Hopp til innhold

Dette skjer i EM i dag: «Spøkelse» bekymrer danskene

Hold deg fast. Lørdag åpner sluttspillet i EM med de to første åttedelsfinalene.

OPqn_mTQfo8

SKAL STOPPE WALES: Danmark og Kasper Schmeichel.

Foto: Jonathan Nackstrand / AP

Dagens kamper:

Dagens snakkiser:

  • Skal det skje igjen? Danmark har imponert i gruppespillet i flere mesterskap for så å ryke ut i første kamp i sluttspillet. Det skjedde både i 2002, 2004, 2018 og ikke minst med det gylne 1986-laget, påpeker danske BT, som skriver at «et dansk knockout-kompleks spøker».
  • Samme avis rapporterer at Danmark har forberedt seg på en straffesparkkonkurranse i månedsvis, uten at danskene presiserer nøyaktig hvor lenge.
  • Storbritannia er hardt rammet av deltavarianten av koronaviruset, og det har skapt utfordringer for supportere som vil reise. Ifølge det italienske fotballforbundet vil bare italienere som bor i Storbritannia få lov til å kjøpe billetter til åttedelsfinalen mot Østerrike.

Wales – Danmark

Mesterskapet startet på verst tenkelige vis for Danmark da Christian Eriksen falt om under kampen mot Finland. Danskene har likevel imponert dette mesterskapet.

Gareth Bale

ROSER DANMARK: Gareth Bale er en av Wales største stjerner.

Foto: Kenzo Tribouillard / AFP

Wales store stjerne Gareth Bale sier at danskene spiller bra og kan godt regnes som favoritter.

– Vi forstår godt situasjonen, at mange holder med Danmark etter det de har vært gjennom. Og vi sender våre beste hilsener til Christian. Det er flott det Danmark har oppnådd i turneringen etter det som skjedde, sier Bale, ifølge NTB.

NRKs ekspert Carl-Erik Torp sier at Danmark har hatt en kjempeopptur etter den tøffe starten mot Finland.

– De surfer på en positiv energibølge. For meg er Danmark favoritter til å vinne denne kampen, men Wales har vist at de har offensive spillere som har skapt trøbbel for lag, spesielt mot Tyrkia, sier Torp.

Italia – Østerrike

Italia er en av favorittene i årets EM, og de har levert opp til forventningene med seier i alle tre kampene i gruppespillet. I siste gruppespillskamp fikk over halve troppen hvile, men selv da så de sterke ut.

Østerrike tok andreplassen i gruppe C etter å ha slått Ukraina 1-0.

Carl-Erik Torp

NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp.

Foto: Julia Marie Naglestad

Torp sier at han har Italia som favoritter til å vinne kampen, men at ting kan snu fort og at Østerrike er et lag som går litt under radaren.

– De har et robust lag, med mye Bundesliga-erfaring uten de store, store profilene bortsett fra David Alaba. Det kommer litt an på hvordan de bruker han også. Det har variert litt. Jeg tror Østerrike kommer til å prøve å frustrere italienerne, sier Torp.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal