NRK Meny
Normal

Dette trigger langrennsstjernene til å fortsette

De har oppnådd mer enn de fleste langrennsløpere kan drømme om, men Martin Johnsrud Sundby, Marit Bjørgen, Eldar Rønning og Therese Johaug har fortsatt mye ugjort. Her er det som motiverer dem før neste sesong.

OSLO 20140309.Marit Bjørgen (tv) tok gull og Therese Johaug tok sølv under søndagens 30 km fellestart i verdenscupen på ski i Holmenkollen.Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Marit Bjørgen og Therese Johaug har til sammen vunnet så å si alt som kan vinnes innen langrenn.

Langrennsløperne er ferdig med sesongen og skal nå ha noen uker med velfortjent ferie. Allerede i mai begynner imidlertid oppkjøringen for fullt igjen.

Vi spurte Marit Bjørgen, Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug spørsmål hva de føler de har ugjort i karrieren.

Her kan du lese om hva som trigger fire av de største stjernene til å ta fatt på hardkjøret nok en gang.

Martin Johnsrud Sundby (29)

martin

Martin Johnsrud Sundby irriterer seg litt over at det ikke ble noen gullmedalje i OL.

Foto: Wiklund, Anders / NTB scanpix

De to siste sesongene har Sundby tatt steget opp og befestet sin posisjon som en av verdens beste skiløpere - om ikke den beste.

Denne sesongen vant han Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt, men har ikke problemer med å peke ut hva han føler han har ugjort.

– Det er ikke vanskelig å svare på. Jeg har ikke vært på det høyeste internasjonale nivået så veldig lenge. Jeg nærmet meg i fjor og har etablert meg i år. Det er den første sesongenen jeg har vært trygg på å prestere i toppen hele tiden. Ett mål er å fortsette med det, sier Sundby.

Likevel er det noe enda mer konkret som trigger mest av alt. Sundby har nemlig vært litt småirritert etter OL, hvor han «bare» vant en bronsemedalje på tremila med skibytte.

Det norske laget ble felt av smørebom, men Sundby vil ikke legge hele skylden på det.

– En tredjeplass er vel og bra det, men jeg er ikke helt fornøyd likevel. Jeg vant ikke noen individuell tittel, så det som motiverer mest nå er tanken på å få en sånn en, sier han.

Therese Johaug (26)

Therese Johaug har i likhet med Sundby hatt sin kanskje aller beste sesong. Også hun vant Tour de Ski og søndag vant hun verdenscupen sammenlagt.

Nå er det er én ting Johaug fortsatt føler hun mangler, som trolig vil sørge for at langrennsfans får glede av en topp motivert Johaug i minst fire år til:

– Jeg drømte om et individuelt OL-gull, men det klarte jeg ikke å få i år. Det er en motivasjonskilde og inspirasjon til å holde det gående til OL i 2018, sier Johaug.

I OL har hun både sølv og bronse så langt, men gullet mangler. Det første individuelle gullet sitt tok hun på tremila i Oslo-VM i 2011.

Johaug har også ambisjoner om å bli en enda mer helhetlig løper. Hun er som regel alltid blant de beste på distanserennene, mens på kortere distanser har hun ikke vært like skarp. De siste to sesongene har hun imidlertid forbedret seg noe.

– Det er en annen ting jeg vil gjøre. Å komme på et nivå der jeg i alle fall kan kjempe om semifinale i de sprintene man går. Også er det å heve seg litt på alt, egentlig, sier hun.

Marit Bjørgen (33)

Skidronningen har vunnet alt, bortsett fra én ting.

– Jeg føler ikke jeg har noe ugjort, egentlig. Jeg føler jeg har oppnådd mye, men om det skulle være noe, så er det jo Tour de Ski, sier Bjørgen.

33-åringen har prøvd å vinne touren åtte ganger, men har enten blitt fragått, syk eller av andre grunner måttet stå over.

– Men jeg føler ikke jeg trenger å vinne den for å være hundre prosent fornøyd, sier Bjørgen.

Hun vet fortsatt ikke om hun deltar i touren neste sesong.

rønning

Eldar Rønning vurderer å legge opp etter neste års VM.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg er åpen for å gå den, men har ikke satt meg så veldig inn i det. Jeg må sette meg inn i konkurranseplanen først. Kanskje kan jeg bruke touren som en treningsperiode frem til VM i Falun, men jeg kommer kanskje ikke til å legge opp til noen formtopp, sier Bjørgen.

Eldar Rønning (31)

Rønning har varslet at han muligens legger opp etter VM i Falun neste år. Det kan i så fall bli hans siste sjanse til å nå det siste, store målet.

– Jeg mangler et individuelt gull. Det har vært det store målet mitt siden jeg begynte å sette meg store mål. Jeg har tatt fire VM-gull (i stafett), et VM-sølv i Holmenkollen og vunnet mange verdenscupseiere. Men det er det individuelle gullet mangler, sier han.

I VM ser han for seg femmila og sprinten som hans beste muligheter.

– Klarer du å bli fornøyd om du legger opp uten å klare det?

– Jeg klarer nok det. Men det første jeg tenkte da OL gikk til skogen var "jaja, det er bare fire år til neste gang, kanskje jeg skal holde på litt til". Det var ikke akkurat kjempepopulært for kona mi. Vi får se hva som skjer, sier Rønning med et smil.

– Jeg er egentlig veldig fornøyd med det jeg har klart. Jeg har oppnådd mer enn jeg drømte om som 20-åring, men det er fortsatt en del ting jeg har lyst å gjøre. Om jeg ikke klarer det, så har jeg uansett en familie og noen unger jeg ønsker å ta meg av. Det gjør alt litt lettere, legger han til.

Siste nytt

 • Espanyol sparket treneren

  Quique Sánchez Flores har fått sparken som trener for den spanske fotballklubben Espanyol.

  Det meldte klubben fredag. Sportsdirektør Jordi Lardin må også gå.

  Espanyol ligger i øyeblikket på 16. plass i La Liga.

  Espanyol Sanchez Flores
  Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
 • Norge vant i VM-oppkjøringen

  Det norske ishockeylandslaget slo fredag kveld Sveits 2–1. Stefan Espeland og Tobias Lindstrøm satte målene for Norge.

  Norge spiller ny kamp mot Sveits i morgen, før laget avslutter VM-oppkjøringen med to kamper mot Hviterussland neste helg.

  Ishockey: Norge - Russland 0 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal