Hopp til innhold

Bjørgens Tour-forbannelse

Marit Bjørgen har tilhørt den ypperste verdenseliten siden Tour de Ski ble skapt, men etappeløpet er blitt et mareritt for langrennsdronningen.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgens Tour-historie har omtrent bare vært nedturer

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Som skapt for meg, sa Bjørgen da hun først fikk høre om nyvinningen Tour de Ski. Etappeløpet skulle kåre verdens mest komplette langrennsløper.

Det var Marit Bjørgen, som allerede hadde VM-gull både på sprint og tremil, og som hadde vunnet verdenscupen sammenlagt.

Men da Bjørgen 1. nyttårsdag måtte bryte den åttende utgaven av Tour de Ski , var det foreløpig siste avsnitt i en mareritthistorie.

Riktig nok begynte det brukbart. Marit Bjørgen ble nummer to i den aller første utgaven i 2006/07, kun slått av finske Virpi Kuitunen. Men hun hadde en fallende kurve utover i touren, og den negative trenden fortsatte utover vinteren. VM i Sapporo ble en stor skuffelse.

Måtte bryte

I 2007/08-sesongen startet Bjørgen Tour de Ski med en fjerdeplass på prologen i Nove Mesto og fulgte opp med pallplasser på de to neste etappene. Men så ville ikke kroppen mer, og etter noen håpløse etapper og en svak sprint i Asiago, valgte Bjørgen å bryte touren før de to avsluttende etappene i Val di Fiemme.

I 2008/09 gjorde Rognes-jenta et nytt forsøk, men det endte med – i hennes målestokk – en total fiasko. Monsterbakken i Val di Fiemme ble en grusom opplevelse, og Bjørgen hadde bare 28. beste tid. Sammenlagt ble hun nummer ti, over tre minutter bak vinneren Virpi Kuitunen.

Igjen viste det seg at Bjørgens kropp ikke tålte den totale belastningen av det tøffe programmet. VM i Liberec senere på vinteren ble hennes svakeste mesterskap noensinne, og VM-dronningen fra 2005 var for første – og fortsatt eneste – gang inne på tanken om å gi opp langrennskarrieren.

Sluttet å gamble

Smellen i Liberec fikk konsekvenser. Bjørgen valgte å droppe Tour de Ski både i 2009/10 og 2010/11 for ikke å gamble med formen foran OL i Vancouver og VM på hjemmebane i Holmenkollen.

Det betalte seg. Bjørgen ble dronning i Vancouver med tre gull, ett sølv og en bronse. I Holmenkollen gikk det enda bedre – fire gull og ett sølv.

I den mesterskapsfrie 2011/12-sesongen ville hun igjen prøve seg i Tour de Ski, som det hele veien har vært en drøm å vinne.

Det endte med en ny andreplass. Selv om Bjørgen måtte finne seg i å bli slått av Justyna Kowalczyk, var det en positiv opplevelse. Kroppen tålte belastningen, og Bjørgen hadde tredje beste tid opp monsterbakken. Hun beholdt også formen utover vinteren og vant verdenscupen sammenlagt.

Hjerteflimmer

Derfor ville hun prøve seg igjen i 2012/13, selv om mange så på det som gambling før VM i Val di Fiemme.

Som de fleste vil huske, kom Bjørgen aldri til start. Hun fikk hjerteflimmer på trening, ble innlagt til observasjon på sykehus – og fikk startnekt i Tour de Ski. Hjerteproblemene var raskt forbigående, og Bjørgen var i superform da hun via TV-skjermen fulgte Justyna Kowalczyk mot hennes fjerde sammenlagtseier.

Bjørgen kom tilbake og tok fire gull og et sølv i VM.

Var favoritt

Denne sesongen ville Bjørgen igjen satse på både Tour de Ski og mesterskap. 33-åringen kom til touren som den aller største favoritten. Ikke bare fordi Charlotte Kalla og Justyna Kowalczyk av ulike årsaker valgte å stå over, men fordi hun var verdens beste langrennsløper inn mot starten.

Det startet altså bra. Bjørgen vant prologen i Oberhof og beholdt ledertrøya etter to etapper.

Så kom mageproblemene. Og 1. januar var altså Tour de Ski 2013/14 over. Løpet som var som skapt for henne, har fortsatt ikke brakt Marit Bjørgen noen form for lykke.

Om fem uker vet vi om det var et riktig valg å avbryte. Da starter OL i Sotsji. Blir Bjørgen OL-dronning, gråter hun neppe over et avbrutt etappeløp.

Siste nytt

  • Luton misset seiershattrick mot Everton

    Luton prøvde å slå Everton for tredje gang denne sesongen, men måtte nøye seg med 1-1 og er fortsatt på nedrykksplass i Premier League.

    I en kamp med mange store sjanser til begge lag tok Everton ledelsen på et VAR-straffespark midt i første omgang, men Elijah Adebayo utlignet da han knuste Ashley Young i en duell ved lengste stolpe, tok ned ballen og knallet den i mål.

    Luton måtte vinne for å klatre forbi Nottingham Forest og ta seg over nedrykksstreken, men er i stedet bak på målforskjell med en kamp mer spilt.

    Everton kom fra seier i tre strake hjemmekamper og har tross sine poengstraffer berget plassen. Likevel ville laget gjerne fortsette seiersstimen.

    UZxSU_N9CXo
    Foto: AP
  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

    Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

    Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

    Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

    Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

    Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)

    x0J7YQ1S8hE
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal