Hopp til innhold

Drama da Grøvdal gikk til finale: – For første gang har jeg oppskrapte legger

TOKYO/OSLO (NRK): Disk, knuffing, favorittfall og skader. Det ble dramatisk da Karoline Bjerkeli Grøvdal gikk til finale på 5000 meter.

Tokyo 2020 Olympics, day 7, Athletics

VIDERE: Karoline Bjerkeli Grøvdal kom seg videre til mandagens finale.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Det så lenge ut som om Karoline Bjerkeli Grøvdal hadde god kontroll i sitt heat på 5000 meter i OL fredag formiddag.

Men etter hvert som løpet utviklet seg, ble dette et løp med uvanlig mye kaos.

– For første gang har jeg oppskrapte legger, sånn som 1500-meterløpere ofte har. Det er ikke vanlig på en 5000-meter, sier hun til NRK etter løpet.

– Fryktelig mye knuffing

5000-meteren ble preget av både knuffing, dytting og kaotiske tilstander. På et tidspunkt sakket plutselig en av favorittene på øvelsen, Eilish McColgan, akterut i feltet.

Uten at det var helt enkelt å se hva som skjedde, så det ut som om McColgan haltet litt da hun begynte å tape tid.

Tokyo 2020 Olympics, day 7, Athletics

Friidrettsutøver Karoline Bjerkeli Grøvdal i aksjon på 5000-meterkvalifiseringen på Olympic Stadion i Tokyo fredag.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Ut på oppløpet hadde likevel Grøvdal kommet seg greit gjennom løpet. Hun lå med en trygg finaleplass, men plutselig passerte en rekke utøvere henne på de siste 70 meterne.

– Hadde du kontroll på hvor du ligger på oppløpet der?

– Nei, det er litt uvant for meg. Jeg liker egentlig å gå ut når det er 100 meter igjen. Litt på utsida. Da har jeg kontroll på folk. Nå følte jeg at jeg ble liggende i ryggen på de to foran meg, sier hun.

– Nervepirrende

Nordmannen ble til slutt nummer seks i sitt heat, men noen minutter senere ble Francine Niyonsaba disket, og Grøvdal rykket opp til femteplass.

Tiden hennes, 14.56,82, hadde uansett holdt til å gå videre på tid. Den tiden er for øvrig rundt ti sekunder bak hennes personlige rekord.

– Det er litt nervepirrende å stå her. Jeg visste at jeg måtte under 15, men jeg følte meg bra underveis. Jeg følte at jeg var bra offensiv og beina var bra. Så er det fryktelig mye knuffing, sier Grøvdal.

Nå er hun klar for sin tredje OL-finale.

– Nå er jeg bare lettet. Jeg har bare gått på hotellet og tråkka og ventet. Nå har jeg fått en god gjennomkjøring, og kan klinke til i en finale, sier hun.

Gudaf Tsegay fra Etiopia vant ikke overraskende heatet på 14.55,74. Grøvdal lå lenge inne blant de fem beste som kvalifiserte seg direkte, men sakket akterut på oppløpet.

Grøvdal gikk inn i kvalifiseringen med den fjerde beste tiden i sitt heat. De foran henne på listen hadde tider som var langt bedre enn Grøvdals årsbeste og personlige rekord 14.47,67 satt under Diamond League-stevnet på Bislett 1. juli.

Hassan vant

Gudaf Tsegay fra Etiopia satte verdensrekord med 14.13,32 i Hengelo 8. juni. I det samme stevnet satte Sifan Hassan fra Nederland verdensrekord på 10.000 meter.š

Nevnte Hassan vant det første heatet uten å ta seg ut på pene 14.47,89.

Både Tsegay og Hassan vil være blant dem som vil kjempe om OL-gullet.

I OL i Rio de Janeiro for fem år siden Karoline Bjerkeli Grøvdal ble hun nummer sju på 5000 meter og nummer ni på 10.000 meter.

Hun skal også løpe 10.000 meter senere i mesterskapet i Tokyo.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal