Hopp til innhold

Ekspert kaller denne tour-traséen «farlig og uegnet» – Klæbo spår fullt kaos

VAL DI FIEMME (NRK): Her skal rundt 70 herreløpere fyke gjennom i det Fredrik Aukland tror blir 60-70 kilometer i timen, for å posisjonere seg til klatringen under den siste etappen i Tour de Ski. Johannes Høsflot Klæbo tror han vet hva som kommer til å skje.

Aukland og Kæbo

REAGERER: Fredrik Aukland på stedet han mener blir farlig under fellesstarten søndag. Johannes Høsflot Klæbo delte også sine meninger utenfor landslagets smøretrailer torsdag.

Foto: Anders Skjerdingstad, Terje Pedersen / NRK/NTB Scanpix

– Det blir trangt. Det kommer til å bli kaos der. Når vi gikk der nå, så fikk du plass til to stykker (i bredden) som går klassisk der. Så det blir vanskelig å få plass til to som skal gå skøyting, sier skistjernen til pressen i Val di Fiemme, etter å ha fått seg en formiddagsøkt i konkurranseløpyene torsdag.

Byttet til fellesstart

Det er tre konkurranser som gjenstår av årets Tour de Ski. Og Klæbo hadde egentlig bestemt seg for å ikke snakke om noe annet enn den 15 kilometer lange fellesstarten fredag, men klarte ikke unngå å komme inn på det som venter også søndag.

Hvert eneste år har den siste etappen, som avsluttes med klatringen opp «monsterbakken», blitt gjennomført som jaktstart. Det har ført til at utøverne slippes ut med differansense de har hatt seg imellom etter den nest siste etappen.

Slik er det ikke i år. Søndag blir det i fellesstart i stedet.

Men slik NRKs bilder viser av én del av fellesstartløypen søndag, er det svært trangt i deler av løypa som leder inn til den såkalte «monsterbakken».

Her viser NRKs skiekspert hvorfor denne løypa kan være farlig.

«Skummelt»

Rundt 70 herreløpere ser ut til å stille på startstreken. Dersom det ikke blir stor strekk i feltet de første 2,5 kilometerne, vil mange ankomme det punktet hvor det er som smalest samtidig.

Fredrik Aukland inspiserte dette partiet torsdag. Han ble bekymret da han så hvordan forholdene var. NRK-eksperten var også til stede på lagledermøtet i Val di Fiemme torsdag kveld.

Der oppfordret renndirektør i det internasjonale skiforbundet, Pierre Mignerey, utøverne å ta det rolig nettopp her.

Aukland spår en løpsutvikling der det kommer til å bli en kamp om å komme langt frem i feltet og sørge for at man er i posisjon til der det virkelig skal avgjøres.

– Det er skummelt. Det er forhold her som gjør at det ikke er egnet som fellesstart. Det er stor fart, det er vanskelig å gå forbi fordi det er smalt. Det er skummelt om det blir uhell og du faller ut av løypene.

Aukland, Fredrik

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland, her avbildet under VM i Seefeld sist sesong.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Farlig

På spørsmål om traseen tilfredsstiller kravene til en verdenscupløype, svarer Aukland kontant «nei».

– Det er ikke egnet for fellesstart og spesielt ikke i fri teknikk. På en sisteetappe i Tour de Ski, der mye står på spill, så er dette risikabelt.

– Dette er farlig. For de kommer opp i stor fart. Opp mot 60-70 kilometer i timen. Faller du ut av løypene her er det rett på steiner. Det er farlig, gjentar Aukland, som mener en jaktstart ville vært mye bedre enn den løsningen med fellesstart i dag.

Pierre mignerey

FIS-TOPP: Pierre Mignerey, her avbildet under verdenscuprennene i Planica like før jul.

Foto: Mikal emil Aaserud / NRK

Bekymret renndirektør

Renndirektør i det internasjonale skiforbundet (FIS), Pierre Mignerey, forteller at han ikke selv har vært på dette punktet. Men de teknisk delegerte i Val di Fiemme har sett på forholdene. De har rapportert at snøforholdene er «OK, men smal», forteller han.

– Men dette visste vi da vi tok avgjørelsen om å gå for fellesstart. Vi er ikke overrasket. Vi er sikre på at med 2,5 kilometer før de går ned dit, så kommer noen av de beste utøverne til å skaffe seg en god posisjon i feltet.

Han svarer deretter «ja, selvfølgelig» på NRKs spørsmål om han er bekymret for at det kommer til å bli hendelser der.

– Men når de går et stykke først med noen tøffe og brede motbakker, i tillegg til at de beste utøverne starter først, så bør de ha nok tid til å ta en god posisjon før de går ut av stadion og mot bakken, sier Mignerey.

Innrømmer at han har bommet

Men lenge før søndagen skal Klæbo og resten av de norske utøverne gjennom både fellesstart og sprint i Val di Fiemme. Status før den avsluttende Tour de Ski helgen kan du se i faktaboksen under.

Selv om han er bak både Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov i sammendraget, var Klæbo for øvrig i et helt annet humør enn det han har vært de to foregående dagene.

23-åringen smilte tidvis omtrent i kapp med solen der han stod i rundt elleve minutter sammen med pressen noen meter fra den norske smørebussen.

Men han kom med en sjelden innrømmelse av hvordan han har taklet Tour de Ski så langt.

– Jeg tror kanskje den feilen, eller det jeg har bommet på, er at man blir spist opp og har lyst til å fokusere på det som skjer til slutt. Men til syvende og sist skal vi gå seks renn før siste bakke. Man må ta dag for dag. Og så gjøre det samme lørdag.

uRMZHNHGWdY

TESTET FORHOLDENE: Johannes Høsflot Klæbo (midten), Sjur Røthe (venstre) og Pål Golberg (høyre) i nydelige forhold i Val di Fiemme.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Du kan planlegge så mye du vil

Ett moment som Klæbo virket å bry seg lite om er taktikk. Kun én gang deles det ut bonussekunder under fredagens etappe. Det er på en innlagt sprint underveis. Derfor tror han ikke norsk planlegging blir viktig.

– Du har sett det tidligere her. Du kan planlegge så mye du vil, men til slutt må du gjøre jobben.

Men for ett år siden spilte taktikk inn. Russerne gikk fra sitt sterkeste kort. Ustjugov så et russisk tog seile fra ham.

Det fikk Hans Christer Holund til å kalle russerne «dumme som brød». Klæbo ler av akkurat det utspillet og er glad det ikke var ham som kom med den nådeløse dommen.

yP_GFA6P8i4

KLAR FOR TOURENS SISTE HELG: Johannes Høsflot Klæbo, her på vei ut til trening i Val di Fiemme torsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Skal banne på at det går feil vei

Trønderen mener de norske utøverne må få gå for seg selv og kommer ikke til å bli sur dersom det skjer.

Men når NRK spør om Bolsjunov nå virker så sterk at det ikke hjelper med noen norsk taktikk, svarer han følgende:

– Det er så mange som prøver å snakke om taktikk, men det mislykkes hver gang, føler jeg. Derfor er jeg skeptisk til det. Alle får gå og gjøre sitt beste. Men planlegger du noe nå, så skal jeg banne på at det går feil vei.

PS: Sendingen før fredagens 10 kilometer fellesstart for kvinner ser du på NRK.no eller NRK2 fra klokken 13.00. Rennet starter klokken 13.15. Sendingen før herrenes fellesstart ser du klokken 15.00 på NRK.no eller NRK1. Rennet starter klokken 15.15. Se sendeplan her.

Sportsnyheter

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

Siste nytt

  • Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

    Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

    Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

    Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

    Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

    Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

    Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

    Kristian Thorstvedt
    Foto: AP
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

    Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

    Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

    Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

    Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

    Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

    Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

    Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

    Hugo Vetlesen
    Foto: AP
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

    Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

    Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

    Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

    Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

    Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

    Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

    Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.

Sendeplan

Kl. Program Kanal