Hopp til innhold

Solbakkens ferske grep: To konkrete ord skal få Norge til VM

For å ta seg til VM i 2026 skal landslagssjef Ståle Solbakken (55) denne våren innføre to nye ord til spillerne. Torsdag startet veien mot VM med trekning i Nasjonsligaen.

Ståle Solbakken

ENGASJERT: Landslagssjef Ståle Solbakken snakker lidenskapelig om ordene han skal innføre i spillergruppen.

Foto: Helene Mariussen

I Nasjonsligaen skal Norge møte Østerrike, Slovenia og Kasakhstan. Det ble dermed ikke noe møte med England (nummer tre på Fifa-rankingen), som det potensielt kunne blitt.

– Jeg må være ærlig og si at jeg er lettet, sier landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2 på direktesendingen da det ble klart at Norge slapp et møte med England.

– Det var alfa og omega. England i en slik type gruppe ville vært veldig vanskelig å hanskes med, sier han til NRK.

Nå ser han for seg en jevn og tett gruppe.

– Alle kan ta poeng fra hverandre her. Det kan være både fordeler og ulemper med det, men dette er ingen umulighet, sier Solbakken.

Norge møtte også Slovenia i forrige runde i Nasjonsligaen. Det endte med uavgjort hjemme på Ullevaal og tap i Slovenia.

– Det er en veldig god trekning. Her er det muligheter, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

– Hadde man trukket England kunne man vært positiv til opplevelsen, men av de åpenbare grunnene vil man ikke ha det beste laget i sin gruppe, sier Torp videre.

Alarm

– Det handler om å se når det brenner på dass, sa Solbakken til NRK i forkant av trekningen.

Landslagssjefen til de norske fotballherrene snakket om det første av to konkrete ord han skal presentere til spillergruppen når landslaget samles for første gang siden EM-drømmen ble knust i fjor høst.

– Her er det krise og her er vi i en situasjon hvor alle alarmklokker må ringe. Da må vi så fort som mulig klare å beskytte målet med alle mulige midler, er måten 55-åringen beskrev «alarm» – det ene av de to ordene.

Ståle Solbakken

SAMLING: Årets første landslagssamling er i slutten av mars. Her fra landslagssamling på Kypros i fjor høst.

Foto: BILDBYRÅN

Siden VM i Sør-Korea og Japan i 2002, har 35 europeiske herrelandslag deltatt i EM eller VM. Norge er ikke blant dem.

Nå håper Solbakken at innføringen av ordene, som kommer etter en grundig evaluering av landslagsåret 2023, kan bidra til å sikre norsk mesterskapsdeltakelse for første gang siden EM i 2000.

Lidelse

– Punkt to er lidelse. For meg handler det litt om vår kultur, fortalte Solbakken engasjert og trekker sammenligning til søramerikanske lag:

– De er ikke i nærheten så godt organisert som oss, men de har en offervilje og en evne til å like det å bli presset litt mot muren i perioder. Det kommer det norske landslaget til å bli i evig tid. Da kan vi like så godt like å lide i de periodene.

En av årsakene til at Solbakken vil bruke ordet «lidelse» er de mange baklengsmålene på tampen av kampene:

På 24 offisielle landskamper under Solbakken har Norge sluppet inn 27 mål.

Elleve av disse målene er kommet i løpet av de siste ti minuttene, inkludert overtid, og er en medvirkende årsak til at sommerens fotballfest i Tyskland går uten Norge.

Solbakken er klar på at dette er det største problemet før årets første landslagssamling i slutten av mars. Der møter Norge de to EM-klare nasjonene Tsjekkia og Slovakia til privatlandskamper på Ullevaal.

– Det kan være vi prøver noe nytt, men først og fremst handler det om å jobbe videre med det vi har gjort til nå. Så vet vi jo hvor skoen trykker, sa Solbakken og fortsetter:

– Den trykker i den defensive delen i spillet de siste 20-25-minutterne, så det må vi i hvert fall se på, svarte Solbakken på spørsmål om de skal bruke privatlandskampene til å innføre noe nytt før høstens nasjonsliga.

Ståle Solbakken

Skrekktala som gir norsk optimisme: – Smått absurd

– Ligger ikke i vår kultur

NRKs fotballekspert Carl-Erk Torp støtter innføringen av «alarm» og «lidelse», og tror det handler om en mentalitetsendring som landslaget har jobbet med.

– Vi har savnet den rå egenskapen. Det å like å ha det jævlig og like å være presset. Vi må like å ha det jævlig når det koker, men det ligger ikke i vår kultur, sa Torp.

Carl-Erik-Torp-061023

POSITIV TIL INNFØRINGEN: NRKs fotballekspert støtter innføringen av alarm og lidelse.

Foto: Birk Pessl-Kleiven / NRK

Han er tydelig på at det ikke handler om dagens spillere på herrelandslaget.

– Dette er konkrete ting vi som fotballnasjon ligger langt bak andre nasjoner. Dette gjelder også kvinnelandslaget, klubblag og spillerutvikling. Dette er noe Norges Fotballforbund burde fokusere mer på i tiden fremover, mente Torp.

Fikk England-ønske oppfylt

Torsdag ettermiddag begynte veien mot VM i USA, Canada og Mexico sommeren 2026 med trekningen av høstens gruppespill i nasjonsligaen.

Nasjonsligaen har ikke direkte påvirkning på den ordinære VM-kvalifiseringen, men alle gruppevinnerne på nivå B vil sikre seg en mulighet til å kvalifisere seg til VM gjennom playoff – dersom man ikke tar seg dit gjennom den ordinære kvaliken.

– Det er derfor vi vil unngå England. Da har vi kanskje en brukbar mulighet til nettopp å få den ekstra muligheten, og det er jo vanskeligere å kvalifisere seg til et VM enn et EM, sa Solbakken, som også ønsket å unngå Tyrkia fra pott 4

På begge fronter fikk han også ønsket oppfylt. De tre motstanderne for Norge blir altså Østerrike, Slovenia og Kasakhstan.

Tror du Norge når VM i 2026?

Klarer han det, blir det VM

Herrelandslaget har mislyktes i tolv strake kvalifiseringer til internasjonale mesterskap siden Norge deltok i EM i 2000.

I den siste ordinære EM-kvalifiseringen fikk EM-drømmen en knekk i hjemmetapet i skjebnekampen mot Skottland.

Tre minutter før fulltid snudde Skottland fra 0-1 til 2-1.

– Det er forsvaret vårt som har vært det store, store problemet. Vi har sluppet inn altfor mange mål i slutten av kampene over en lengre periode nå. Det er et problem som Solbakken har påpekt mange ganger og det har felt oss, sa Torp, og la til:

– Dersom han ikke klarer å finne en bakfirer, blir det ikke VM i 2026. Hvis han klarer det, blir det VM.

Ståle Solbakken

VM?: Ståle Solbakken forlenget nylig avtalen med Norges Fotballforbund. Den nye avtalen strekker seg ut 2025 og forlenges dersom landslaget når play-off våren 2026. Hvis Norge kvalifiserer seg til VM 2026, forlenges kontraktstiden til etter mesterskapet.

Foto: BILDBYRÅN

I åtte av de siste tolv landskampene har Stefan Strandberg og Leo Skiri Østigård utgjort stopperparet til Solbakken. Nå har Strandberg lagt opp.

– Hvordan ser du for det nye stopperparet, Solbakken?

– Nei, akkurat nå er det jo litt prekært på den plassen. Vi må jo ha lov til å si det. Den plassen er «up for grabs», svarte landslagssjefen.

null
Spiller nå
Klarte ikke stå etter hodesmell 00:28
Neste

Siste nytt

 • Halvorsen sikret norsk OL-plass

  Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

  – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

  – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

  OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

  (NRK/©NTB)

  Ole Martin Halvorsen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

  Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

  Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

  Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

  Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

  – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

  Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

  Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

  Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

  Haaland
  Foto: DARREN STAPLES / AFP
 • Anna Svendsen legger opp

  Langrennsløper Anna Svendsen avslutter karrieren etter inneværende sesong.

  Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

  – En tid for alt, skriver veteranen.

  – Jeg har gått en litt annerledes vei enn mange andre. Tok bachelor i sykepleie rett etter videregående og dro to år til USA etter det og har de siste ti årene satset for fullt som langrennsløper, men nå er den reisen over, legger hun til.

  Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

  Selv trekker tromsøværingen fram sjuendeplassen i sprint under VM i Oberstdorf som et naturlig høydepunkt. Det har også blitt fire sesonger på landslaget og 86 starter i verdenscupen.

  – Et nytt kapittel i livet står for tur, og nå gleder jeg meg til å starte i jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk avdeling, skriver 34-åringen. (NTB)

  Anna Svendsen i Drammen
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal