NRK Meny
Normal

Disse båndene holder Sagosens knær i sjakk: – Plagen kan være karrieretruende

ZAGREB (NRK): Sander Sagosen (22) vil mest sannsynlig aldri bli kvitt kneplagene, men har funnet en løsning som demper smerten.

Porec, Kroatia 20180116.Sander Sagosen ligger nede på gulvet under kampen mellom Norge og Østerike.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

TRIKS: For å stramme senen under kneet spiller Sander Sagosen med støttebånd under knærne. Slik kjenner han ikke noe til «hoppekneet» i kamp eller på trening.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Du har kanskje lagt merke til det under kamp?

Sander Sagosen spiller alltid med støttebånd like under knærne.

– Fysiologisk vet jeg ikke hvor mye det hjelper, men det handler om å gå ut på banen uten smerter og det har jeg ikke med de båndene, så da bruker jeg dem. Jeg har ikke prøvd uten, forteller Sagosen.

Kan ødelegge karrieren

Grunnen er at han har slitt med såkalt «jumpers knee» siden 17 årsalderen – en belastningsskade som er vanlig for mange idrettsutøvere, men nesten umulig å bli kvitt med mindre man tar en lengre pause.

Men det har ikke en som vil bli verdens beste håndballspiller tid til.

Det er en potensiell karrierestopper for dem som ikke klarer å få kontroll på det, absolutt, forklarer Norges fysioterapeut Harald Markussen.

 • Hør og følg Norge–Kroatia lørdag fra kl. 20.20 på P1 og NRK Sport.

Sagosen gjør derfor en rekke ting for at knærne ikke skal sette en stopper for ham. De siste årene har det fungert så bra at han nærmest er uten plager.

– Jeg legger ned tre styrkeøkter i uka der jeg trener på bein, og får litt tyngde på dem. Jeg tror det er viktig å være sterk i beina for å hindre smerte i knærne, så det jobber jeg med, forklarer Paris Saint-Germain-spilleren.

Får skryt

Sander Sagosen med kroatiske reportere

ISES NED: Sander Sagosen går igjennom pressesonen i Zagreb med isposer på knærne.

Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix

I Kroatia går Sagosen rundt med isposer på begge knærne når han snakker med pressen etter kamp. Det samme gjør han etter hver treningsøkt.

– Det er bare vanlig rutine for å nedkjølt dem. Det har vært bra trøkk på dem når man har spilt en kamp. Det er mye bevegelse og hopp og tjo og hei, så det handler om å roe ned, sier han.

– Sander er ekstremt systematisk og god på å gjennomføre trening. Det som holder hans knær i sjakk er det han gjør selv, skryter Markussen.

– Det er flere som har måttet slutte på grunn av «jumpers knee», men jeg har kjent Sander i mange år, trent og spilt med ham og vært mye sammen. Han er en av de mest seriøse utøverne jeg kjenner, forteller NRKs håndballekspert, Håvard Tvedten.

Og på grunn av bevisst og strukturert arbeid, er nå problemet mindre enn på lenge.

Jeg er overhodet ikke bekymret. Jeg tror alle her har litt problemer med det ene eller det andre og det er ikke noe problem slik jeg ser det, for knærne mine fungerer veldig bra. Jeg spiller kamp hver tredje dag i klubb, og kroppen har det fint, så det er ikke noe faretegn, sier Sagosen med et smil.

Siste nytt

 • Norendal brøt IOCs sponsorregler

  Silje Norendal (24) har en privat sponsoravtale med Under Armour og reklamerte synlig for utstyrsleverandøren under forrige ukes slopestylefinale, skriver TV2. Det er brudd på regelverket til IOC. Men det får ingen konsekvenser for snowboardstjernen.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Snowboard kvinner.
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Skuffet Falk sendes hjem

  Den svenske langrennsløperen Hanna Falk får ikke gå flere distanser i OL. 28-åringen var langt nede etter å ha blitt vraket til stafetten lørdag. Anna Haag ble valgt foran løpere som Ida Ingemarsdotter og Falk på førsteetappen.

  VINTER-OS 2018 SKIDOR LÄNGD FRISTIL
  Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / NTB scanpix
 • Hockeylag får ikke lov å håndhilse

  USAs hockeylag har fått beskjed om å «fist-bumpe» med hverandre i stedet for håndhilse, for å unngå spredning av noroviruset, som er svært smittsomt. Så langt er det bekreftet 283 tilfeller smittet av viruset, som nå oppholder seg i karantene.

  Pyeongchang Olympics US Zapolski
  Foto: Peter Kneffel / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Hopp, lagkonkurranse menn
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang