Hopp til innhold

Denne hendelsen skapte debatt – nå vurderer FIDE å endre regelen

Det vekket oppsikt da Magnus Carlsen tirsdag rørte en brikke uten å flytte den. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) erkjenner at den omstridte regelen også har blitt diskutert på bakrommet.

SE VIDEO: Her rører Magnus Carlsen så vidt den svarte hesten.

– Denne regelen har skapt noe debatt internt hos oss, sier David Llada, pressesjef i FIDE.

NRK møter Llada i spillokalet i Dubai dagen etter hendelsen som fikk mange sjakkinteresserte til å sperre opp øynene:

Etter drøye to timers spill av tirsdagens parti rørte Magnus Carlsen sin svarte hest, uten å flytte den. Han flyttet i stedet h-bonden.

Ifølge dagens regelverk må du flytte brikken du tar på så lenge du ikke har sagt «j'adoube», som betyr «jeg justerer», i forkant.

Det ser ut som om Carlsen gjør en liten håndbevegelse i etterkant, men ut ifra TV-bildene kan man hverken se eller høre at han gir beskjed før han justerer brikken.

Llada bekrefter overfor NRK at FIDE fikk med seg episoden, og at de vurderer å gjøre regelen tydeligere for både spillere og dommere.

– Vi går over reglene med jevne mellomrom. Det samme vil skje med denne regelen, sier Llada.

David Llada

PRESSESJEF: David Llada i FIDE.

Foto: CHRISTIAN KRAKENES / CHRISTIAN KRAKENES

– Ikke dette igjen

Hendelsen og regelverket har blitt heftig diskutert på Twitter denne uken. Noen sjakkprofiler mente at dommeren burde ha grepet inn. Andre syntes at dommeren gjorde rett ved å ikke si noe.

Carlsen selv ble frustrert da han fikk spørsmål fra VG om hendelsen.

– Ikke dette igjen. Dette kommer opp hver eneste VM-kamp. Det er klart noen brikker blir justert. Det var ingen hensikt om å flytte brikken. Gjør det bedre, sa Carlsen med et tydelig stikk til pressen.

Mener sjakkeliten følger gammel regel

Sjakkdommer Kristoffer Gressli forteller at det ikke er alle som har fått med seg at regelen ble endret i 2018:

Ifølge de gamle reglene var det lov å ta på brikken så lenge intensjonen ikke var å flytte på den. I dag sier regelen at spillerne må flytte på brikken de tar på uansett, så lenge de ikke har sagt «j'adoube» i forkant. Åpenbare uhell, som for eksempel at man velter en brikke, tolereres.

– Alle i verdenstoppen har levd med den gamle regelen så lenge at det har blitt vanlig at man ikke sier ifra når man åpenbart bare skal rette på brikken, sier Gressli.

– Hva sier det deg når en regel som dette blir så heftig diskutert?

– Det har vært ganske steile fronter. Jeg har sett toppspillere som både er for og imot dette. Poenget er at de i dag har en regel som ikke følges. Da må man enten stryke regelen eller få toppspillerne til å følge regelen.

Magnus Carlsen

FRUSTRERT: Magnus Carlsen er lei av spørsmål om justering av brikker.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Bae mener det er riktig at regelen vurderes

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er glad for at FIDE er villige til å endre dagens regelverk.

– Når det er så stort sprik mellom regelen og det mange – inkludert verdensmesteren – mener er riktig, er det naturlig og riktig at FIDE ser på denne regelen, sier Bae.

Torsdag har Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij har spillefri. De to sjakkessene møtes ved brettet igjen fredag. Hvis Carlsen vinner med svarte brikker, er han verdensmester for femte gang.

Du følger dramatikken fra Dubai direkte på NRK fra klokken 13.15.

Siste nytt

 • Storhamar med ny fordel i NM-semifinalen – vant tett oppgjør

  Storhamar er igjen i føringen i NM-semifinalen mot Vålerenga etter torsdagens 2-1-seier på hjemmebane. Hamar-laget leder 2–1 sammenlagt i best av sju-serien.

  Patrick Thoresen sendte hjemmelaget i ledelsen tidlig i annen periode, mens Jacob Berglund doblet den ti minutter senere. Andreas Martinsen tok VIF inn i kampen igjen med en redusering mot slutten av samme periode.

  Storhamar holdt unna i tredje periode og sikret seg en ny fordel i semifinalen, som spilles best av sju kamper. Dermed har det bare vært hjemmetriumfer hittil. Neste kamp spilles i Oslo lørdag.

  Storhamar og Vålerenga er to av de mest tradisjonsrike klubbene i norsk hockeyhistorie. VIF har vunnet hele 26 NM-titler, mens Storhamar har sju.

  Det er likevel 14 år siden Vålerenga sist vant NM. Storhamar gjorde det sist i 2018, og i fjor ble Storhamar slått av Stavanger Oilers i finalen.

  Regjerende norgesmester Oilers leder 3–0 sammenlagt over Sparta og kan sikre finalebilletten med borteseier i Sarpsborg fredag.

  (©NTB)

  NM ishockey menn, semifinale kamp to, Vålerenga - Storhamar
  Foto: Lise Åserud
 • Norge knuste jumbolaget – kjemper videre om VM-semifinale i Curling

  Norges curlingkvinner trengte bare seks omganger på å slå New Zealand 8–1 i VM. Fredag spiller de om å bli en del av medaljeracet.

  Det norske laget fikk en svak start på kveldskampen i Sandviken i Sverige. Kristin Skasliens sistestein greide ikke å stoppe New Zealand fra å «stjele» det første poenget.

  Men det var aldri fare på ferde mot en motstander som hadde tapt samtlige oppgjør i årets VM. Norge var alene om å plukke poeng i de fem neste omgangene, og på 8–1 ga newzealenderne opp.

  Oppturen kom på samme dag som Norge røk 1–6 for VM-favoritten Sveits. Laget til skip Marianne Rørvik har vunnet seks av ti kamper i grunnspillet. Det holder til en delt 3.-plass på tabellen. De fire beste tar seg til semifinalene.

  Norge må trolig slå Italia og Tyskland fredag for å bli en av dem. Det spilles skillekamper om lag ender på likt antall seirer og tap.

  Martine Vollan Rønning og Mille Haslev Nordbye er også en del av det norske VM-laget.

  (©NTB)

  curling kvinner norge
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
 • Ratcliffe bekrefter nytt United-bud

  Den britiske milliardæren Jim Ratcliffe (70) gir ikke opp kampen om å få kjøpe Manchester United. Han har via selskapet Ineos forbedret sitt tilbud, skriver NTB.

  Torsdag kveld kom den ventede nyheten om at Ratcliffe via Ineos la inn et nytt bud på den engelske storklubben.

  «Sir Jim Ratcliffe og Ineos kan bekrefte at vi har lagt inn et revidert bud», står det i en uttalelse AP har fått tilsendt.

  70-åringen regnes for å være Storbritannias rikeste mann og er majoritetseier i kjemikaliekonsernet Ineos. Nylig møtte han toppledelsen i Manchester United på Old Trafford.

  Den amerikanske Glazer-familien har eid «de røde djevlene» siden 2005. Eierne har vært svært upopulære blant fansen som i fjor høst satte de i gang en prosess som kan ende med et salg av hele eller deler av klubben.

  Flere har meldt sin interesse for klubben. Sist ut var den finske gründeren Thomas Zilliacus. Men Ratcliffe og Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani fra Qatar har vært de to mest toneangivende beilerne i United-jakten.

  Flere medier skrev nylig at et kjøp av hele United vil koste minst 62 milliarder kroner. Det vil i så fall knuse verdensrekorden for et klubbsalg i idretten.

  Jim Ratcliffe
  Foto: Peter Byrne / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste