Hopp til innhold

Dette er tabbetrekket som fikk sjakkverdenen til å måpe

Magnus Carlsen lekte seg med Jan Nepomnjasjtsjij i søndagens parti og tok et stort skritt mot sin femte VM-tittel. Etter partiet snakket «alle» om Nepomnjasjtsjijs vanvittige tabbetrekk.

8nv3qVjf25U

STOR TABBE: Jan Nepomnjasjtsjij beklaget egen prestasjon etter det åttende VM-partiet, som blant annet inneholdt en gedigen tabbe.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Det er en grov bukk, og det dårligste trekket «Nepo» har gjort i VM, sier sjakkekspert Atle Grønn til NRK.

Magnus Carlsen har fått et stort overtak i kampen om VM-tittelen etter å ha vunnet sine to siste partier med hvite brikker. Han leder med to poeng og har allerede en finger på VM-pokalen når seks partier gjenstår.

Men det er liten tvil om at nordmannen fikk litt ekstra hjelp fra den russiske motstanderen søndag: Nepomnjasjtsjij gjorde nemlig en brøler de færreste hadde forventet å se i et sjakk-VM.

Det hele skjedde i trekk nummer 21, med 54 minutter igjen på klokka.

Han spiller altså bonden til b5, og det blir et kolossalt utslag på pila. Pila viser 1,4 i fordel Carlsen, utbrøt NRKs sjakkekspert Torstein Bae da han så det som skjedde.

Jan Nepomnjasjtsjij smilte selvsikkert før partiet 5. desember 2021 mot Magnus Carlsen. Dessverre for russeren ble partiet en fiasko.

SMIL: Jan Nepomnjasjtsjij smilte selvsikkert før partiet. Dessverre for russeren ble partiet en fiasko.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Slik forklarer Grønn tabben

Russeren så umiddelbart hva han hadde gjort og hastet inn på pauserommet. Der ble han i nærmere åtte minutter før han tuslet ut igjen til brettet. Etter partiet fikk «Nepo» en rekke spørsmål om tabben og det gikk så langt at han beklaget egen prestasjon.

Men hva var det han egentlig gjorde galt?

Ved å flytte bonden fra b7 til b5 truet «Nepo» umiddelbart Carlsens hvite løper. Det han imidlertid overså var at han selv kom til å miste sin egen løper – og en bonde – i løpet av få trekk.

Han overså altså en variant som bare varte i fire trekk. De regner på tusenvis av varianter i et sånt parti, så normalt skal ikke en stormester bomme på noe sånt, sier Grønn.

SE VIDEO Jan Nepomnjasjtsjij hadde ingen god dag på jobb. Her gjør han sin andre store feil.

Russeren beklaget seg

Nepomnjasjtsjij så tidlig hvor det kom til å ende. Han satt flere ganger med ansiktet i hendene og smilte nesten av hvor dårlig partiet gikk.

Dette er noe av det dårligste vi har sett av en VM-motstander, konkluderte Bae.

Akkurat dét virket det som om Nepomnjasjtsjij var enig i. På pressekonferansen etter partiet fikk han spørsmål fra NRK om hvordan han vurderte sin egen prestasjon. Da svarte han:

– Jeg ønsker å beklage min prestasjon i dag.

– Hvorfor det?

– Det er så langt unna mitt nivå. Jeg tror det også var langt under stormesternivå, svarer han og fortsetter:

– Det er ikke det første partiet jeg har tapt, men dette er et av de verste, sier russeren.

Magnus Carlsen

SEIER: Magnus Carlsen har nå fem poeng i VM-sammendraget – to poeng mer enn motstanderen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Carlsen forsto ingen ting

Carlsen forteller til NRK at han ble overrasket over motstanderens kollaps og tabbetrekk.

Min første tanke var at jeg hadde oversett noe. Men jeg så ikke hva det skulle være og da måtte jeg bare gå for det. Det var en positiv overraskelse, sier Carlsen om tabbetrekket og legger til:

– Han var overhodet ikke på topp i dag. Det at nivået hans faller etter første tap har skjedd før. Nå får begge en fridag og så må jeg bare fortsette med det samme etter det.

Nå står verdenseneren fra Norge med fem poeng i VM-sammendraget og har hele to poeng mer enn sin russiske motstander. Førstemann til 7.5 poeng vinner VM.

Heldigvis for russeren får de to sjakkessene en hviledag igjen mandag. Klarer han å slå tilbake med hvite brikker? Svaret får vi på tirsdag fra klokken 13.15 på NRK.

Klikk deg rundt i det åttende partiet under.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Norge møtte Østerrike i den første kampen i nasjonsligaen.

Graham Hansen svarer NRKs ekspert: – Et ufortjent stempel

Før kampen mot Østerrike skrev Carl-Erik Torp at de norske spillerne ikke kunne klage lenger. Nå får han svar av Caroline Graham Hansen.

Siste nytt

 • Carlsen vant Speed Chess Championship

  Magnus Carlsen vant fredag lynsjakkturneringen Speed Chess Championship. I finalen slo nordmannen Hikaru Nakamura.

  I online-turneringen har Carlsen har utklasset alle sine motstandere.

  (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Xavi forlenger med Barcelona

  Xavi (43) bekreftet fredag at han kommer til å forlenge kontrakten som trener for Barcelona med ytterligere ett år.

  Den nye kontrakten strekker seg fram til 2025. Et par timer senere kom også bekreftelsen fra klubben.

  Den tidligere midtbanespilleren tok over trenerjobben i 2021, og han ledet klubben til et nytt seriemesterskap sist sesong.

  – Vi vant to titler sist sesong og er en klubb i utvikling, sier treneren som overtok jobben på en treårskontrakt etter nederlenderen Ronald Koeman. Den kontrakten han hadde løp til 2024.

  Barcelona er plassert som nummer to i årets La Liga, to poeng bak Real Madrid. (NTB)

  6llf_df4WrY
  Foto: AP
 • Sverige markerte sammen med det spanske landslaget

  Sammen med Spania markert Sverige sin motstand mot bråket i det spanske fotballforbundet før lagenes kamp i nasjonsligaen fredag kveld.

  Før kampen poserte de to lagene med et stort banner med teksten «Vår kamp er en global kamp».

  De siste ukene har det vært mye bråk i det spanske forbundet etter at fotballpresidenten kysset en av spillerne på munnen, mot hennes vilje, etter VM-triumfen i sommer. Flere av landslagsspillerne har nektet å spille og presidenten har etter hvert gått av.

  Helt opp til denne uken var det usikkert om Spania i det hele tatt kunne stille lag i nasjonsligakampene mot Sverige og Sveits.

  En avtale mellom regjeringen og fotballforbundet gjorde at de fleste av de uttatte spillerne møtte opp til kamp under den nye treneren Montse Tome.

  Sverige og Spania markerer sammen
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Se høydepunktene fra Norge - Østerrike 01:08
Neste