Hopp til innhold

Eckhoff: – Mistet alt mot og glede

ÖSTERSUND (NRK): For Tiril Eckhoff ble stafetten akkurat slik hun beskriver livet sitt: en følelsesmessig berg-og-dal-bane.

Tiril Eckhoff

OPP OG NED: Tiril Eckhoff var deppa etter sin stafettetappe, men det tok ikke lang tid før smilet var tilbake.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det gikk fra glede til sorg, til glede og eufori. Det var alt mulig rart, forteller Tiril Eckhoff etter å ha blitt verdensmester på stafetten.

Men hun trodde først hun hadde ødelagt for lagvenninnene da hun måtte ut i strafferunde og sendte Marte Olsbu Røiseland ut 43 sekunder bak Sverige. Hun bannet, og gikk rett i skifteboden. Kort tid senere kunne hun slippe jubelen løs, og da kom også tårene.

BIATHLON-WORLD-SWE-WOMEN-RELAY

GULLJENTER: Synnøve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland

Foto: JESSICA GOW / AFP

– Jeg tenkte jo at gullet ville ryke, og visste at jeg hadde hatt muligheten til å veksle først. Jeg satt inne i bua og hadde mistet alt mot og glede. Men når jeg ser det der begynner jeg å grine, røper Eckhoff.

Men selv etter at gullet var sikret, viste TV-bildene lagvenninnene som kom med trøstende ord.

– Vi sa at Marte tross alt liker best å være i angrepsposisjon, så hun hadde jo egentlig gitt henne et godt utgangspunkt, forteller Ingrid Landmark Tandrevold.

– Bløt som smør

Eckhoff er kjent for å vise et bredt spekter av følelser, og både latteren og tårene sitter løst hos 28-åringen.

– Jeg føler man bør være steinhard og følelsesløs når man driver skiskyting, men jeg er jo bløt som smør. Men det er litt rått at jeg er litt original synes jeg.

Tiril Eckhoff

VELLYKKET VM: Tiril Eckhoff med sølvmedaljen etter jaktstarten

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det fortalte Eckhoff til NRK før VM-start. Også da hadde sesongen bydd på både opp- og nedturer, og følelser ble et tema.

– Liver mitt er jo å være nede i grøfta og så være den lykkeligste personen i hele verden.

Elsk/hat-forhold

Hun er blitt vant til å snakke om det. På spørsmål om hva som er det beste med å være Tiril Eckhoff, svarer hun følelsene. Men samtidig kan de være vanskelig å takle.

– Jeg hater dem også. Noen ganger, innrømmer hun.

Kjæresten Ånund Lid Byggland og Geir Isene er hennes viktigste samtalepartnere. De som løfter henne opp når hun er langt nede.

– Geir setter det veldig i perspektiv. Han minner meg på at jeg driver med verdens minste idrett, hvor vi løper rundt på ski og prøver og treffe svarte prikker, som i og for seg er utrolig rar idrett, men som likevel betyr så mye for meg, forteller Eckhoff.

– Hva tror du andre synes om at du viser så mye følelser?

– Jeg vet ikke. Det er et godt spørsmål. Men jeg tror nok folk liker å se menneskelighet, og det er Tiril.

Lagvenninne mener i hvert fall noe av det beste med Eckhoff er nettopp følelsene.

– Hun blir utrolig lett begeistret. Hun kan kjøpe seg en ny drikkeflaske, og være superhappy fordi hun har fått seg en sånn fin flaske. Det smitter veldig over på meg, at man kan bli glad for små ting. Så det er ikke bare negativt med å gå opp og ned i humør, mener Tandrevold.

Tiril Eckhoff setter på sin helt egen måte ord på hvor tøft livet som toppidrettsutøver kan være når man møter motgang. Programleder: Dag Erik Pedersen og Liv Grete Skjelbreid.

SE VIDEO: Tiril Eckhoff fortalte åpenhjertig om medaljens bakside i et intervju gjort i forkant av VM i 2015.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal