Hopp til innhold

Ekspert tror seerne får regninga etter budkrigen om Premier League

Medieekspert og redaktør i tidsskriftet Kampanje, Knut Kristian Hauger, spår et dyrere tilbud for seerne når TV 2 mister Premier League-rettighetene.

Ole Gunnar Solskjaer

PREMIER LEAGUE: Ole Gunnar Solskjær og Manchester Uniteds kamper er et av tilbudene som TV 2 etter hvert må gi fra seg.

Foto: Jon Super / AP

TV 2 har hatt de norske Premier League-rettighetene siden 2010 og vil fortsatt ha dem ut 2021/22-sesongen. Men så overtar Nent, som også har de samme rettighetene i Danmark, Sverige og Finland.

Det var Kampanje som omtalte dette først.

Nent består blant annet av bredbåndsoperatøren Viasat og strømmetjenestene Viaplay og Viafree, pluss flere TV-kanaler, blant andre TV 3.

Kampanje-redaktøren tror at Premier League-seerne må forberede seg på å betale mer for å se engelsk fotball når rettighetene skifter eier.

– Det gjenstår å se, men som regel er det sånn at når TV-kanalene og strømmetjenestene betaler mer penger for rettigheter, så ender det ofte med at prisen går opp for sluttbruker.

Det er all mulig grunn til å tro at det blir dyrere å se Premier League fremover, kommenterer han.

Sjef for eksternkommunikasjon i Nent, Tobias Gyhlénius, kommenterer dette i en epost:

– Rettighetene trer i kraft i 2022, så det er litt for tidlig å snakke om priser, men jeg vil understreke at det er viktig å behandle disse rettighetene på en slik måte at vi ikke ødelegger markedet for sluttbrukeren da vi skal gjøre Premier League tilgjengelig for så mange som mulig.

Knut Kristian Hauger, ansvarlig redaktør i Kampanje

Redaktør i tidsskriftet Kampanje, Knut Kristian Hauger.

Foto: Eivor Eriksen

– Prisen har trolig økt

Det er ikke kjent hvor mye Nent måtte betale for Premier League-rettighetene eller hvor stor avstand det var mellom budene.

Tidligere har DN skrevet at TV 2 i 2015 betalte 1,8 milliarder kroner for tre sesonger med engelsk fotball.

Hva er så prisen i dag?

Kampanje (betalingsmur) skriver at Nent kan ha betalt over 20 milliarder kroner for den totale Premier League-pakken i Norden.

– Mitt inntrykk er at prisene denne gangen ble enda høyere. Og denne gangen ble det også et samlet bud på hele Norden. Vi anslår at de (TV 2, red. anm.) sist gang betalte rundt to milliarder kroner (700-800 millioner kroner i året) for den rettighetsperioden de er inne i nå, sier Hauger, som legger til:

– Det som er det store tapet for TV 2 i dag er at de mister den aller mest attraktive sportspakken, nemlig Premier League. Det er en rettighet som flytter store kundemasser over natten, nærmest. Så den dagen Viaplay tar over, kan godt over 100.000 Sumo-kunder bytte over til Viaplay.

Salah

Liverpool har mange supportere i Norge, de må om noen år skifte kanalpakke om de skal se laget på tv eller nett.

Foto: Paul Ellis / AFP

– Vil få det tøft

Direktør i TV 2, Olav T. Sandnes, bekrefter at de strakk seg langt i forhandlingene.

– Det er tungt og selvfølgelig et hardt slag. Men sorgprosessen dette utløser har ikke lov å vare mer enn noen dager. Det kommer viktige kamper om nye retter, så vi må mobilisere, sier Sandnes til NRK.

Kampanje-redaktøren spår imidlertid at nasjonale allmennkringkastere som TV 2 og NRK vil få det tøft i kampen om sportsrettigheter mot store aktører som Nent og Discovery i årene som kommer.

– Det viser at kampen om det mest attraktive innholdet i det tiåret vi har gått inn i, blir vanskelig tilgjengelig for det vi kan kalle nasjonale aktører. Det som trumfet TV 2 denne gangen, var at Nent kunne legge inn et bud på hele det nordiske markedet, forteller han.

Harry Arne Solberg, professor ved Handelshøyskolen i Trondheim

Professor Harry Arne Solberg ved NTNU Handelshøyskolen

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Mister «indrefileten»

Professor Harry Arne Solberg ved NTNU Handelshøyskolen har forsket på sportsrettigheter og betalingsvillighet.

Han omtaler Premier League som «indrefileten» i det norske rettighetsmarkedet.

– I min forskning har vi prøvd å finne ut hva folk er villige til å betale for å se. Der er fotballen i særklasse, og Premier League er den fotballen som er mest attraktiv. Det er en liga som strekker seg over flere måneder, og folk er villige til å betale for å se favorittlaget sitt, sier han.

Solberg tror i likhet med Hauger at TV 2s største utfordring nå blir å ikke miste abonnentene fra strømmetjenesten Sumo til Viaplay.

– Når du mister ditt desidert mest attraktive produkt, må de finne på noe annet, kommenterer han.

Kake hos Viasat

Premier League-rettighetene ble feiret med kake hos Viasat.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Siste nytt

 • Mannsverk med langtidsskade i Ajax

  Dårlige nyheter for både Sivert Mannsverk, Ajax og det norske U21-landslaget: Den norske midtbanespilleren har pådratt seg en skade som setter ham ut av spill i lang tid.

  – Ajax kan ikke bruke Sivert Mannsverk i den kommende perioden. Nordmannen har en skade i foten, og undersøkelser på sykehuset viser at han vil bli på sidelinjen i minst seks uker. God bedring, Sivert, skriver Ajax i en pressemelding onsdag.

  Sivert Mannsverk har dermed ikke fått den starten på Ajax-karrieren han hadde håpet på.

  Midtbanespilleren, som ble kjøpt fra Molde for over 70 millioner i august, har bare fått én kamp for den nederlandske storklubben siden overgangen. Da ble han byttet ut til pause.

  Mannsverk
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ukraina boikotter alle fotballturneringer med russisk deltakelse – fordømmer Uefa-grep

  Det ukrainske fotballforbundet sier nei til å delta i turneringer der Russland tas inn i varmen igjen. Samtidig rettes det flengende kritikk mot Uefa.

  Det var tirsdag at styret i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet å gjenåpne døren for russiske U17-landslag, som har vært utelukket fra konkurranser siden Russlands invasjon av Ukraina.

  Uefa-styret har bedt forbundets administrasjon om å foreslå en teknisk løsning som lar Russland delta i EM-kvalifiseringen i de yngste årsklassene selv om trekningen allerede er foretatt.

  Det understrekes at kamper med russiske lag skal spilles uten Russlands flagg, nasjonalsang eller landslagsdrakt, og ikke på russisk jord.

  Den nye linjen fra Uefa faller ikke god jord i Det ukrainske fotballforbundet (Uaf).

  «Uaf fordømmer på det sterkeste Uefa-avgjørelsen om en retur av U17-lag fra den russiske føderasjonen til internasjonale konkurranser», skriver forbundet.

 • Fotballegende blir rådgiver for Zelenskyj

  Den ukrainske fotballegenden Andrej Sjevtsjenko er ansatt som rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

  Kyiv Independent skriver at ansettelsen ble bekreftet fra presidentens kontor tirsdag. Det er ikke klart hva slags rolle Sjevtsjenko får.

  Sjevtsjenko er en av Ukrainas største fotballspillere gjennom tidende og vant Champions League med Milan i 2003. Året etter fikk han Gullballen som verdens beste spiller.

  Han har knyttet seg tett til Ukrainas myndigheter etter den russiske fullskala-invasjonen i 2022 og har blant annet fått en æresutmerkelse for sin innsats for landet.

  Sjevtsjenko var etter spillerkarrieren trener for Ukrainas landslag. Han var også trener for Genoa i Serie A fram til 2022. (NTB)

  CHELSEA - RBK : 1-1 .
  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste