Hopp til innhold

Ekspertene uenige om Ødegaard-dilemma

ULLEVAAL (NRK): Mange øyne er rettet mot Martin Ødegaard (20) før skjebnekampen mot Spania. Men skal han fortsette sentralt – eller skyves ut på kant?

Ødegaard

STORFORM: Martin Ødegaard blir en svært viktig mann for Norge i jakten på en Spania-skalp lørdag.

Foto: Fredrik Hagen

– Vi viste mot Sverige at vi kan beherske to formasjoner. Det gjør oss mer uforutsigbare at vi kan variere, og uansett hvordan vi spiller, har vi gode muligheter til å skade Spania, sier Ødegaard.

Fredag møtte Ødegaard pressen sammen med Joshua King og landslagssjef Lars Lagerbäck før skjebnekampen mot Spania.

Det spanske pressekorpset var på flyet sammen med landslaget, men David Figueira fra allmenkringasteren TVE hadde ankommet tidlig til Ullevaal.

Reporteren fikk også lurt ut noen spanske gloser fra Ødegaard – til stor beundring fra Joshua King:

BLE SPURT OM MØTET MED LAGKAMERATEN: – Det blir spesielt for meg siden jeg spiller mot venner og lagkamerater, men når alt kommer til alt er dette en kamp begge lag vil vinne. Mikel Oyarzabal er bedre å ha som lagkompis enn motstander, sa Ødegaard blant annet.

Sammen med nettopp King skapte 20-åringen store problemer for Sverige i sin tierrolle i 4-4-1-1. Lagerbäck gikk bort fra sin vante formasjon med to spisser, og dommen fra motstanderne var at grepet fungerte «litt for bra».

Brennhet

Ødegaard har spilt både indreløper, høyrekant og tier for Real Sociedad, men det er sentralt i banen han har herjet aller mest.

20-åringen ble historisk da han som første nordmann ble kåret til månedens spiller i La Liga.

– Det er sentralt han har vist seg mest frem. Den er åpenbar for meg. Han har løst det defensive best der også, og han blir ikke så isolert én mot én, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Eksperten påpeker at Ødegaard får en friere rolle og mer kontakt med ball sentralt i banen. Her får han brukt kreativiteten og pasningsfoten enda oftere.

Vil gi Ødegaard mer plass

Viasats La Liga-ekspert Petter Veland synes også Ødegaard har hatt sine beste beste kamper dette året i en tierrolle.

Men akkurat mot Spania er det særlig én grunn til at Veland likevel ville brukt Ødegaard på kant.

Han heter Sergio Busquets.

– Få om noen tenker fotball og er kapabel til å demme opp som Busquets. Hvis Ødegaard trekker inn fra høyre, kan man få situasjoner der venstrebacken overgir ansvaret fremfor en ren duell med Busquets, sier Veland.

David Figueira

FØLGER SPANIA: Reporter David Figueira har fulgt det spanske landslaget de siste tre årene for TVE.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Veland understreker at Spania neppe tar veldig hensyn til Norge, men mulighetene for Ødegaard kan bli større på kant.

Hjemmelaget får neppe lov til å holde særlig i ball og skape sjanser gjennom etablert spill, påpeker Veland.

– Hvis man ikke skal ta hensyn til noe, ville jeg brukt Ødegaard i tierrollen. Men det er større risiko for at Busquets klarer å stoppe ham enn at venstreback (Juan) Bernat klarer det. Han er alltid offensiv. Men det er et paradoks all den tid Ødegaard er aller best på små flater, sier Veland.

Veland får støtte av den spanske TVE-reporteren David Figueira, som tror Ødegaard vil få bedre arbeidsvilkår på kanten mot spanjolene.

Men han tviler på at det bekymrer den spanske leiren.

– Normalt sett bruker ikke Spania å ta individuelle hensyn uansett motstander. Det ville vært overraskende hvis noen får et spesielt ansvar for Ødegaard, sier Figueira.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal