Hopp til innhold

Avslører VAR-dialogen etter uvanlig valg

Mens flere i publikum sang «hater, hater, hater VAR», tok dommer Rohit Saggi et avgjørende valg etter å ha sett en nøkkelsituasjon i reprise.

Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Bodø/Glimt

DOMMER-ROS: Rohit Saggi får skryt for sin avgjørelse etter å ha tittet på VAR-skjermen.

Som så mange ganger i 2023-sesongen ble det buet og sunget mot VAR også i 2024.

Men denne gangen var det ikke hets eller kritikk mot dommeren i samme slangen. For etter årets første eliteseriekamp, var det stort sett bare ros å få for hoveddommer Rohit Saggi.

Sterkt og godt dømt av Rohit Saggi. Noe annet enn gult hadde vært feil. Godt dommeren fortsatt kan dømme, skriver TV 2-ekspert Jesper Mathisen på X/Twitter.

TV2s fotballekspert, Jesper Mathisen.

ROSER DOMMEREN: TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Foto: Lise Åserud / NTB

«Hater, hater, hater VAR»

Situasjonen han får ros for var da Nino Zugelj ble hindret av Stian Stray Molde da han var på vei gjennom mot mål i førsteomgangen.

Dommer Saggi nøyde seg med det gule kortet, men fikk beskjed på øret om å se situasjonen i reprise på skjermen på sidelinjen.

Der ble han stående. I nøyaktig ett minutt og 54 sekunder, mens publikum buet og irriterte seg over den lange pausen.

fDeIIK3yjDE

ETT MINUTT OG 54 SEKUNDER: Det var tiden det tok før Rohit Saggi hadde bestemt seg etter at FFK fikk sin første smak av VAR.

Foto: NTB

«Hater, hater, hater VAR» ble sunget på Fredrikstad Stadion.

Etter VAR-sjekken ga Saggi gult kort til trener Mikkjal Thomassen for protester, og stod også på sitt angående det gule kortet til Molde.

– Et fryst bilde kan lure deg

Selv forklarer Saggi at han selv følte at han hadde funnet de riktige kriteriene for å gi gult kort, men at VAR-rommet mente det fantes kriterier og nok «clear and obvious»-bilder til at det kunne være et rødt kort.

Når jeg ser bildene sammen med dem, så sparrer jeg med dem og sier at «her ser jeg ingen nye kriterier» og begynner å snakke fag med en gang. Jeg er også litt overbevisende tilbake om at, for meg, er ikke dette «clear and obvious», så jeg velger å stå. «Ja, men da gjør du det» er den beskjeden man får tilbake, sier Saggi til NRK.

VAR finner kriterier for det røde kortet, og helt ærlig når jeg ser stillbildet så er han alene. Så det er klart at det er ikke sånn at det er en katastrofal vurdering å sende meg ut på skjerm. Dette er en vurdering de tar når de fryser bildet. Et fryst bilde kan lure deg, for du må se det i bevegelse, sier Saggi.

Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Bodø/Glimt

FIKK DET GULE: Thomassen fikk det gule kortet av Saggi.

Foto: Thomas Andersen / NTB

Det er ikke så ofte at en dommer blir stående på sin avgjørelse etter å ha sett på VAR-skjermen. Avgjørelsen mottok han ros for.

Jeg har dommerbevis, men jeg skal ikke mene altfor mye om det. Jeg synes ikke den er «clear and obvious» og jeg synes det er en helt riktig avgjørelse, sier Thomassen til NRK.

Jeg synes det er interessant at dommeren står ved sin beslutning. Det er nok unntaket når de går ut til skjermen.

Les også Eliteseriens eldste: – Nytter ikke å sluntre unna

Espen Ruud klar for en ny sesong i Odd.

23-åring scoret i debuten

Selve kampen ble nok mest varmende for de som tok turen fra Bodø. Gjennombruddet for de gulkledde kom rett etter pausen. Glimt presset på, og fikk til slutt lagt inn fra høyresiden ved Zugelj. Inni boksen hadde venstreback Fredrik Bjørkan tatt turen.

Foran keeper kastet en av banens laveste spillere (180 cm) seg inn med hodet først og stanget inn 1-0 til gjestene.

Ti minutter etterpå var Glimt uhyre nære å doble. Målscorer Bjørkan pisket inn et hardt innlegg på foten til Albert Grønbæk. Avslutningen var knallhard og hadde retning mot nettaket, men FFK-keeper Jonathan Fischer fikk kastet opp en sterk hånd og avverget på utrolig vis.

WpjKH8JE88c

FORAN BORTEFANSEN: Glimt-fansen hadde tatt turen i hopetall til plankebyen. Her feirer Fredrik Bjørkan foran dem.

Foto: NTB

Det var ikke slik at FFK aldri skapte muligheter. Oscar Aga fikk ballen helt alene med Nikita Haikin etter timen spilt. Med hele stadion på beina gikk det et rungende sukk gjennom vårluften da avslutningen hans bare trillet inn i armene til den russiske sisteskansen.

Etter 70 minutter kom kampens andre – men også denne gangen for Glimt. En lang ball fra Grønbæk havnet til slutt hos Glimt-debutant August Mikkelsen som satte ballen i mål på halvvolley.

– Det viktigste er at laget gjør en god prestasjon og at vi får med oss tre poeng. Det er det som betyr noe. Og hvis man kan bidra til det i form av målpoeng så er det enda bedre, sa Mikkelsen til NRK etter kampen.

Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Bodø/Glimt

JUBLER: August Mikkelsen (til venstre) feirer debutmålet for Glimt.

Foto: Thomas Andersen / NTB

4153 dager

4153 dager hadde gått siden Fredrikstad Fotballklubb sist spilte kamp i Eliteserien. En mørk novemberdag i 2012 tapte de 0-2 for Molde og rykket ned til 1. divisjon.

Den dagen spilte Simen Rafn fra start for de røde og hvite. Nesten 12 år senere var han plassert på benken mot Glimt.

Siden sist har FFK rotet seg inn i flere nedrykksstrider på nivå to. I tre sesonger fra 2018 til 2020 befant de seg attpåtil på nivå tre av norsk fotball.

Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Bodø/Glimt

LA OPP PÅ DIREKTEN: Tidligere FFK-spiller Tarik Elyounoussi la opp direkte på TV 2 før kampen.

Foto: Thomas Andersen / NTB

Før kampen valgte for øvrig den rødhvite helten Tarik Elyounoussi å legge opp på direkten i et intervju med TV 2 før kampen.

– Jeg kan si det offisielt her og nå at jeg har lagt opp, sa han til TV 2.

36-åringen kunngjorde at en lang karriere var over etter 113 kamper for klubben fordelt på to perioder.

Siste nytt

  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal