Hopp til innhold

Drillo om mulig sluttspill i Eliteserien: – Noe av det verste jeg har hørt

Tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen (79) kaster seg inn i sluttspilldebatten. Han mener norsk fotball gjør en grov feil om de velger den retningen.

Egil Drillo Olsen 01

LEGG DET BORT: Egil «Drillo» Olsen er klar i sin tale om et mulig sluttspill-system i norsk toppfotball.

Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

– Det er noe av det verste jeg har hørt, og det er noe av det dummeste jeg har vært borti.

Det sier en krystallklar og åpenhjertig Drillo til NRK om det som har vært den store snakkisen i norsk fotball de siste dagene.

Som NRK kunne avsløre søndag, utredes nå muligheten for å endre ligastrukturen og innføre sluttspill i norsk toppfotball på herresiden.

Det er foreløpig ikke sikkert hva slags sluttspillmodell Norsk Toppfotball eventuelt vil foreslå, men Pål Arne «Paco» Johansen, som leder arbeidet for Norsk Toppfotball, røper at de ser på flere modeller.

– Vil ødelegge fotballen

Paco trekker frem at en rekke sammenlignbare land har innført sluttspill, som Danmark, Østerrike, Kypros og Kroatia, men Drillo mener det vil være et feilgrep å gjøre det samme.

– Se på England, Italia, Frankrike, det er ingen som har noe sånt. Dette vil ødelegge fotballen, spør du meg, sier den tidligere landslagssjefen.

– Hvorfor mener du det?

– Det er en sjarm med det vi har nå, hva skal et sluttspill med de dårligste og de beste lagene føre til? For meg er det helt meningsløst. Jeg ser ingen grunner til å endre på det vi har i dag, sier Drillo.

En endring i seriestrukturen krever behandling på fotballtinget, og trolig kommer det kommende tinget i mars 2022 for tidlig.

Men ifølge Pål Arne Johansen er det stort flertall blant de norske toppklubbene for å spille flere kamper i løpet av en sesong, og flertall for å spille flere kamper mot likeverdig motstander.

Sluttspill er allerede innført på kvinnesiden og blir gjeldende fra 2022-sesongen. På nyåret kommer Norsk Toppfotball med sin innstilling om hva som bør skje på herresiden.

Rekdal støtter tanken

Paco og NTF får støtte fra HamKam-trener Kjetil Rekdal, som nylig førte laget sitt tilbake til Eliteserien.

I 2022 skal de grønnhvite fra Hamar spille på norsk fotballs øverste nivå for første gang siden nedrykket i 2008, men selv om Rekdal leder et antatt bunnlag er 53-åringen tilhenger av forslaget om å endre seriestrukturen.

– Ja, for meg er det viktigste at vi finner noe som gjør norsk fotball bedre. Da er kamphverdagen viktig, og vi må finne noe som gjør at økonomien til klubbene blir forsterket, sier Rekdal til NRK.

Da er flere kamper som betyr noe løsningen, tror han, og mener et sluttspill der både nedre halvdel og øvre halvdel har noe å spille for.

I Danmark får eksempelvis vinneren av sluttspillet på nedre halvdel en kvalikplass til Europa-spill.

0VRtcmxYjrU

LIKER IDÉEN: Kjetil Rekdal er tilhenger av sluttspill-tanken.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Rekdals oppfatning er at norsk toppfotball lenge har holdt seg på samme nivå når det gjelder sponsor- og publikumsinntekter, mens andre og sammenlignbare land øker.

– Vi må se hva vi skal gjøre for å henge med, slik at vi ikke blir totalt akterutseilt, sier Rekdal til NRK.

Han er dermed inne på noe av det samme Paco og NTF bruker som begrunnelse for at de nå ser på en mulig endring i ligastrukturen:

Norsk fotball må bli mer attraktivt generelt sett.

– Vi har hatt en viss publikumsnedgang det siste tiåret, og dette var også før koronaen kom. Dette kan gjøre produktet enda mer attraktivt slik at enda flere fans kommer til stadion, sier Johansen om den mulige spissingen.

Rekdal mener det handler om to ting: Få best mulig nivå i norsk toppfotball og ha best mulig ressurser tilgjengelig.

– Da får vi en profesjonell hverdag som ligner den våre unge spillere kan få i utlandet. Ellers risikerer vi å miste dem tidlig, mener HamKam-sjefen.

– Bør stemmes ned

Rekdal er tilhenger av en sluttspillmodell der topplagene møter hverandre oftere, og bunnlagene møter hverandre oftere.

– Det vil være det som er mest utviklende, tror han.

Egil «Drillo» Olsen mener det ikke er noe som tilsier at norsk fotball trenger en spissing på det øverste nivået. Han vil beholde ligastrukturen slik den er i dag.

– Sånn det er nå har vi i hvert fall en Eliteserie der bunnlagene kan slå topplagene. Såpass jevnt er det. Hadde vi hatt dårligere bredde i toppen, kunne det vært et poeng i å krympe antall lag i ligaen. Men så lenge det er såpass jevnt som det er nå, ser jeg ikke noen grunn til å endre noe, sier Drillo.

– Hva bør skje med sluttspill-forslaget nå?

– Det bør stemmes ned.

Hei!

Har du et tips som kan være relevant i sluttspill-debatten? Send meg gjerne en e-post!

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters
  • Ruud enkelt videre i Madrid

    Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

    Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

    Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

    I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

    – Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.

    (NTB/NRK)

    Casper Ruud Madrid
    Foto: Ana Beltran / Reuters
  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

    Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

    Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

    I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

    Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

    Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

    Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

    Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

    Bayer Leverkusen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal