Magnus Carlsen
Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Innadvendt i en utadvendt verden

Magnus Carlsen har valgt et av verdens mest introverte yrker. Likevel krever vi at han skal åpne seg.

Magnus Carlsen, kledd i svart dress med sponsormerker, satt overfor meg i et lite, skarpt belyst møterom i Oslo mens vi rigget opp kamerautstyret. Han så tomt foran seg.

Han er mannen som fortsatt ikke har orket å se kinofilmen om sitt eget liv, fordi det er så vondt for ham å åpne seg. Så det er egentlig en ganske dårlig idé å spørre ham ut om ensomhet, angst og det å være annerledes. Men det var det jeg skulle.

– Jeg liker ikke å se ting av meg selv, det blir veldig nære. Etter jeg gjorde intervjuer og opptak til den filmen, følte jeg litt behov for å legge det bak meg.

– Det har kostet å dele?

– Det gjør det alltid. Så ja.

Utenfor det lille rommet stod syv-åtte journalister i kø for å møte en som liker best å være for seg selv.

Verdens beste sjakkspiller er så big business at manager Espen Agdestein har en egen assistent, Arne Horvei, som styrer rekkefølgen på intervjuene. Bare denne dagen skulle Carlsen gjennom ni intervjuer med norske redaksjoner, i tillegg til Financial Times og en representant for Disney. Han skulle få spørsmål om sjakk-VM, kjærlighetslivet og hva han synes om å være med i The Simpsons. Etter intervjuene skulle han signere en hel bråte sjakkbrett og ha en én til én-seanse med en sponsor.

Han kan ikke fordra noe av det. Likevel må han åpne seg, dag ut og dag inn. For slik er jobben som verdens beste sjakkspiller. Også når man har en introvert personlighet.

Magnus Carlsen

Den nye sjakkhverdagen. Her fra OL i Tromsø i 2014.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

De introverte: Rowling, Einstein og Carlsen

Ifølge psykologisk teori plasserer alle mennesker seg på en skala fra introverte til ekstroverte. De typisk ekstroverte er de som vender seg utover mot andre mennesker. De får energi av å være sammen med andre. Et eksempel er Bill Clinton, som etter en lang dag kunne lade batteriene ved å dra på en bråkete kafé for å møte folk.

De typisk introverte vender seg innover i seg selv. De liker ofte å tenke eller skrive, og lader batteriene ved å slappe av alene på rommet. Man finner mange introverte blant kunstnere, vitenskapsmenn og genier. Som J.K. Rowling og Albert Einstein – eller Magnus Carlsen, verdens beste sjakkspiller.

25-åringen fra Lommedalen har blitt et moderne symbol på det introverte, både i Norge og i resten av verden.

I den nye kinofilmen «Magnus» sier Carlsen at han alltid har vært mer introvert enn ekstrovert. Dokumentaren inneholder flere opptak fra Carlsens barndom hvor han åpenbart trekker seg unna sosiale situasjoner.

Som fireåring sitter han i timevis og pugger innbyggertall i en bok med land og kommuner, helt i sin egen verden. I et hageselskap med familien sitter han på en stein for seg selv og ser ut i lufta.

Carlsen forteller at han hadde sitt eget spisebord da han var liten. Der satt han og leste sjakkbøker.

– Noen ganger sa mamma og pappa at «nå må du spise med oss andre», men jeg ville helst holde på med mine egne ting, sier han til NRK.

Sjakken ble et tilfluktssted for unge Magnus Carlsen, på samme måte som introverte personer har søkt seg til spillet helt siden det ble oppfunnet.

– Sjakken er den perfekte aktivitet for dem som er introverte. Sjakk er en måte å gjemme seg unna samfunnet, og dykke ned i egen hjerne, sier Atle Grønn, internasjonal mester i sjakk og forfatter av boka «Sjakken eller livet».

Abika Rubinstein

Den polske stormesteren Abika Rubinstein var ekstremt innadvendt.

Foto: Wikipedia Commons

På 1930-tallet var den polske stormesteren Akiba Rubinstein så innadvendt at han ikke orket se motstanderen i øynene.

Etter at han hadde gjort et trekk, reiste Rubinstein seg gjerne opp fra brettet og søkte tilflukt i hjørnet av rommet. Der stod han helt til det var hans tur igjen.

Rubinstein ble til slutt innlagt på mentalsykehus med antropofobi, kort sagt en sykelig frykt for mennesker. Likevel greide han altså å bli en av verdens beste sjakkspillere, for sjakken er den innadvendtes hjemmebane.

Men noe har skjedd med sjakkverdenen.

Magnus Carlsen

Slik er den nye sjakkverdenen. Her fra VM i lyn- og hurtigsjakk i 2015.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Alle store turneringer streames nå til hele verden. Arrangøren av VM-kampene er i ferd med å innføre «mixed zones», hvor utøverne må innom journalistene etter partier.

Carlsen har stilt opp på Skavlan med Bill Gates, han har holdt takketaler for en million TV-seere og han har smalltalket med Liv Tyler. Han må forholde seg til stunt som dette:

Klipp fra Idrettsgallaen.

VIDEO: Bård Tufte Johansen med Magnus Carlsen på direktesendt TV.

Dette er altså den nye hverdagen til mannen som en gang uttalte at han «ser på ethvert intervju som en potensiell katastrofe».

Som et sirkusdyr stiller han opp på sjakkoppvisninger i blinde og mot flere spillere samtidig.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen under en oppvisning for sponsorer og VIPer i fjor.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Det hele kan bli for mye. Noen ganger må han bare trekke seg tilbake.

Som da han tidlig i tenåra skulle opp på en scene med noen av verdens største sjakkspillere. Magnus Carlsen endte med å gjemme seg bak en plakat:

En ung Magnus Carlsen havner bak skiltet på scenen.

Eller under åpningsseremonien foran VM i Chennai i 2013, da en hel tropp indiske dansere og musikere opptrådte til ære for ham. Carlsen, oppe på en scene, fulgte ikke med. Han satt og leste i en bok med gamle sjakkpartier.

Fikk sjakkbok i gave, og fordypet seg i den under åpningsseremonien. Reporter: Arnfinn Fagerli Foto: Nils Fredrik Røren/Vegard Lien. Redigering: Per Christian Gråberg.

Det er lett å le over at han ser keitete ut, men tenk på alle de kompliserte sosiale situasjonene han settes i hver eneste uke. De fleste introverte ville grøsset.

Det sier litt om samfunnet når dét skjer med en som har valgt et så introvert livsbrød. Ingen slipper unna det sosiale, uansett hva man velger å gjøre.

Det som skjer med Magnus Carlsen og sjakken gjenspeiler en utvikling i det moderne samfunnet, mener psykolog Espen Skorstad.

– Samfunnet i dag er fryktelig dårlig tilpasset de som er veldig introverte. Tenk på gruppearbeid på skolen, tenk på åpne landskap på jobben. Vi verdsetter ikke konsentrasjon og tankevirksomhet. Idealpersonen er den livlige og utadvendte, sier psykolog Skorstad til NRK.

Idéen om at samfunnet er tilpasset de ekstroverte har fått voldsom fart etter en bestselger skrevet av Susan Cain i 2012. Hun mener kulturen vår presser introverte til å oppføre seg som ekstroverte i stedet for å omfavne det seriøse og ettertenksomme.

Susan Cain

Forfatter Susan Cain.

Foto: Susan Cains hjemmeside

Det er lett å gi henne rett når man ser på livet til Magnus Carlsen. En mann som har valgt seg verdens kanskje mest introverte yrke, må sitte foran TV-kameraer og fortelle om følelser mens han vrir seg i stolen, til tider helt bokstavelig.

Som i intervjuet med meg i Oslo, det første av ni den dagen.

Et svett intervju

– Er du enig i at du er annerledes?

– Har du noen gang angst?

– Hvorfor er det ensomt å være verdens beste sjakkspiller?

Ikke de letteste spørsmålene å håndtere, men Magnus Carlsen svarte pliktoppfyllende og tankevekkende på alt sammen. Det har han gjort hver eneste gang jeg har intervjuet ham siden første gang i 2013.

Men jo lenger intervjuet varte, jo mindre smilte Carlsen. Jo flere nærgående spørsmål, jo mer så han ut til siden. Og spesielt ett spørsmål fikk ubehaget til å smitte over på kroppsspråket hans.

– Hvor er du på skalaen fra introvert til ekstrovert?

– Jeg er kanskje litt mer ekstrovert enn jeg pleide å være. Ehm. Så … Men ellers … Neeeeei. Så er vel …

Carlsen tenkte i flere sekunder mens han så ut i lufta. Så spente han musklene i ansiktet til en grimase, som om han var sint, før han fortsatte.

– Den første innskytelsen min er vel som regel ikke å snakke med folk. Såpass må jeg innrømme.

– Hvordan er det da å være så berømt og måtte gjøre så mange oppvisninger og intervjuer?

– Det er jo litt rart. Men jeg får i det minste snakke om ting jeg kan, altså sjakk. Det hjelper.

– Hva skjer når folk presser deg ut av sjakkpratet, sånn som jeg gjør nå?

– Nei, da blir jeg ukomfortabel, sa Carlsen og smilte raskt før han så vekk.

– Hvorfor det?

– Nei, altså, det er jo fordi jeg i utgangspunktet ikke er så glad i å dele.

Etter litt over fem minutter reiste Magnus Carlsen seg og gikk videre til neste intervju. Han hadde svart godt for seg, men jeg satt igjen og var utladet – bokstavelig talt svett. Han hadde vært såpass ubekvem at det smittet over.

For selv om Carlsen greier å gjennomføre alt som står på managerens timeplan, får man stadig følelsen av at det koster. Han slipper rett som det er ut små tegn på frustrasjon eller misnøye, som et blikk ut til siden eller et sukk når han tror ingen hører ham.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen mellom to spørsmål under VM i lyn- og hurtigsjakk i Berlin i 2015.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Svenn Torgersen, professor i psykologi, forteller at det kan være fullstendig utmattende for en introvert person å håndtere slike sosiale situasjoner. Introverte kommer seg gjennom hverdagen ved å skape seg roller, forteller han.

– Det er samme fenomen som med skuespillere. Veldig mange skuespillere er introverte, Meryl Streep for eksempel, men de kan likevel stå på scenen foran masse mennesker. De er trygge når de spiller en rolle som ikke er dem selv, sier Torgersen.

Problemet er bare at man kan bli helt utslitt av å være for lenge i en slik rolle.

Etter en lang dag med sosiale krumspring trenger derfor den typisk introverte å koble av alene, for eksempel med en god bok.

– Den beste måten å sjekke om Magnus Carlsen er introvert eller ikke, er å spørre ham hva han gjør etter en full mediedag, ler Torgersen.

Så det bestemte vi oss for å gjøre.

Magnus Carlsen og Espen Agdestein

Magnus Carlsen tar en pust i bakken, bokstavelig talt, etter en pressekonferanse i Stavanger.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Nordmannen mot storbyen

Noen uker senere møtte vi Magnus Carlsen igjen, denne gangen under en heseblesende promotur til New York. Mellom forskjellige PR-opplegg og et møte med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan snakket han med NRK i et rolig rom med utsikt mot skyskraperne.

Helt uoppfordret fortalte Carlsen han blir sliten av alt oppstyret.

– Det er blitt en del turer til denne byen. Det er alltid spennende, men det er jo energikrevende å være her.

– Hva er det som er energikrevende?

– Det er mye lyder, det er alltid mye som skjer. Det blir ikke noe hvile, sier Carlsen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen på besøk i New York et par måneder før VM-kampen.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

– Amerikanerne prater mye og krever mye. Hvordan passer det deg?

– Det er alltid masse store planer og store ord. Jeg vil prøve å nyte showet, men jeg kommer til å trenge å gjemme meg litt vekk også når det skal være VM her i høst.

Så, spørsmålet fra professoren.

– Hva gjør du for å koble av når du er tilbake på rommet?

– Jeg pleier å spise middag med teamet mitt og familien. Det handler om å ha folk man kjenner og liker rundt seg.

Det var bemerkelsesverdig: På nesten alle spørsmålene svarte Carlsen akkurat som professoren hadde gjettet at en introvert person ville gjøre. Men det var én ting som plaget meg etterpå, noe som ikke passet helt inn.

«Å spise middag med teamet mitt og familien», hadde han sagt.

Skulle ikke en veldig introvert person ha mest lyst til å være helt alene for å koble av?

Og når man tenker på det, velger Magnus Carlsen ofte familien i stedet for å være alene. Under VM i Sotsji i 2014 fikk vi besøke Carlsen på hotellrommet, og der oppe satt han og spilte poker med manageren, treneren, faren og søstrene. De hadde sittet der under hele VM og spilt kort og sett på filmen «Get Ready To Be Boyzvoiced», om og om igjen. De tok til og med kontakt med skuespilleren Espen Eckbo på Skype.

Og stadig oftere ser det ut som Magnus Carlsen greier å kose seg ute blant folk, selv når han er midtpunktet. Som da han dukket opp på TV 2 under fotball-EM i sommer og sang en fotballsang på riksdekkende TV, på ren impuls.

Det ser ut som han har gjennomgått en forvandling, mener sjakkspiller og forfatter Atle Grønn.

– For oss som kjente Magnus da han var tenåring, er det rimelig overraskende at han nå kan være morsom på TV, at han kan snakke for seg. Av og til får man inntrykk av at han liker det litt også! Det er vanskelig å tro at det bare er et spill, sier Grønn.

Det kan dessuten virke som Carlsen bevisst utfordrer seg selv.

Han takket ja til å stille opp i Nytt på Nytt, og det var han selv som tok initiativet til å prøve seg som programleder på TV 2 under en sjakkturnering i fjor. Slike ting kan man si nei til hvis man vil.

Selv på sitt mest sårbare har han stilt opp på TV: Etter han tapte et parti under sjakk-OL i Tromsø, dukket han frivillig opp i NRKs studio og diskuterte partiet i nesten en halvtime.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen på besøk i NRKs sjakkstudio i Tromsø.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Har Carlsen rett og slett jobbet seg fram til å bli mer ekstrovert? Det tror han selv. Psykologiprofessor Svenn Torgersen påpeker at det er umulig å forandre hvor introvert man er. Men han sier at selv om man aldri kan lære seg å like sosiale situasjoner, kan man lære seg å håndtere dem.

Kanskje Carlsen både er litt mindre introvert enn omverdenen har tenkt, og i tillegg har lært seg å håndtere sosiale situasjoner?

Kanskje har det vært helt avgjørende. For det viser seg at nesten alle de beste sjakkspillerne i verdenshistorien har greid å vende seg utover. Det oppdager vi når vi ber Atle Grønn liste opp introverte verdensmestre i sjakk.

– Introverte verdensmestre ... oi, den er ikke enkel. Verdensmesterne i sjakk har faktisk nesten alltid vært ganske utadvendte, når du sier det. Se bare på Kasparov, Kramnik eller Tal.

– Men ... er det ikke sånn at man må dyrke sine egne tanker for å bli god i sjakk?

– Alle sjakkspillere elsker å sitte og gruble i sin egen verden, det sier seg selv, men for å bli aller best tror jeg kanskje du må ha personligheten til å tørre å ta sjakktronen og det den medfører.

Grønn forteller at det kryr av klassiske, innadvendte nerder i elitesjakken, som Vasilij Ivantsjuk eller Boris Gelfand, men vi finner dem som regel i sjiktet rett bak de aller beste.

Og ser vi tilbake på Abika Rubinstein, stormesteren som stilte seg i et hjørne mellom hvert trekk, begynner vi å ane et mønster.

Rubinstein var lenge nummer to eller tre i verden. Men han ble aldri nummer én.

Når en svakhet blir til en fordel

Fra og med fredag møter Magnus Carlsen sin ultimate ekstroverte utfordring. Han skal spille sjakk-VM midt i New York, byen hvor man aldri får være alene. Han skal sitte i et glassbur med utsikt til Brooklyn Bridge, med hundrevis av sjakkfans utenfor. For første gang skal et sjakkparti bli sendt i Virtual Reality, så seerne kommer tettere på spillerne enn noen gang. Det er i dette miljøet han skal bli testet til sitt ytterste av russiske Sergej Karjakin.

Men Magnus Carlsen har blitt dyktig til å håndtere oppstyr. Trolig dyktigere enn noen annen sjakkspiller gjennom tidene.

Uansett om han trives med det eller ikke, har det sosiale kaoset blitt hans kanskje største mentale fordel.

– Det blir en mer vant setting for meg enn for Karjakin. Jeg tror det er en fordel for meg, sier han.

Magnus Carlsen vet nemlig hvordan han skal håndtere storbyen nå.

– Jeg vet hva jeg går til. Det handler om å finne en måte å koble ut den svære byen og alle menneskene på. Det handler om å finne sin egen boble. Jeg tror jeg har gode sjanser i VM, sier Magnus Carlsen og ser meg rett i øynene, smilende.

Magnus Carlsen
Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK