Disse båndene holder Sagosens knær i sjakk: – Plagen kan være karrieretruende

ZAGREB (NRK): Sander Sagosen (22) vil mest sannsynlig aldri bli kvitt kneplagene, men har funnet en løsning som demper smerten.

Porec, Kroatia 20180116.Sander Sagosen ligger nede på gulvet under kampen mellom Norge og Østerike.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

TRIKS: For å stramme senen under kneet spiller Sander Sagosen med støttebånd under knærne. Slik kjenner han ikke noe til «hoppekneet» i kamp eller på trening.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Du har kanskje lagt merke til det under kamp?

Sander Sagosen spiller alltid med støttebånd like under knærne.

– Fysiologisk vet jeg ikke hvor mye det hjelper, men det handler om å gå ut på banen uten smerter og det har jeg ikke med de båndene, så da bruker jeg dem. Jeg har ikke prøvd uten, forteller Sagosen.

Kan ødelegge karrieren

Grunnen er at han har slitt med såkalt «jumpers knee» siden 17 årsalderen – en belastningsskade som er vanlig for mange idrettsutøvere, men nesten umulig å bli kvitt med mindre man tar en lengre pause.

Men det har ikke en som vil bli verdens beste håndballspiller tid til.

Det er en potensiell karrierestopper for dem som ikke klarer å få kontroll på det, absolutt, forklarer Norges fysioterapeut Harald Markussen.

 • Hør og følg Norge–Kroatia lørdag fra kl. 20.20 på P1 og NRK Sport.

Sagosen gjør derfor en rekke ting for at knærne ikke skal sette en stopper for ham. De siste årene har det fungert så bra at han nærmest er uten plager.

– Jeg legger ned tre styrkeøkter i uka der jeg trener på bein, og får litt tyngde på dem. Jeg tror det er viktig å være sterk i beina for å hindre smerte i knærne, så det jobber jeg med, forklarer Paris Saint-Germain-spilleren.

Får skryt

Sander Sagosen med kroatiske reportere

ISES NED: Sander Sagosen går igjennom pressesonen i Zagreb med isposer på knærne.

Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix

I Kroatia går Sagosen rundt med isposer på begge knærne når han snakker med pressen etter kamp. Det samme gjør han etter hver treningsøkt.

– Det er bare vanlig rutine for å nedkjølt dem. Det har vært bra trøkk på dem når man har spilt en kamp. Det er mye bevegelse og hopp og tjo og hei, så det handler om å roe ned, sier han.

– Sander er ekstremt systematisk og god på å gjennomføre trening. Det som holder hans knær i sjakk er det han gjør selv, skryter Markussen.

– Det er flere som har måttet slutte på grunn av «jumpers knee», men jeg har kjent Sander i mange år, trent og spilt med ham og vært mye sammen. Han er en av de mest seriøse utøverne jeg kjenner, forteller NRKs håndballekspert, Håvard Tvedten.

Og på grunn av bevisst og strukturert arbeid, er nå problemet mindre enn på lenge.

Jeg er overhodet ikke bekymret. Jeg tror alle her har litt problemer med det ene eller det andre og det er ikke noe problem slik jeg ser det, for knærne mine fungerer veldig bra. Jeg spiller kamp hver tredje dag i klubb, og kroppen har det fint, så det er ikke noe faretegn, sier Sagosen med et smil.

Siste nytt

 • City-forsvarer ute med skade

  Manchester City-forsvarer Benjamin Mendy må belage seg på et opphold på sidelinen etter at han onsdag ble operert i kneet. Det opplyser klubben. Det opplyses ikke hvor lenge franskmannen er satt ut av spill.

  Benjamin Mendy
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Hjemmeseier for Blackhawks

  En enkelt scoring var alt Chicago Blackhawks trengte for å slå St. Louis Blues i «the windy city» onsdag. Kampens eneste mål sto hjemmelagets Brent Seabrook for. Norske Andreas Martinsen fikk drøyt elleve minutter på isen denne gangen.

  SPO-HKO-HKN-COLORADO-AVALANCHE-V-CHICAGO-BLACKHAWKS
  Foto: JONATHAN DANIEL / AFP
 • Elverum og Halden i NM-finalen

  Elverum er klar for NM-finalen i håndball for menn etter 37-26 over Bækkelaget i onsdagens semifinale. Lukas Sandell ble mestscorende for Elverum med sju fulltreffere. Halden blir motstander i finalen i Oslo Spektrum 29. desember.

  apelgren
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
VM sjakk: Parti 5: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 5 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 5
VM sjakk: Parti 5: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana