Holund kaller russerne «dumme som brød» etter Klæbo-utklassing

VAL DI FIEMME/OSLO: (NRK) Lørdagens 15 kilometer skulle ifølge russerne bli et taktisk hardkjør mot Johannes Høsflot Klæbo (22). I stedet fikk den norske ski-stjernen alt på gullfat – av russerne selv.

Klæbo

Sergej Ustjugov, Aleksandr Bolsjunov, Johannes Høsflot Klæbo og Finn Hågen Krogh under fellesstarten i Val di Fiemme.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

For da Sergej Ustjugov slet underveis og sakte, men sikkert ble hektet av, valgte i stedet fire russere å holde farten oppe i feltet i front – hvor blant annet Klæbo var med. Ustjugov var Russlands største sammenlagtrival før lørdagens etappe.

– Dumme som brød, sier Hans Christer Holund om russernes taktikk.

– Vi får høre på starten der av sisterunden at Ustjugov slipper og plutselig er det mange russere i tet. Alle hører det jo, så man må jo nesten bare le selv om vi er slitne der ute, sier Lyn-løperen, mens han smiler og ler om hverandre.

Saken fortsetter under klippet.

Val di Fiemme, Italia.
Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn
I studio: Carina Olset og Fredrik Aukland.

Val di Fiemme, Italia. Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn I studio: Carina Olset og Fredrik Aukland.

Fantastisk dag

For der Ustjugov slet litt ute i løpet hadde Klæbo hadde en helt fantastisk dag. Han vant samtlige innlagte sprinter og tok full pott av bonussekunder. Så var han så sterk at han vant hele rennet til slutt også – foran Francesco de Fabiani og Aleksandr Bolsjunov. Over målstreken fikk han nye 15 sekunder på sammenlagtrivalen Sergej Ustjugov.

Tour de ski 2018/19

SEIER: Johannes Høsflot Klæbo leverte en knallsterk 15 kilometer i Val di Fiemme, her går han over målstreken som vinner foran Francesco de Fabiani.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Når regnskapet ble gjort opp etter rennet viste det seg at Klæbo nå leder med ett minutt og 20 sekunder før den avsluttende sisteetappen søndag, hvor blant annet monsterbakken skal bestiges.

– Jeg kommer ikke til å sove godt i natt. I natt blir det lite søvn. Jeg kommer til å ligge og grue meg til «den fantastisk bra bakken» vi skal møte i morgen, sier Klæbo og smiler.

– Sikkert kjipt

Klæbo smiler enda litt mer når han får høre Holunds utspill. Han sier at «det er jo noen som sier det de tenker også». Han unnskylder russerne litt, for Bolsjunov er en av pallkandidatene.

– Nå er han inne i kampen om andreplassen og, hvem vet, også som vinner. Han gjør et bra løp og havner på pallen igjen. Det er han som drar på sisterunden. For Ustjugovs del er det sikkert kjipt, sier Klæbo.

Saken fortsetter under bildet.

Tour de ski 2018/19

STORFORNØYD: Johannes Høsflot Klæbo etter seieren lørdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

«Hyllet» taktikken

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum var ekstremt imponert over Klæbos prestasjon og mente det var noe av det beste 22-åringen har gjort, til tross for at skistjernen har tre OL-gull. Nossum lo i likhet med Klæbo av Holunds utspill. Han fikk fredag høre hvordan russerne skulle knekke den norske skistjernen lørdag. Det fungerte overhodet ikke.

Nossum

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg hyller jo taktikken. Det er det jeg gjør. Det er mulig jeg misforstod NRK-artikkelen der det stod at det var oss de skulle kjøre mot, sier Nossum, og insinuerer at russerne ødela for seg selv.

Han forklarer deretter hvorfor det gikk så galt. Løypene i Val di Fiemme er nemlig knallharde.

– Jeg prøvde å si det i går. Her koker det i hodene på folk. Det er sjette dagen på Tour de Ski, det er mye i potten. Det er kropp mot kropp og ikke taktikk. Det handler ikke om det, sier Nossum.

Martin Johnsud Sundby ble nummer ti i rennet lørdag og er nå nummer syv sammenlagt, godt over tre minutter bak Klæbo før jaktstarten søndag. Han er helt enig med Nossum og Holund.

– Slik det ser ut, så går russerne for seg og ikke noen andre. Det er realt i en individuell idrett. Man kan vel ikke si at de er et lag, de er tre ulike lag (tre treningsgrupper), og de har ikke felles taktikk her. Når Ustjugov slipper, så kliner de andre til... sier Sundby.

Sammenlagtliste, topp fem i Tour de Ski, med én etappe igjen:

1. Johannes Høsflot Klæbo, Norge: 2:35:08,1
2. Sergej Ustjugov, Russland, +1:20,4
3. Aleksandr Bolsjunov, Russland: +1:43,8
4. Francesco de Fabiani, Italia: +2:40,5
5. Simen Hegstad Krüger, Norge: +3:06,8

Siste nytt

 • Supporter bortvist fra Aspmyra

  En italiensk supporter er bortvist fra kampen på Aspmyra mellom Bodø/Glimt og Roma for rasistiske tilrop.

  Det melder politiet i Nordland på Twitter.

  Glimt mot Roma på Aspmyra
  Foto: Sondre Skjelvik / NRK
 • Flertall for kvinnelag i Brann

  Torsdag stemte 42 av de 45 stemmeberettige på Årsmøtet for forslaget om at Brann skal ha kvinnelag i 2022. Det skriver Brann på sin nettside.

  Brann har godkjent vedtaket om at IL Sandviken Toppfotball kan skifte navn til SK Brann Kvinner.

  Nå er det opp til IL Sandviken Toppfotball og IL Sandviken om de vil gjennomføre sammenslåingen.

  Rungane ja til kvinnefotball i Brann.
  Foto: Andrea A Krüger / NRK
 • Avlyser avstemning om VM-planene

  Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) avlyser den planlagte avstemningen over planene for verdensmesterskap annethvert år i desember.

  Helt siden forslaget om VM annethvert år kom opp, har Fifa møtt stor motstand ute i verden.

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og Det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol) er blant de skarpeste motstanderne. Det er også Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Nå har også Det asiatiske fotballforbundet (AFC) kastet seg på bølgen over motstandere som er på vei mot ledelsen i Fifa.

  På Fifas styremøte torsdag bekreftet Fifa-president Gianni Infantino at de skrinlegger avstemningen for forslaget i desember. Grunnen er motstanden forslaget har møtt.

  Den norske fotballpresidenten Terje Svendsen er også imot forslaget.

  – Jeg er veldig glad for at Fifa besluttet at det ikke blir en avstemning knyttet til dette, og forhåpentligvis legges planene på hylla, sier Svendsen til NRK.

  Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - San Marino
  Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Sendeplan

Kl. Program Kanal