Hopp til innhold

Avslører VAR-dialogen etter uvanlig valg

Mens flere i publikum sang «hater, hater, hater VAR», tok dommer Rohit Saggi et avgjørende valg etter å ha sett en nøkkelsituasjon i reprise.

Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Bodø/Glimt

DOMMER-ROS: Rohit Saggi får skryt for sin avgjørelse etter å ha tittet på VAR-skjermen.

Som så mange ganger i 2023-sesongen ble det buet og sunget mot VAR også i 2024.

Men denne gangen var det ikke hets eller kritikk mot dommeren i samme slangen. For etter årets første eliteseriekamp, var det stort sett bare ros å få for hoveddommer Rohit Saggi.

Sterkt og godt dømt av Rohit Saggi. Noe annet enn gult hadde vært feil. Godt dommeren fortsatt kan dømme, skriver TV 2-ekspert Jesper Mathisen på X/Twitter.

TV2s fotballekspert, Jesper Mathisen.

ROSER DOMMEREN: TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Foto: Lise Åserud / NTB

«Hater, hater, hater VAR»

Situasjonen han får ros for var da Nino Zugelj ble hindret av Stian Stray Molde da han var på vei gjennom mot mål i førsteomgangen.

Dommer Saggi nøyde seg med det gule kortet, men fikk beskjed på øret om å se situasjonen i reprise på skjermen på sidelinjen.

Der ble han stående. I nøyaktig ett minutt og 54 sekunder, mens publikum buet og irriterte seg over den lange pausen.

fDeIIK3yjDE

ETT MINUTT OG 54 SEKUNDER: Det var tiden det tok før Rohit Saggi hadde bestemt seg etter at FFK fikk sin første smak av VAR.

Foto: NTB

«Hater, hater, hater VAR» ble sunget på Fredrikstad Stadion.

Etter VAR-sjekken ga Saggi gult kort til trener Mikkjal Thomassen for protester, og stod også på sitt angående det gule kortet til Molde.

– Et fryst bilde kan lure deg

Selv forklarer Saggi at han selv følte at han hadde funnet de riktige kriteriene for å gi gult kort, men at VAR-rommet mente det fantes kriterier og nok «clear and obvious»-bilder til at det kunne være et rødt kort.

Når jeg ser bildene sammen med dem, så sparrer jeg med dem og sier at «her ser jeg ingen nye kriterier» og begynner å snakke fag med en gang. Jeg er også litt overbevisende tilbake om at, for meg, er ikke dette «clear and obvious», så jeg velger å stå. «Ja, men da gjør du det» er den beskjeden man får tilbake, sier Saggi til NRK.

VAR finner kriterier for det røde kortet, og helt ærlig når jeg ser stillbildet så er han alene. Så det er klart at det er ikke sånn at det er en katastrofal vurdering å sende meg ut på skjerm. Dette er en vurdering de tar når de fryser bildet. Et fryst bilde kan lure deg, for du må se det i bevegelse, sier Saggi.

Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Bodø/Glimt

FIKK DET GULE: Thomassen fikk det gule kortet av Saggi.

Foto: Thomas Andersen / NTB

Det er ikke så ofte at en dommer blir stående på sin avgjørelse etter å ha sett på VAR-skjermen. Avgjørelsen mottok han ros for.

Jeg har dommerbevis, men jeg skal ikke mene altfor mye om det. Jeg synes ikke den er «clear and obvious» og jeg synes det er en helt riktig avgjørelse, sier Thomassen til NRK.

Jeg synes det er interessant at dommeren står ved sin beslutning. Det er nok unntaket når de går ut til skjermen.

Les også Eliteseriens eldste: – Nytter ikke å sluntre unna

Espen Ruud klar for en ny sesong i Odd.

23-åring scoret i debuten

Selve kampen ble nok mest varmende for de som tok turen fra Bodø. Gjennombruddet for de gulkledde kom rett etter pausen. Glimt presset på, og fikk til slutt lagt inn fra høyresiden ved Zugelj. Inni boksen hadde venstreback Fredrik Bjørkan tatt turen.

Foran keeper kastet en av banens laveste spillere (180 cm) seg inn med hodet først og stanget inn 1-0 til gjestene.

Ti minutter etterpå var Glimt uhyre nære å doble. Målscorer Bjørkan pisket inn et hardt innlegg på foten til Albert Grønbæk. Avslutningen var knallhard og hadde retning mot nettaket, men FFK-keeper Jonathan Fischer fikk kastet opp en sterk hånd og avverget på utrolig vis.

WpjKH8JE88c

FORAN BORTEFANSEN: Glimt-fansen hadde tatt turen i hopetall til plankebyen. Her feirer Fredrik Bjørkan foran dem.

Foto: NTB

Det var ikke slik at FFK aldri skapte muligheter. Oscar Aga fikk ballen helt alene med Nikita Haikin etter timen spilt. Med hele stadion på beina gikk det et rungende sukk gjennom vårluften da avslutningen hans bare trillet inn i armene til den russiske sisteskansen.

Etter 70 minutter kom kampens andre – men også denne gangen for Glimt. En lang ball fra Grønbæk havnet til slutt hos Glimt-debutant August Mikkelsen som satte ballen i mål på halvvolley.

– Det viktigste er at laget gjør en god prestasjon og at vi får med oss tre poeng. Det er det som betyr noe. Og hvis man kan bidra til det i form av målpoeng så er det enda bedre, sa Mikkelsen til NRK etter kampen.

Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Bodø/Glimt

JUBLER: August Mikkelsen (til venstre) feirer debutmålet for Glimt.

Foto: Thomas Andersen / NTB

4153 dager

4153 dager hadde gått siden Fredrikstad Fotballklubb sist spilte kamp i Eliteserien. En mørk novemberdag i 2012 tapte de 0-2 for Molde og rykket ned til 1. divisjon.

Den dagen spilte Simen Rafn fra start for de røde og hvite. Nesten 12 år senere var han plassert på benken mot Glimt.

Siden sist har FFK rotet seg inn i flere nedrykksstrider på nivå to. I tre sesonger fra 2018 til 2020 befant de seg attpåtil på nivå tre av norsk fotball.

Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Bodø/Glimt

LA OPP PÅ DIREKTEN: Tidligere FFK-spiller Tarik Elyounoussi la opp direkte på TV 2 før kampen.

Foto: Thomas Andersen / NTB

Før kampen valgte for øvrig den rødhvite helten Tarik Elyounoussi å legge opp på direkten i et intervju med TV 2 før kampen.

– Jeg kan si det offisielt her og nå at jeg har lagt opp, sa han til TV 2.

36-åringen kunngjorde at en lang karriere var over etter 113 kamper for klubben fordelt på to perioder.

Siste nytt

 • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

  Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

  Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

  Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

  Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

  Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

  Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
  Foto: Leonhard Simon / Reuters
 • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

  Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

  – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

  Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

  Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

  Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

  På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

  – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

  Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

  Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

  Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

  Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

  Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Heggebø reddet Brann mot HamKam

  Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

  Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

  Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

  Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

  Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

  Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

  Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
  Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal