Kowalczyk snakker ut: Derfor går hun i strupen på FIS-ledelsen

Justyna Kowalczyk (30) mener det er altfor få i langrennsmiljøet som tør å si hva de mener. Det er én av grunnene til at hun har truet med å stå over hele Tour de Ski.

Justyna Kowalczyk

KLARE MENINGER: Justyna Kowalczyk, her fra seierspallen i fjorårets Tour de Ski, er misfornøyd med endringene som er gjort i tour-programmet og truer med å stå av hele konkurransen.

Foto: Elvis Piazzi / Ap

 • Se Tour de Ski-starten på NRK1 fra kl 14.00 lørdag!

Torsdag tikket pressemeldingen fra det internasjonale skiforbundet inn hos norske sportsredaksjoner:

Kowalczyk

Justyna Kowalczyk mener det er bare hun og Petter Northug som tør å heve stemmen i langrennsmiljøet.

Foto: MARKKU ULANDER / Afp

Søndagens andre etappe av Tour de ski er gjort om til en sprint i fristil, istedenfor den klassiske 9-kilometeren som først var planlagt.

Kowalczyks protest

Grunn? Det er for lite snø i arrangørbyen Oberhof til å kunne sette sammen en lang nok løype til et fullt renn. Derfor er løypa kortet ned til en 1,5 kilometer sprintløype.

Kontrabeskjeden falt ikke i god jord hos storfavoritt Justyna Kowalczyk, som kort tid etterpå gjorde det kjent at hun vurderer å trekke seg fra hele touren.

Fredag uttalte Kowalczyk seg om saken for første gang, og den polske jenta fortalte at hun tar den endelige avgjørelsen om hvorvidt hun starter eller ikke først lørdag morgen, bare timer før prologstarten.

– Hvis jeg starter, blir det bare for treningens skyld. Det er 30 prosent sjanse for at jeg stiller til start, sa Kowalczyk til NRK.no.

 • Hva mener du om Kowalczyks boikott-trusler? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Snakker ut i polske aviser

Kowalczyk svarte nokså kort på spørsmål fra norske journalister om hvorfor hun vurderer å gjøre som hun truer med.

Men overfor polsk presse har Kowalczyk et langt større pratehjerte.

Det viser seg nemlig at Kowalczyk har en langt større agenda enn det som først var mulig å se med det blotte øye. Kowalczyk mener FIS-ledelsen har altfor frie tøyler og at utøverne har for liten innflytelse på de avgjørelsene som blir tatt.

Derfor lager hun et «nummer» ut av boikott-truslene.

– Hvis jeg velger å stå over, så gjør jeg det ikke for meg personlig, men for å sette søkelyset på at FIS-ledelsen ikke behandler oss utøvere med respekt. FIS-sjefene tror at alle skal sitte stille. De fleste gjør nok det også, men ikke jeg, sier Kowalczyk i et lengre intervju med den polske avisen Gazeta.

Kowalczyk mener det bare er henne og Petter Northug som tør å si ifra når de er misfornøyd med arrangørene.

– Foruten meg er det bare Petter Northug som har noe å si og som blir hørt. Det er synd, sier hun videre.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Justyna Kowalczyk

TOUR DE KOWALCZYK: Justyna Kowalczyk har dominert Tour de Ski de fire siste årene. Den polske jenta har vunnet fire år på rad.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Skjønner ikke hvorfor FIS endrer

Det er først og fremst stilendringen som opprører Kowalczyk. At det er for lite snø i Oberhof til lage lange løyper kan arrangøren vanskelig klandres for. Men at andreetappen er endret fra klassisk til fristil har Kowalczyk liten forståelse for.

Den polske kraftløperen har nemlig langt bedre forutsetninger for å lykkes i klassisk enn fristil, og er «veldig skuffet» over at hele fem av sju tour-etapper nå skal gå i fri teknikk.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de endrer det. En klassiskløype kan jo være mye smalere enn en fristilsløype, og vil kreve mindre snø å lage. Hvorfor endrer de da til fristil? Jeg forstår det bare ikke, sier Kowalczyk.

Under en pressekonferanse fredag gjorde Bjørgen-rivalen det klart og tydelig at hun synes favoriseringen av fristilsspesialistene er «skikkelig urettferdig». Vinneren av Tour de Ski stikker av med mer enn 500.000 kroner i premiepenger, og en eventuell seier gir svært viktige poeng i den sammenlagte verdenscupen.

Lite snø i Oberhof

GRØNNE GLITRENDE PLEN GOD DAG: Det er ikke mye snø å spore rett utenfor langrennsløypene i Oberhof.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters

Det er med andre ord mye som står på spill gjennom de sju etappene i Mellom-Europa.

FIS har ikke kommet med noen offisiell forklaring på stilendringen, annet enn at løypa i Oberhof har vært beskrevet som «for flat» til å være konkurransedyktig i klassisk stil.

En annen forklaring kan også være snøens manglende bærevne til å tåle store prepareringsmaskiner som skal preparere klassisk-spor.

Synes synd på fristilsekspert Randall

Men etter endringen av søndagens etappe tror ikke Kowalczyk, som har vunnet Tour de Ski fire år på rad, hun lenger har mulighet til å hevde seg i sammenlagtkampen.

Overfor NRK trakk hun frem Therese Johaug som den største favoritten til å være først på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme på tourens siste dag.

Men det er ikke bare hun selv som får svi for FIS-ledelsens sene endringer.

– Jeg synes synd på Kikkan Randall som har stått av touren fordi det var lagt opp til mye klassisk. Men nå blir det plutselig to sprinter i fri teknikk som jo er hennes store styrke. Hadde hun visst det på forhånd hadde hun vært her, det er jeg helt sikker på. Man kan ikke gjøre slike endringer i siste liten, sier 30-åringen.

– Jeg blir opprørt over at slike beslutninger blir presentert for oss med et smil om munnen. Det er på tide med en liten protest. Uansett om jeg skal starte eller ikke, så vil jeg bruke denne muligheten til å si høyt ifra at dette er urettferdig, avslutter hun.

Lørdagens åpningsetappe er en prolog i Oberhof. Etappen kan du se direkte på NRK1 fra kl 14.00.

PS! NRK har snakket med kilder som omgås Kowalczyk, som hevder å vite at Kowalczyk kommer til å starte lørdagens prolog. Dette skal visstnok ha vært klart siden fredag, men Kowalczyk har – som belyst i denne artikkelen – brukt truslene om boikott til å skaffe medieoppmerksomhet rundt de endrede reglene.

Tour de Ski lite snø

JOBBER PÅ SPRENG: Arrangørene i Oberhof frakter lass med snø på skuter for å redde søndagens etappe. Dette bildet er tatt fredag 27. desember – altså dagen før touren starter.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters

Siste nytt

 • Firmino fikset Liverpool-seier

  Liverpool måtte kjempe lenge før de halte i land sesongens 22. ligaseier, og laget er nå ubeseiret de siste 40 kampene. Jordan Henderson sendte Liverpool i en oppskriftsmessig ledelse da han stanget inn et hjørnespark etter åtte minutter. Men Wolverhampton slo tilbake i andreomgang. Lynhurtige Adama Traoré slo inn et innlegg som fant pannebrasken til Raúl Jiménez som utlignet for hjemmelaget. I sluttminuttene avgjorde den brasilianske-spissen Roberto Firmino med en perlescoring da han dunket ballen opp i krysset med venstrebeinet.

  Roberto Firmino ble den store Liverpool-helten
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Hovland fire slag bak i Dubai

  Viktor Hovland åpnet Dubai Desert Classic med en runde ett slag under par i vanskelige spilleforhold. Han er på delt 18.-plass etter de første 18 hullene, og er fire slag bak ledende Thomas Pieters. Turneringen i Dubai inngår i europatouren og varer til søndag. Forrige uke slet Hovland i sin sesongdebut. Da klarte han ikke cuten i Abu Dhabi. (NTB)

  Viktor Hovland spiller turnering i Dubai
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Sørloth til kvartfinale

  Klubben til Alexander Sørloth, Trabzonspor, er videre til kvartfinale i den Tyrkiske cupen etter straffesparkkonkurranse. I det første oppgjøret mot Denizlispor vant klubben til Sørloth 2-0, men fikk det langt tøffere torsdag. Denizlispor skaffet seg en tidlig 2-0 ledelse, men i andreomgang fikk nordmannen muligheten fra straffemerket. Den reddet keeper og det stod 2-0 til Denizlispor etter full tid. Dermed måtte kampen avgjøres på straffesparkkonkurranse, og der var Trabzonspor best. Sørloth spilte hele kampen, men tok ikke en av de avgjørende straffene.

  Alexander Sørloth spilte hele kampen
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal