Hopp til innhold
Analyse

Dette var hans viktigste seier

Triumfen mot byrivalen viste at Manchester United fortsatt har evnen til å briljere som de gjorde i starten av Ole Gunnar Solskjærs tid i klubben.

Premier League - Manchester City v Manchester United

I dag slo United altså Manchester City 2-1 på Etihad Stadium. Timingen kunne ikke vært bedre for Solskjær, som nå har tatt skalpen på José Mourinho og Pep Guardiola i løpet av fem dager.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Det har gått såpass lang tid siden Manchester United vant kamper regelmessig, at mange har tvilt på om de gode tidene noen gang vil vende tilbake under Ole Gunnar Solskjær.

For en uke siden spurte britisk presse om nordmannen var riktig mann for klubben.

Det var logisk. Så mye har United slitt denne sesongen, at de eventyrlige første tre månedene under Solskjær har virket som en luftspeiling. De vant 14 av hans første 17 kamper, inkludert borteseire mot Tottenham, Arsenal, Chelsea og Paris Saint-Germain.

Hvordan United klarte akkurat det, har siden virket som et mysterium. At de kom til å ta slike seire igjen under Solskjær, virket tvilsomt.

Men i dag slo United altså Manchester City 2-1 på Etihad Stadium.

Kontret City i senk

Timingen kunne ikke vært bedre for Solskjær, som nå har tatt skalpen på José Mourinho og Pep Guardiola i løpet av fem dager.

Det finnes åpenbart grenser for hvor mye en slik trepoenger betyr rent spillemessig. United ble presset hardt tilbake over lange perioder. City hadde dobbelt så mange skudd. De lyseblå kunne fint tatt seieren mot slutten.

Likevel: Hadde United virkelig vært i en blindvei under Solskjær, og hadde spillerne mistet troen på prosjektet, hadde en seier som denne ikke vært mulig.

Laster Twitter-innhold

Spesielt før pause viste United et spill som sto i stil med det beste de leverte i løpet av Solskjærs eventyrlige første måneder, da alt han rørte så ut til å bli til gull. De hadde flaks. Men de forsvarte seg også heroisk. De kontret City i senk.

Marcus Rashford kunne hatt et hattrick etter en halvtime.

At United deretter sloss med ryggen mot veggen, var ikke helt overraskende i en situasjon hvor de ledet 2-0 mot de engelske seriemesterne. Før i dag hadde City tapt én av sine siste 28 hjemmekamper.

Heldigvis for Solskjær er United også gode til slikt. Han har gjort dem til et strålende kontringslag.

Som mot PSG

Dette har vært åpenbart hele denne sesongen, fordi United har tatt fire av sine seks ligaseire mot topplag som Chelsea, Leicester, Spurs og nå City.

Det som var mer usikkert før i dag, var om United kunne slå slike lag på bortebane.

Triumfene mot Chelsea, Leicester og Spurs var alle hjemme på Old Trafford. Borte hadde United vunnet en av sine siste 11 ligakamper. På Etihad kunne de fort ha kollapset som et korthus.

I stedet sto de fjellstøtt, og på mange måter minnet seieren om 3-1-triumfen borte mot PSG i mars, da United mot alle odds gikk videre i mesterligaen. Også da lå de dypt mot en langt sterkere motstander, før Rashford scoret et straffe som hjalp dem til å vinne.

Den gangen hadde imidlertid Solskjær medvind. Dagens seier kommer i en periode hvor Solskjær er under press, hvor klubben forventer en plass blant de fire beste, og hvor de overbevisende seierne har vært sjeldne.

Bare det at United demonstrerer at de fortsatt har evnen til å spille som de gjorde i dag, bør oppmuntre Solskjær.

Og at de viser det akkurat nå, før det tette juleprogrammet, må være ekstra gledelig.

Den store utfordringen

Betyr dette at United har fikset alle sine problemer? På ingen måte.

Utfordringen for Solskjær er fortsatt å gjenskape disse prestasjonene mot lag som spiller mer defensivt. De som legger seg lavt og nekter hurtigtog som Rashford, Anthony Martial og Daniel James rom til å kontre.

Den gode nyheten for Solskjær er at laget generelt ser ut til å bli bedre. Siden Martial gjorde sin første ligastart, borte mot Norwich, etter skaden som holdt ham ute i to måneder, har de scoret 15 mål på syv ligakamper.

Martials inntreden på topp har gjort at Rashford kan spille på venstre kant, hvor han har virket ustoppelig de siste ukene.

Midtbanen ser langt sterkere ut nå som Scott McTominay har kommet tilbake.

Presset vil lette

United er tilbake i kampen om en plass blant de fire beste nå. Chelseas to tap på tre runder gjør at avstanden opp dit er fem poeng.

Man kan fortsatt spørre seg om United generelt sett leverer gode nok resultater, siden de har mistet poeng mot så mange svakere lag denne sesongen. Men de spørsmålene vil nok legges bort inntil neste gang United snubler.

For denne seieren letter presset på Solskjær. Etter en periode hvor mange har tvilt på laget, har United vist hvor gode de kan være.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal