Hopp til innhold

Disse koblingene knytter Carlsen til spillbransjen

Flere i Magnus Carlsens selskap, Play Magnus, har koblinger til spillbransjen. Manager Espen Agdestein mener det ikke har noen sammenheng med Carlsens ønske om å lande den omstridte spillavtalen.

Norway Chess

Magnus Carlsen ønsker å betale for medlemmer som melder seg inn i hans nye sjakk-klubb. Deretter skal klubben stemme for den omstridte spillavtalen på kongressen 7. juli.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Tirsdag meldte NRK at Magnus Carlsen oppretter en egen sjakk-klubb. Målet er å verve 1000 medlemmer for så å stemme for bettingsamarbeidet mellom Norges Sjakkforbund og Kindred.

De 1000 første medlemmene skal få gratis medlemskap.

Mannen som kjøpte domenet til den nye sjakk-klubben er Magnus Barstad. Han er konsulent for Unibet, som igjen eies av Kindred.

– De har ikke noe med hverandre å gjøre annet enn at de er gode venner fra langt tilbake. Han har hjulpet Magnus teknisk med dette. Unibet eller Kindred har absolutt ingenting med dette å gjøre. Jeg skjønte det var et spørsmål om det. Men det faktiske forholdet er at dette ikke har noen ting med Unibet eller Kindred å gjøre, sier Carlsens manager, Espen Agdestein.

– Så det er Magnus som betaler for disse medlemmene?

– Ja, sånn jeg har forstått det, så er det det. Det er ingen andre sponsorer eller noe som skal dekke dette for han. Det han sier, det står han for selv. Det er ingen andre aktører involvert, sier Agdestein.

Barstad skriver på Twitter at han ikke er ansatt i Unibet, men at han tipser om fotball og basketball som konsulent.

Unibet har ingenting med Offerspill å gjøre, understreker Barstad.

– Jeg er med i Offerspill for min kompetanse på SoMe (sosiale medier) og entreprenørskap. Og fordi jeg er en venn av Magnus. Noe jeg har vært lenge før Unibet kom på banen, skriver Barstad.

Barstad har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser.

Men det finnes flere rundt Carlsen som har en kobling til spillbransjen.

Eide spillselskaper

NRK har sett nærmere på nettverket rundt Magnus Carlsen.

Verdensmesteren eier 85 prosent av aksjene i selskapet Magnuschess. Pappa Henrik eier de resterende 15 prosentene. Dette selskapet eier videre 44 prosent av Play Magnus, som blant annet har en sjakk-app.

"Magnus plays the World" - Magnus Carlsen spiller sjakk i FN, mot 15 motståndare samtidigt, från olika delar av verden.

Magnus Carlsen tok med seg deler av teamet sitt i Play Magnus til FN for å spille mot 15 motstandere samtidig i 2018. Fra venstre: Magnus Carlsen, Arne Horvei, Espen Agdestein og Kate Murphy.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Nestleder i Play Magnus er, ifølge Brønnøysundregisteret, Hinojosa Enrique Ivan Richard Guzman. Han startet opp firmaet PokerStrategy, som ble solgt for 38 millioner euro til Playtech tilbake i 2013, ifølge GamingIntelligence.

Agdestein bekrefter at Guzman har solgt seg ut av PokerStrategy.

Et av styremedlemmene i Play Magnus er Kjetil Myrlid Aasen. Ifølge DN har han «fått pengene til å yngle» i spillselskapet Gaming Innovation Group (GIG) og tjent millioner på gambling.

I 2018 eide Aasen 26 prosent av aksjene i investeringsselskapet Bryggen Holding AS, som den gang satt på GIG-aksjer verdt over 540 millioner kroner.

Aasen opplyser til NRK at Bryggen Holding AS fortsatt innehar den samme eierandelen i Gaming Innovation Group, men anslår at verdien av aksjene er en femtedel av det de var i 2018.

Aasen har også eid deler av selskapet Scout AS.

– Jeg solgte mine aksjer i Scout AS i mai 2016, lenge før de ble til Scout Gaming Group og ble børsnotert. Jeg tapte for øvrig penger på investeringen, skriver Aasen i en SMS til NRK.

Aasen opplyser at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere overfor NRK.

I tillegg representerer en av Carlsens sponsorer, advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, Kindred og flere andre spillselskaper i et pågående søksmål mot den norske staten.

Arne Horvei er også ansatt av Play Magnus som sjef for PR og kommunikasjon. Han er leid inn av sjakkforbundet for å drive videre utøvende arbeid knyttet til sjakkongressens behandling av det mulige samarbeidet med Kindred.

– Ingen kobling

Carlsens manager bekrefter at disse menneskene har hatt en tilknytning til spillbransjen, men bedyrer at disse koblingene ikke har noen sammenheng med at Carlsen nå jobber for at avtalen mellom sjakkforbundet og Kindred blir realisert.

Sjakk-VM 2016.

Espen Agdestein har vært manager for Carlsen i mange år. Han mener Carlsen visste om koblingene til spillindustrien, men at det ikke har noe med dagens standpunkt å gjøre.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

– At Play Magnus har investorer som har vært involvert i industrien, det er ting som Magnus så vidt er klar over. Det har ingen kobling med de synspunktene han fremfører nå. Det er heller tilfeldigheter, mener Agdestein.

– Skjønner du at det ser rart ut?

– Ja, det gjør jeg. Jeg kan bare be om å bli trodd på at det absolutt ikke har noen sammenheng med det Magnus sier nå. Han har ikke diskutert dette med noen av dem, heller ikke med Simonsen Vogt Wiig som er sponsor og som har tatt saker for bedrifter i den industrien.

 • I en tidligere utgave av denne artikkelen skrev NRK at Kjetil Myrlid Aasen ifølge bizweb hadde eierandeler i Scout Gaming Group i 2017, men Aasen solgte seg ut av Scout AS i 2016 før selskapet ble børsnotert.

Siste nytt

 • Arctic Race til Nordkapp i 2023

  Arctic Race of Norway skal i 2023 avsluttes med en etappe til Nordkapp. Alle etappene skal gå nord for Kautokeino.

  2023-etappene ble presentert i Alta onsdag formiddag. Rittet feirer tiårsjubileum.

  1. etappe går fra Kautokeino til Alta, før sykkeleliten fortsetter derfra til Hammerfest. På 3. etappe går turen til Havøysund, før siste etappe går fra Kvalsund og til Nordkapp.

  Rittets første sammenlagtvinner og nå ambassadør, Thor Hushovd, gleder seg til rittets start. Hushovd tror det kan bli en episk avslutning av jubileumsutgaven av Arctic Race of Norway.

  – Den siste etappen går langs noe av det flotteste Norge har å by på av brutal og storslagen natur. De siste 25 kilometerne ut mot Nordkapp kommer imidlertid til å bli beintøffe. Her vil garantert de beste klatrerne angripe og gi alt av det som er igjen av krefter etter fire harde etapper, sier sykkelprofilen.

  Målgang på fjerde etappe er på Nordkapplatået. DSM-rytter Andreas Leknessund er tittelforsvarer. I fjor gikk rittet fra Mo i Rana til Trondheim. (NTB)

  Arctic race 2022, etappe 4, Trondheim.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Senegal fikk bot av Fifa

  Senegals fotballforbund er ilagt en bot på rundt 100.000 kroner for å ha brutt pressekonferansereglene i VM. De stilte uten spiller.

  Boten er helt lik den Tyskland fikk da kun trener Hansi Flick møtte opp til pressekonferansen foran Spania-kampen. Det begrunnet han med at han ville spare spillerne for den lange reiseveien til pressesenteret i Qatar før trening.

  Før den viktige og avgjørende puljekampen mot Ecuador stilte også Senegal-trener Aliou Cissé alene. Dermed har de også fått en bot på 10.500 dollar (104.000 norske kroner).

  Fifa-reglene er klare på at alle lag er forpliktet til å stille med trener og minst én spiller på pressekonferanser i forkant av kampene.

  Senegal slo Ecuador og er klar for cupspillet i Qatar-VM.(NTB)

  Aliou Cisse
  Foto: Thanassis Stavrakis / AP
 • Kråkstad Johansen vant jaktstarten i IBU-cupen

  Marthe Kråkstad Johansen tok sin andre seier på to forsøk da hun gled inn til seier på jaktstarten i IBU-cupen i skiskyting i svenske Idre onsdag.

  23-åringen fra Mo i Rana forsvarte dermed ledelsen hun hadde fra start etter seieren på sprinten tirsdag. Johansen bommet bare én gang på fire skytinger i onsdagens renn.

  Hennes tidligere karrierebeste i IBU-cupen var en annenplass i slovakiske Brezno i 2020/21-sesongen. I fjor ble tredjeplass hennes beste resultat. (NTB)

  Sesongstart Skiskyting Sjusjøen
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste