Hopp til innhold

Holund kaller russerne «dumme som brød» etter Klæbo-utklassing

VAL DI FIEMME/OSLO: (NRK) Lørdagens 15 kilometer skulle ifølge russerne bli et taktisk hardkjør mot Johannes Høsflot Klæbo (22). I stedet fikk den norske ski-stjernen alt på gullfat – av russerne selv.

Klæbo

Sergej Ustjugov, Aleksandr Bolsjunov, Johannes Høsflot Klæbo og Finn Hågen Krogh under fellesstarten i Val di Fiemme.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

For da Sergej Ustjugov slet underveis og sakte, men sikkert ble hektet av, valgte i stedet fire russere å holde farten oppe i feltet i front – hvor blant annet Klæbo var med. Ustjugov var Russlands største sammenlagtrival før lørdagens etappe.

– Dumme som brød, sier Hans Christer Holund om russernes taktikk.

– Vi får høre på starten der av sisterunden at Ustjugov slipper og plutselig er det mange russere i tet. Alle hører det jo, så man må jo nesten bare le selv om vi er slitne der ute, sier Lyn-løperen, mens han smiler og ler om hverandre.

Saken fortsetter under klippet.

Val di Fiemme, Italia.
Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn
I studio: Carina Olset og Fredrik Aukland.

Val di Fiemme, Italia. Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn I studio: Carina Olset og Fredrik Aukland.

Fantastisk dag

For der Ustjugov slet litt ute i løpet hadde Klæbo hadde en helt fantastisk dag. Han vant samtlige innlagte sprinter og tok full pott av bonussekunder. Så var han så sterk at han vant hele rennet til slutt også – foran Francesco de Fabiani og Aleksandr Bolsjunov. Over målstreken fikk han nye 15 sekunder på sammenlagtrivalen Sergej Ustjugov.

Tour de ski 2018/19

SEIER: Johannes Høsflot Klæbo leverte en knallsterk 15 kilometer i Val di Fiemme, her går han over målstreken som vinner foran Francesco de Fabiani.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Når regnskapet ble gjort opp etter rennet viste det seg at Klæbo nå leder med ett minutt og 20 sekunder før den avsluttende sisteetappen søndag, hvor blant annet monsterbakken skal bestiges.

– Jeg kommer ikke til å sove godt i natt. I natt blir det lite søvn. Jeg kommer til å ligge og grue meg til «den fantastisk bra bakken» vi skal møte i morgen, sier Klæbo og smiler.

– Sikkert kjipt

Klæbo smiler enda litt mer når han får høre Holunds utspill. Han sier at «det er jo noen som sier det de tenker også». Han unnskylder russerne litt, for Bolsjunov er en av pallkandidatene.

– Nå er han inne i kampen om andreplassen og, hvem vet, også som vinner. Han gjør et bra løp og havner på pallen igjen. Det er han som drar på sisterunden. For Ustjugovs del er det sikkert kjipt, sier Klæbo.

Saken fortsetter under bildet.

Tour de ski 2018/19

STORFORNØYD: Johannes Høsflot Klæbo etter seieren lørdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

«Hyllet» taktikken

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum var ekstremt imponert over Klæbos prestasjon og mente det var noe av det beste 22-åringen har gjort, til tross for at skistjernen har tre OL-gull. Nossum lo i likhet med Klæbo av Holunds utspill. Han fikk fredag høre hvordan russerne skulle knekke den norske skistjernen lørdag. Det fungerte overhodet ikke.

Nossum

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg hyller jo taktikken. Det er det jeg gjør. Det er mulig jeg misforstod NRK-artikkelen der det stod at det var oss de skulle kjøre mot, sier Nossum, og insinuerer at russerne ødela for seg selv.

Han forklarer deretter hvorfor det gikk så galt. Løypene i Val di Fiemme er nemlig knallharde.

– Jeg prøvde å si det i går. Her koker det i hodene på folk. Det er sjette dagen på Tour de Ski, det er mye i potten. Det er kropp mot kropp og ikke taktikk. Det handler ikke om det, sier Nossum.

Martin Johnsud Sundby ble nummer ti i rennet lørdag og er nå nummer syv sammenlagt, godt over tre minutter bak Klæbo før jaktstarten søndag. Han er helt enig med Nossum og Holund.

– Slik det ser ut, så går russerne for seg og ikke noen andre. Det er realt i en individuell idrett. Man kan vel ikke si at de er et lag, de er tre ulike lag (tre treningsgrupper), og de har ikke felles taktikk her. Når Ustjugov slipper, så kliner de andre til... sier Sundby.

Sammenlagtliste, topp fem i Tour de Ski, med én etappe igjen:

1. Johannes Høsflot Klæbo, Norge: 2:35:08,1
2. Sergej Ustjugov, Russland, +1:20,4
3. Aleksandr Bolsjunov, Russland: +1:43,8
4. Francesco de Fabiani, Italia: +2:40,5
5. Simen Hegstad Krüger, Norge: +3:06,8

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Haaland nominert til gjev Premier League-pris

    Erling Braut Haaland kan bli kåret til årets unge spiller i Premier League denne sesongen. Kampen om hederbevisningen er imidlertid beintøff.

    Nominasjonene til prisen ble offentliggjort av Premier League torsdag. Haaland er én av åtte spillere det kan stemmes på.

    En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

    Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland. Før det ble det to strake priser til Foden.

    (NTB)

    RARQbR4LYDw
    Foto: AP
  • Slik blir «nye» Tour de Ski

    Langrennssportens tradisjonsrike Tour de Ski-konsept dukker opp i ny drakt kommende vinter. For første gang skal alle konkurransene gå i et og samme land.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS).

    Den 19. utgaven av touren starter i vante omgivelser i Toblach lørdag 28. desember. Deretter følger ytterligere tre renn samme sted, før sirkuset forflytter seg til Val di Fiemme.

    Der venter ytterligere tre renn, med den etter hvert så velkjente kraftprøven opp monsterbakken Alpe Cermis som avslutningen. Kommende vinter består dermed Touren av i alt sju etapper.

    Bak den historiske beslutningen som nå er tatt ligger det blant annet miljøhensyn.

    (NTB)

    Tour de ski 2022/23
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal