Denne hendelsen skapte debatt – nå vurderer FIDE å endre regelen

Det vekket oppsikt da Magnus Carlsen tirsdag rørte en brikke uten å flytte den. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) erkjenner at den omstridte regelen også har blitt diskutert på bakrommet.

SE VIDEO: Her rører Magnus Carlsen så vidt den svarte hesten.

– Denne regelen har skapt noe debatt internt hos oss, sier David Llada, pressesjef i FIDE.

NRK møter Llada i spillokalet i Dubai dagen etter hendelsen som fikk mange sjakkinteresserte til å sperre opp øynene:

Etter drøye to timers spill av tirsdagens parti rørte Magnus Carlsen sin svarte hest, uten å flytte den. Han flyttet i stedet h-bonden.

Ifølge dagens regelverk må du flytte brikken du tar på så lenge du ikke har sagt «j'adoube», som betyr «jeg justerer», i forkant.

Det ser ut som om Carlsen gjør en liten håndbevegelse i etterkant, men ut ifra TV-bildene kan man hverken se eller høre at han gir beskjed før han justerer brikken.

Llada bekrefter overfor NRK at FIDE fikk med seg episoden, og at de vurderer å gjøre regelen tydeligere for både spillere og dommere.

– Vi går over reglene med jevne mellomrom. Det samme vil skje med denne regelen, sier Llada.

David Llada

PRESSESJEF: David Llada i FIDE.

Foto: CHRISTIAN KRAKENES / CHRISTIAN KRAKENES

– Ikke dette igjen

Hendelsen og regelverket har blitt heftig diskutert på Twitter denne uken. Noen sjakkprofiler mente at dommeren burde ha grepet inn. Andre syntes at dommeren gjorde rett ved å ikke si noe.

Carlsen selv ble frustrert da han fikk spørsmål fra VG om hendelsen.

– Ikke dette igjen. Dette kommer opp hver eneste VM-kamp. Det er klart noen brikker blir justert. Det var ingen hensikt om å flytte brikken. Gjør det bedre, sa Carlsen med et tydelig stikk til pressen.

Mener sjakkeliten følger gammel regel

Sjakkdommer Kristoffer Gressli forteller at det ikke er alle som har fått med seg at regelen ble endret i 2018:

Ifølge de gamle reglene var det lov å ta på brikken så lenge intensjonen ikke var å flytte på den. I dag sier regelen at spillerne må flytte på brikken de tar på uansett, så lenge de ikke har sagt «j'adoube» i forkant. Åpenbare uhell, som for eksempel at man velter en brikke, tolereres.

– Alle i verdenstoppen har levd med den gamle regelen så lenge at det har blitt vanlig at man ikke sier ifra når man åpenbart bare skal rette på brikken, sier Gressli.

– Hva sier det deg når en regel som dette blir så heftig diskutert?

– Det har vært ganske steile fronter. Jeg har sett toppspillere som både er for og imot dette. Poenget er at de i dag har en regel som ikke følges. Da må man enten stryke regelen eller få toppspillerne til å følge regelen.

Magnus Carlsen

FRUSTRERT: Magnus Carlsen er lei av spørsmål om justering av brikker.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Bae mener det er riktig at regelen vurderes

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er glad for at FIDE er villige til å endre dagens regelverk.

– Når det er så stort sprik mellom regelen og det mange – inkludert verdensmesteren – mener er riktig, er det naturlig og riktig at FIDE ser på denne regelen, sier Bae.

Torsdag har Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij har spillefri. De to sjakkessene møtes ved brettet igjen fredag. Hvis Carlsen vinner med svarte brikker, er han verdensmester for femte gang.

Du følger dramatikken fra Dubai direkte på NRK fra klokken 13.15.

Siste nytt

 • Killi på 7.-plass

  Johanne Killi (24) fikk det ikke til å klaffe i big air i X Games i Aspen. Hun ble nummer sju i konkurransen som Tess Ledeux vant overlegent.

  Den franske 20-åringen Ledeux fikk tilskuerne til å måpe da hun som første kvinne landet en double cork 1620 i X Games. Trikset ga henne 49 av 50 mulige poeng, og med 45 poeng for sitt nest beste forsøk endte hun med den solide vinnersummen 94.

  Sølvet gikk til Megan Oldham fra Canada, som leverte to solide forsøk og fikk 89 poeng. X Games-debutanten Olivia Asselin (17), også hun canadier, tok bronse med 72 poeng.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Polen med ny gavepakke til Norge

  Sverige brukte ikke all kraft for å slå svake Polen 28-18 i håndball-EM. Svenskene styrket sine sjanser til å nå semifinalen.

  Polakkene var svært gavmilde og hadde over ti tekniske feil de første 22 minuttene. Sverige skaffet seg en klar ledelse inn mot pause (14-6).

  Polen ble overkjørt av Norge torsdag og tapte 31-42. (NTB)

  EM i håndball for menn 2022: Tyskland - Polen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ronaldo tvilsom til West Ham-kampen

  Cristiano Ronaldo sliter med en nakkeskade og er tvilsom til Manchester Uniteds kamp mot West Ham lørdag.

  Ronaldo sliter med nakkeskaden han pådro seg i Uniteds kamp mot Brentford. Portugiseren ble byttet ut 20 minutter før slutt. Ronaldo slet også med skadeproblemer foran den kampen.

  Cristiano Ronaldo
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal