NRK Meny
Normal

Disse båndene holder Sagosens knær i sjakk: – Plagen kan være karrieretruende

ZAGREB (NRK): Sander Sagosen (22) vil mest sannsynlig aldri bli kvitt kneplagene, men har funnet en løsning som demper smerten.

Porec, Kroatia 20180116.Sander Sagosen ligger nede på gulvet under kampen mellom Norge og Østerike.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

TRIKS: For å stramme senen under kneet spiller Sander Sagosen med støttebånd under knærne. Slik kjenner han ikke noe til «hoppekneet» i kamp eller på trening.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Du har kanskje lagt merke til det under kamp?

Sander Sagosen spiller alltid med støttebånd like under knærne.

– Fysiologisk vet jeg ikke hvor mye det hjelper, men det handler om å gå ut på banen uten smerter og det har jeg ikke med de båndene, så da bruker jeg dem. Jeg har ikke prøvd uten, forteller Sagosen.

Kan ødelegge karrieren

Grunnen er at han har slitt med såkalt «jumpers knee» siden 17 årsalderen – en belastningsskade som er vanlig for mange idrettsutøvere, men nesten umulig å bli kvitt med mindre man tar en lengre pause.

Men det har ikke en som vil bli verdens beste håndballspiller tid til.

Det er en potensiell karrierestopper for dem som ikke klarer å få kontroll på det, absolutt, forklarer Norges fysioterapeut Harald Markussen.

 • Hør og følg Norge–Kroatia lørdag fra kl. 20.20 på P1 og NRK Sport.

Sagosen gjør derfor en rekke ting for at knærne ikke skal sette en stopper for ham. De siste årene har det fungert så bra at han nærmest er uten plager.

– Jeg legger ned tre styrkeøkter i uka der jeg trener på bein, og får litt tyngde på dem. Jeg tror det er viktig å være sterk i beina for å hindre smerte i knærne, så det jobber jeg med, forklarer Paris Saint-Germain-spilleren.

Får skryt

Sander Sagosen med kroatiske reportere

ISES NED: Sander Sagosen går igjennom pressesonen i Zagreb med isposer på knærne.

Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix

I Kroatia går Sagosen rundt med isposer på begge knærne når han snakker med pressen etter kamp. Det samme gjør han etter hver treningsøkt.

– Det er bare vanlig rutine for å nedkjølt dem. Det har vært bra trøkk på dem når man har spilt en kamp. Det er mye bevegelse og hopp og tjo og hei, så det handler om å roe ned, sier han.

– Sander er ekstremt systematisk og god på å gjennomføre trening. Det som holder hans knær i sjakk er det han gjør selv, skryter Markussen.

– Det er flere som har måttet slutte på grunn av «jumpers knee», men jeg har kjent Sander i mange år, trent og spilt med ham og vært mye sammen. Han er en av de mest seriøse utøverne jeg kjenner, forteller NRKs håndballekspert, Håvard Tvedten.

Og på grunn av bevisst og strukturert arbeid, er nå problemet mindre enn på lenge.

Jeg er overhodet ikke bekymret. Jeg tror alle her har litt problemer med det ene eller det andre og det er ikke noe problem slik jeg ser det, for knærne mine fungerer veldig bra. Jeg spiller kamp hver tredje dag i klubb, og kroppen har det fint, så det er ikke noe faretegn, sier Sagosen med et smil.

Siste nytt

 • Hovland mot bragd

  Viktor Hovland fortsetter å imponere og leder med fire hull halvveis i finalen mot Devin Bling i USAs amatørmesterskap i golf søndag.

  Han dominerte mot Bling på de første 18 av de 36 hullene i finalen. Det norske stortalentet festet grepet ved å vinne fire hull på rad fra 8. til 11. hull.

  Turneringen ferdigspilles natt til mandag norsk tid.

  Viktor Hovland
  Foto: Eric Risberg / AP
 • Tung start for Inter

  Inter fikk en marerittstart på Serie A-sesongen med 0-1-tap mot Sassuolo søndag. Domenico Berardi ble matchvinner fra straffemerket.

  Roma fikk på sin side en god start på sesongen med 1-0-seier over Torino. Edin Dzeko åpnet målkontoen rett før slutt.

  inter
  Foto: Vincenzo Pinto / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld