. Nok en gang vinner Magnus åpningen! kommenterte Torstein Bae noen minutter ut i det syvende VM-partiet i sjakk søndag kveld, nok en kort remis .

Det er blitt VMs store overraskelse: Åpningseksperten Sergej Karjakin skulle egentlig lure Carlsen i åpningene, men det stikk motsatte har skjedd – hver eneste dag.

– Magnus har faktisk vunnet syv av syv åpningsdueller. Det er ikke til å tro, sier stormester Robert Hess til NRK.

Slakter Karjakin

Den mest populære forklaringen i sjakkverdenen er rett og slett at Karjakin har sviktet.

– Det er utrolig hvor svake åpningsforberedelsene til Sergej Karjakin er med hvite brikker. Hva i h****** driver sekundantene hans med? skrev sjakkprofil Silvio Danailov på Twitter på søndag.

– Tafatt, sier Ulrich Stock i Die Zeit til NRK.

– Impotent, sier sjakkjournalist Mike Klein i Chess.com.

Sergej Karjakin og Magnus Carlsen

Både fredag og søndag var det Magnus Carlsen som kunne smile bredest på pressekonferanse, etter to korte remiser med svarte brikker. Her på fredag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Glitrende Carlsen

– Han er veldig forsiktig, var alt Magnus Carlsen ville si til NRK om Karjakins åpninger på søndag.

Men det er ikke så enkelt som at Karjakin har mistet hoggtennene. Det forklarer stormester Robert Hess, som følger hvert eneste trekk fra spillelokalet i New York.

24-åringen poengterer at Karjakins hovedproblem ikke er tannløshet – men rett og slett en briljant motstander.

– Åpningsspillet til Magnus har vært utrolig imponerende, sier Hess.

Robert Hess

Stormester Robert Hess er til stede i New York.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Det høres rart ut, for de fleste mener åpningsspillet er Magnus Carlsens største svakhet. Nordmannen er ikke spesielt glad i å pugge sjakkteori, og har bare med seg én sjakkhjelper til USA, Peter Heine Nielsen.

Til sammenligning skal Karjakin ha et team av russiske stormestere som har studert Carlsen i seks måneder.

Men så langt er de altså ikke i nærheten av å knekke 25-åringen fra Lommedalen.

Karjakin: – Undervurdert

Etter det sjette partiet, en lynrask remis, ble Karjakin spurt hvorfor han ikke får mer ut av åpningene. Han pekte på Carlsens styrke.

– Magnus' åpningsspill er undervurdert av mange spillere. Jeg skjønner ikke hvorfor, sa Karjakin, før han omtalte nordmannenes åpning i det sjette partiet som «briljant».

Russeren får støtte av sjakkspiller og forfatter Atle Grønn.

– Karjakin får ikke vist hva han har fordi Magnus elegant kommer ham i forkjøpet gang på gang ved å avvike før de kritiske teoristillingene oppstår. Dette har Magnus drevet med i ti år. Det er imponerende at han lykkes med det i syv VM-partier på rad, sier Grønn.

– Magnus er tydeligvis bedre forberedt enn alle trodde. De har byttet roller. Og jeg vet ikke om Sergej egentlig har gjort så mye galt, sier Ulrich Stock i Die Zeit.

Det endte med remis i det sjuende VM-partiet mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin søndag.

Se pressekonferansen med Magnus Carlsen og Sergej Karjakin etter det syvende VM-partiet.

Analyse av parti 7.

Siste nytt

 • Salah nærmer seg scoringsrekord

  Liverpools Mohamed Salah kan bli den spilleren gjennom tidene med flest mål i én og samme Premier League-sesong. Han har 28 seriemål på 31 kamper. Det er kun seks mål fra rekorden. Med sju gjenværende seriekamper kan Salah tukte rekorden, melder NTB.

  Mohamed Salah
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • Disse jentene får gå i Tyumen

  Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Synnøve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold og Hilde Fenne får gå verdenscupavslutningen i Tyumen.

  World Cup Skiskyting kvinner 15 km
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Bjørndalen med i troppen til Tyumen

  Ole Einar Bjørndalen får med seg Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Erlend Øvereng Bjøntegaard, Lars Helge Birkeland, Henrik L`Abée-Lund, Fredrik Gjesbakk og Vetle Sjåstad Christiansen til verdenscupavslutningen i Tyumen denne uka.

  Ole Einar Bjørndalen
  Foto: Sven Hoppe / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag