Hopp til innhold

Denne hendelsen skapte debatt – nå vurderer FIDE å endre regelen

Det vekket oppsikt da Magnus Carlsen tirsdag rørte en brikke uten å flytte den. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) erkjenner at den omstridte regelen også har blitt diskutert på bakrommet.

SE VIDEO: Her rører Magnus Carlsen så vidt den svarte hesten.

– Denne regelen har skapt noe debatt internt hos oss, sier David Llada, pressesjef i FIDE.

NRK møter Llada i spillokalet i Dubai dagen etter hendelsen som fikk mange sjakkinteresserte til å sperre opp øynene:

Etter drøye to timers spill av tirsdagens parti rørte Magnus Carlsen sin svarte hest, uten å flytte den. Han flyttet i stedet h-bonden.

Ifølge dagens regelverk må du flytte brikken du tar på så lenge du ikke har sagt «j'adoube», som betyr «jeg justerer», i forkant.

Det ser ut som om Carlsen gjør en liten håndbevegelse i etterkant, men ut ifra TV-bildene kan man hverken se eller høre at han gir beskjed før han justerer brikken.

Llada bekrefter overfor NRK at FIDE fikk med seg episoden, og at de vurderer å gjøre regelen tydeligere for både spillere og dommere.

– Vi går over reglene med jevne mellomrom. Det samme vil skje med denne regelen, sier Llada.

David Llada

PRESSESJEF: David Llada i FIDE.

Foto: CHRISTIAN KRAKENES / CHRISTIAN KRAKENES

– Ikke dette igjen

Hendelsen og regelverket har blitt heftig diskutert på Twitter denne uken. Noen sjakkprofiler mente at dommeren burde ha grepet inn. Andre syntes at dommeren gjorde rett ved å ikke si noe.

Carlsen selv ble frustrert da han fikk spørsmål fra VG om hendelsen.

– Ikke dette igjen. Dette kommer opp hver eneste VM-kamp. Det er klart noen brikker blir justert. Det var ingen hensikt om å flytte brikken. Gjør det bedre, sa Carlsen med et tydelig stikk til pressen.

Mener sjakkeliten følger gammel regel

Sjakkdommer Kristoffer Gressli forteller at det ikke er alle som har fått med seg at regelen ble endret i 2018:

Ifølge de gamle reglene var det lov å ta på brikken så lenge intensjonen ikke var å flytte på den. I dag sier regelen at spillerne må flytte på brikken de tar på uansett, så lenge de ikke har sagt «j'adoube» i forkant. Åpenbare uhell, som for eksempel at man velter en brikke, tolereres.

– Alle i verdenstoppen har levd med den gamle regelen så lenge at det har blitt vanlig at man ikke sier ifra når man åpenbart bare skal rette på brikken, sier Gressli.

– Hva sier det deg når en regel som dette blir så heftig diskutert?

– Det har vært ganske steile fronter. Jeg har sett toppspillere som både er for og imot dette. Poenget er at de i dag har en regel som ikke følges. Da må man enten stryke regelen eller få toppspillerne til å følge regelen.

Magnus Carlsen

FRUSTRERT: Magnus Carlsen er lei av spørsmål om justering av brikker.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Bae mener det er riktig at regelen vurderes

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er glad for at FIDE er villige til å endre dagens regelverk.

– Når det er så stort sprik mellom regelen og det mange – inkludert verdensmesteren – mener er riktig, er det naturlig og riktig at FIDE ser på denne regelen, sier Bae.

Torsdag har Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij har spillefri. De to sjakkessene møtes ved brettet igjen fredag. Hvis Carlsen vinner med svarte brikker, er han verdensmester for femte gang.

Du følger dramatikken fra Dubai direkte på NRK fra klokken 13.15.

Sportsnyheter

 Emilia Nilsson Garip

Svensk medaljehåp til sykehus etter dette

Emilia Nilsson Garip fikk et ublidt møte med stupebrettet under tremetersfinalen i EM. Svensken slo føttene kraftig i sammenstøtet og måtte trekke seg.

Euro 2024 - Netherlands v France

Situasjonen skapte heftig debatt – beklaget til lagkompis

«Alle» trodde Nederland hadde scoret et mulig seiersmål i gigantoppgjøret mot Frankrike. Dommerens beslutning får flere til å se rødt.

ZOKFsoCpFpY

Utspel vekker oppsikt – no blir England-sjefen latterleggjort

Presset på Gareth Southgate aukar. No blir han skulda for å «stå med skjegget i postkassa» etter oppsiktsvekkande eksperimentering.

Siste nytt

 • Svensk medaljehåp sendt til sykehus etter dette

  Emilia Nilsson Garip fikk et ublidt møte med stupebrettet under tremetersfinalen i EM. Svensken slo føttene kraftig i sammenstøtet og ble tvunget til å avbryte konkurransen. Det skriver SVT.

  – Det var skummelt og jeg var litt i sjokk, sier Garip til kanalen.

  Stuperen lå på medaljeplass da ulykken skjedde. Hun ble kort tid etter sendt til sykehus i Beograd.

  Garip forteller at hun er ved godt mot.

  – Jeg slo meg bare litt. Jeg fikk noen riper og vonde føtter, men det er det. Jeg kan snart kunne hoppe igjen, sier Garip.

  Det gikk langt bedre for vår egen Helle Tuxen. Hun gråt gledestårer etter å ha tatt sølvmedalje under EM fredag.

   Emilia Nilsson Garip
  Foto: OLIVER BUNIC
 • Polsk supporter alvorlig skadd etter fall fra tribune under EM-kamp

  En polsk fotballfan pådro seg alvorlige skader etter å ha falt mer enn tre meter på Olympiastadion i Berlin under EM-kampen mot Østerrike fredag.

  En talsmann for brannvesenet opplyser til det tyske nyhetsbyrået DPA at mannen falt rundt tre meter ned i en passasje mellom tribunen og banen.

  Tilskueren var en kort stund bevisstløs etter episoden, før han ble fraktet til sykehus med det som omtales som ulike, men ikke spesifiserte skader.

  Årsaken til ulykken er ikke kjent, men Berlin-politiet sier at de utelukker at flere enn den skadde var involvert.

  Østerrike slo Polen 3–1 i Berlin fredag.

  (NTB)

  3ZXU-iLjXZU
  Foto: AP
 • Gullvinneren disket etter sykkelsti-drama i dansk mesterskap

  Johan Price-Pejtersen trodde han hadde tatt tempogullet under det danske mesterskapet i sykling. Så ble han diskvalifisert etter å ha tatt seg til mål via sykkelstier.

  Price-Pejtersen, som er lagkamerat med norske Torstein Træen i sykkellaget Bahrain-Victorious, passerte målstreken til bestetid i temporittet i Herning.

  Etter å ha jublet for gullet kom kontrameldingen. Juryen valgte å diske 25-åringen fordi han delvis hadde benyttet sykkelstier underveis i traseen.

  Dermed gikk det danske mesterskapet i stedet til langt mer profilerte og meritterte Mattias Skjelmose. Han sykler for stjernemannskapet Lidl-Trek.

  En annen av Danmarks fremste sykkelstjerner, Kasper Asgreen, ble flyttet opp fra bronse- til sølvplass etter diskvalifikasjonen av Price-Pejtersen.

  (NTB)

  ODOB78hZg0Q
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal