Hopp til innhold

Denne hendelsen skapte debatt – nå vurderer FIDE å endre regelen

Det vekket oppsikt da Magnus Carlsen tirsdag rørte en brikke uten å flytte den. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) erkjenner at den omstridte regelen også har blitt diskutert på bakrommet.

SE VIDEO: Her rører Magnus Carlsen så vidt den svarte hesten.

– Denne regelen har skapt noe debatt internt hos oss, sier David Llada, pressesjef i FIDE.

NRK møter Llada i spillokalet i Dubai dagen etter hendelsen som fikk mange sjakkinteresserte til å sperre opp øynene:

Etter drøye to timers spill av tirsdagens parti rørte Magnus Carlsen sin svarte hest, uten å flytte den. Han flyttet i stedet h-bonden.

Ifølge dagens regelverk må du flytte brikken du tar på så lenge du ikke har sagt «j'adoube», som betyr «jeg justerer», i forkant.

Det ser ut som om Carlsen gjør en liten håndbevegelse i etterkant, men ut ifra TV-bildene kan man hverken se eller høre at han gir beskjed før han justerer brikken.

Llada bekrefter overfor NRK at FIDE fikk med seg episoden, og at de vurderer å gjøre regelen tydeligere for både spillere og dommere.

– Vi går over reglene med jevne mellomrom. Det samme vil skje med denne regelen, sier Llada.

David Llada

PRESSESJEF: David Llada i FIDE.

Foto: CHRISTIAN KRAKENES / CHRISTIAN KRAKENES

– Ikke dette igjen

Hendelsen og regelverket har blitt heftig diskutert på Twitter denne uken. Noen sjakkprofiler mente at dommeren burde ha grepet inn. Andre syntes at dommeren gjorde rett ved å ikke si noe.

Carlsen selv ble frustrert da han fikk spørsmål fra VG om hendelsen.

– Ikke dette igjen. Dette kommer opp hver eneste VM-kamp. Det er klart noen brikker blir justert. Det var ingen hensikt om å flytte brikken. Gjør det bedre, sa Carlsen med et tydelig stikk til pressen.

Mener sjakkeliten følger gammel regel

Sjakkdommer Kristoffer Gressli forteller at det ikke er alle som har fått med seg at regelen ble endret i 2018:

Ifølge de gamle reglene var det lov å ta på brikken så lenge intensjonen ikke var å flytte på den. I dag sier regelen at spillerne må flytte på brikken de tar på uansett, så lenge de ikke har sagt «j'adoube» i forkant. Åpenbare uhell, som for eksempel at man velter en brikke, tolereres.

– Alle i verdenstoppen har levd med den gamle regelen så lenge at det har blitt vanlig at man ikke sier ifra når man åpenbart bare skal rette på brikken, sier Gressli.

– Hva sier det deg når en regel som dette blir så heftig diskutert?

– Det har vært ganske steile fronter. Jeg har sett toppspillere som både er for og imot dette. Poenget er at de i dag har en regel som ikke følges. Da må man enten stryke regelen eller få toppspillerne til å følge regelen.

Magnus Carlsen

FRUSTRERT: Magnus Carlsen er lei av spørsmål om justering av brikker.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Bae mener det er riktig at regelen vurderes

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er glad for at FIDE er villige til å endre dagens regelverk.

– Når det er så stort sprik mellom regelen og det mange – inkludert verdensmesteren – mener er riktig, er det naturlig og riktig at FIDE ser på denne regelen, sier Bae.

Torsdag har Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij har spillefri. De to sjakkessene møtes ved brettet igjen fredag. Hvis Carlsen vinner med svarte brikker, er han verdensmester for femte gang.

Du følger dramatikken fra Dubai direkte på NRK fra klokken 13.15.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal