Hopp til innhold

Drama da Grøvdal gikk til finale: – For første gang har jeg oppskrapte legger

TOKYO/OSLO (NRK): Disk, knuffing, favorittfall og skader. Det ble dramatisk da Karoline Bjerkeli Grøvdal gikk til finale på 5000 meter.

Tokyo 2020 Olympics, day 7, Athletics

VIDERE: Karoline Bjerkeli Grøvdal kom seg videre til mandagens finale.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Det så lenge ut som om Karoline Bjerkeli Grøvdal hadde god kontroll i sitt heat på 5000 meter i OL fredag formiddag.

Men etter hvert som løpet utviklet seg, ble dette et løp med uvanlig mye kaos.

– For første gang har jeg oppskrapte legger, sånn som 1500-meterløpere ofte har. Det er ikke vanlig på en 5000-meter, sier hun til NRK etter løpet.

– Fryktelig mye knuffing

5000-meteren ble preget av både knuffing, dytting og kaotiske tilstander. På et tidspunkt sakket plutselig en av favorittene på øvelsen, Eilish McColgan, akterut i feltet.

Uten at det var helt enkelt å se hva som skjedde, så det ut som om McColgan haltet litt da hun begynte å tape tid.

Tokyo 2020 Olympics, day 7, Athletics

Friidrettsutøver Karoline Bjerkeli Grøvdal i aksjon på 5000-meterkvalifiseringen på Olympic Stadion i Tokyo fredag.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Ut på oppløpet hadde likevel Grøvdal kommet seg greit gjennom løpet. Hun lå med en trygg finaleplass, men plutselig passerte en rekke utøvere henne på de siste 70 meterne.

– Hadde du kontroll på hvor du ligger på oppløpet der?

– Nei, det er litt uvant for meg. Jeg liker egentlig å gå ut når det er 100 meter igjen. Litt på utsida. Da har jeg kontroll på folk. Nå følte jeg at jeg ble liggende i ryggen på de to foran meg, sier hun.

– Nervepirrende

Nordmannen ble til slutt nummer seks i sitt heat, men noen minutter senere ble Francine Niyonsaba disket, og Grøvdal rykket opp til femteplass.

Tiden hennes, 14.56,82, hadde uansett holdt til å gå videre på tid. Den tiden er for øvrig rundt ti sekunder bak hennes personlige rekord.

– Det er litt nervepirrende å stå her. Jeg visste at jeg måtte under 15, men jeg følte meg bra underveis. Jeg følte at jeg var bra offensiv og beina var bra. Så er det fryktelig mye knuffing, sier Grøvdal.

Nå er hun klar for sin tredje OL-finale.

– Nå er jeg bare lettet. Jeg har bare gått på hotellet og tråkka og ventet. Nå har jeg fått en god gjennomkjøring, og kan klinke til i en finale, sier hun.

Gudaf Tsegay fra Etiopia vant ikke overraskende heatet på 14.55,74. Grøvdal lå lenge inne blant de fem beste som kvalifiserte seg direkte, men sakket akterut på oppløpet.

Grøvdal gikk inn i kvalifiseringen med den fjerde beste tiden i sitt heat. De foran henne på listen hadde tider som var langt bedre enn Grøvdals årsbeste og personlige rekord 14.47,67 satt under Diamond League-stevnet på Bislett 1. juli.

Hassan vant

Gudaf Tsegay fra Etiopia satte verdensrekord med 14.13,32 i Hengelo 8. juni. I det samme stevnet satte Sifan Hassan fra Nederland verdensrekord på 10.000 meter.š

Nevnte Hassan vant det første heatet uten å ta seg ut på pene 14.47,89.

Både Tsegay og Hassan vil være blant dem som vil kjempe om OL-gullet.

I OL i Rio de Janeiro for fem år siden Karoline Bjerkeli Grøvdal ble hun nummer sju på 5000 meter og nummer ni på 10.000 meter.

Hun skal også løpe 10.000 meter senere i mesterskapet i Tokyo.

Siste nytt

 • Reiten hjalp Chelsea å vende til seier i byderby

  Chelseas kvinnelag kom tidlig under i det utsatte byderbyet mot West Ham, men Guro Reiten hjalp laget å vende til 3-1-seier.

  Den norske landslagsstjernen hadde assist på Fran Kirbys utligningsmål i slutten av første omgang og var involvert også i Sam Kerrs ledermål i den andre omgangen.

  Dagny Brynjarsdottir nikket West Ham i en tidlig ledelse på hjørnespark mens Kerr sto passiv ved siden av henne. Senere skulle Chelsea vise offensiv kompetanse på hjørnespark, og Kerr fikk sitt første mål på sesongen på et av dem.

  Den engelske landslagsstopperen Millie Bright stusset inn 3-1 på nok et hjørnespark.

  Women's Super League - Chelsea v Manchester City
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • RBK røk ut tross sjokkstart mot Real Madrid

  Rosenborgs kvinnelag var levnet få muligheter etter 0-3 hjemme mot Real Madrid, men rystet den spanske klubben i returkampen på vei mot et hederlig tap.

  Real Madrid vendte til 2-1-seier og sikret plass i gruppespillet med sammenlagt 5-1.

  Rosenborg hang veldig godt med i den første omgangen og kom til flere gode muligheter. Ett minutt på overtid i første omgang var det veldig nær 0-2, og da ville det vært kamp igjen om avansement. Skinnes gjenvant ballen inne i feltet, og den spratt til Cesilia Andreassen. Hennes skudd gikk rett utenfor.

  Men ved hjelp av Caroline Weir og Athenea del Castillo snudde spanjolene kampen og er dermed trygt videre til gruppespillet i Mesterligaen.

  Champions League play-off: Rosenborg - Real Madrid.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Innhopp for Maanum da Arsenal slet seg til CL-plass

  Frida Maanum kom inn i sluttfasen og hjalp å dra seieren i land da Arsenal sikret seg plass i mesterligaens gruppespill med 1-0-seier borte mot Ajax.

  London-klubben levde farlig etter 2-2 på hjemmebane i første kamp, men et Ajax-lag med tidligere Vålerenga-profil Sherida Spitse som kaptein ble senket av den nederlandske stjernespissen Viviana Miedema.

  Spissens scoring tidlig i 2. omgang ble kampens eneste, og dermed får Arsenal plass i mandagens trekning av gruppespillet.

  Maanum måtte igjen starte på benken, men hun kom inn for Miedema i det 83. minutt og hjalp Arsenal å tette igjen gjennom resten av ordinær tid og seks tilleggsminutter. (NTB)

  Landslaget i fotball 2022: trening
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste