Hopp til innhold

Holund kaller russerne «dumme som brød» etter Klæbo-utklassing

VAL DI FIEMME/OSLO: (NRK) Lørdagens 15 kilometer skulle ifølge russerne bli et taktisk hardkjør mot Johannes Høsflot Klæbo (22). I stedet fikk den norske ski-stjernen alt på gullfat – av russerne selv.

Klæbo

Sergej Ustjugov, Aleksandr Bolsjunov, Johannes Høsflot Klæbo og Finn Hågen Krogh under fellesstarten i Val di Fiemme.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

For da Sergej Ustjugov slet underveis og sakte, men sikkert ble hektet av, valgte i stedet fire russere å holde farten oppe i feltet i front – hvor blant annet Klæbo var med. Ustjugov var Russlands største sammenlagtrival før lørdagens etappe.

– Dumme som brød, sier Hans Christer Holund om russernes taktikk.

– Vi får høre på starten der av sisterunden at Ustjugov slipper og plutselig er det mange russere i tet. Alle hører det jo, så man må jo nesten bare le selv om vi er slitne der ute, sier Lyn-løperen, mens han smiler og ler om hverandre.

Saken fortsetter under klippet.

Val di Fiemme, Italia.
Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn
I studio: Carina Olset og Fredrik Aukland.

Val di Fiemme, Italia. Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn I studio: Carina Olset og Fredrik Aukland.

Fantastisk dag

For der Ustjugov slet litt ute i løpet hadde Klæbo hadde en helt fantastisk dag. Han vant samtlige innlagte sprinter og tok full pott av bonussekunder. Så var han så sterk at han vant hele rennet til slutt også – foran Francesco de Fabiani og Aleksandr Bolsjunov. Over målstreken fikk han nye 15 sekunder på sammenlagtrivalen Sergej Ustjugov.

Tour de ski 2018/19

SEIER: Johannes Høsflot Klæbo leverte en knallsterk 15 kilometer i Val di Fiemme, her går han over målstreken som vinner foran Francesco de Fabiani.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Når regnskapet ble gjort opp etter rennet viste det seg at Klæbo nå leder med ett minutt og 20 sekunder før den avsluttende sisteetappen søndag, hvor blant annet monsterbakken skal bestiges.

– Jeg kommer ikke til å sove godt i natt. I natt blir det lite søvn. Jeg kommer til å ligge og grue meg til «den fantastisk bra bakken» vi skal møte i morgen, sier Klæbo og smiler.

– Sikkert kjipt

Klæbo smiler enda litt mer når han får høre Holunds utspill. Han sier at «det er jo noen som sier det de tenker også». Han unnskylder russerne litt, for Bolsjunov er en av pallkandidatene.

– Nå er han inne i kampen om andreplassen og, hvem vet, også som vinner. Han gjør et bra løp og havner på pallen igjen. Det er han som drar på sisterunden. For Ustjugovs del er det sikkert kjipt, sier Klæbo.

Saken fortsetter under bildet.

Tour de ski 2018/19

STORFORNØYD: Johannes Høsflot Klæbo etter seieren lørdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

«Hyllet» taktikken

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum var ekstremt imponert over Klæbos prestasjon og mente det var noe av det beste 22-åringen har gjort, til tross for at skistjernen har tre OL-gull. Nossum lo i likhet med Klæbo av Holunds utspill. Han fikk fredag høre hvordan russerne skulle knekke den norske skistjernen lørdag. Det fungerte overhodet ikke.

Nossum

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg hyller jo taktikken. Det er det jeg gjør. Det er mulig jeg misforstod NRK-artikkelen der det stod at det var oss de skulle kjøre mot, sier Nossum, og insinuerer at russerne ødela for seg selv.

Han forklarer deretter hvorfor det gikk så galt. Løypene i Val di Fiemme er nemlig knallharde.

– Jeg prøvde å si det i går. Her koker det i hodene på folk. Det er sjette dagen på Tour de Ski, det er mye i potten. Det er kropp mot kropp og ikke taktikk. Det handler ikke om det, sier Nossum.

Martin Johnsud Sundby ble nummer ti i rennet lørdag og er nå nummer syv sammenlagt, godt over tre minutter bak Klæbo før jaktstarten søndag. Han er helt enig med Nossum og Holund.

– Slik det ser ut, så går russerne for seg og ikke noen andre. Det er realt i en individuell idrett. Man kan vel ikke si at de er et lag, de er tre ulike lag (tre treningsgrupper), og de har ikke felles taktikk her. Når Ustjugov slipper, så kliner de andre til... sier Sundby.

Sammenlagtliste, topp fem i Tour de Ski, med én etappe igjen:

1. Johannes Høsflot Klæbo, Norge: 2:35:08,1
2. Sergej Ustjugov, Russland, +1:20,4
3. Aleksandr Bolsjunov, Russland: +1:43,8
4. Francesco de Fabiani, Italia: +2:40,5
5. Simen Hegstad Krüger, Norge: +3:06,8

Siste nytt

 • Saltvik Pedersen til topps i verdenscupåpningen

  Paraalpinist Jesper Saltvik Pedersen suste ned til seier i storslalåmrennet for sittende i verdenscupåpningen i sveitsiske St. Moritz torsdag.

  Nordmannen vant på tiden 2.02,68 og slo annenmann Jeroen Kampschreur med 42 hundredeler. Nederlenderen er Saltvik Pedersens argeste konkurrent og regjerende sammenlagtvinner av verdenscupen.

  Italienske René De Silvestro ble treer, 3,58 sekunder bak Saltvik Pedersen.

  Saltvik Pedersen tok sist vinter fire gull i Paralympics i Beijing. Før det vant han tre gull og tok to sølv i para-VM i snøsport på hjemmebane på Lillehammer. (NTB)

  Jesper Saltvik Pedersen vant sesongens første verdenscuprenn.
  Foto: NSF
 • Tidligere langrennsstjerne forbløffet skiskytterne: – Blir irritert

  På en dag der de norske ikke fikk full klaff på sprinten, var det en tidligere langrennsløper som imponerte i østerrikske Hochfilzen. Slovenske Anamarija Lampic gikk sitt aller første verdenscuprenn som skiskytter, og med fullt hus på første skyting gikk hun ut til klar ledelse.

  – Jeg er også i sjokk. Jeg var ikke forberedt på dette, sier Lampic til NRK.

  Sloveneren forteller at hun bare har trent på stående skyting siden september og fikk også tre bom på andre tur innom standplass. Men raskeste langrennstid av samtlige, sikret en imponerende femteplass.

  – Jeg er fornøyd med stående, det var tre bom, men det kunne også vært fem, sier Lampic og ler.

  Ekspertene lot seg uansett imponere.

  – Nok en gang: Jeg må si jeg er veldig imponert over det hun får til i sitt første verdenscuprenn i skiskyting, sier NRKs skiskytterekspert Synnøve Solemdal.

  Det er utklassing når vi snakker om verdenscup, sier hun om langrennstiden.

  Karoline Knotten, med to fulle hus, ble beste nordmann med åttendeplass.

  – Jeg blir irritert fordi jeg føler det vi driver med er ganske vanskelig, og så kommer bare Lampic og gjør det der, sier Knotten til NRK.

  Ingrid Landmark Tandrevold ble nummer 13 på dagens løp. Tandrevold skjøt fullt hus på liggende, men på stående ble det én bom. Både hun og Knotten skaffet seg likevel et godt utgangspunkt før jaktstarten lørdag.

  Tyske Denise Herrmann-Wick, som også tidligere var langrennsløper, tok seieren, mens tjekkiske Marketa Davidova og franske Julia Simon ble nummer to og tre.

  Alle de norske tok seg videre til lørdagens jaktstart. Karoline Erdal endte på 24.-plass, Emilie Aagheim Kalkenberg på 28.-plass, Ida Lien på 39.-plass og Ragnhild Femsteinevik på 58.-plass.

 • Ronaldo bryter tausheten etter avis-påstander

  Cristiano Ronaldo hyller landslaget sitt Portugal i et innlegg på Instagram torsdag.

  – En nasjon for modig til å bli skremt av noen motstandere. Et lag som skal kjempe til siste slutt. Tro sammen med oss. Kom igjen Portugal, står det blant annet i Ronaldos innlegg.

  Meldingen kommer etter at Ronaldo ble benket i kampen mot Sveits, der Portugal vant 6-1. Den portugisiske storavisen A Bola hevder at Ronaldo ønsket å reise hjem etter benkingen. Det portugisiske forbundet benektet dette kort tid etterpå.

  Ronaldo ble benket dagen etter å ha blitt slaktet av egen landslagssjef Fernando Santos. Han reagerte på oppførselen til Ronaldo, da han viste stor misnøye etter å ha blitt byttet ut mot Sør-Korea etter drøye timen spilt.

  Portugiseren har ikke uttalt seg før nå etter den overraskende benkingen mot Sveits.

  Det har stormet rundt Ronaldo de siste ukene etter at han gikk hardt ut mot Manchester United og sa at han følte seg forrådt. For to uker siden var han ferdig i klubben.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Portugal v Switzerland
  Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste